HABERLER>GÜNCEL
25 Mayıs 2022 Çarşamba - 12:33

İzmir-İstanbul seferinde pistten çıkmıştı... Bilirkişi raporu ortaya çıktı!

Pegasus Havayolları'na ait İzmir-İstanbul seferini yapan uçak 5 Şubat 2020'de Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı'nda pistten çıkmış ve 3 kişi hayatını kaybetmişti. 180 kişinin yaralandığı kazanın kırım raporunun ardından raporu inceleyen bilirkişi heyetetinin raporu da dosyaya girdi.

İzmir-İstanbul seferinde pistten çıkmıştı... Bilirkişi raporu ortaya çıktı!

Sabiha Gökçen Havalimanı'nda 5 Şubat 2020 akşamı İzmir-İstanbul seferini yapan Pegasus Hava Yolları'na ait yolcu uçağı, inişinden sonra pistten çıkıp topraklık alana düşmüştü. 3 parçaya bölünen uçakta 3 yolcu hayatını kaybederken aralarında mürettebatın da bulunduğu 180 kişi yaralanmıştı. İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yürütülen soruşturmada şüpheli kaptan pilot Mahmut Aslan önce 'Taksirle ölüme ve yaralanmaya neden olma' suçundan tutuklanıp ardından adli kontrolle tahliye edilirken, şüpheli Hollandalı yardımcı pilot Ferdinant Poondaag ise adli kontrolle serbest bırakılmıştı.

6 KİŞİLİK BİLİRKİŞİ HEYETİNDEN 21 SAYFALIK RAPOR
Sabah'tan Seda Nur Günaydın'ın haberine göre, büyük faciadan 2 yıl sonra Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Ulaşım Emniyeti İnceleme Merkezi'nce hazırlanan nihai kaza kırım raporu dosyaya girmişti. Kazaya ilişkin tespitlerin yer aldığı 157 sayfalık kaza kırım raporu, görüşlerinin alınması adına bilirkişiye gönderildi. 6 kişiden oluşan bilirkişi heyeti kaza kırım raporundaki tespitleri değerlendirdi ve beklenen 21 sayfalık rapor soruşturma dosyasında yerini aldı.

PİLOTLARIN SÜRECİ YÜRÜTEMEDİĞİ AKTARILDI
Bilirkişi raporunda, pilotlara iniş için aktif olan ve hava durumuna uygun olan pistin 06 olarak bildirildiği ancak pilotların bu durumu dikkate almayarak 24 pistine göre hazırlık ve alçalma yaptığı anlatılarak kendilerine göre inisiyatif kullandığı bildirildi. Raporda inişe geçmeden 6 dakika önce uçağa isabet eden yıldırımın pilotların stresini arttırdığı, kokpit ekibin acil inişe geçmek istediği, hava trafik kontrolörünün iniş öncesi aktardığı Türkçe uyarıları, yabancı uyruklu yardımcı pilotun anlamadığı bildirildi.

"PİLOTLARIN FRENLEME SİSTEMİ HATALI"
Uçağın son iniş safhasında sürat ve pozisyonunun elverişli olmadığının altının çizildiği bilirkişi raporunda, frenleme sistemlerini devre dışı bırakan kaptan pilotun 6 saniye gecikmeli frenleme yaptığı, pistin sonuna kadar yavaşlayamayan uçağın 40 metre yükseklikten düştüğü, ve pilotun pistte yaptığı manuel frenlemenin kazanın önüne geçemediği aktarıldı.

TEK ASLİ KUSUR HAVALİMANI OTORİTESİNDE
Feci kazanın bilinmeyenlerini açıklamak adına 157 sayfalık kaza kırım raporunu inceleyen 6 kişilik bilirkişi heyeti, çarpıcı tespitlerde bulundu. 21 sayfalık bilirkişi raporunda Havaalanı İşletme ve Havacılık Endüstrileri A.Ş. kazanın tek asli kusurlusu sayıldı. Lastik izi temizleme çalışması yapmayan işletmenin uçağın freninin yetersiz kalmasına sebep olduğu vurgulanarak hata payının yüzde 40 olduğu bildirildi.

PİLOTLAR TALİ KUSURLU SAYILDI
Bilirkişi heyeti, kaptan pilot Mahmut Aslan'ı ve yardımcı pilot Ferdinand Pondaag'ı da tali kusurlular listesine aldı. Kaptan pilot Aslan'ın yüzde 20 taksirinin olduğunu açıklayan heyet, yardımcı pilot Pondaag'ı ise yüzde 10 hatalı buldu. Aynı zamanda raporda 2 Hava Trafik Kontrolörü yüzde 15 ile tali kusurlu görülürken kule görevlisi Ela Kara kusursuz olarak yer aldı.

 
Tarım ürünlerinde ihracat azaldı
 
3 yılda 6 bin kişiye ulaştı... Bayraklı'da vatandaşa kusursuz hizmet!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Ehliyetsiz sürücü serbest... 145 gündür yaşam mücadelesi veriyor!
İzmir'in Bornova ilçesinde, ehliyetsiz sürücü İsa E.'nin (26) kullandığı ...
Asırlık haritalara dijital kalkan!
İzmir Milli Kütüphanesi arşivindeki aralarında asırlık eserlerin de bulunduğu ...
10 uçak İzmir'e konuşlandı... Yangınlarla savaşacaklar!
10 uçak İzmir'e konuşlandı... Yangınlarla savaşacaklar!
 
Havalimanında tören: Türkiye şehitlerini uğurluyor!
Pençe Kilit Operasyonu’nda çıkan çatışmada şehit olan 5 askerin naaşı, ...
Kadını cep telefonu ile çeken tacizciye dayak
İstanbul Beylikdüzü'nde bir kadın, durakta beklediği sırada cep telefonu ...
İzmir'in karşı konulamaz 15 lezzeti!
İzmir'in karşı konulamaz 15 lezzeti!
 
MGK yarın toplanacak... Gündemde neler var?
Milli Güvenlik Kurulu (MGK), Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında yarın toplanacak.
Deniz Baykal'a kaset kumpasında gelişme!
CHP eski Genel Başkanı Deniz Baykal ile bazı eski MHP'li yöneticilerin ...
İzmir'de bir FETÖ baskını daha!
İzmir'de FETÖ'ye yönelik operasyonda 11 şüpheli gözaltına alındı
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu saatte 'vicdan ittifakı' olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva