HABERLER>POLİTİKA
16 Mart 2023 Perşembe - 17:09

İzmir İktisat Kongresi’nde ‘halkın gerçek gündemi’ masada… 'Arka mahalleler'de derin yoksulluk manzaraları!

CHP Yoksulluk Dayanışma Ofisi Koordinatörü Hacer Foggo, İzmir İktisat Kongresi’ndeki programda Türkiye’de yaşanan yoksulluğun derinleştiğini örneklerle anlattı. Foggo yaptığı açıklamada “Yoksulluğu bitirecek tek şey yoksulluğa karşı mücadele edenleri dinlemek ve anlamaktır. Politika yapıcıların net bir yoksulluk politikası düzenlemesi gerekiyor” dedi.

İzmir İktisat Kongresi’nde ‘halkın gerçek gündemi’ masada…  Arka mahalleler de derin yoksulluk manzaraları!

Diren ÇELİK-Ahmet Can KARATAŞ / EGEDESONSÖZ- İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi, ikinci gününde “Vicdana Davet” sloganıyla konuşmacılarını ağırlıyor. 

Kongre kapsamında Türkiye’nin önemli ekonomik ve sosyal sorunlarına çözüm arayışıyla düzenlenen çalıştay ve oturumlarda birçok iktisatçı, akademisyen, politikacı sivil toplum örgütü temsilcisi yer alıyor.

İzmir İktisat Kongresi’nin ikinci gününde, ‘Vicdana Davet’ sloganıyla gerçekleştirilen programda konuşmacı olarak CHP Yoksulluk Dayanışma Ofisi Koordinatörü Hacer Foggo katıldı.

DEVREDEN YOKSULLUK: BABA GÜVENCESİZSE OĞLU DA GÜVENCESİZ
Kongrede söz alan Foggo açıklamasında yoksulluğun kuşaklar arası devreden bir konu olduğunun altını çizerek “Yoksulluk bir erişememe, tarafta sesinin duyuramama hali… Aynı zamanda onurlu ve özgür bir yaşamam erişememe hali… Çalışamıyorsanız bu gıdaya erişiminizi de engelliyor. Aynı zamanda çocuğunuz eğitim hakkını da engelliyor. Yoksulluk bir erişememe hali ve kolay kolay durumunuzu değiştiremiyorsunuz. OECD ülkelerinde düşük gelirli ailelerinin çocuklarının ortalama gelire ulaşması 4-5 kuşak sürüyor. Buna devreden yoksulluk diyoruz. Babası kağıt toplayıcısı ise o da kağıt toplayıcısı... Güvencesizse güvencesiz olarak hayatına devam ediyor.  20 yıl önce ziyaret ettiğim evlerdeki çocuklar o yoksulluğu babalarından devralmışlar. Bu nedenle konuya çok boyutlu bakmak gerekiyor. Çok boyutlu yoksulluk ölçüleri ile konuyu değerlendirmek gerekiyor. Örneğin 5 yıllık dönemde 18 yaşından önce bir hanede bir çocuk ölüyorsa aslında o hanenin yoksulluğunu gösteriyor. Yada yetersiz besleniyorsa çocuklarda algılama sorunları olabiliyor. Aynı zamanda gelişim bozukluğu, bodur olabiliyor. Bu da tüm hayatını etkiliyor” dedi.

3 MİLYON ÇOCUK EĞİTİMDEN UZAKTA
Erken çocukluk eğitiminin önemine vurgu yapan Foggo, mesleki eğitim merkezine gönderilen çocukların işçi statüsünde olduğunu belirterek “son zamanlarda aileler çocuklarını mesleki eğitim merkezlerine göndermeye başladılar. Asgari ücretin 3’te 1’ine çocuklar çalışmaya başladılar. Sayın cumhurbaşkanı da 2023’te hedef 1 milyon demişti ve bakanlık bu hedefe ulaşıldı dedi. Şu an 3 milyon çocuk eğitimden uzakta… Bu da yoksulluğun döngüsel hali devam ediyor” şeklinde konuştu.

TEMİZ SUYA ULAŞAMAYAN MİLYONLARCA AİLE VAR
Yoksulluğun derinleştiğini örneklerle anlatan Foggo, “Yine bir evde sobada yemek pişiyorsa ya da doğalgazı olduğu halde yakamıyorsa o ev de yoksuldur. Temiz suya ulaşamayan milyonlarca aile var. Musluktan su içiyor ve bu da hastalıklara neden doluyor. Bakanlık yetkilileri örneğin temiz su konusunu taramalarda sormuyor. Bu da yoksulluğa çok boyutlu bakmamıza engel oluyor. Aylık tüketim harcaması ne kadar, bakkala borcu var mı? Dün bir aile beni aradı. Borcu olduğu için yemek yemiyor ya da sürekli öğün atlayan aileler var maalesef. Eşyası, beyaz eşyası var mı? Çocuklarda demir eksikliğinden kaynaklı kronik hastalıklar var mı? Çünkü yoksulluk hastalık demektir. Eğer siz rutubetli bir evde yaşıyorsanız ve sağlıklı bir eve geçemiyorsanız ziyaret ettiğim her yerde vardı. Astım, KOAH oldukça yaygın ve biz bunlara yoksulluk hastalığı diyoruz” ifadelerini kullandı.

POLİTİKA YAPICILARIN NET BİR YOKSULLUK POLTİKASI OLMALI
Yoksulluk konusunun insan hakları üzerinden ele alınması gerektiğinin altını çizen Hacer Foggo şunları söyledi:

“Öncelik insan hakkıdır. İnsan hakkına dayalı bir yaklaşım kadını, çocuğu, her şeyi insan temelli ele alır. Bizi bürokratik olmaktan uzak tutar. Yani aç bir çocuğun, şiddet gören bir kadının bürokrasiye takılmayacak şekilde haklarını elde etmesi gerekmektedir. İnsan hakkı temelinde bir hizmet sunduğunuzda burada önemli olan ne, onu anlayabildim mi, kendi benimsediği seçimi önüne sundun mu derseniz işinizi doğru yaparsınız. İnsan hakları temel alan bir çerçevedir. İnsan haklarına dayalı bir yaklaşım, insanları haklarını bilme ve talep etme noktasında güçlendirir. Kamu, özel ve yerel yönetimlerin, STK’ların yükümlülüklerini yerine getirmesini sağlar. İnsan hakkı ihlal edildiğinde de çözüm bulunması için hesap verilebilirlik oluşturulur. Yoksulluk için oluşturulan her karara yoksullar dahil olmalıdır. Bu yerel yönetimler için de kamu kurumları için de geçerli… Yoksulların dokunduğu her yer geçerli… Yoksullarla ilgili proje yapıldığı zaman onu görünür hale getirilmesi gerekiyor ki onu görsünler. Bunu yaparken ayrımcılık yapılmaması gerekiyor. Ayrıca yardım edilen ailenin çocuğun, kadının, engellinin güçlendirilmesi gerekir. Bu sadece gelir olarak değil, ruhsal olarak da güçlendirilmeli. Yoksulluk korkudur, belirsizliktir, sistemin parçası olmak demektir, strestir. Yoksul insanların sürekli kaygı ve stres içinde olduğu yapılan araştırmalarda görülüyor. Kaygı hali de depresyona neden olur. Görüştüğüm ve yardıma muhtaç bir kadın ‘bizi sürekli küçük görüp incitiyorlar, aşağılıyorlar. Ama ben çocuğum için o kurumlara gitmek zorundayım’ diyor. Yoksulluğu bitirecek bir sihirli değnek yok. Yoksulluğu bitirecek tek şey yoksulluğa karşı mücadele edenleri dinlemek ve anlamaktır. Dinlediğiniz zaman size neler yapmanız gerektiğini söylüyorlar. Kreşi 5 kilometre ötede değil terlikleri ile gidebilecek kadar uzakta olmak zorunda… O nedenle katılım çok önemli… Yoksulluk kolektif bir sorundur. Her gün çocuğunu düşünme, ertesi ay faturaları, gıdayı düşünmektir. Bu yüzden çok fazla risk faktörü oluşuyor. Bu durum insanı etkiliyor. Yapılan araştırmalarda özellikle çocuklarda kelime yetersizliği ve odaklanma sorunu var. Kültürel aktivitelere katılamayan çocuklar ancak okula giderse sosyalleşebilir, kelime kavramlarını geliştirebiliyor. Sadece sosyal yardımlarla değil, eşitsizliği önleyecek kadınları evden çıkaracak, kadını üretime katacak politikaların çok önemli olduğunu düşünüyorum. Evsizlik aynı zamanda çocuğun sağlığını, gelişimini engeller. Nüfusun 5’te 3’ünden fazlası çok boyutlu yoksulluk oranı yüzde 61, yüzde 20’si yoksulluk sınır çizgisine yakın… Politika yapıcıların net bir yoksulluk politikası düzenlemesi gerekiyor”

 
Milletvekili adaylığı için istifa süreci sona erdi
 
Prof. Dr. Sözbilir, 4.8 büyüklüğündeki depremi değerlendirdi!
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Izmirli 16 Mart 2023 Perşembe 20:04

Anlat anlatın heyacanlı oluyor kendiniz söylüyor kendiniz dinliyorsunuz,yiyip eğleniyorsunuz devam ediniz...

Yorumu oyla      2      3  
''Onların Kirası Ucuz '' 16 Mart 2023 Perşembe 17:57

İzmir BB'si kamu hizmeti olan toplu ulaşımda ; İzmir merkez ilçeler , İzmir kırsal ilçeler ayrımcılığı yapıyor. Çözüm : İzmir kırsal ilçe otobüslerinde de ; 136 km.lik İZBAN hattındaki tarife ve ücretlendirmelerin uygulanması . ' B,C,D,H,J ' FİYAT TARİFELERİ 120 DAKİKA AKTARMA HAKKI YOKTUR. ( A,E,I'Banliyo ', K ) FİYAT TARİFELERİ 120 DAKİKA AKTARMA HAKKI VARDIR. İzmir BB'nin kamu hizmeti olan toplu ulaşımdaki adil ve eşit hizmet anlayışı. Baykuş ( F ) ve Havalimanı ( G ) seferleri özellikli olduğu için aktarma hakkı olmaması anlaşılabilir. 'VİCDANA DAVET ' İzmir toplu ulaşımında : ADİL VE EŞİT hizmete davet . 'Dinlemek ve Anlamak '

Yorumu oyla      2      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
AK Parti İzmir'de bir istifa daha!
AK Parti İzmir İl Kadın Kolları Başkanı Dilek Yıldız Büyükdağ 14 Mayıs'ta ...
Ali Sedat Şenbaş, İzmir 2. bölgeden aday adayı
İzmir’in başarılı iş adamlarından Ali Sedat Şenbaş, İzmir 2. Bölge'den ...
CHP Buca'nın acı kaybı!
CHP Buca İlçe Örgütü'nde çeşitli kademelerde uzun yıllar siyaset yürüten ...
 
MHP'nin adayı Erdoğan olarak açıklandı
MHP TBMM Grubu, AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Cumhurbaşkanı ...
DEVA Partili Dalgın’dan ‘teknolojik ilerleme’ açıklaması ve tarihsel uyarı: İmparatorluğu kaybettik, bunu kaybetmeyelim!
DEVA Partisi Sanayi Girişimcilik ve Dijital Dönüşüm Politikaları Başkanı ...
Erdoğan ‘olur’ verdi… AK Parti İzmir’de Sürekli dönemi sona erdi!
AK Parti İzmir İl Başkanı Kerem Ali Sürekli, milletvekili aday adayı olmak ...
 
DEVA Partisi İzmir İl Başkanı Ösen istifa etti!
DEVA Partisi İzmir İl Başkanı Seda Kaya Ösen, milletvekili aday adayı ...
Erdoğan: Türk dünyası tek yürek olduğunu göstermiştir
Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) Olağanüstü Zirvesi, Cumhurbaşkanı Recep ...
İzmir'de seçim güvenliği için kritik zirve!
İzmir'de 9 ilin valisi ile seçim bölge güvenliği toplantısı yapan İçişleri ...
 
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Endüstriyel futbol öğütüp yutuyor!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Statlara sığmayan 23 Nisanları özledik!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İlk Milli Bayramımız!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
CHP ne yaptı, ne yapmalı?
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
CHP'li ıstakozlar iş başında...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva