HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
21 Aralık 2016 Çarşamba - 14:41

İzmir’in yeni ulaşım üssü ‘şekillendi’: İşte kazanan proje

İzmir Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Entegrasyon Merkez ve Yakın Çevresinin Düzenlenmesi Ulusal Mimari Proje Yarışması sonuçlandı. Yüksek Mimar Oknur Çalışkan’ın ekip başı grup yarışmayı kazandı.

İzmir’in yeni ulaşım üssü ‘şekillendi’: İşte kazanan proje

Mehmet İŞLER /EGEDESONSÖZ - İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin, Halkapınar’da mülkiyeti kendine ait 17 bin 532 metrekare büyüklüğündeki alanda hayata geçirmeyi planladığı Ulaşım Entegrasyon Merkezi için açtığı mimari proje yarışmasının sonucu belli oldu.

Proje için 26 proje başvurusu yapıldı. Yarışma kapsamında 1’inci ödül 65 bin, 2’inci ödül 50 bin, 3’üncü ödül 35 bin olarak belirlenmişti. Ayrıca yarışma şartlarında 5 adet eşdeğer 20 bin değerinde mansiyon da verileceği yer almıştı.

Ödül kazanan listeler şu şekilde:



1.ÖDÜL (KAZANAN PROJE):
Oknur Çalışkan - Y.Mimar (Ekip Başı), Mehmet Zeyat Hattapoğlu - Peyzaj Mimarı (Danışman), Özgür Şentürk - İnşaat Müh. (Danışman), Mustafa Soyer - Makine Müh. (Danışman), Haydar Aydın - Elektrik Müh. (Danışman)

2. ÖDÜL:  Evren Başbuğ - Y. Mimar (Ekip Başı), Can Özcan -Y. Mimar, Oğuzhan Zeytinoğlu – Mimar, Cemal Çoşak - İnşaat Müh. (Danışman), Necdet Tunalı - Makine Müh. (Danışman), A. Levent Ünal - Elektrik Müh. (Danışman), Özlem Arvas - Mimar (Danışman), Dilşad Kurtoğlu - Y. Mimar (Danışman), Özcan Kaygısız - Mimar (Danışman), Tunahan Çağlayan Ekici (Yardımcı), Melisa Işık (Yardımcı), Duygu Kısacık (Yardımcı), Hatice Deneri (Yardımcı), İhsan Özkömeç (Yardımcı)

3.ÖDÜL: Ebru Yılmaz - Y. Mimar (Ekip Başı), Seçkin Kutucu - Y. Mimar, Yonca Kutucu – Mimar, Aslı Gümüşçekiş Odabaşı - Y. İnşaat Müh. (Danışman), Burcu Karaman - Makine Müh. (Danışman), Namık Onmuş - Elektrik Müh. (Danışman), Beyza Beydilli - Mimar (Yardımcı), Pelin Aykutlar - Y. Mimar (Yardımcı), Işılay Tiarnagh Sheridan - Y. Mimar (Yardımcı), Ömer Başar (Öğrenci), Oğuz Bodur (Öğrenci), Gizem Begüm Boylu (Öğrenci)

EŞ DEĞER MANSİYON: Mehmet Mustafa Demir - Mimar (Ekip Başı), Kaan Zontul – Mimar, Deniz Kemaldar – Mimar, Nurselcen Karaaslan – Mimar, Okan Demirtaş - İnşaat Teknikeri (Yardımcı), Hamdi Atay - İnşaat Mühendisi

EŞ DEĞER MANSİYON: Kerem Piker - Mimar (Ekip Başı), Burçak Sönmez - Mimar (Yardımcı), Edibe Bikem Kılınçaslan - Mimar (Yardımcı), Duygu Bingül - Mimar (Yardımcı), Mahmut Ünal - Mimar (Yardımcı), Yiğit Öztürk - Mimar (Yardımcı), Beyza Derbentoğulları - Mimar (Yardımcı), Çiğdem Erdoğan - Mimar (Yardımcı), Mustafa İspir Gürbüz - İnşaat Mühendisi (Danışman), M. Yavuz Gündüz - Makine Müh. (Danışman), Yılmaz Oğralı - Elektrik Müh. (Danışman)

EŞ DEĞER MANSİYON: Deniz Yazıcı - Mimar (Ekip Başı), Doğan Türkkan – Mimar, Onur Akın – Mimar, Özgür Şentürk - İnşaat Mühendisi, Hande Gül Türkkan - Mimar (Yardımcı), Müge Kuzubaşıoğlu - Mimar (Yardımcı), Nail Ünal - Makine Müh. (Danışman), Tuna Taşlık - Elektrik Müh. (Danışman)

EŞ DEĞER MANSİYON: Mehmet Metin Polat - Mimar (Ekip Başı), Bilge Altuğ – Mimar, Ceyda Cihangir – Mimar, Erman Uçaroğlu – Mimar, Gizem Özer - Y. Mimar (Danışman), Onur Ertaş - İnşaat Mühendisi (Danışman), Ömer Cenk Tiftikçigil - Makine Müh. (Danışman), Belgin Pekcak - Elektrik Müh. (Danışman), Ecem Özden - Restoratör (Yardımcı)

EŞ DEĞER MANSİYON: İnanç Eray - Y. Mimar (Ekip Başı), Uğur İmamoğlu - Y. Mimar, Mehmet Zafer Kınacı - İnşaat Müh., Orhan Murat Gürson - Makine Müh., Başak Bozkurt - Elektrik Müh., Hüseyin, Gülsoy - Elektrik Müh., Gonzalo Carbajo - Y. Mimar (Danışman), Pınar Güvenç Eray - Endüstri Müh. (Danışman), Marco Mattia Cristofori - Y. Mimar (Yardımcı), Anıl Sakaryalı - Y. Mimar (Yardımcı), Elif Hazar Karahan - Y. Mimar (Yardımcı), İris Şenel - Mimar (Yardımcı), Öykü Arda - Şehir Plancısı (Yardımcı), Ahlam Hamed - Mimar (Yardımcı), Egemen Onur Kaya - Öğrenci (Yardımcı)



KAZANAN PROJENİN İÇERİĞİ

Genel yaklaşım olarak, az katlı ve insan ölçeğindeki yapı kurgusu, işlevlerin sosyal işlevler ve ofis kullanımları olarak net olarak ayrılması, bu ayrımın yapı gruplarında, kütle kompozisyonunda, arsa kullanımında ve çevre ilişkilerinde karşılığını bulması projenin olumlu taraflarıdır. Kütle kompozisyonunda, ofis bloğunun Şehitler Caddesi tarafında, sosyal birimlerin ise tramvay durağı tarafında konumlanması, gürültü ve yaya hareketleri açısından kontrollü bir kamusal alan (sosyal avlu) yaratması açısından başarılı bulunmuştur. Lineer ofis bloğunun iki ucundaki alanlar ve bunların bina kütlesinin bir parçası olarak tasarlanan giriş saçakları ile tanımlanması olumlu bulunmuştur. Dar kenarlarda organize edilen girişler, zemin kotunda binayı boydan boya kat eden giriş fuayesi/iç sokak, ofis bloğunun halkla ilişkisi açısından olumlu bir iç mekan sunmaktadır. Ancak kesintisiz akması istenen bu iç ilişkinin başkanlık girişi ile kesişmesi jüri tarafından eleştirilmiştir. 2844.Sokak tarafında konumlandırılan konferans salonuna zemin kottan ulaşılamaması ve söz konusu kütlenin bu köşede büyük ölçüde sağır olması eleştirilmiştir. Zemin ve zemin altı kotlarda önerilen kamusal alanların yakın çevredeki farklı ulaşım durak ve düğümleri ile ilişkisi ve zengin mekansal potansiyeli olumlu bulunmuş, ancak bu ilişkinin özellikle Halkapınar Metro İstasyonu ile kurduğu ilişki yetersiz görülmüştür. Bu ilişkinin eksi kotta yer alan sosyal avluyla ilişkilendirilecek şekilde yeniden değerlendirilmesi jüri tarafından önerilmektedir. Otopark yaya çıkışlarının “ofis otopark çıkışları” ile “yaya bağlantısı otopark çıkışları” olarak ikiye ayrılması ve bunların zemin kotla ilişkisi olumludur. Ancak otopark araç giriş çıkışlarının mevcut trafik akışındaki konumu jüri tarafından tartışılmıştır. Bu doğrultuda söz konusu proje oy birliğiyle birincilik ödülüne değer bulunmuştur.

GEDİZ’DEKİ MÜDÜRLÜK DE TAŞINIYOR
Yeni proje kapsamında Buca’nın Gediz Mahallesi’nde bulunan ESHOT Genel Müdürlüğü de bu binaya taşınacak. Böylelikle İzmir’de ulaşım ile ilgili tüm belediye birimleri tek merkezde toplanacak.

BÖLGENİN KENT İÇİN ÖNEMİ NEDİR?
İzmir kent ulaşımının düğüm noktası konumunda ve ‘Yeni Kent Merkezi’ sınırları içinde olan alan önemli bir aktarma noktası görevi görüyor.  Ayrıca otobüs, İZBAN, İzmir Metro ve Tramvayı ile yapılması planlanan hızlı tren hattının kesişim noktasında yer alıyor.   Proje alanı da, İzmir Atatürk Stadyumu ve 1’inci Sanayi Sitesi arasındaki bölgede yer alırken İzmir Adnan Menderes Havalimanı'ndan İZBAN ile doğrudan bağlantılı konumda.

 
Bakanlık açıkladı: Askerlik tecilleri iptal mi?
 
‘Karlov suikastı’ operasyonu raporu: İzmir ve Aydın’da kilit isimlere gözaltı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Ulucak'ın çehresi değişiyor!
Kemalpaşa Belediyesi tarafından, Ulucak Mahallesi’ndeki Dibek Alanı’nda ...
Büyükşehir’den ’60 yaş kartı’ açıklaması ve 31 Aralık uyarısı!
Daha önce 125 TL yıllık ücret karşılığında aldıkları ulaşım kartlarını ...
Ödemiş Belediyesi 15 Temmuz'u unutturmadı
Ödemiş Belediyesi, Fethullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz’da ki ...
 
Başkan Atila banka müdürlerini dinledi
Son olarak ilçedeki bankaların müdürleri ile biraraya gelen Başkan Atila ...
Kooperatifler ve yerli malları Buca'da buluştu
Buca Kent Konseyi ve Köy Koop işbirliğiyle Belediye önünde organik pazar ...
Menderes’te okul kantinlerine sıkı denetim
Menderes Belediyesi tarafından okullarda kantin denetimi gerçekleştirildi. ...
 
Karşıyakalı kadınlar haklarını savunacak!
Kadının İnsan Hakları Eğitim Programı (KİHEP) kapsamında gerçekleşen eğitimi ...
İsmet İnönü anısına yarıştılar
Türkiye Cumhuriyeti'nin 2'nci Cumhurbaşkanı ve CHP'nin 2'nci Genel Başkanı ...
Karşıyaka Tramvayı'nda geri sayım... Dikkat: Elektrik geliyor!
Karşıyaka Tramvay Hattı’nda ray üzerinde çim serimine başlayan İzmir Büyükşehir ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Modası geçmez 1984
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Ondan sonra kral gelmedi!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Haziran 14!
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Futbol ve siyaset...
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kırmızı çizgiler ne olacak?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Kapalı kapıların ardında
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Oxford, Alice Harikalar Diyarında ve otizm
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Avrupa'daki mesaj!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
İzmir'in meltemi Manisa'nın poyrazı!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Takkiye
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva