HABERLER>GÜNCEL
8 Ekim 2020 Perşembe - 10:10

İzmir'in Çernobili'nde endişe verici rapor!

Gaziemir’de bir fabrikanın radrasyonlu atıklarını toprağa gömmesine ilişkin davada bilirkişi raporu çıktı. Raporda “işletmenin kapanmasının üzerinden 6 yıl geçmesine karşın bu kadar kesif kokulu ve kıvamlı atıksu oluşumu toprağın altındaki kirlilik miktarının doğanın tolere edebileceği miktarın çok üzerinde olduğu endişesini ortaya çıkarmaktadır’’ denildi.

İzmir in Çernobili nde endişe verici rapor!

İzmir’in Gaziemir ilçesinde, kurşun üreten fabrikanın faaliyette olduğu dönemde radyasyonlu atıkların toprağa gömülmesine ilişkin davada bilirkişi raporu açıklandı.

Cumhuriyet'ten Hazal Ocak'ın haberine göre, raporda ağır kimyasal ve radyoaktif kirleticilerin bölgede hâlâ yer aldığı, bu maddelerin doğayı ve insan sağlığını olumsuz etkilediği, gelecekte de bu etkilerin devam edeceği belirtildi. Raporda, söz konusu arazide radyoaktif madde ve yer altı sularında kirliliğe ilişkin yeniden ölçüm yapılması da istendi. 

Türkiye Atom Enerjisi Kurumu (TAEK) 3 Nisan 2007’de Gaziemir Akçay Caddesi üzerindeki bir fabrikada radyasyonlu atıkların gömülü olduğu bir alan tespit etmiş ve bölgedeki radyasyonun 219 kat fazla olduğu görülmüştü. Bölgedeki arazi sahipleri, Aslan Avcı Döküm Sanayi Ticaret A.Ş’ye çevre kirliliğinden kaynaklanan zararın temini ve bölgenin eski haline getirilmesi amacıyla dava açtı.

Dava dosyasına çarpıcı tespitlerin yer aldığı bilirkişi raporu girdi. Üretim alanının hemen dışında araziler içinde yoğun kokulu bir atıksu birikimi olduğu tespit edilen raporda bu suyun atık gömülü olduğu ifade edilen toprak yığınları arasından geldiğinin görüldüğü kaydedildi.

Bazı yerlerde sarı bir tabaka ile kaplı suyun geniz yakan bir kokusunun olduğu anlatılan raporda, “işletmenin kapanmasının üzerinden 6 yıl geçmesine karşın bu kadar kesif kokulu ve kıvamlı atıksu oluşumu toprağın altındaki kirlilik miktarının doğanın tolere edebileceği miktarın çok üzerinde olduğu endişesini ortaya çıkarmaktadır’’ denildi. 

BOYUTU BELLİ DEĞİL
Raporun sonuç bölümünde ise “Davacıya ait arazide radyoaktif ve ağır metal muhtevası olan tehlikeli kimyasal kirleticileri bulunduğu, bu kirleticilerin hem doğa hem de kentte yaşayan insanların sağlığını olumsuz etkilediği, atıkların radyoaktif olmasından dolayı sadece günümüz değil, mutasyona neden olabilecek etkilerinden dolayı gelecekte de çevre ve insan sağlığına zarar vereceği tespit edilmiştir” denildi. 

HAYATI ZEHİR EDİYOR
Çevre avukatı Arif Ali Cangı rapora ilişkin “Gaziemir deneyimi bize iki şeyi gösterdi; bu tür atıkların girişi bakımından güvenli bir ülke değiliz, diğer yandan bu kadar küçük radyoaktif atıklarla baş edemezken, bir de sürekli atık üretecek nükleer santralımız olursa halimiz nice olur? Gaziemir örneği tek başına nükleer santrallara karşı çıkmamızın somut gerekçesi olmalı” diye konuştu.

 
Homeros Vadisi'nde kahreden görüntü!
 
Nakdi ücret desteği ödemeleri başladı
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Esin Kurt 9 Ekim 2020 Cuma 15:42

Bilinçli bir toplum yaratmak ve mücadele etmek için ,konuların uzmanlarına büyük sorumluluklar düşüyor....Nükleer artıkların şakası yoktur.Belli bir zaman geçince sorumsuz idarecilerin günahını orada yaşayan halk çeker....

Yorumu oyla      2      3  
Esin Kurt 9 Ekim 2020 Cuma 15:42

Bilinçli bir toplum yaratmak ve mücadele etmek için ,konuların uzmanlarına büyük sorumluluklar düşüyor....Nükleer artıkların şakası yoktur.Belli bir zaman geçince sorumsuz idarecilerin günahını orada yaşayan halk çeker....

Yorumu oyla      2      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Homeros Vadisi'nde kahreden görüntü!
Homeros Vadisi'nde kahreden görüntü
Swinger şebekesi zengin avcısı çıktı: 'Kaz yolundu' mesajı!
Adana merkezli 16 ilde swinger (eş değiştirme) yöntemiyle fuhuş yaptıkları ...
100 yıl sonra hasta kabul edilmişti: 'Karantina Adası'nın kaderi belli oldu!
100 yıl sonra hasta kabul edilmişti: 'Karantina Adası'nın kaderi belli oldu!
 
Aliağa'da 25 Somalili göçmen yakalandı
İzmir'in Aliağa ilçesinde 25 düzensiz göçmen yakalandı.
Mehmet KARABEL yazdı... Korona hepimizi ‘Safiye’ yaptı!
Mehmet KARABEL yazdı... Korona hepimizi ‘Safiye’ yaptı!
Şanlıurfa'da fıstıkları koyacak yer kalmadı
Şanlıurfa'da, bu yıl hasadı gerçekleştirilen ve halk arasında 'yeşil altın' ...
 
Çocuklarının gözü önünde kızgın şişli işkence!
Şanlıurfa'da zincirle bağladığı dini nikahlı eşine hazırladığı özel odada ...
Güzelbahçe’de korkutan yangın!
İzmir’in Güzelbahçe ilçesinde gece yarısı başlayan yangın söndürüldü. ...
İzmir'in sevilen doktoru koronavirüs kurbanı!
İzmir'de koronavirüs tedavisi gören doktor Mehmet Atilla Baran (59), yaşamını ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Çöl tozu meselesi: Yararlı mı, zararlı mı?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Cumhuriyet'i ve Atatürk’ü anlamak
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
O gün bugündür!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Keser döner sap döner!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Cehaletin tek korkusu kadındır…'
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva