HABERLER>KÜLTÜR - SANAT
17 Temmuz 2022 Pazar - 10:34

İzmir’in solmayan değeri: Kitap... Kütüphaneler yetmiyor!

İzmir’de kitap ve kütüphanelere olan ilgi oldukça büyük. Milli Kütüphane Vakfı Başkanı Ulvi Puğ da bu ilgiye karşılık verebilmek adına iyileştirilmesi gereken detaylara ve buna yönelik atılan adımlardan bahsetti.

İzmir’in solmayan değeri: Kitap... Kütüphaneler yetmiyor!

Ceren KORKMAZ / EGEDESONSÖZ – İzmir kültürel açıdan birçok zenginliğe sahip olan bir şehir... Peki ya kitap ve kütüphane kültürü? İzmirlilerin kültür ve sanat etkinliklerine yoğun ilgi gösterdiği biliniyor. Bunlardan biri de kütüphaneler...

Gencinden yaşlısına tüm vatandaşların kapısını çaldığı İzmir kütüphaneleri sayısız kaynağa sahip. İlkokula giden çocuktan, TUS sınavına hazırlanan doktor adayına kadar herkesin faydalanabildiği kütüphaneleri Milli Kütüphane Vakfı Başkanı Ulvi Puğ, tüm zenginlikleri ve bunun yanı sıra geliştirilmesi gereken yanlarıyla değerlendirdi.

UZUN KUYRUKLAR OLUYOR
Türkiye’nin Milli adını taşıyan ilk kütüphanesi, İzmir Milli Kütüphane özelinde konuşan Puğ, İzmirlilerin her sabah önünde kuyruk oluşturacak kadar ilgi gösterdiğini belirterek, “Kendi kütüphanemizden bahsedeyim... 8.30 – 17.00 arasında haftanın 6 günü açık oluyor. Sabah 8.30’da gittiğimizde kapının önünde uzun bekleme kuyruklarıyla karşılaşıyoruz. Hemen doluyor, vatandaşlar ayakta beklemesinler diye de benim odaya alıyoruz. İlgi var. Hatta Konak Belediyesi’yle beraber Dario Monero Sokağı’na da bir kütüphane açtık. Oraya da ilgi çok büyük” dedi.

TÜM GÜN AÇIK OLMASINI İSTİYORLAR
İzmir’de kütüphanelerin yetersiz geldiğini ifade eden Puğ, vatandaşların 7/24 açık olmasını talep ettiğini belirterek buna yönelik çalışma yapacaklarını şu sözlerle anlattı:

“Biz şimdi Cumhuriyet’in 100. yılında Büyükşehir’le beraber bir kütüphane açacağız. Kütüphaneler yetersiz geliyor artık. 7/24 açık olmasını talep ediyorlar. Haklılar da çünkü öğrenciler var, çalışanlar var. Gece vakti geçirebilmek istiyorlar. O yüzden buranın bir bölümü de 7/24 açık olacak.”

KÜTÜPHANE BİR KÜLTÜRDÜR
Her kitap bulunan yerin kütüphane olamayacağını, asıl kütüphanelerin mimarisi ve ruhuyla diğerlerinden ayrıştığını söyleyen Puğ, “İzmir’de çok sayıda kütüphane var. Ama 300 – 500 kitap kapasitesi olan kitaplıklara da kütüphane diyorlar. Zararı yok muhakkak olsun ama kütüphane böyle bir şey değil. Bu bir kültür... Mimarisiyle, ruhuyla... Bir de bunların yanı sıra konsept kütüphaneler olmalı. Biz derleme kütüphanesiyiz, her kaynak var ancak... Gençlerin, çocukların kendi aralarında fikir alışverişi yapabileceği alanlar vs. gerekli” ifadelerini kullandı.

KILIÇDAROĞLU, İLGİYİ ARTIRDI!
Geçtiğimiz ay İzmir’e gelen CHP Genel Bşkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Milli Kütüphane’yi ziyaret etti. Bu ziyaretin özelliği ise; 80 yıl sonra gelen ilk CHP Genel Başkanı olmasıydı. Bunu çok değerli ve vatandaşlarında ilgisini artıracak bir gelişme olarak değerlendiren Puğ, “Atatürk, Milli Kütüphanemizi o yoğun dönemlerinde 3 kere ziyaret etmiş. Bu kitaba, kütüphaneye verdiği kıymeti gösteriyor. Tunç Başkan, Abdül Başkan hep geliyor... Kılıçdaroğlu’nun gelmesi de bu nedenle çok değerliydi. Defterimizi imzaladı. O defterde zaten tarih yatıyor. Bu gibi siyaseten önemli bireylerin gelmesi de hem kütüphanenin tanıtılmasına hem de ilginin artmasına fayda sağlıyor” şeklinde konuştu.

DEVLET POLİTİKASI OLARAK ELE ALINMALI
Kitap ve kütüphanenin kültürel değere sahip olduğunun altını çizerek devlet politikası olarak ele alınması gerektiğini vurgulayan Puğ, “Kütüphane ve kitap konusunu bir devlet politikası olarak ele almamız lazım. Devlet eliyle kütüphane yaptırmak 19.yy’da akıllara gelmiş... İlk İstanbul’da Beyazıt Üniversitesi Kütüphanesi yapılmış. Hep matbaa geç geldi derler ancak kütüphane de geç geldi. Osmanlı’da Selçuk’ta kütüphane yapılmış ancak bunlar hep lütufla yapılan yapılar olmuş. Çok sonralarda devlet eliyle İzmir’de de yapılmış. Bunları hatırlatarak kitaplara kolay ulaşabilir hale getirmek lazım. Çocuklara da 3 yaşına kadar kitap kavramını tanıtmalıyız. Okuldan önce tanışmaları lazım. Bu gibi gelişmeleri yaşamak için de kütüphanenin devlet politikası olarak ele alınması gerekli. Burada yerel yönetimlere de doğrudan iş düşüyor, devlete de...” sözlerini kullandı.

 
MİT'ten nokta atışı operasyon!
 
Restorasyonla birleştirildi... 2 bin 600 yaşında tanrıça!
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
ABY 17 Temmuz 2022 Pazar 21:22

Alsancak'taki eski TEKEL fabrikası binasının da restore edildikten sonra İzmir Milli Kütüphanenin Alsancak Şubesi olarak açılması Hem Milli Kütüphaneye hem de İzmir e çok yakışır.

Yorumu oyla      2      3  
M.E.Aslan 17 Temmuz 2022 Pazar 12:32

Kültür hazineleri olan kütüphanelere devlet desteğinin artarak sürmesi bir zorunluluktur. Milli Kütüphane Vakfı Bşk. Sn. Ulvi PUĞ'a büyük hizmetlerinden dolayı teşekkürler.

Yorumu oyla      4      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Nedim ATİLLA yazdı... Bodrum’da çalışkan bir yazar var
Nedim ATİLLA yazdı... Bodrum’da çalışkan bir yazar var
Çeşme'de yediği dayağı affetmedi... Eski oyuncudan boşanma davası!
Eski oyuncu Meltem Dağ, tatil için gittikleri Çeşme’de kucağında çocuğu ...
Mehmet KARABEL yazdı... Tadında bıraktı... Tadını çıkarıyor!
Mehmet KARABEL yazdı... Tadında bıraktı... Tadını çıkarıyor!
 
Aylin AKDOĞAN, haftanın filmlerini yorumluyor… Joker 2 yolda
Aylin AKDOĞAN, haftanın filmlerini yorumluyor… Joker 2 yolda
Athena Bayraklı'da bulunmuştu... Tarihin parçaları birleşti!
Athena Bayraklı'da bulunmuştu... Tarihin parçaları birleşti!
Mehmet KARABEL yazdı... 'Şarkılar' hep seni söylüyor neredesin?
Mehmet KARABEL yazdı... 'Şarkılar' hep seni söylüyor neredesin?
 
Aylin AKDOĞAN haftanın filmlerini yorumluyor… 10 parmağında 5 marifet
Aylin AKDOĞAN haftanın filmlerini yorumluyor… 10 parmağında 5 marifet
Savaş tanrıçası İzmir'de!
Mitolojide savaş ve barışın tanrıçası miğfer takan 'Athena'nın tasvir ...
Aylin AKDOĞAN’ın kaleminden İzmir’in sanat programı… ‘Hikaye İzmir’de geçiyor… Başrollerde dolu dolu etkinlik!’
Aylin AKDOĞAN’ın kaleminden İzmir’in sanat programı… ‘Hikaye İzmir’de ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Kardiçalı'yı kurtarmak çok mu zor?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İnsanlık durumu; vasat altı
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Hilafet Çalıştayı ve İslamcılık parantezi
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Toptan ve perakende anılar…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bir portre Recai Acar...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Anneler Günü Münasebetiyle: Sütveren Meryem Ayazması
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bir başkadır Göztepe sevgisi
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Şampiyon Göztepe!
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Erdoğan yalnız değil; Özgür Özel de istiyor!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva