HABERLER>GÜNCEL
25 Kasım 2021 Perşembe - 18:01

JMO İzmir açıkladı: Mühendislik sorunu!

İzmir'in Karşıyaka ilçesinde bir inşaatın temel kazısı esnasında yan apartmanda oluşan kayma nedeniyle Jeoloji Mühendisleri Odası tarafından hazırlanan raporda temel sökümü ve kazısı sırasında yıkım/temel söküm-kazı-zemin etkileşiminin gereklerine uygun davranılmadığının belirtilerek genel bir mühendislik sorunu yaşandığı vurgulandı. Açıklamada benzeri yüzlerce olayların yaşanabileceği ifade edildi.

JMO İzmir açıkladı: Mühendislik sorunu!

EGEDESONSÖZ- İzmir Karşıyaka ilçesinde Tersane Mahallesi’ndeki 21 Kasım akşamı bir inşaatın temel kazısı yapıldığı sırada, yan binada kayma meydana gelmiş ve tedbir amaçlı bitişikteki iki binada yaşayanlar tahliye edilmişti. Bu arada bölgeye gelen teknik ekibin yaptığı hassas ölçüm sonrasında kayma yaşanan bina ile yanındaki bina arasına metal destek yerleştirilmişti.

Kaymanın yaşandığı bölgede TMMOB İzmir Jeoloji Mühendisleri Odası İzmir Şubesi tarafından  oluşturulan komisyon 23 Kasım tarihinde incelemede bulundu. İnceleme sonucunda hazırlanan raporda şu sonuçlara ulaşıldı:

-Yoğun ve özellikle bitişik nizam yapılaşmanın mevcut olduğu alanlarda gerçekleştirilecek her türlü yıkım, temel sökümü, temel kazısı vb. inşai faaliyetlerin meri imar ve yapı mevzuati hükümleri gereği komşu parsellerdeki alt ve üst yapı unsurlarında veya arsalarda herhangi bir stabilite kaybına ve yapısal hasarlara neden olmayacak şekilde planlanması, uygulanması ve denetlenmesi gereklidir. Bu gereklilik, inşaat faaliyetinde görev ve sorumluluk üstlenen meslek disiplinleri ile ilgili kurumları risk analizi ve riskleri engelleyecek önlemlerin geliştirilmesi konularında daha duyarlı ve özenli olmalarını zorunlu kılmaktadır.

-Özellikle hem yoğun ve bitişik nizam yapılaşma hem de Karşıyaka'da meydana gelen olay somutunda olduğu gibi, zayıf zemin koşullarının bir araya geldiği koşullarda gerçekleştirilecek inşai faaliyetlerin temel kazılarında bu duyarlılık ve özen daha yüksek derecede gösterilmelidir.

- Temel kazısı sırasında kaymanın meydana gelen Karşıyaka İlçesi, Alaybey Mahallesi, 1661 Sokak ve yakın çevresi akışkan kil ve gevşek kum gibi zayıf mühendislik parametrelerine sahip ve aynı zamanda yüksek yer altı su seviyesine sahip jeolojik-jeoteknik koşulların izlendiği bir bölge olup sahadaki mevcut zemin ve yapılaşma (bitişik binaların temel derinlikleri vb.) koşulları göz önüne alındığında temel sökümü ve kazısı sırasında yıkım/temel söküm-kazı-zemin etkileşiminin gereklerine uygun davranılmadığı anlaşılmıştır.

- Bu olay somutunda yıkımın 2. aşaması olan temel sökümü ile yeni bina inşaatının temel kazısı işleri bir araya getirilmiştir. Ancak bu süreçte iş ve işlemlerin, yerindeki kazı/söküm güvenliği değerlendirmesinin yapılması ve karşılaşılabilecek olası sorunların çözümleri anlamında, 4708 sayılı Yapı Denetim Kanunu ve ikincil mevzuatındaki eksikliklerin bir sonucu olarak, yeterli Jeoloji Mühendisliği hizmeti alınmadan gerçekleştirildiği anlaşılmıştır.

- Öte yandan, Kentimizde yoğun ve özellikle bitişik nizam yapılaşmanın olduğu alanlardaki bina yıkımları, genelde önce üst yapının (temel üzeri) yıkımı daha sonra ise yeni bina inşasının öncesinde olacak şekilde temel sökümü olarak 2 aşamada gerçekleştirilmekte ve yıkım faaliyeti Jeoloji Mühendisliği meslek alanı dışında bir konu olarak ele alınmaktadır.

‘BENZERİ YÜZLERCE OLAY YAŞANABİLİR’
Oda tarafından incelemelerle ilgili yapılan açıklamada bina yıkımlarındaki denetimsizlikten kaynaklı benzeri yüzlerce olayın yaşanmasına neden olacağı vurgulandı.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

13.10.2021 tarih ve 31627 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan "Binaların Yıkılması Hakkında Yönetmelik'te de referans olarak alınan "TS 13633 Yapıların Tam ve Kısmi Yıkımı İçin Uygulama Kuralları Standardinda" belirtildiği üzere bir bina yıkımından önce Jeoloji Mühendisinin de yer aldığı bir ekip tarafından ortak bir şekilde yıkım projesinin hazırlanması; yıkıma konu yapının yer aldığı alandaki zeminin jeolojik-jeoteknik koşullarının değerlendirilerek yıkım-zemin etkileşimine dayalı hem yıkıma konu yapı hem çevre bina ve parseller için risk analizlerinin yapılması gerekmektedir.         

Sonuç itibariyle: Karşıyaka Ilçesi, Alaybey Mahallesi, 1661 Sokak'ta yaşanan olaydan aldığımız dersler ışığında uyarıyoruz. Izmir gibi yoğun ve bitişik nizam yapılaşmanın yaygin olduğu bir kentte, bina yıkım vyeni yapılaşma faaliyetleri sırasında ortaya çıkacak olan derin kazılar artık özel bir durum değil genel bir mühendislik sorunudur. Bu nedenle bitişik nizam yapılaşmış bir kentsel alan parselinde yürütülecek inşai çalışmalar sırasında hem yapı zemin hem yıkım-zemin etkileşimini esas alan değerlendirmelerin yapılması; bu değerlendirme sonuçlarına göre çevredeki alt üst yapı ile parsellerin güvenliğini sağlamaya dönük risk azaltma proje ve yaklaşımların geliştirilmesi ve bunların uygulanmasının arazide yerinde mühendis gözetiminde denetlenmesi bir gerekliliktir. Jeoloji Mühendisleri ve Jeoloji Mühendisliği meslek disiplini bu sürecin ayrılmaz bir parçasıdır.

Karşıyaka Ilçesi, Tersane Mahallesi, 1661 Sokak'ta yaşanan olayda bu gereklilikler konusunda gösterilecek zafiyetin bedelinin ne kadar ağır olabileceğini somut olarak göstermiştir. Yikım ve/veya yeni bina üretim süreçlerinin projelendirilmesi, uygulanması ve denetlenmesi bir mühendislik hizmetidir ve bu hizmet aralarında Jeoloji Mühendisinin de bulunduğu bir ekip tarafindan yerine getirilmelidir. TMMOB-Jeoloji Mühendisleri Odasi Izmir Şubesi olarak ilgili kurumları ve halkımızı bu konularda uyanıyor ve daha duyarlı davranmaya davet ediyoruz.

 
Millet İttifakı'nda çatlak… Mecliste 'Adıgüzel Vakfı' gerginliği
 
Altay kaptan son yolculuğa uğurlandı
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
İzmirli 26 Kasım 2021 Cuma 08:28

İzmir'de parası olan müteahhitlik yapıyor. Kanunlar ve denetlemeler çok sıkı olmalı...

Yorumu oyla      2      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir'de uyuşturucu operasyonunda 2 kişi yakalandı
İzmir'in Bayındır ilçesinde düzenlenen uyuşturucu operasyonunda 2 şüpheli gözaltına alındı.
Metrodaki bıçaklı saldırgan tutuklandı
İstanbul'da Kadıköy-Tavşantepe metrosunda Senanur Damgacı'yı bıçakla tehdit ...
'Kilo vermelisin' diyen doktora bıçaklı saldırı
Diyarbakır'da, şizofreni hastası olduğu iddia edilen kadın, kendisine ...
 
Bakan Kurum: 2022’de hiçbir depremzede dışarıda kalmayacak!
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, depremzede ...
Binali Yıldırım'dan İzmir'de 'strateji' mesajı: Coğrafya kaderdir!
AK Parti Genel Başkanvekili Binali Yıldırım, Türkiye olarak çevre coğrafyada ...
İzmir'de akrabalar arası sokak çatışmasında 7 kişi tutuklandı!
İzmir'in Buca ilçesinde akraba iki grup arasında çıkan silahlı kavgaya ...
 
Kuzey Kore'de deri ceket giyme yasağı geldi
Kuzey Kore lideri Kim Jong Un'un 2019 yılında deri ceket giymeye başlamasıyla ...
İzmir Barosu'ndan 25 Kasım açıklaması: Kazanımlarımıza sahip çıkacağız!
Kadın Yönelik Şiddete Karşı Mücadele Günü ile ilgili açıklama yapan İzmir ...
Genco Erkal hakim karşısına çıktı
Tiyatro sanatçısı Genco Erkal, "Cumhurbaşkanına hakaret" suçlamasıyla ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
80’lik güzeller zamana nasıl ‘dur’ dediler?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
En popüler üçüncü içecek
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler (2)
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva