HABERLER>SPOR
7 Haziran 2022 Salı - 08:56

Kadın futbolunda tarihe geçecek olay!

Kadınlar 3. Ligi’nde erkek (mavi) kimliği almak için başvuran 2 futbolcunun pembe kimlikle sahaya çıkmasının şoku yaşanıyor. Play-off son 16 turunda Rusumat 04 Gençlik’in 2-0 kazandığı maçta Adana 01 rakibin iki erkek oyuncu oynattığı gerekçesiyle Amatör Futbol Disiplin Kurulu’na başvurdu. İtirazı haklı bulan kurul, ardından S.A. ve D.Ö isimli iki futbolcu için tedbir kararı alırken, dosyayı TFF’ye havale etti. Konuyu TFF yönetimi karara bağlayacak.

Kadın futbolunda tarihe geçecek olay!

Türkiye’de kadın futbolunda dünya tarihine geçecek bir olay yaşandı. Kadınlar 3. Ligi Play Off son 16 turunda Adana-01 ile Rusumat-04 Gençlik arasında oynanan müsabakayı Ordu ekibi Rusumat-04 Gençlik 2-0 kazanırken, Adana temsilcisi rakibinin 2 erkek oyuncu oynattığını iddiasıyla Amatör Futbol Disiplin Kurulu’na başvuruda bulundu. İddiaya göre, maçta forma giyen 4 ve 8 numaralı Rusumat-4 Gençlik takımında D.Ö. ile S.A., erkekti ve mavi kimlik almak için mahkemeye başvurmuşlardı. Ancak henüz mavi kimliklerini alamayan D.Ö. ile S.A., pembe kimlik taşıyorlardı ve kadın statüsündeydi.

İTİRAZ HAKLI BULUNDU
Amatör Futbol Disiplin Kurulu, Adana-01 takımının itirazını haklı bulurken kararında, “Adana 01 Kadın Futbol Spor Kulübü itirazı hakkında, 29 Mayıs 2022 tarihinde oynanan Kadınlar 3. Ligi (Play Off) Adana 01 Kadın Futbol Spor Kulübü - Rusumat-4 Gençlik ve Spor Kulübü müsabakasında, Rusumat-4 Gençlik futbolcuları D.Ö. ve S.A.’nın 1 Haziran 2022 tarihinden itibaren geçerli olacak şekilde idari tedbirli sayılmasına, soruşturma dosyasının gereğin takdir ve ifası için ilgili kurula sevki amacıyla TFF Genel Sekreterliği’ne gönderilmesine” ifadelerini verdi. İtiraz, TFF yönetimince görüşülerek karara bağlanacak.

Rusumat-4 Gençlik, iki oyuncunun mavi kimlik almak için mahkemeye başvurduğunu doğrularken, “Ancak şu an pembe kimlik taşıyorlar ve kadınlar. Yanlış bir durum yok. Kadın kimliğini taşıyan birine erkek diyebilir misiniz?” savunması yaptı. Adana-01 ise “Söz konusu 2 oyuncu da erkek olmak için, mavi kimlik taşımak için mahkemeye başvurmuş. Görünüşlerinde de erkek oldukları belli. Maç esnasında, sonrasında herkes bu iki sporcunun erkek olduğunu gördü, hakem dahil herkes şaşkındı. Kadın futbolcularımız, sakallı ablalarıyla maç yaptı” bilgilerini paylaştılar.

5 KEZ FİLELERİ SARSTI
Rusumat-4 Gençlik, Kadınlar 3. Lig M Grubu’nda bu sezon oynadığı 10 maçın tamamını kazanırken rakip fileleri 40 kez havalandırdı sadece 1 gole izin verdi. Ordu ekibi bu performansıyla play-off’ta mücadele etmeye hak kazanırken 1. turda Muş Alpaslan Spor’u 10-0’la geçti. Bu karşılaşmada Rusumat-4 Gençlik’in ilk 2 golünü şu an haklarında tedbir kararı bulunan S.A. ile D.Ö. ağlara gönderdi. Malatya’da Adana-01 ile oynanan ve Rusumat-4 Gençlik’in 2-0 kazandığı karşılaşmada da söz konusu isimler 11’de başladılar. S.A’nın bu sezon 3, D.Ö’nün ise toplamda 2 golü bulunuyor. Rusumat-4 statü gereği 2. Lig’e çıktı.


KAPSAMLI TESTLERDEN GEÇiYORLAR
Mavi kimlik için mahkemeye başvuranlar hormonal ve psikolojik testlerden geçiriliyor. Mahkemenin talebi ile uzmanlar başvuranları jinekolojik, ürolojik ve psikolojik testlere tabi tutuyor. Testosteron hormonları, davranışsal hareketleri takip ettikten sonra hazırladıkları raporu mahkemeye sunuyor. Mahkeme onay verdikten sonra, mavi kimlik için İçişleri Bakanlığı’na başvuruluyor.

ÜNLÜ ATLET SEMENYA iÇiN TARTIŞMA YAŞANMIŞTI
2012 Londra ve 2016 Rio de Janeiro Olimpiyatları’nda kadınlar 800 metrede altın madalyanın sahibi olan Güney Afrikalı atlet Mokgadi Caster Semenya için de “Kadın mı, erkek mi?” tartışmaları dünya gündemini uzun süre meşgul etmişti. Atletizmde kadın rakipleri arasında güçlü fiziğiyle hemen fark edilen Semenya’ya cinsiyet testi uygulayan Uluslararası Atletizm Federasyonları Birliği (IAAF) daha sonra ise Güney Afrikalı dünyaca ünlü atlet ile aynı durumu yaşayan sporcuların kadın sınıflandırmasında rekabet edebilmek için testosteron düzeylerini düşürmek amacıyla ilaç almalarını gerektiren yeni kurallar açıkladı.(Hürriyet)

 
İZSU’da flaş ayrılık: Genel Müdür istifa etti!
 
Başkan Soyer'den gençlere müjde: WizmirNET sahil hattında!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Basketbolda dev final serisi başlıyor!
Basketolda dev final serisi bugün sarı-lacivertlilerin sahasında başlıyor. ...
Göztepe'de imzalar atıldı.. İşte yeni sahibi!
Süper Lig'den düşüp yeni sezonda Spor Toto 1'inci Lig'de mücadele edecek ...
Adana'ya giden Metehan, yuvaya dönüyor
Spor Toto 1'inci Lig kulüplerinden Altınordu, geçen sezon devre arasından ...
 
Kongreye gidiyor... Şirketleşen kulübe 'Ekmekçioğlu' iddiası!
TFF 3'üncü Lig'deki İzmir temsililerinden Bergama Belediyespor'un genel kurulu yarın düzenlenecek.
Altaylı futbolculara Pendik kancası
Spor Toto 1'inci Lig'de mücadele edeceği yeni sezon öncesi Süper Lig'deki ...
Karşıyaka transferde aceleci davranmayacak
TFF 3'üncü Lig'de yeni sezon öncesi iç transferi tamamlayıp kadrosunu ...
 
Kaptan İstanbul yolcusu!
Valerien Ismael'in raporu doğrultusunda transfer çalışmalarını sürdüren ...
Hanzade ÜNUZ yazdı... Sepil gitmiyor, Ankersen geliyor
Hanzade ÜNUZ yazdı... Sepil gitmiyor, Ankersen geliyor
Kadın Futbol Ligi'nin finalistleri belli oldu!
Turkcell Kadın Futbol Süper Ligi'nde ALG Spor ile Wulfz Fatih Karagümrük, finale yükseldi.
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Böyle mi olacaktı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Çıkışlar kapalı
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bardak boş mu dolu mu?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
19 Mayıs 'yorulmadan' ilerleme günüdür
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Ben böyle inanıyorum!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Büyük Altaylılar haydi kongreye!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva