HABERLER>GÜNCEL
9 Eylül 2022 Cuma - 08:26

İzmir’in dağlarında çiçekler açtığı gün… 100’üncü yılda onurla, gururla!

Türk ordusu, Büyük Önder Atatürk'ün "ordular, ilk hedefiniz Akdeniz'dir, ileri" emrini 9 Eylül'de nihayete erdirerek İzmir'in işgaline son verdi.

İzmir’in dağlarında çiçekler açtığı gün… 100’üncü yılda onurla, gururla!

9 Eylül 1922, İzmir'in kurtuluşu olarak tarihlere kazındı. Şanlı Türk ordusu, Gazi Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde silah arkadaşları ile birlikte 9 Eylül 1922 günü İzmir'i düşman işgalinden kurtardı. Sakarya Meydan Muharebesi ile başlayan Türk ordusunun şanlı zaferleri Yunan askerlerinin denize dökülmesi ile son buldu.

Başkomutanlık Meydan Muharebesi'yle düşmanın ana kuvvetlerini yok eden Türk ordusu, Başkomutan Gazi Mustafa Kemal'in tarihi ''Ordular, ilk hedefiniz Akdeniz'dir, ileri'' emriyle 9 Eylül 1922'de İzmir'in 3 yıl 3 ay 24 gün süren işgaline son vererek, Lozan Barış Antlaşması'na uzanan tam bağımsızlığın yolunu açtı. 
İzmir'in düşman işgalinden kurtuluşu, Birinci Dünya Savaşı sonunda, itilaf devletleri ile Osmanlı Devleti arasında 30 Ekim 1918'de imzalanan Mondros Ateşkes Antlaşması ile işgal edilen Anadolu'nun kurtuluşunun simgesi oldu. 

Anadolu'nun işgali karşısında Türk milletince başlatılan, Mustafa Kemal'in 19 Mayıs 1919'da Samsun'a ayak basmasıyla kısa sürede merkezi bir nitelik kazanan kurtuluş mücadelesinde arka arkaya kazanılan Birinci ve İkinci İnönü, Aslıhanlar-Dumlupınar ve Sakarya Meydan muharebeleri ile yurdun kurtarılması yolunda önemli adımlar atılmış, ardından da büyük bir dikkat ve titizlikle hazırlanan taarruz planı ''Başkomutanlık Meydan Muharebesi'' adıyla 26 Ağustos 1922 sabahı uygulamaya konulmuştu. 

Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün Nutuk'ta dile getireceği ''Ya istiklal ya ölüm'' parolasıyla hareket eden Türk ordusu, bu muharebenin 30 Ağustosta zaferle sonuçlanmasından sonra yine Başkomutan Gazi Mustafa Kemal'in 31 Ağustosta Genelkurmay Başkanı Fevzi Çakmak, Batı Cephesi Komutanı İsmet İnönü, ordu komutanları Yakup Şevki Subaşı ve Nurettin paşalar ile Çalköy'deki karargahında yaptığı toplantının ardından 1 Eylülde yayımladığı bildiride verdiği tarihi emirle düşman birliklerini Anadolu'dan tamamen atmak için harekete geçti. 

Başkomutan Gazi Mustafa Kemal'in 1 Eylül'de ordulara yayımladığı bildiride yer alan ''Bütün arkadaşlarımın Anadolu'da daha başka meydan muharebeleri verileceğini göz önüne alarak ilerlemesini ve herkesin akıl gücünü, yiğitlik ve yurtseverlik kaynaklarını yarışırcasına esirgemeden vermeye devam eylemesini isterim. Ordular, ilk hedefiniz Akdeniz'dir, ileri'' emriyle üç koldan Anadolu'yu işgalden kurtarmak için harekete geçen Türk ordusu, 9 Eylül 1922'de İzmir'e ulaştı.

Türk süvarileri üç yılı aşkın süredir yas çeken İzmir halkının sevinç göz yaşları arasında İzmir’e girdi. Türk bayrağı Hükümet Konağına ve Kadifekale’ye çekildi. Birinci Süvari Tümeni Komutanı Mürsel Paşa İzmir’e girildiğini Ankara’ya bildirdi. İzmir’de Türk halkının sevinci o denli büyüktü ki askerlerimiz çiçek yağmuru altında kaldı.

Başkomutan İzmir’in alınışı dolayısıyla ordulara şu tarihi mesajını yayınladı:

“İlk verdiğim Akdeniz hedefine varmakta orduların gösterdiği gayret ve fedakarlığı hürmet ve takdirle anarım. Elde edilen büyük muzafferiyetin yapıcısı olan kıymetli arkadaşlarıma en içten teşekkür ve tebriklerimi bildiririm. Orduların bundan sonra verilecek hedeflerin alınmasında da aynı fedakârlık yarışmasını göstereceklerine inancım tamdır”.

9 Eylül günü 3 ncü Kolordumuz Bursa’yı savunan Yunan birliklerini geri atarak şehri kurtardı. Türk Ordusu’nun İzmir ve Bursa’yı alması üzerine Mustafa Kemal Paşa, millete bir beyanname yayınladı. Torbalı ve Menderes Vadisi’nden çekilen Yunan birlikleri, Seydiköy civarında kısa bir çarpışmadan sonra süvarilerimiz tarafından esir alındı. 9 Eylül günü; Menemen yakılmadan kurtarıldı, Seydiköy Türk kuvvetlerinin eline geçti. Akıl almaz bir hızla ilerleyen piyade birlikleri de bir gün sonra Başkomutan ile birlikte İzmir’e gelmişti.

18 Eylül 1922 tarihine kadar yapılan Takip Harekâtı ile bütün Batı Anadolu’daki Yunan askerleri sınırlarımız dışına çıkarıldı.

15 Mayıs 1919’da İzmir’e çıkıp, Anadolu’nun hemen yarısını istila ederek, burada Yunan Asya İmparatorluğu’nu kurmak rüyasıyla üç seneyi aşkın bir süre içinde anayurdumuza saldıran düşman orduları, nihayet 18 Eylül 1922 gününde tek bir er kalmamak suretiyle vatanımızın bu bölgesinden tamamen temizlenmiş oldu.

Takip harekâtının başarı ile sonuçlanması yalnız Batı Anadolu’yu Yunanlılardan temizlemekten ibaret değildir. Türk ordusunun yaptığı bu harekât ile, İzmit bölgesinden İstanbul Boğazı’na, Balıkesir bölgesinden Çanakkale Boğazı’na kadar hayati önem taşıyan diğer stratejik hedefler de büyük bir ustalıkla İtilaf Devletleri’nin işgalinden, olaysız olarak ve barış yoluyla kurtarıldı.

Takip Harekâtı; Türk ordusunun kahramanlığı yanında askeri ve siyasi alanda gösterdiği yüksek sevk ve idare ile birlikte kudret ve kabiliyetini de ispat eden büyük bir eserdir.

Türk Ordusunun kazandığı bu zafer, Mudanya Ateşkes Antlaşması’na giden süreci başlattı. Türkiye, Mudanya Ateşkes Antlaşması’ndan sonra 24 Temmuz 1923’te Lozan Barış Antlaşması’nı imzaladı. Böylece Türk milleti, varlığını bütün dünyaya kabul ettirmiş, Türk devleti de tam bağımsızlığını kazanmış oldu.

 
Çelik platformun altında kalan işçi öldü
 
Prof. Dr. Kemal ARI yazdı... Kurtuluşun simgesi o kılıç nerede?
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Çelik platformun altında kalan işçi öldü
Gaziantep'te 4 katlı inşaatın çatısına yerleştirilirken düşen çelik platformun ...
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Balkanlar mesajı
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Geçmişte kader birliği yaptığımız, ...
Yola yakıt aktı... 23 araç birbirine girdi!
Samsun'un Canik ilçesinde 23 aracın karıştığı zincirleme trafik kazasında ...
 
DAEŞ'in yöneticisi Türkiye'de yakalandı
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, DAEŞ terör örgütünün en önemli üst ...
Büyük Taarruz Bisiklet Turu Belkahve'ye ulaştı
Büyük Taarruz'un 100'üncü yıldönümünde Ankara'dan yola çıkarak 1150 kilometrelik ...
Tacizci müdür yargılandı... Yeniden 79,5 yıl!
İzmir'in Menderes ilçesinde, yaşları 6 ile 11 arasında değişen 6 kız öğrenciye ...
 
8 yıl hapisle aranan hükümlü yakalandı
Kayseri'nin Melikgazi ilçesinde, 2 farklı suçtan 8 yıl hapis cezası bulunan ...
'Bataklık' soruşturmasında 8 sanığa tahliye
Cumhuriyet tarihinin en büyük uyuşturucu ve suç gelirleri operasyonu olduğu ...
CHP İzmir’in acı günü!
Cumhuriyet Halk Partisi İzmir’in geçmiş dönem il başkan yardımcılarından ...
 
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Mahalle çok karıştı!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Evli evine köylü köyüne!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Yükselen trend; Ucuzluk
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Bana bir masal anlat baba
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
İş ahlakı
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
İzmir'den…
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Modası geçmez 1984
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Haziran 14!
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Futbol ve siyaset...
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Avrupa'daki mesaj!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva