HABERLER>GÜNCEL
3 Ekim 2022 Pazartesi - 09:57

İzmir’in utanç raporu... 9 ayda 21 can hayattan koparıldı!

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Derneği'nin yayımladığı ‘2022 Yılı Eylül Ayı Raporu’na göre, Türkiye genelinde geçtiğimiz ay erkekler tarafından 26 kadın öldürüldü. İzmir’de; Eylül ayında 1 kadın cinayeti işlenirken son 9 ayda ise 21 kadın erkekler tarafından öldürüldü.

İzmir’in utanç raporu... 9 ayda 21 can hayattan koparıldı!

Diren ÇELİK/EGEDESONSÖZ- Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu 2022 yılı Eylül Ayı Raporu yayımlandı. Raporda geçtiğimiz ay işlenen kadın cinayetlerinin detaylı verileri yer aldı. Açıklanan rapora göre, Eylül ayında 26 kadın cinayeti işlenirken bunlardan 19'u şüpheli bir şekilde ölü bulundu. Cinayetlerin 1 tanesi İzmir’de gerçekleştirildi. Ayrıca raporda kadınların üzerindeki baskıdan kadın işsizliğine kadar birçok konuya değinildi.

EŞ CİNAYETİ İLK SIRADA
Rapora göre Eylül ayında öldürülen 26 kadının 16’sı evli olduğu erkek, 2’si eskiden evli olduğu erkek, 2’si birlikte olduğu erkek, 1’i eskiden birlikte olduğu erkek, 3’ü akrabası, 1’i oğlu, 1’i üvey babası tarafından öldürülmüştür. Bu ay kadınların %62’si evli olduğu erkek tarafından öldürüldü. Kadınların 15’i evinde, 5’i sokakta, 1’i arabada, 1’i  arazide, 1’i otelde, 1’i su kenarında öldürülmüştür. 2 kadının nerede öldürüldüğü tespit edilememiştir.  Bu ay öldürülen kadınların %58’i evlerinde öldürüldü. 


ATEŞLİ SİLAHLA ÖLDÜRÜLDÜLER
Bu ay öldürülen kadınların 13’ü ateşli silahlarla, 7’si kesici aletlerle, 4’ü darp edilerek, 1’i araba kazasıyla öldürüldü, 1 kadının nasıl öldürüldüğü tespit edilemedi. Bu ay öldürülen kadınların %50’si ateşli silahla öldürüldü.

Platformun raporunda cezasızlık politikasına dikkat çekilirken şu ifadelere yer verildi. 
“Bu ay 26 kadın cinayeti işlenmiş, 19 kadın şüpheli bir şekilde ölü bulunmuştur. Öldürülen 26 kadından 16’sının hangi bahaneyle öldürüldüğü tespit edilemedi, 10’u boşanmak istemek, barışmayı reddetmek, evlenmeyi reddetmek, ilişkiyi reddetmek gibi kendi hayatına dair karar almak istemesi bahanesi ile öldürüldü. 10 kadının hangi bahaneyle öldürüldüğünün tespit edilememesi, kadına yönelik şiddetin ve kadın cinayetlerinin görünmez kılınmasının bir sonucudur. Kadınların kim tarafından, neden öldürüldüğü tespit edilmedikçe; adil yargılama yapılmayıp şüpheli, sanık ve katiller caydırıcı cezalar almadıkça, önleyici tedbirler uygulanmadıkça şiddet boyut değiştirerek sürmeye devam ediyor.”

Yine rapora göre, kadınların çalışma durumunun tespit edilemediğine ve kadın işssizliğine yer verildi. Konuyla ilgili raporda şu ifadeler yer aldı:

” TÜİK’in açıkladığı verilere göre, ev işleriyle meşgul olduğu için işgücü dahil sayılmayan kadınların sayısı 10 milyon 35 bin. TÜİK’e göre işgücüne dahil sayılmayan kadınların sayısı yılın ilk çeyreğinde (Ocak-Şubat-Mart) 21 milyon 390 bin. TÜİK’in verileri bu şekilde açıklaması, kadın işsizliğinin gerçek boyutunun üzerini örtmeye çalışmaktır. Çalışma hayatına alınmayan ya da istihdamdan uzaklaştırılan kadınlar toplumda oluşan toplumsal cinsiyet temelli ayrımcılık, şiddet ve kadın cinayetleri tehlikelerine karşı daha korunmasız hale gelmektedir. Bu ay ulaşılabilen veriye göre öldürülen kadınların 3’ünün bir işyerinde çalıştığı bilinmektedir. 23 kadının çalışma durumu ise bilinememektedir.”

EŞİNİ ÖLDÜRDÜ, AKRABASININ CENAZESİNE KATILDI
İzmir’de yaşayan 65 yaşındaki Sabiha Bulut, evli olduğu N. B. tarafından ateşli silahla vurularak öldürüldü. Failin Sabiha’yı öldürdükten sonra bir akrabasının cenazesine katıldığı ve cenazeden sonra polise teslim olduğu öğrenildi.  

9 AYDA 21 KADIN ÖLDÜRÜLDÜ
Rapor verilerine göre, Ocak ayından itibaren sadece İzmir’de 21 kadın can verdi.  Ocak ayında 2, Şubat ayında 1, Mart ayında 1, Nisan’da 2, Mayıs’ta 5, Haziran’da 2, Temmuz ayında 2, Ağustos’ta 5, Eylül ayında ise 1 kadın hayatını kaybetti.

 
Sayıştay raporunda İzmir ayrıntısı… KİK’ten kaçırılan ihaleler!
 
3-9 Ekim Haftası burç yorumları
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir’de bir ilçenin tükenişi!
İzmir’in Karaburun ilçesi bir yandan Rüzgar Enerji Santralleri’nin (RES) ...
İzmir'de güz vakti... 10 derecenin altına düşecek!
Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yapılan son değerlendirmelere göre; ...
MSB'den Tokat'taki resepsiyona ilişkin açıklama
Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Tokat'taki 30 Ağustos Zafer Bayramı resepsiyonunda ...
 
İzmir'de kuyumcu soygunu... Hırsız kayıplara karıştı!
İzmir'in Konak ilçesinde bir kuyumcu dükkanından ziynet eşyaları ile 15 kol saati çalındı.
SPK'dan 10 kişi hakkında suç duyurusu!
Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası'nda yer ...
‘İstek şarkı sözünü’ bilmeyen müzisyen öldürüldü
Ankara'nın Çankaya ilçesinde bir eğlence mekanında 3 kişi, istekte bulundukları ...
 
İzmir'de tacizciye meydan dayağı!
İzmir'in Karşıyaka ilçesinde sahilde oturan kadınların fotoğraflarını ...
Bakan Soylu: Allah şehitliği keşke bize nasip etse
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Fırat Kalkanı Harekatı bölgesinde şehit ...
Usulsüzlükle yargılanan sandık görevlilerine beraat
31 Mart yerel seçimlerinde, İstanbul'da kurulu sandıklarda seçim sonuçlarını ...
 
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Keser döner sap döner!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Siperdeki foto nasıl canlandı?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Cehaletin tek korkusu kadındır…'
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Bodrum’un Gayıkları
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva