HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
27 Nisan 2022 Çarşamba - 15:47

İzmir'in ormanları AİS'e emanet!

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından hayata geçirilen ve kent genelindeki orman yangınlarına erken müdahalenin amaçlandığı Akıllı İhbar Sistemi'nin (AİS) tanıtım toplantısı İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in katılımıyla Tarihi Havagazı Fabrikası'nda gerçekleştirildi. Tanıtım toplantısında konuşan Başkan Soyer ve daire başkanlarının hedefinde ise geçtiğimiz yıllarda yaşanan orman yangınları vardı.

İzmir in ormanları AİS e emanet!

Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ - Son dönemlerde Türkiye'nin gündemini sıklıkla meşgul eden ve geçtiğimiz yıl birçok ilde başlayan ve milyonlarca metrekare ormanın küle dönmesine neden olan orman yangınları için İzmir Büyükşehir Belediyesi düğmeye basma kararı aldı.

Cumhuriyet Halk Partisi ve hükümeti sık sık karşı karşıya getiren, havaların ısınması ile birlikte TBMM gündemine de taşınan orman yangınları için İzmir Büyükşehir Belediyesi Akılı İhbar Sistemi'ni (AİS) hayata geçirme kararı almıştı.

Çalışmalarını sürdüren Büyükşehir Belediyesi'nde sona gelindi. Gerekli hazırlıkları yapan Büyükşehir Belediyesi, orman yangınlarının çıkış aşamasında engellemesi için hayata geçirdiği AİS'in tanıtım toplantısını Tarihi Havagazı Fabrikası'nda gerçekleştirdi.

Düzenlenen tanıtım toplantısına ilçe belediyelerinin yangın ile mücadele ekiplerinin yanı sıra ev sahibi İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, CHP İzmir Milletvekili ve YDK  Üyesi Mahir Polat ve Büyükşehir Belediyesi bürokratları katıldı.

SOYER: YAPAY ZEKAYI ÇEVREMİZİ KORUMAK İÇİN KULLANMALIYIZ
Toplantıda açıklamalarda bulunan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer uygulamayı hayata geçirdikleri için büyük bir mutluluk duyduklarını belirtirken, "Çok gururkluyum ve mutluluk duyuyorum. Öncelikle muhtarlarımıza teşekkür ederim. Biz son 3 yıl içinde hepimizin bildiği çok büyük felaketler yaşadık... Pandemiden depreme, hortumdan tsunamiye hepsini yaşadık... Bunlar bize şunu gösterdi; insanlığın yüz yüze olduğu iklim krizi sadece uzak coğrafyalarda değil bizim ülkemizde de yaşanıyor. Bu yüzden büyük afetler ile karşılaşmaya başladık. Tsunamiyi Sığacık'ta karşılaşacağımızı söyleseydi biri sadece gülerdik... Artık gülüp geçmiyor, her an bunlarla yüzleşeceğimiz gerçeğini fark ettik. Bu nedenle dirençli bir kent olmayı hedefimize koyduk. 2021 Eylül ayında İzmir çok önemli bir zirveye ev sahipliği yaptı. Bu Kültür Zirvesi'ydi… O zirvede döngüsel kültür kavramı ortaya atıldı. İçinde bulunduğuz iklim krizi ile başa çıkmak için kültürü bir araç olarak kullanmamız gerektiğini belirttik. Bunu da 4 sütun üstüne oturacağını tarif ettik. Şu anda burada arkadaşlarımızın sunduğu sunumlarda özünde 4 sütün üstüne oturan döngüsel kültürün sonucu. Bu çalışmayı yaparken geçmişimiz ile uyum dedik ve yaşadığımız felaketlerden nasıl dersler çıkarabiliriz ve geleceğe hazırlanırız diye çalışmalar yaptık...Yapay zeka kullanılarak İzmir'in ormanlarını yüzde 46'sındaki dumanla mücadele edebilecek seviyeye geldik. Geçmişten çıkardığımız dersler sayesinde kıyı köylerimize acil yangınlara müdahale edebilecek daire başkanlıkları kurduk. 2,5 tonluk yeni tankerleri riskli alanlar için bugün dağıtacağız. Bu geçmişimiz ile uyum kısmıydı. Birbirimiz ile uyum dediğimizde de bugün birçok kurum ile birlikte çalışıyor ve hepsini el ele yapıyoruz. Başka çaremiz yok.

DEMOKRASİNİN ERDEMLERİNİ DİJİTALİZE EDEREK...
Dirençli bir kent olmak için hem geçmişimiz hem birbirimiz ile hem de uyumlu gerçekleştiriyoruz. Doğamız ile uyum konusunda da; bizim geleceğe bırakacağımız en önemli şey doğamız. Bu yüzden sahip çıkarmalıyız. Son olarak da değişim ile uyum. Bu da yapay zekayı çevremizi korumak için kullanmalıyız. Bir yandan bu şehri dirençli hale getirmeye gayret ediyoruz, bir yandan da bu yaptığımız çalışma demokrasinin dijitalleşmesi demektir. Demokrasinin erdemlerini dijitalize ederek bu kentin geleceğini planlıyoruz. Bir yandan teknolojiyi kullanarak ketimizi dirençli hale getirmek diğer yandan da vatandaşların kentin yönetiminden haberdar olmak için çalışmalar yapmaktır. Tüm bunlara yaptığımız için dün büyük bir ödül kazandık. İnanıyoruz ki demokrasi 5 yılda bir sandığa gidilen bir sistem değildir. Demokrasi varsa bir gün casusluktan yargılandığınız ve 4,5 yıl yattığınız ve beraat ettiğiniz davadan ağırlaştırılmış müebbet almazsınız" dedi.

TEMİZ: BU SİSTEMİ KULLANAN TEK KURUMUZ
Projenin tanıtımını yapan İzmir Büyükşehir Belediyesi Bilgi İşlem Dairesi Başkanı Ata Temiz, teknolojinin önemine dikkat çekerken, "Değişen dünyamız ile teknolojik faaliyetler hayatımızın her alanında söz sahibi olmaya başladı. Teknolojik faaliyetler insan yaşamına dokunmalı ve insan hayatını kolaylaştırmalı. Doğal afetler tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de büyük bir sorun. Bugün teknolojinin ne kadar fayda sağlayıcı olduğunu göstereceğiz. AİS; bizim birçok noktada telsiz sistemimiz var. Ormanlık alanları 12 istasyonda toplam 45 kameramız ile izliyoruz.20 kilometre çapında gördüğü en ufak dumanda bile kameralarımız bize bilgi veriyor. Sistemimiz geçtiğimiz yaz 60 ayrı ihbarın 58'inin doğru çıktığını tespit etti. Biz bu sistemi ilk olarak yangınlarda uyguluyoruz ancak zamanla bunu trafik ve sel gibi birçok alanda kullanılabilecek hale getirebileceğiz. Yangının tespiti halinde ekiplere hem video halinde hem de konum gönderiliyor. Ekiplerimizin yanı sıra bir de muhtarlarımıza da bilgi gönderiliyor. Bu tamamen iç kaynaklar ile kendimizin yaptığı bir yatırım. Bu teknolojiyi kullanan tek kurumuz" diye konuştu.

DERSE: İLK OLARAK DAĞITILAN TANKERLER İLE MÜDAHALEYE BAŞLIYORUZ
İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanı İsmail Derse ise dağıtılan tankerlere dikkat çekerken, "Ülkemizdeki orman yangınlarını sebeplerini sıraladığımızda bin 394 yangın sayısı İzmir'de yüksek orandadır. Buralarda çıkan yangınların büyük bir kısmı sigaradandır. Bu da insan kaynaklı yangınlardır. Biz orman yangınları ile ilgili gönüllü itfaiyecilik önergesini hazırladık... İzmir İtfaiyesi teknolojiyi de  süreç içinde kullanmaya başlamıştır. Dijital ekranlarda ormanlarımızın riskini göstererek görüsellerle de vatandaşlarımızı bilinçlendirmeyi hedefliyoruz. 619 muhtarımıza da yangın eğitimleri verdik. Bu projenin asıl çıkış nedeni şudur; Duman yangının bir ürünüdür. Dumanlar farklı renklerde çıkar ve yangının seyri ve hızını etkileyen bir durumdur. Biz de bunu hesaba katarak dumanın renklerinden yangının tespitini sağlamış bulunuyoruz. Yangının ilk çıkışından itibaren aldığımız görüntüleri itfaiye istasyonlarına ve muhtarlarımıza ulaştırarak ilk olarak verdiğimiz tankerle ile yangına müdahaleyi gerçekleştiriyoruz. Haberleşme sistemimiz yine bu sistemin en önemli ayağıdır" dedi.

 
Liseye ayrılan bütçe yetmedi... İhale sil baştan!
 
Tatil yapacaklar dikkat! Doluluklar yüzde 80'e ulaştı!
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
brate 27 Nisan 2022 Çarşamba 16:07

çok başarılı ama bu başarı eminim ki Siyasetçilerin başarısı değil İBB de çalışan gençlerin başarısıdır.

Yorumu oyla      4      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Çiğli'den kadınlara bir destek daha... Üretici pazarı açıldı!
Çiğli'de 29 Nisan tarihine kadar misafirlerini ağırlayacak olan Üretici ...
Büyükşehir'de TİS imzalandı... Anlaşma maddelerinde neler var?
İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Tüm Bel-Sen arasında yaklaşık 6 bin personelin ...
Aydın'dan bir görkemli iftar daha!
Ramazan ayı boyunca kent genelinde iftar sofrası kurmadık yer bırakmayan ...
 
Büyükşehir'nden 1 Mayıs’ta çifte konser
İzmir Büyükşehir Belediyesi, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nü çifte konserle ...
Uluslararası Portre Karikatür Şenliği sona erdi
İlk kez düzenlenen İzmir Uluslararası Portre Karikatür Şenliği gala yemeğiyle ...
Başkan Soyer'den 'Acil Çözüm' turu... Müjdeler bu kez Bayraklı'ya!
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Acil Çözüm Ekipleri ile ...
 
Çocuklar sordu, Başkan Selvitopu yanıtladı
Eskiizmir İlkokulu 3. sınıf öğrencileri, “Hayat Bilgisi” dersinin “Yerel ...
Bayraklılar iftarda buluştu... Sandal: Dayanışmamız hiç bozulmasın
Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal, Nafiz Gürman Mahallesi’ndeki ...
Minik izleyicilerden Robinson’a büyük ilgi
İzmir Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları ilk çocuk oyunu "Robinson ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Alkışlayalım mı? Eleştirelim mi?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bumerang!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Netameli bir tür
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Yumuşama mı, oyun kurmak mı?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Bitki kıyameti
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Gerçek annelik
Kemal ARI
Kemal ARI
Şirince’de Manoli’nin izinde (1)
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'İzmirlilik nedir?'
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe büyüledi!
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva