HABERLER>GÜNCEL
26 Ocak 2022 Çarşamba - 10:03

İzmir'e kar yağacak mı?

Son günlerde Türkiye genelinde yaşanan kar yağışları akıllara ‘İzmir’de neden kar yağmıyor?’ sorusunu getirdi. İzmir Meteoroloji 2. Bölge Müdürlüğü yetkilileri, karı oluşturacak soğuk havanın mevcut olmasına rağmen yağışlı hava kütlesinin İzmir’in üzerinden geçmemesi nedeniyle bunun gerçekleşemediğini belirterek “Bu saatten itibaren bu yıl için İzmir’de kar yağışı beklentimiz yok. İzmirliler kent merkezinde, Saat Kulesi’nde kar yağışı göremeyecek” şeklinde açıklamada bulundu.

İzmir e kar yağacak mı?

Ceren Korkmaz’ın haberine göre, son günlerde Türkiye genelinde soğuk hava ve kar yağışları hakim oldu. Özellikle İstanbul’da yaşanan yoğun kar yağışıyla birlikte o bölgede son zamanların en zor hava koşullarının yaşandığı görüldü. Bunun yanı sıra Muğla ve Bodrum’da da kar görülürken 29 yıl sonra ise Antalya’ya ilk karın düşmesi şaşkınlıkla karşılandı. Türkiye genelinde tüm bunlar yaşanırken İzmir’in Ödemiş, Bozdağ, Tire, Bayındır gibi yüksek kesimlerinde de karın etkisini gösterdiği ve hatta belediye ekiplerinin yolda kalan araçlara müdahaleleriyle kontrol altına alınmaya çalışıldığı da bildirilmişti.

Ancak İzmir’in iç kesimlerinde, kentin kalbi kabul edilen Konak Meydanı’nda karın yağmaması ‘İzmir’de neden kar yağmıyor?’ sorusunu akıllara getirdi. İzmir Meteoroloji 2. Bölge Müdürlüğü yetkilileri bu soruyu; geçmişten beri gözlemlenen hava hareketleri üzerinden değerlendirerek İzmir’de bu yıl içerisinde bir kar yağışı beklentilerinin kalmadığı açıklamasında bulundu.

KENTİN ÜZERİNDE YAĞIŞLI VE NEMLİ HAVA KÜTLESİ YOK
Son günlerde Muğla, Antalya gibi illerin iç kesimlerinde kar yağışının görülmesine rağmen İzmir’in iç kesimlerinde görülmeme nedenini değerlendiren yetkililer, “İskandinav ülkeleri üzerinden soğuk havayla birlikte gelen yağışlı hava kütlesi, önce İstanbul’a, ardından Ege Denizi’ne ve sonrasında da bir dönüş yaparak Muğla ve Antalya’ya vurdu. Bu nedenle İzmir’e bir kar yapmadı. Aslında yağış olsa kar yağar ama kentin üzerinde yağışlı kütle yok. Yağışa dönüşebilecek kütle olmadığı için herhangi bir kar yağışı gerçekleşmiyor. Yağmur yağması için belli bir nemli ortam ve nemli hava kütlesi gerekli. Şuanda o hava kütlesi Ege Denizi üzerinden geçerek Muğla ve Antalya’ya doğru yöneldiği için bize değil o illere kar yağışı getirdi” açıklamalarında bulundu.

İZMİRLİLER SAAT KULESİ’NDE KAR YAĞIŞI GÖREMEYECEK
Karın yağmasını sağlayacak olan soğuk havanın İzmir’de mevcut olmasına rağmen yağışlı hava kütlesinin kenti teğet geçmesi nedeniyle İzmirlilerin karla buluşamadığını belirten yetkililer, bu saatten itibaren bu yılda İzmir için kar yağışı beklentilerinin olmadığının altını çizerek şu sözleri ekledi:

“Deniz kenarlarında 40’ıncı enlemin altında çok kar yağışları görülmez. 10 yılda, 20 yılda bir kar yağışı görülecek kadar nadirdir. Çünkü yeterli soğuk olmaz. Genel olarak kar yağışı görülmeme sebebi de budur. Fakat bu sefer İzmir’de ve Ege Bölgesi’nde yeterli soğuma vardı ancak yağışlı kütle İzmir’in iç kesimleri üzerinden geçmedi. Eğer o yağışlı kütle İzmir üzerinden geçseydi yere 5 santimetre kalınlığında kar yağışı bırakabilirdi. Yine de Ödemiş, Bayındır, Tire’nin yüksek kesimlerinde, Bozdağ’da kar yağışı görüldü. Ne yazık ki bu saatten itibaren bu yıl için İzmir’de kar yağışı beklentimiz yok. İzmirliler kent merkezinde, Saat Kulesi’nde kar yağışı göremeyecek.”

HAFTAYA TEKRAR SOĞUK HAVA DALGASI GELİYOR
İzmir’ de meteorolojik gözlemlerin 1938 yılından beri yapıldığını aktaran yetkililer, o gözlemler sonucunda “İzmir tarihinde 1945 yılında yerde 32 santimetre ölçülmüş. Yani bu demek oluyor ki geçmişte de biz kar yağışı almışız... Tabii artık bu yükseklikte bir kar kalınlığı küresel ısınma ve iklim değişikliği nedeniyle İzmir merkezde mümkün olamaz ancak bu dinamik bir yapıdır ve sürprizlere her zaman açıktır. Yine yağış beklenebilir. Haftaya tekrar bir soğuk hava geliyor. Biz takipçisi olacağız” ifadelerini aktardı.

-KARİKATÜRİST ALPER BULUT-

 
Elektrik üretimi kasımda yıllık bazda yüzde 3,7 arttı
 
Aşısız genç anne koronaya yenik düştü!
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
İsmet 27 Ocak 2022 Perşembe 20:06

Orta Akdeniz Sibirya İzmir üzerinde çalışırsa kar fırtınası bile olur

Yorumu oyla      3      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İş makinesiyle suya düştü, operatör hayatını kaybetti
İstanbul Ataşehir’de inşaat alanında iş makinası, buz tutan su birikintisine ...
40 taşınmaz için boğup parçalara ayırdılar!
Antalya'nın Serik ilçesinde 2.5 aydır haber alınamayan Kerziban Keskin'in ...
Kritik proje bakanlık önünde... Tarihin dibine mermer ocağı!
Torbalı Uyuzdere Vadisi’ndeki koruma altında bulunan 1. derece doğal SİT ...
 
Kemal ARI yazdı... Bir Mumcu ölür, bin mum birden yanar!
Kemal ARI yazdı... Bir Mumcu ölür, bin mum birden yanar!
Karayolları açıkladı! İşte yollardaki güncel durum
Karayolları Genel Müdürlüğü (KGM), Türkiye’deki önemli karayolu güzergahlarındaki ...
Meteoroloji uyardı: Ege'de kar ve fırtına!
Meteoroloji'nin tahminlerine göre İç Ege illeri ve Muğla'ya kar yağması ...
 
Bazı illerde engelli ve hamile memurlara izin
Türkiye genelinde etkisini gösteren yoğun kar yağışı nedeniyle birçok ...
İzmir'de otomobille çarpışan ambulans yan yattı
İzmir'in Bornova ilçesinde, otomobil ile çarpışan ambulans yan yattı. ...
Tonlarca kokainle yakalanan sanıklar hakim karışısında
Mersin’de Liberya bandıralı gemideki muz yüklü 2 konteynerde 1 ton 300 ...
 
Filiz SEZER
Filiz SEZER
Etkili fedakârlık ve kayıp milyarlar
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’in deprem bölgesindeki büyük dayanışması…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu seçimin neden bunca talibi var?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva