HABERLER>İŞ DÜNYASI
30 Mayıs 2023 Salı - 16:42

İzmir-Selanik hattında karar... Bir rüyanın sonu!

Mayıs ayı meclis toplantısında konuşan DTO Başkanı Yusuf Öztürk, “Geçtiğimiz hafta Genel Kurul’da Ulusoy Çeşme Limanı’nın MedCruise üyeliği müjdesini aldık. Genel Kurul’da, 2024 ve 2026 yıllarında düzenlenecek olan ve çok sayıda kruvaziyer hattın yer alacağı dünyanın en önemli kruvaziyer fuarlarından Seatrade Cruise Med Fuarı’nın İzmir’de düzenlenmesi için girişimlerde bulunduk. Başardık” dedi. Öztürk ayrıca İzmir Selanik hattının devam etmeyeceğini ifade etti.

İzmir-Selanik hattında karar... Bir rüyanın sonu!

Diren ÇELİK / EGEDESONSÖZ- Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Mayıs Ayı meclis toplantısı meclis salonunda gerçekleştirildi. Gündem maddelerinin oylandığı toplantıda 2023 yılı Ocak- Nisan ayı gelir ve gider tablosu 89 milyon TL olarak belirlendi.

Toplantıda konuşan İMEAK Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Öztürk, “13. Cumhurbaşkanı seçimlerini üçüncü kez kazanan Recep Tayyip Erdoğan’ı tebrik ederek milletvekillerine de başarılar diledi. Öztürk, “Seçim sürecinin geride kalması, ana gündem maddemiz olan ekonomiye odaklanmamızı da mümkün kılacaktır. Ülkemizin önünde başta yüksek enflasyon, sürdürülebilir üretim, teknolojik ve çevresel dönüşüm, istihdam ve genç işsizliği, rekabetçi kur, finansmana erişim zorluğu gibi bir dizi konu var. İhracatçılar, döviz kurunun baskı altında tutulmasından dolayı ihracat, sanayiciler ise yüksek maliyetli kredi nedeniyle yatırım yapamaz hale geldiklerini ifade ediyorlar. Yeni ekonomi yönetiminden, tüm bu konuları titizlikle değerlendirip, Türkiye’nin kalkınmasını sağlayacak ve herkesin önünü göreceği bir yol haritası oluşturmasını bekliyoruz. Biz denizciler olarak bu yeni dönemde denizcilik politikalarına özel bir önem verilmesini talep ediyoruz” dedi

YOLCU DESTEĞİ SAĞLANAMADI
İzmir -Selanik hattıyla ilgili açıklamalarda bulunan Öztürk, “Devam etmeyecek. çok emek verdik. Avrupa’ya Akdeniz’i kullanarak İtalya’dan İspanya’dan giriyoruz. Dördüncüsünü yaratıyorduk; Selanik. Selanik'in hinterlantına baktığınız zaman  balkan ülkeleriydi. Bu engellendi. Türkiye’de çalışmalar yapılıyor hesaplamalar yapılıyor arkaya bakıyorsunuz kimse yok. 20 sefer yaptı 20 seferde ortalama taşınan kamyon sayısı 10-12’ydi. Firma 2,5 milyon Euro kaybetti bir seferde. Bunu aşmak için her şeyi yaptık. Kara nakliyesi yapan firmalarla birebir konuştuk. Hattı desteklerseniz onlarda sizi destekleyecek dedik. İhracat için giden tırların birçoğu boş dönüşlerini Ege bölgesini yapamadılar Marmara’ya yaptılar. Çünkü bu tarafa doğru gelen ithalat söz konusu değil. Yolcu taşıma kapasitesi 900 kişiydi. Kurvaziyer gemilerinden farkı yoktu. Yolcu açısından destek sağlanamadı. Oradan da kayıpları oldu. Bildiğim kadarıyla devam etmeyi düşünmüyorlar" dedi.

LİMANLARA YENİ GEMİLER GELİYOR
Kruvaziyer turizminde her geçen gün müjdeli haberler alındığını belirten Başkan Öztürk,”Limanlarımıza yeni gemiler yeni yolcular getiriyor. Geçtiğimiz hafta Celebrity Beyond, ilk defa Kuşadası’na sefer yaptı. Biz de 23-26 Mayıs tarihlerinde Yunanistan’ın Korfu Adası’nda yapılan 62. MedCruise-Akdeniz Kruvaziyer Limanlar Birliği Genel Kurulu’na katıldık. Genel Kurul’da Ulusoy Çeşme Limanı’nın MedCruise üyeliği müjdesini aldık. Genel Kurul’da, 2024 ve 2026 yıllarında düzenlenecek olan ve çok sayıda kruvaziyer hattın yer alacağı dünyanın en önemli kruvaziyer fuarlarından Seatrade Cruise Med Fuarı’nın İzmir’de düzenlenmesi için girişimlerde bulunduk. Başardık. Bu çalışmalarımız devam edecek. Çeşme Limanı’nın MedCruise üyeliği, bu büyük organizasyona ev sahipliği yapma şansımızı artıracaktır” şeklinde konuştu.

ALİAĞA DÜŞÜŞTEN ETKİLENMEDİ
İzmir’de elleçlenen konteynerda düşüş olsa da Aliağa Limanı’nın bu düşüşten fazla etkilenmediğini vurgulayarak, “Yavaşlayan deniz ticareti ve bir buçuk yıla yakındır devam eden Rusya ve Ukrayna savaşı, limanlarımızda etkisini gösteriyor. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Denizcilik Genel Müdürlüğü verilerine göre, 2023 Ocak-Nisan döneminde Türkiye limanlarında 3 milyon 871 bin TEU yük elleçlendi. Geçen yılın aynı döneminde limanlarda 4 milyon 252 bin TEU konteyner elleçlenmişti. Düşüş oranı yüzde dokuza yaklaştı. Aynı dönemde İzmir Limanları’nda elleçlenen konteyner 601 bin TEU, elleçlenen her çeşit yük 30 milyon ton oldu. İzmir’de elleçlenen konteynerde düşüş olsa da, bu gerileme Türkiye ortalamasının altında kaldı.  Türkiye’de bir Aliağa bir de Samsun limanı düşüşü fazla hissetmedi” dedi.

ÜST SIRALARA ÇIKACAĞIMIZA İNANIYORUM
Başkan Öztürk, 6-8 Haziran’da gerçekleştirilecek Breakbulk Fuarı’na katılacaklarını vurgulayarak, “Türkiye’nin lojistik performansının ülkemize yeni yatırımlar çekilmesi ve uluslararası rekabet liginde üst sıralarda yer almamız açısından ne kadar önemli olduğunu her fırsatta dile getiriyoruz. Türkiye, 2018’de Dünya Bankası Lojistik Performans Endeksi’nde 47. sıraya gerilemişti.  Kısa süre açıklanan 2023 Dünya Bankası Lojistik Performans Endeksi’nde 38. sıraya yükselme başarısını gösterdik. Yeni nesil teknolojileri benimseyerek, ticareti kolaylaştırarak, lojistik sektöründeki paydaşların işbirliğini artırarak daha üst sıralara çıkacağımıza inanıyoruz. Üyelerimizi uluslararası organizasyonlara katılmak yönünde teşvik ediyoruz. 6-8 Haziran tarihlerindeki dünyanın en büyük proje kargo-dökmeyük fuarı olan Breakbulk Fuarı’na Şubemiz koordinasyonunda 10 kişi ile katılacağız. Fuarın bereketli olmasını diliyoruz” ifadelerine yer verdi.

Başkan Öztürk, küresel gelişmeler hakkında ise şunları söyledi:

Dünya ekonomisinde ve küresel ticarette oyunun kurallarının yeniden tasarlandığı bir dönemden geçiyoruz. G7 ülkeleri, ekonomilerinin Çin’e olan bağımlılığını azaltacak yeni yollar arıyorlar. Örneğin İtalya, Kuşak ve Yol Projesi’ne katılıp katılmamayı yeniden değerlendirme kararı aldı. Diğer yandan ABD dolarının hegemonyası daha fazla sorgulanmaya başlandı. Pandemi sonrası tüketici talebindeki düşüş ve imalat sektöründeki yavaşlama, gelişmiş ülkeleri durgunluğa sürüklemeye devam ediyor. Ülkemizin en büyük ihracat pazarı olan Almanya, üst üste iki çeyrek küçülerek geçtiğimiz hafta resesyona girdi. FED’in faiz politikaları, bankacılık sektöründe olduğu gibi imalat sektöründe de sıkıntılara yol açıyor.

Küresel ticaretteki durgunluğu en hızlı hisseden deniz taşımacılığında yavaşlama devam ediyor. 10 Mayıs’tan bu yana aşağıya inen Baltık Kuruyük Endeksi, 1600 puandan 1172 puana düştü. Ana rotalardaki navlunları gösteren Dünya Konteyner Endeksi (Drewry) geçen hafta 1,685 dolar ile geçen yılın yüzde 78 altında seyrediyor. BIMCO’nun (Baltık ve Uluslararası Denizcilik Konseyi) araştırmasına göre deniz taşımacılığı operatörleri, zayıf talep ve düşen navlunlar nedeniyle ilk çeyrekte gemilerinin hızını bir yıl önceye göre yüzde dört düşürmek zorunda kaldılar. Navlunlarda iyileşme olmadığı takdirde 2025 öncesi gemi ortalama hızının yüzde 10’a kadar düşebileceği öngörülüyor.

 
İzmirli hakem Brezilya maçını yönetecek
 
CHP İzmir vekili Grup Başkanvekilliğine aday!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Başkan Günel’den kabine çağrısı: Çifte bakan istiyoruz!
KESİAD Yönetim Kurulu Başkanı Mutlu Can Günel gerçekleştirilen seçimlerin ...
TÜİK ithalat ve ihracat verilerini açıkladı… İzmir’de sert düşüş!
İzmir’in ithalat ve ihracat rakamlarında geçtiğimiz yılın aynı dönemine ...
İzmir’e 3 maden sahası daha yolda… 6 bin futbol sahası büyüklüğünde!
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Bergama ve Ödemiş sınırları içerisinde ...
 
EGİAD'da Türkiye- Macaristan ilişkileri konuşuldu
Kökleri yüzyıllar öncesine dayanan Türkiye Macaristan iş birliğini daha ...
Seçim sonuçları borsada nasıl yankılandı?
Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, yüzde 4,10 değer kazanarak günü 4.768,56 ...
EBSO’da 'kriz kahini' üzerinden uyarı... Acil önlem çağrısı!
EBSO Yönetim Kurulu Başkan Vekili Hakan Ürün, 'kriz kahini' olarak bilinen ...
 
EBSO Meclis Başkanı Gökçüoğlu'ndan sandık çıkışı: Türkçe bilmeyenler oy kullandı!
EBSO Meclis Başkanı İbrahim Gökçüoğlu seçim süreci ile ilgili yaptığı ...
Yusuf Vangöl, hayatını kaybetti
İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (İESOB) Gıda Birimi Müdürü, ...
ESİAD Başkanı Zorlu: Gündemimiz ekonomi olmalı!
Türkiye Cumhuriyeti 100 yıllık tarihinde ilk kez iki turlu bir Cumhurbaşkanlığı ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Değersizliğin olağan halleri
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
İzmirli o üniversite bulutların üstünde!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bir Mayıs, çok renk…
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yeşil Yıkama ve İtibar Yönetimi
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva