HABERLER>SAĞLIK
25 Nisan 2024 Perşembe - 08:48

İzmirli hekimler sandık başına gidiyor... Adaylar neler vaat ediyor?

İzmir Tabip Odası, 27-28 Nisan’da Genel Kurulu gerçekleşecek. 3 liste üyelerin kantarına çıkacakken Demokratik Katılımcı Hekimler ve İzmir Çağdaş Hekim gruplarının sözcüleri Tabip Odası’nı nasıl yöneteceklerini Egedesonsöz’e anlattı.

İzmirli hekimler sandık başına gidiyor... Adaylar neler vaat ediyor?

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ -İzmirli hekimler, 27 Nisan'da İzmir Tabip Odası'nın genel kurulunu yapacak, 28 Nisan'da da odanın yeni yönetim kurulu ve diğer kurullarda görev yapacak isimleri seçecek. Namık Kemal Lisesi'nde gerçekleştirilecek genel kurulda İzmir Hekim Dayanışması Grubu, Demokratik Katılımcı Hekimler ve İzmir Çağdaş Hekim olmak üzere üç ayrı grup yarışacak. Egedesonsöz olarak, Hekim Dayanışma Grubu'nun ardından, Demokratik Katılımcı Grup ve İzmir Çağdaş Hekim Grubu'nun sözcülerini dinledik.

DEMOKRATİK KATILIMCI HEKİMLER GRUBU VAATLERİNİ SIRALADI
İzmir Tabip Odası'nın hafta sonunda gerçekleştirilecek genel kurulunda yarışacak listelerden biri de Demokratik Katılımcı Hekimler Grubu olacak. Doç. Dr. Zeynep Altın, Prof. Dr. M. Bülent Ertuğrul, Dr. Gonca Aslan, Dr. Gaffar Karadoğan, Dr. R. Özden Demir, Dr. Ömer Melik ve Dr. Serkan Şen'in yönetim kurulu adayı olduğu grup, büyük yarışa iddialı hazırlandı. Grup Sözcüsü Doç. Dr. Zeynep Altın, seçimi kazandıkları takdirde yönetim kurulundan birisinin başkan olarak seçileceğini, bugün itibariyle 7 yönetim kurulu üyesi adayının da başkanlık şansı olduğunu dile getirdi. Altın, grubun hedeflerini ve nasıl bir yönetim olacaklarını şu sözlerle anlattı:

TÜM HASTANELERDE TABİP ODASININ TEMSİLCİLİĞİ OLACAK
"Demokratik Katılımcı Hekimler Grubu, 30 yıldır, adayların ve aktivistlerin değiştiği bir anlayış olarak İzmir Tabip Odası seçimlerine bir şekilde giren bir gruptur. İzmir Tabip Odası'nı demokratik, şeffaf, katılımcı bir hale getirmek için yola çıktık. İzmirli hekimlerin büyük bir kısmını temsil eden bir grup olarak, İzmir Tabip Odasında hekimlikle ilgili bir toplantı yapacağımız zaman bir sürü bürokratik engeli aşmak zorunda kalıyoruz. biz, hekimlerle arasına bürokratik engeller koyan bir yönetim anlayışında olmayacağız. İzmir Bayraklı Şehir Hastanesi açıldı, büyük bir hastane. 2060 yataklı bir hastane. Böylesine büyük bir hastanede İzmir Tabip Odası'nın tanımlı bir temsilcisi dahi yok. Sendikaların odaları ve temsilcilikleri varken, Tabip Odası'nın temsilciliği yok. İzmir'in köklü hastanelerinde de böyle bir şey yok. Siyasi parti yönetir gibi bir merkezden, kapalı salon toplantıları yapan anlayıştan kurtaracağız Tabip Odası'nı.Göreve geldiğimiz takdirde özel veya kamu hastanelerinin tamamında İzmir Tabip Odası'nın bir temsilcisi olacak. Böylece seçilmiş tüm organların aktif katılımını sağlayacağız. Hekimlerin Tabip Odası'na aidiyet duygularını artıracağız. İzmir Tabip Odası'nın tüm toplantılarını, üyelerimize açacağız. Üyelerimiz bir irade ortaya koyup yönetim kurulunu belirliyor. Neden tüm üyelerimiz kararlara ortak olmuyor? Bunu başaran Tabip odaları var, biz de onlardan biri olacağız."

ÜÇ LİSTE ARASINDA EN GENÇ LİSTE, DEMOKRATİK KATILIM GRUBU LİSTESİDİR
"İzmir Tabip Odası'nı, hekimler için çekim merkezi haline getireceğiz. Alsancak'a gelecek her hekimin buluşma noktası olacak Tabip Odası. Listemiz, üç liste arasında en genç listedir. Geleneği en çok temsil eden bir grup olarak, bunu gençlikle harmanladık. Diğer gruplarla aramızda ortalama 10 yaş farkı var. Son 30 yılda genç hekimlerin oranı hekim kitlesi içerisinde çok arttı. Bugün genç hekimlerimiz, 20-30 yıl önceki genç hekimlerle aynı şartlarda çalışmıyorlar. Sağlıkta şiddetin hekim ölümlerine varacak kadar uzandığı bir dönemde çalışıyorlar. Çalışma saatleri çok uzadı. Genç hekimlere, tıp öğrencilerine daha çok ulaşacağız.

 Onların sorunlarını anlayan, çözüm odaklı çalışmalar ortaya koyan bir anlayışta olacağız. Hekim göçünü durdurmak açısından bu yapacağımız çalışmanın çok önemli olduğunu düşünüyoruz. Türk Tabipleri Birliği'nin bir genel kurul kararı var; yüzde 40 kadın kotası olması yönünde. Her kurul için yüzde 40 cinsiyet kotası uygulanır. Toplumsal cinsiyet eşitsizliği ortadan kalkıncaya kadar cinsiyet kotası uygulanmak zorundadır. Bizim listemiz, en fazla kadın adayın olduğu listedir. 30 adayımızdan 18'inin kadın olduğunu özellikle belirtmek istiyorum. Bu nedenle kadın hekimlerimizden kadın hekim adaylarımıza pozitif ayrımcılık istiyoruz."

İZMİR ÇAĞDAŞ HEKİM GRUBU, BU KEZ KAZANMA İDDİASINDA
İzmir Hekim Dayanışması ve Demokratik Katılımcı Grup yanı sıra Çağdaş Hekim Grubu da hafta sonunda yapılacak seçimlerde bir hayli iddialı. Bu grubun yönetim kurulu adayları da Prof. Dr. Dilek Yeşim Metin, Dr. İnan Mutlu, Dr. Altan Gökgöz, Prof. Dr. Gül Ergör, Dr. Mehmet Akça, Dr. Rana Savlu ve Dr. Ümit Filiz'den oluşuyor. Grubun sözcüsü Dr. İnan Mutlu, "Neden İzmir Çağdaş Hekim'e ihtiyaç duyuldu?" sorusunun cevabıyla birlikte, grubun hedeflerini ve yönetim anlayışını şöyle özetledi:

"Ekonomik kriz, hekime de yalnızlığı ve bireysel çözümlere odaklanmayı dayattı. Hekimler durumlarından şikayetçi ancak çözümü tabip odasında görmüyor. Oda'yı hekim örgütü olarak tarif eden hekimlerin sayısı azalmaya başladı. Bu duruma gelinmesinde eski grubun katkısı var, çünkü yıllardır onlar yönetimde. Gruplara dahil olmak, siyasi ilişkilere bağlanmış durumda ve hekimleri kutuplaştırıyor. Bu süreci dönüştürmek için hekim hekimlerin, bu böyle gitmez, artık birlikte yeni şeyler söylemez lazım, diyeceği bir alan gerekiyordu. O alan da İzmir Çağdaş Hekim Grubu oldu. 2022 seçimlerinde seçime 1,5 ay kala hazırlandığımız halde ilk seçimimizde hekimlerin üçte birinin oyunu aldık. Bu kez hekimlerimizden onay almak istiyoruz. Çağdaş Hekim ismi, 12 Eylül sonrasında hekimlerin bir araya gelmesinin sembolü oluştur. Tabip odası düzeyinde bölünmeler yaşanmadan öncesini temsil eder. Hekimlerin son dönemde artan mücadele isteklerini değerli buluyoruz. Sendikalara üyeliklerin artmasını bu kapsamda görüyoruz. Bu kadar örgütlenme eğilimi varken Tabip odamızın küçülmesine göz yumamayız. Siyaset ile ilgili tavrımıza gelince. Biz, siyasetin ve siyasetçilerin gölgesinde kalmayan bir odanın tarifini yapıyoruz. Meslek örgütlerinin siyasal bağımsızlığını savunuyoruz ve hekim hakları, toplum sağlığı için etkili politikalar üretmeyi amaçlıyoruz. Hekim emeğini merkeze alarak, Cumhuriyet'e sahip çıkarak, laiklikten taviz vermeden, bilim karşıtı fikir ve uygulamalara karşı durarak, çağdaş bir tabip odası için bir aradayız."

DR. MUTLU: HER ŞEYE RAĞMEN TBB, 70 YILLIK GELENEĞİYLE HEKİMLERİN MEŞRU ÖRGÜTÜ OLACAK
"Hekimlerin gözünde TBB yönetimi, kendi siyasal ajandaları dışında bir gündeme yabancı kalmayı tercih bir görünüm sergiliyor. Hak arama mücadelesinin örgütleyicisi olma iddiasındaki tüm yapıları rakip olarak görüyor. Tüm bunlara rağmen TTB, 70 senelik geleneğiyle hekimlerin meşru örgütü olacaktır.Emekli hekim maaşları arasındaki farkların ortadan kalkmasını istiyoruz. Kamu ya da özel hastanelere gittiğimizde emekli hekimler olarak bize pozitif ayrımcılık yapılması için çalışacağız. Emekli hekimlerimizin bakımevi huzurevi gibi yapılardan yararlanması için vakıf ya da kooperatif benzeri bir oluşumun kurulması için tabip odası olarak katalizör görevi üstleneceğiz.  Hekimlere kendi meslek odalarını vaat ediyoruz. Hekimlere, hepimize ait, İzmirli hekimler tarafından yönetilen bir oda vaat ediyoruz. Tüm üyelerin fikirlerini alarak tabip odasını yöneteceğiz, şeffaf olacağız.  Üreten bir tabip odası olacağız. Yönetim kurulu toplantıları tüm hekimlerin takibine açık olacak. Hekim Meclisi gerçek bir demokratik katılımı sağlayacak. Oda bütçesini her ay açık ve şeffaf bir şekilde tüm üyelerle paylaşacağız. Ülkemize, Cumhuriyete düşman, foncu ve AB'ci, cemaat ve tarikatlarla iltisaklı, sermaye yanlısı yapılan dışında hekim emeğinin daha örgütlü olarak mücadelesini yükseltmek ve toplum sağlığını korumak için her tür dayanışmaya açık olacağız."

 

 
Güzelbahçe Belediyesi'nden 58 milyonluk satış!
 
Tecavüz skandalı: Kadın garsona iğrenç tuzak!
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Lombak 25 Nisan 2024 Perşembe 13:23

Dem listesi kazanmasında kim kazanırsa kazansın.

Yorumu oyla      0      0  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Pastörize sütte kuş gribi virüsü bulundu
ABD Gıda ve İlaç İdaresi'nin açıklamasına göre, ülkedeki bazı pastörize ...
Bilim'den 'artık sık sık karşılaşacağız' açıklaması: İzmir'de 'tozlu' gün!
Bilim'den 'artık sık sık karşılaşacağız' açıklaması: İzmir'de 'tozlu' gün!
613 günlük korona vakası: Virüs vücudunda mutasyon geçirdi
Hollandalı bilim insanları yakın zamanda ölen 72 yaşında bir hastanın, ...
 
Şehir Hastanesi'nde 'beyaz' isyan: Güvenlik sayısı artırılsın!
İzmir Şehir Hastanesi’nde dün akşam saatlerinde yaşanan rehine krizinin ...
İTB sandık başına gidiyor… Fincancı’ya isyan bayrağı!
İzmir Tabip Odası, 27-28 Nisan’da Genel Kurulu gerçekleşecek. Oda’da İzmir ...
Şehir hastanesinde rehine krizi!
İzmir Şehir Hastanesi'nde tüfekli bir kişi, sağlık çalışanlarını rehin ...
 
Nakillerle hayata tutundu... Dernek kurdu!
İzmir'de anne ve babasından yapılan böbrek nakilleriyle hayata tutunan ...
Beypazarı İsviçre’de yasaklandı… Yasal limit karmaşası!
İsviçre'de Beypazarı maden suyu, yüksek miktarda bor tespit edildiği gerekçesiyle ...
Karın ağrısıyla gitti... Tümör çıktı!
İzmir'de karın ağrısı ve kusma şikayetiyle İzmir Ekonomi Üniversitesi ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Arzu’nun Mutluluk Reçeteleri bitmez!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Herkes yer içer hesabı 'Dilber' öder!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Taşlar yerinden oynuyor
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Üç koltuk, iki makam...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva