HABERLER>EKONOMİ
20 Mayıs 2021 Perşembe - 11:40

İzmir’in kalbindeki tarihi alan için ‘restore et-işlet-devret’ sistemi!

İzmir'in Konak ilçesinde tarihi Kemeraltı Çarşısı bölgesinde keşfedilen 1800 yıl öncesine ait Roma hamamı kalıntılarının bulunduğu alan, seyir teraslarıyla ziyarete açılmak üzere 35 yıllığına "restore et-işlet-devret" yöntemiyle ihaleye çıkarılıyor.

İzmir’in kalbindeki tarihi alan için ‘restore et-işlet-devret’ sistemi!

İzmir Vakıflar Bölge Müdürü Muzaffer Ataseven, AA muhabirine, Kaplan Mustafa Paşa Mahallesi'nde geçmişte "sulu mezarlık" olarak anılan, mülkiyeti kurumlarına ait 13 bin 800 metrekarelik alana, 1950'li yıllarda iş merkezi inşa edildiğini söyledi.

Binanın zamanla yıprandığını, alanın üzerine yeni iş merkezi yapılması için 2015'te ihaleye çıkıldığını belirten Ataseven, inşaat çalışmaları sırasında milattan sonra 2. veya 3. yüzyıla ait olduğu değerlendirilen Roma hamamı kalıntılarına rastlanmasıyla projenin durdurulduğunu ve İzmir Arkeoloji Müzesi denetiminde bölgede kazı çalışması başlatıldığını dile getirdi.

Hamam ve çevresinin inşa edildiği dönemdeki işlevi konusunda bilgi veren Ataseven, "Burada hamamın yanı sıra iş merkezleri ve spor alanlarına da rastlandı. O dönemde bu alanın hemen yakınına kadar deniz geliyordu ve liman vardı. Gemiyle gelenler hamama geçiyordu. Ayrıca çevrede iş merkezleri de vardı ve gelenler alışverişlerini yapıp dönüyorlardı." ifadelerini kullandı.

Muzaffer Ataseven, kalıntıların İzmir için büyük önem taşıdığını vurgulayarak, "Aslolan bu eserin korunmasıdır, kontrol altına alınmasıdır, güzel şekilde sergilenmesidir." diye konuştu.

???????35 YILLIĞINA İHALEYE ÇIKARILDI
Tarihi varlığı en güzel şekilde halka açmak için çalışmalar yapılacağını, bu nedenle de 24 Mayıs'ta ihale gerçekleştireceklerini aktaran Ataseven, şu bilgileri verdi:

"Burada çok büyük yapılaşma olmayacak. 13 bin 800 metrekarelik alandaki bütün yapılaşma 2 bin 800 metrekare olacak. Seyir terasları koyacağız ve ziyaretçiler Roma hamamı ile cimnastik alanlarının bulunduğu bölgeyi seyredecek. Tarihi alanda herhangi bir yapılaşma olmayacak. Ticari ranttan ziyade bu alan bilimsel olarak müze denetiminde aslına uygun şekilde korunacak. Bölgede yalnızca seyir terasları ve kafeler yer alabilecek. Birinci amaç korumaktır. Tüm planlar, projeler Koruma Kurulundan geçti, İzmir Arkeoloji Müzesi denetiminde yapılaşmaya izin verildi."

İhalenin 35 yıl için "restore et-işlet-devret" yöntemiyle gerçekleştirileceğini dile getiren Ataseven, "İki yıllık bir yapım süreci öngörülüyor. Yapımın ardından İzmir'e gelen turistler ilk olarak burayı görecek. Kemeraltı Çarşısı'nın bulunduğu bölge çok yakın, yani yürüme mesafesinde. Agoraya da geçiş yapılabilir. Önemli bir tarihi merkez olacak." dedi.

Ataseven, ihale tamamlanana kadar alanı korumak için bazı çalışmalar gerçekleştirdiklerini de ifade etti. (AA)

 
Başkan Yetişkin'den uluslararası temas
 
Güzelbahçe’de Online 19 Mayıs Coşkusu
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
mimar 21 Mayıs 2021 Cuma 10:40

insanlara 2 boyutlu göstereceğimiz hiçbir kalıntının anlamı olmayacaktır.Koruma dediğimiz kavram çok geniş ve sofistike;bazen kalıntıları toprağa gömmerek de koruma sağlamış oluruz.Lakin buradaki kastım şu;böyle bir tarihi buluşu orada yeniden 3 boyutlu olarak canlandırmadığınız sürece; insanların dikkatini çekemez,korunmasına katkı sağlayamazsınız.Arkeologlar,sanat tarihçileri için önemli olan herşey halkta karşılık bulmayabilir.önemli olan eski eser korumaya insanları yönlendirebilmek.Yoksa arkeolog egoları tatmin olsun diye mezbelelikler yaratmanın anlamı yok kanımca.Mezbelelik diyorum çünkü bize yıllarca bu tarihi ören yerleri "harabe" ifadesiyle sunuldu, bknz. Efes Harabeleri, Sardes Harabeleri...vb. "Harabe" değil "miras" olarak bu kodu çocuklarımızda şimdiden değiştirmemiz gerekiyor.

Yorumu oyla      2      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir Kahveciler Odası Başkanı Kırdı: Devletten imtiyazlı destek bekliyoruz
Oyunların yasak olması sebebiyle kahvehanelerin açılmasının bir anlamı ...
İESOB Başkanı Mutlu'dan esnaf için 'kalıcı çözüm' önerisi
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ınyaptığı açıklamaları memnuniyetle ...
Lokantacıların başkanı Yenice'den bakanlığa tepki: Esnafın başına gelmiş en büyük felaketsiniz!
Kültür ve Turizm Bakanlığı'na yönelik ağır eleştirilerde bulunan Türkiye ...
 
İzmir’de berberler ful çekti: Elimiz sabunlu, bizde bulaş olmaz!
İzmir Berberler Odası Başkanı Şükrü Bilgin, "Biz müşterilerimizi, müşterilerimiz ...
Thodex soruşturmasında bir isim daha yakalandı
Thodex soruşturmasında şirketin firari CEO'su Faruk Fatih Özer'in yengesi ...
Kripto para piyasalarında sert düşüş
Kripto para piyasaları uzun süre sonra 2 trilyon doların altına indi. ...
 
Kemalpaşa kirazı, coğrafi tescili kaptı
İzmir’in Kemalpaşa ilçesinde üreticilerin 'Kemalpaşa kirazı’ için yaptığı ...
Başkan Girgin ‘kalabalık var, iş yok’ dedi: Kemeraltı entübeden çıkamadı!
İzmir Tarihi Kemeraltı Derneği Başkanı Semih Girgin, 17 günlük kapanmanın ...
Thodex soruşturmasında 3 kritik isimden biri yakalandı
Kripto para borsası Thodex ile ilgili yürütülen soruşturmada şirketin ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Böyle mi olacaktı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Çıkışlar kapalı
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bardak boş mu dolu mu?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
19 Mayıs 'yorulmadan' ilerleme günüdür
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Ben böyle inanıyorum!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Büyük Altaylılar haydi kongreye!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva