HABERLER>İNŞAAT/EMLAK
24 Mart 2022 Perşembe - 09:12

Kamu müteahhitleri iflasın eşiğinde! 'TOKİ’ye sağlanan imkanlar bize de sağlansın!'

İzmir Ticaret Odası Meclis Üyesi, İnşaat Alpyapı Müteahhitler Grubu temsilcisi Alaattin Epözdemir, kamu projelerinde imalat yapamaz hale geldiklerini belirterek, “Ek fiyat farkı uygulaması, sözleşmelerin bitimine kadar uzatılmalı ve sözleşmelerinde fiyat farkı öngörülmeyen işlere fiyat farkı verilmeli. Eğer bunlar yapılamıyorsa, kayıtsız şartsız sözleşmeler tasfiye edilmeli. TOKİ’ye sağlanan imkanlar, bize de sağlanmalı” çağrısında bulundu.

Kamu müteahhitleri iflasın eşiğinde!  TOKİ’ye sağlanan imkanlar bize de sağlansın!

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ – Dövizdeki artışa paralel olarak artan inşaat maliyetleri, kamu müteahhitlerini de zor duruma soktu.  İzmir Ticaret Odası Meclis üyesi ve İnşaat Altyapı Müteahhitler Grubu temsilcisi Alaattin Epözdemir, kamu yatırımlarında imalatları yapamaz hale geldiklerini belirterek, hükümetten birtakım taleplerde bulundu. Ek fiyat farkı kararnamesinin uygulama süresinin 1 Temmuz 2021’de başlayıp 31 Aralık 2021’de bittiğini hatırlatan Epözdemir, “Artık mecalimiz kalmadı. Ek fiyat farkı sözleşmeleri, iş bitimine kadar uzatılmalı. Ayrıca, sözleşmelerinde fiyat farkı öngörülmeyen işlere fiyat farkı ve ek fiyat farkı verilmeli. Eğer bu isteklerimiz yerine getirilemiyorsa, yapım seviyesi yüzde 50’nin altındaki tüm yapım işlerine tasfiye hakkı tanınmalı” dedi

40 BİN KAMU MÜTEAHHİDİ BATARSA, EKONOMİDE TELAFİSİ OLMAYAN SONUÇLAR DOĞAR
İzmir’deki iş yaptıkları kamu kuruluşlarından, bu zorlu süreçte meslektaşlarının başta hak edişleri olmak üzere, süre uzatımlarıyla ilgili öncelik ve kolaylıklar sağlamalarını beklediklerini anlatan Epözdemir, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’nin Şanlıurfa’da sektörün sorunlarını dinlediğini ve açıklamalarının kendilerini umutlandırdığını söyledi. İzmirli kamu müteahhitleri olarak sorunları İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener’e anlattıklarını, Özgener’in dosyayı TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’na götürdüğünü, Hisarcıklıoğlu’nun da Bakan Nebati ile görüştüğünü belirten Epözdemir, “Bakan Bey, olayın farkında olduklarını, zararları hesaplayacaklarını, bir çözüm yolu bulacaklarını ifade ettiler. Bu sözler bizleri umutlandırdı. Acilen yeni bir düzenlemeye ihtiyacımızın olduğunu söylemek istiyorum” diye konuştu.

40 bin kamu müteahhidinin batmasının, zaten sıkıntılı bir süreç geçiren ekonomimizde telafisi mümkün olmayan sonuçlar yaratacağına dikkat çeken Epözdemir, şu değerlendirmelerde bulundu:

ALTI AYI KAPSAYAN UYGULAMA, İŞ BİTİMİNE KADAR DEVAM ETMELİ
“Sektörümüz çıkmaza girmiş durumda. 80 bin kişilik kadro ve yüz binlerce insanın çalıştığı bir sektörden söz ediyoruz. Son dönemde dövizdeki artışlar bizi çok etkiledi, perişan etti. Bir ek fiyat kararnamesi çıkmıştı.  Cumhurbaşkanının onayladığı o kararname kapsamında, 1 Temmuz 2021 ile 31 Aralık 2021 tarihleri arasında, imalatlara ek fiyat farkı veriliyordu. Ekim ayından itibaren hiç kimse çalışamadı, çünkü döviz anormal yükseldi, inşaat maliyetleri inanılmaz arttı. Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Şanlıurfa’daydı. Meslektaşlarımızla görüştü. Bakan bey, bir söz verir gibi oldu. Bir düzenleme yapacağız, dedi.  Dövizden kaynaklanan, beton, demir, çimentoda ciddi fiyat artışları oldu. Mesela Kasım ayında demirin tonu 6 bin 500 lirayken, bugün 16 bin lira. Beton 200 liraydı, 800 lira oldu. Bunlar, telafi edilemeyecek kadar büyük zamlardır.”

ADALETLİ BİR FARK VERİLEMİYORSA, TASFİYE HAKKI TANINSIN
Doların Ekim ayında 8,5 lira, bugün 15 lira olduğuna vurgu yapan Alaattin Epözdemir, bazı müteahhitlerin sözleşmesinde fiyat farkı maddesi bile olmadığına dikkat çekti. Bu şartlarda ek fiyat kararnamesinin yetersiz kaldığını, mutlaka revize edilmesi gerektiğini, işlerin bitimine kadar uzatılmasını istediklerini belirten Epözdemir, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu koşullarda, kamu işlerinin, bu mantıkla tamamlanma imkanı yok. Şu anda İzmir’de önemli kamusal yatırımların, Büyükşehir’in, Karayolları’nın, Devlet Su işlerinin, İZBETON’un, İZSU’nun pek çok işi durmuş halde. Süre uzatımları verildiği halde TOKİ’lerde bile işler durdu. Bizim istediğimiz, piyasa koşullarına uygun ek fiyat kararnamesinin revize edilmesidir. Bir de bu uygulamanın, işin sonuna kadar devam etmesidir. 1 Temmuz ile 31 Aralık tarihleri arasındaki imalatlara ek fiyat farkı veriyordu. O, altı ay içindi. Burada çelişkili olan şey şu: Diyelim ki Temmuz’dan Ekim ayına kadar 1 milyon liralık iş yapıyorsun, 10 bin lira gibi bir fark alıyordun. Esas itibariyle döviz Kasım ve Aralık aylarında çok yükseldi. O süreçte müteahhitlerin mecali kalmadı ki, iş yapsınlar, fiyat farkı alabilsinler. Fiyat farkı kadük kaldı. Hükümet, iş yapamayan insanlara bir süre uzatımı verecek, ek fiyat farkını sözleşmelerin bitimine kadar uzatacak. Sözleşmesinde hiç fiyat farkı maddesi olmayan mağdur firmaların sözleşmelerine fiyat farkı maddesini ekleyecek. Buna mecburuz. Eğer ek fiyat farkı vermiyorsa, adaletli bir fark vermiyorsa devlet, bari tasfiye hakkı tanısın. Eğer tasfiye kararı vermezse, teminatlarımız yanacak, hayatımız sönecek. Teminat mektuplarını devlet bankalarından almışız. Eğer o teminatlar nakde dönüştürülürse çok ciddi sorunlar yaratır, ekonomide telafi edilemez sonuçlara yol açar.”

İZMİR’DE YÜRÜTÜLEN BEŞ PROJEDEN DÖRDÜ DURDU
İzmirli kamu müteahhitlerinin beş büyük projenin imalatını üstlendiklerini ancak dördünün uygun olmayan koşullar nedeniyle durduğunu, birinin ise aciliyeti olduğu için sürdüğünü anlatan Alaattin Epözdemir, “Kamu müteahhitlerine yönelik mevcut düzenlemelerin sürdürülebilirliği artık yok” dedi ve açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“İzmir’deki projelerimiz, İZSU ve Büyükşehir’in projeleridir. TOKİ müteahhitlerine tanınan imkanlar, bizlere de sağlansın. Çünkü onlara ek süre uzatımı verdiler ve verilen süre uzatımlarına ek fiyat farkını da koydular. Bu Torba yasada bizimle ilgili bölüm revize edilmediği takdirde, hepimiz yanarız. Artık gücümüz kalmadı. Bakan Bey’in açıklamalarıyla umutlandığımızı söylemiştim. Olayın farkında olduklarını, zararlarımızı hesaplayıp bir çözüm üreteceklerini ifade etmişlerdi. Bu umut verici sözlerin gerçek olmasını temenni ediyoruz.”

 
Seferihisar’da Tohum Takas Şenliği
 
Kınık'ta öğrencilere orman sevgisi aşılandı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İYİ Partili Kırkpınar’dan İnciraltı çıkışı: Bugün 4 kat yarın 14’e çıkabilir!
İYİ Parti İzmir İl Başkanı Hüsmen Kırkpınar, İnciraltı planlarında yer ...
15 Temmuz sonrası el konulmuştu... TMSF satışa çıkardı!
TMSF, FETÖ iltisakı nedeniyle el konulan Royal Halı’nın Urla’daki villalara ...
O ilçede kiralık ev kalmadı!
Vatandaşların Torbalı’da, Ayrancılar’da İzmir’e göre daha ekonomik bedeller ...
 
Konutta KDV indirimi geliyor!
Hazine ve Maliye Bakanlığı, gıda ürünlerinin ardından konut sektöründe ...
İnşaatçılardan ‘denetim’ çağrısı
İzmir’deki inşaat sektörünün temsilcileri, İzmir Ticaret Odası Başkanı ...
Torbalı Ticaret Odası'ndan çimento tepkisi: Artış yüzünden yüzlerce proje başlamıyor!
Ticaret Bakanlığı’nın çimento fiyatları ile ilgili inceleme başlatması ...
 
Konu yargıya taşınmıştı... Aliağa'da denize sıfır satış!
Aliağa Belediyesi son olarak 28 milyon değerinde denize sıfır 8 parseli ...
Depremzedeler çağrıda bulunmuştu… İZBETON devreye giriyor!
İzmir'de dönüşümü yılan hikayesi dönen depremzede konutları için depremzedeler ...
Bakanlıktan çimentoda fahiş fiyat incelemesi
Ticaret Bakanlığı Rehberlik ve Teftiş Kurulu çimento sektöründeki maliyetler ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Kapalı kapıların ardında
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Onun adı artık: İklim Cehennemi!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Damlaya damlaya yok oluyor Damlacık!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Oxford, Alice Harikalar Diyarında ve otizm
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Avrupa'daki mesaj!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
İzmir'in meltemi Manisa'nın poyrazı!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Siyasette Meral Akşener gündemi...
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Takkiye
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Eteklerimizde biriken güneş rengi bir yığın yaprak…'
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva