HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
27 Eylül 2018 Perşembe - 10:06

İzmir Modeli kitap oldu... Kocaoğlu: Her yer İzmir gibi olsun!

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin son 15 yıldaki uygulamalarıyla imza attığı başarı hikayesi, 26 kişilik akademisyen ve araştırmacı grubu tarafından bilimsel bir çalışma haline getirildi. "İzmir Modeli" adı altında kitaplaştırılan çalışmanın tanıtımına yüzlerce çalışan katıldı.

İzmir Modeli kitap oldu... Kocaoğlu: Her yer İzmir gibi olsun!

Ülkenin önemli bilim insanlarının İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin üç dönemdir uyguladığı özgün belediyecilik yaklaşımını masaya yatırdığı çalışma, ilk olarak Büyükşehir Belediyesi personelinin katıldığı toplantıda paylaşıma sunuldu. Yaklaşık 1,5 yıldır yürütülen çalışmalar sonucunda kapsamlı bir yayın haline getirilen "İzmir Modeli"nin tanıtım toplantısı Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi'nde gerçekleştirildi.

YILMADIK, YIKILMADIK
Sözlerine, "yol arkadaşlarım" dediği Belediye personeliyle birlikte, yerel yönetimler tarihinde yer alabilecek ölçüde zorlu bir sürece şahitlik ettiklerini belirterek başlayan Başkan Aziz Kocaoğlu, "İzmirli hemşehrilerimizden aldığımız güçle, tüm emek ve enerjimizi, bu kenti ayağa kaldırmak için kullandık. Karşımıza çıkan engellere rağmen yılmadık, yıkılmadık. Sorgulandık, tutuklandık, yargılandık, hapis yattık. Ama hep dimdik ayakta kaldık. Direndik. Birbirimize güç verdik. Ve kazandık. İzmir’i yeniden ayağa kaldırıp herkesin "yaşamak için can attığı" bir kent haline getirdik. 'Modası geçen' değil 'model olan' bir İzmir yarattık. Bunu birlikte başardık. Sizler bu kentin yüz akısınız. Hepinizle gurur duyuyorum" dedi.

BİZ BU HİKAYEYİ BİRLİKTE YAZDIK
Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, üç dönemdir uyguladıkları demokratik belediyecilik anlayışı ve "yoğurt yiyiş" tarzının, 26 akademisyen ve araştırmacının yaklaşık 1,5 yıllık ortak çalışması sonucunda "İzmir Modeli" adlı ciltlerce kitaptan oluşan bir esere dönüştüğünü belirterek "Biz bu hikayeyi birlikte yazdık. Çalışırken, planlarken, üretirken, işimizin sadece yol, su, altyapı ve imar gibi klasik hizmetlerle sınırlı olmadığını düşündük hep. Kendimizi, kentimizin kalkınmasından ve yaşam kalitesinin artırılmasından da sorumlu tuttuk. Ve popülizmden uzak 'ahlaklı bir belediye' olmayı birinci koşul ola rak gördük. Belki en güzeli de buydu. Ahlaklı, dürüst; adaleti ve kul hakkını gözeten, sadece İzmir halkının ve kamunun çıkarlarını korumaya çalışan bir belediye olabilmek.." şeklinde konuştu.

"İZMİR MODELİ" BİR ÇAĞRIDIR
Pek çok yönüyle, Türkiye'deki yerel yönetim anlayışına yeni bir soluk kattıklarını vurgulayan Başkan Kocaoğlu, şunları kaydetti:

"Hiç tartışmasız söylüyorum; İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin bugün geldiği nokta, Türkiye'deki yerel yönetimler için çok önemli bir modeldir. İzmir modeli,  memleketimizde yapılan güzel işlerin geleceğe aktarılmasından ziyade, aslında bir çağrıdır: Birlikte çalışıp birlikte üretme ve bilimin aydınlık yolundan hiç ayrılmama çağrısı.. Ve İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin hayata, insana, doğaya, havaya, suya, toprağa, kente, paraya bakışı.."

TÜRKİYE "İZMİR GİBİ" OLSUN
Başkan Aziz Kocaoğlu, İzmir Büyükşehir Belediyesi çalışanlarıyla birlikte, rantı değil yaşam kalitesini öne çıkaran, oldu-bittiler yerine projelerini katılımcı tasarlama süreçlerinden geçiren bir yerel yönetim anlayışıyla görev yaptıklarını söyledi. Belediye'yi hiçbir şaibenin gölgesi altında bırakmadıklarını ifade eden Başkan Kocaoğlu, "Partiler üstü bir yönetim anlayışı sergiledik. Duruşumuzdan ve ilkelerimizden hiçbir zaman taviz vermedik. Hep İzmirlilerin 'lokmasını büyütebilmek' için çabaladık. Adına 'yerelden kalkınma' dediğimiz İzmir Modeli’nin çıkış noktası da işte bu oldu. İzmir Modeli aslında sonuç değil, başlangıç.. Türkiye için bir umut.. İzmir’den yükselen bir ses.. Ve güzel ülkeme bir çağrı.. İstiyoruz ki, Türkiye 'İzmir gibi' olsun! Bu büyük hedefe ilerlerken benimle birlikte olduğunuz ve gücüme güç kattığınız için hepinize tek tek teşekkür ediyorum" şeklinde konuştu.

İZMİR'İN BAŞARISI GÖZ KAMAŞTIRIYOR
İzmir Modeli'ni ciltler dolusu yayın haline getiren proje ekibinin lideri Prof. Dr. İlhan Tekeli, bu çalışmanın bir son değil, bir başlangıç olduğunu belirterek şunları kaydetti:

"Türkiye belediyecilik tarihi bakımından bir ilk ve unutulmayacak bir olaya şahitlik ediyoruz. İzmir, son yıllarda yarattığı yaşam kalitesi ile Türkiye'de dikkatleri üzerine topladı. Bu kent  herkesin gözlerini kamaştırıyor. 4-5 sene önce böyle bir algı yoktu. Artık başarı herkes tarafından fark edilir hale geldi. Eğer Türkiye demokrasisi bir kriz içindeyse, demokrasimizi birinci kalite bir demokrasi haline getirmek istiyorsak, İzmir Modeli çok önemli bir başlangıç." 

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin demokrasiye yaptığı katkıya da vurgu yapan Tekeli, "26 akademisyen ve araştırmacı birlikte etkileşerek, birbirinden öğrenerek bir model oluşturdu. Bu araştırmacılar akademik olarak seçkin kişiler. Ama her birinin aynı zamanda bir İzmir gönüllüsü oluğunu düşünüyorum. Bunun da ayrıca övüncünü taşıyoruz" diye konuştu.

DÜNYADA İDDİA TAŞIYAN BİR MODEL
İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin İzmir Modeli ile kentin övünç kaynağı olacak şekilde Türk demokrasisine katkıda bulunduğunu vurgulayan Prof. Dr. İlhan Tekeli, "Her şeyi tepeden, tek bir aktörün bildiği bir yönetim biçimi karşısında 'kolektif bir ürün' geliştiriyor bu model. Bu modelin sahibi İzmir'dir. Bu modelin sahibi İzmir Büyükşehir Belediyesi çalışanlarıdır. Bu modelin sahibi, bunu kolektif olarak üreten akademisyenlerdir" dedi.

İzmir Modeli çalışmasında Başkan Aziz Kocaoğlu'nun üç dönemini somut olarak ele aldıklarını da dile getiren Tekeli şöyle devam etti:

"İdeolojik çıkış noktasından değil, İzmir gerçeğinden; muhalif belediye olmanın zorluklarını hesaba katan bir model var. Burada bir deney var. Model böyle bir deneyin üzerine kurulduğu için ayakları yere basıyor. Bu model yerel yönetimler üzeriden kurulduğu için, yerel demokrasiyi güçlendirmeyi hedefleyen bir model. Diyoruz ki, Türkiye'de birinci sınıf bir demokrasi kurulacaksa, bu yerel yönetimlerin demokrasisi üzerinden kurulur. Yerel yönetimler konusunda bir vesayetçi tutuma karşı vaziyet alır. İzmir'in tartışılmaz ve herkesin benimsediği bir vizyonu var. İzmir bunu başardı. Bu modelle geldiğimiz noktada bunu daha geliştirdik. İzmir demokrasisi, bir ideolojik tercihten çok bir yaşam kalitesi tercihidir. Model dünyada iddia taşıyan bir değerler sistemi üzerine oturuyor. Yaşam kalitesi, katılımcılık, yenilikçilik, sü rdürülebilirlik… İzmir modeli bir muhalif belediye olarak başarılı olabilmenin anahtarını veriyor.  Bu model klasik belediye hizmetleri dışında bir şeyden söz ediyor. İzmir'in beraberliğinin sağlanmasını bir belediye görevi olarak görüyor. İzmir'in farklılığı da işte buradan geliyor. Çok sayıda yenilik getiren İzmir Modeli, bir reçete getiriyormuş gibi görünebilir. Ancak bu stratejiler ve politikalar içeren geliştirilmiş ve geliştirilmeye devam edecek bir model. İzmirliler tarafından devam edecek bu model, bir reçete değil yerel yönetim ve yaşadığımız yer konusunda düşünmeye bir çağrı. Bu model katılımcılığa bir çağrı.  Bu model, emeğe bir çağrı. Yenilikçiliğe, bir arada yaşam kültürünü geliştirmeye bir çağrı. Bir arada üretmenin heyecanını duymaya, birlikte bölüşmeye çağrı."

GÜÇLÜ BİR KADRO ÇALIŞTI
"Ortak Kavramlar", "Yönetim Stratejileri", "Yerel Kalkınma-Çevre ve Alt Yapı", "Fiziki Planlama" ve "Kamu Alanı-Yer Oluşturabilme" başlıkları altında toplanan İzmir Modeli çalışmalarında şu isimler yer aldı:

Prof. Dr. İlhan Tekeli, Prof. Dr. Oğuz Oyan, Prof. Dr. Fikret Toksöz,Prof. Dr. Metin Şenbil, Prof. Dr. Korel Göymen, Prof. Dr. Fikret Adaman, Prof. Dr. Şevkinaz Gümüşoğlu, Prof. Dr. Oğuz Esen, Prof. Dr. Ümit Atabek, Prof. Dr. Yaşar Uysal, Prof. Dr. Ümit Erdem, Prof. Dr. Gökdeniz Neşer, Prof. Dr. Adnan Kaplan, Prof. Dr. Şafak Taner, Prof. Dr. Meltem Çiçeklioğlu, Prof. Dr. Canan Balkır, Doç. Dr. Koray Velibeyoğlu,  Doç. Dr. Güzel Yücel Gier, Doç. Dr. Tanyel Özelçi Eceral, Doç. Dr. Emine Yetişkul Şenbil, Doç. Dr. Alp Yücel Kaya, Doç. Dr. Serhan Ada, Araştırmacı Ümit Yaldız, Başkan danışmanları Tevfik Tozkoparan, Bülent Tanık ve Mehmet Ural.

 
'Çerez parası' lafı tarih oldu: Çiğdem el yakıyor!
 
CHP İzmir’de bir ilk! Tabandan hareket başladı
YORUMLAR
Toplam 12 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
zamaninda 27 Eylül 2018 Perşembe 21:40

Gokcek Ankara'da zamaninda eskimis cok belediye otobusu var bunlari hatlari ile satacagiz alan kisiler yeni otobus alacak vatandas rahat edecek belediye biletten pay alacak bizde bununla yatirim yapacagiz dedi. Herkesin hosuna gitti isteyen herkes otobus aldi kazin ayagi sonradan anlasildi simdi mi Ankarali bin pisman bir sarki var 'Kendim ettim kendim buldum'

Yorumu oyla      9      5  
Mimar 27 Eylül 2018 Perşembe 17:45

Kendi otobüsünün nerede olduğunu takip edemeyen eshot minibüsleri nasıl denetleyecek.

Yorumu oyla      10      5  
Yaşayıp göreceğiz 27 Eylül 2018 Perşembe 16:38

ESHOT çekildiğinde ; engelli ,çocuk arabalı ,valizli (Eşyalı ) sahışların yolcu yoğunluğunun olduğu saatlerde ara duraklarda dolmuşlardan hizmet alması zorlaşacak .

Yorumu oyla      11      5  
Gürkan 27 Eylül 2018 Perşembe 15:23

Çevre ilçe dolmuş eleştirisine katılıyorum. Toplu ulaşım kamu hizmetidir. Belediyenin yapması gerekir. Yarın bir gün sıkıntı çıkar. Bu düşünceyle yarın bir gün şehir içinde de minibüsün gittiği güzergaha otobüs koymuyorum da denebilir.

Yorumu oyla      11      5  
oy vermem 27 Eylül 2018 Perşembe 15:05

19 ilçe adına yazıp, oy vermeyeceğini ima edenlerin zaten oy vermediklerini biliyoruz. O nedenle nefeslerini tüketmesinler, onun yerine AKPli belediyelerin akibetlerini, reisin neden onları görevden almış olabileceğine kafa yorsunlar. Sahip olduklarını başka ilçelerle kıyaslasınlar.

Yorumu oyla      11      6  
bıktırdılar 27 Eylül 2018 Perşembe 14:59

Çevre ilçelerde özelleşecek ulaşımdan korkulduğu gibi kimse zarar görmeyecek, 60-65 yaş, öğrenci, öğretmen indirimli binenler gene indirimli binecek. Önce bunu bir öğrenin! İkinci olarak, günde 2-3 sefer yapan, bütün yolcuları indirimli ama sayıca az olan otobüsler yerine, dolmuşlar çalışacak! Senin indirimini dolmuşa belediye ödeyecek. İşte Kocaoğlu, bunu ödeyebilmek için o yasayı istedi! Şimdi rahatladınız mı?

Yorumu oyla      11      5  
11 İlçeli İzmir 27 Eylül 2018 Perşembe 13:59

İzmir Büyükşehir Belediyesi 11 merkez İlçe dışındaki çevre ilçeler den (19 ilçe ) ESHOT u çekerek ulaşımı birlik ve kooperatiflere devretme çabası içinde olduğundan haberiniz var mı ? Buna imkan sağlayan düzenleme yapılabilmesi için Sayın Aziz Kocaoğlu Milletvekillegine mektup yazmış ve hükümet bu düzenlemeyi yapmıştır . Madem ki İzmir’in toplu ulaşımında sorun yok , Belediye başarılı ; neden çevre ilçelere ulaşımı özelleştirecek ? Toplu ulaşımı ince ince oy’a gibi işlemek için herhalde ! Özelleştirme 2019 yerel seçimlerinden önce uygulamaya başlanırsa çevre ilçelerdeki ulaşımın gerçek başarı oranını öğrenmiş oluruz !

Yorumu oyla      10      8  
Mimar 27 Eylül 2018 Perşembe 13:19

Fotoğraftaki personelin hepsi el sallıyor. Yani güle güle, uğurlar olsun diyorlar. İnanmayan fotoğrafa baksın

Yorumu oyla      23      12  
metin 27 Eylül 2018 Perşembe 12:19

tınaztepe ..... bence her yer izmir gibi olmasın ..... sadece insan kalitesi yönünden olsun .....

Yorumu oyla      15      10  
sagduyu 27 Eylül 2018 Perşembe 12:11

yaşam kalitesi bozuk olan arkadaş ekonomik şartların bozukluğunu yerele değil merkezi hükümete sorması lazım . izmir ulaşım konusunda oldukça ileri seviyede gece 0100 e kadar otobüs bulabiliyorsunuz . şehir içi ulaşım dışında her ilçe ye uzun yıllardır otobus seferleri yapılmaktadır .

Yorumu oyla      15      6  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bornova'da 'Toptan Temizlik'
Dört yıldan bu yana “En iyi temizlik kirletmemektir” sloganı ile yürüttüğü ...
UNESCO'nun pedalları Selçuk’ta dönecek
Dünya miraslarını amatör bisiklet sporcularının bastıkları pedallarla ...
Ödemiş'ten Stajyerlere İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimi
Ödemiş Belediyesi’nde stajyer olarak mesleki eğitimini yapan lise ve dengi ...
 
İZKA’dan Ödemiş Belediyesi’nin iki projesine destek
Ödemiş Belediyesi, “Tarihe Yolculuk” ve “AKTİFİZ (Aktif Yaş Alma İzmir)” ...
Selçuk'ta belediyeden anaokulu müjdesi
İmzalanan protokole göre Selçuk Belediyesi Kreş ve Gündüz Bakımevi, Selçuk ...
Balık adamlar Körfez'de nefes kesti
İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen “İtfaiye Haftası" etkinliklerine ...
 
Başkan Kocaoğlu’ndan mesai arkadaşlarına: Hepinize tek tek teşekkür ediyorum!
Büyükşehir Belediye Başkanı Kocaoğlu, İzmir Modeli’nin tanıtım toplantısına ...
Başkan İnce isyan etti: Kepçeye binerim, hepsini kazırım!
Güzelbahçe Yelki’de yapılmak istenen “Go-Kart Yarış Pisti”ne karşı çıkan ...
Buca’da aşure bereketi
Bucalılar, Muharrem ayı dolayısıyla düzenlenen Aşure Günü etkinliğinde ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Çöl tozu meselesi: Yararlı mı, zararlı mı?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Cumhuriyet'i ve Atatürk’ü anlamak
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
O gün bugündür!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Keser döner sap döner!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Cehaletin tek korkusu kadındır…'
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva