HABERLER>SAĞLIK
2 Mart 2023 Perşembe - 08:43

İzmir’den Samandağ’a 25 iyilik elçisi

İzmir'den 25 kişilik aile hekim grubunun depremin vurduğu Hatay'da görev yaptığını söyleyen İzmir Aile Hekimleri Derneği Başkanı Dr. Muhteber Çolak, “İçinde yaşam olan tek ev dahi görmedik Samandağ’da. Hastalar, hala şokta ve acılarını bastırmış durumda. Mecbursun, bakacaksın, diye çıkışan hastalardan sonra, buralara gelip bize şifa dağıttığınız için çok teşekkür ederiz diyen insanları görünce, iyi ki gelmişiz diyoruz” ifadelerini kullandı.

İzmir’den Samandağ’a 25 iyilik elçisi

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ – Kahramanmaraş depreminin acı hatıraları hala hayatımızın bir parçası olurken, bölgede enkaz kaldırma çalışmaları devam ediyor. Hastanelerin bir kısmının yıkılması sebebiyle bölgede sağlık hizmetleri sekteye uğrarken, yüzlerce, binlerce doktor ve hemşire çadırlarda şifa dağıtıyor. O hekimlerden biri de, İzmir Aile Hekimleri Derneği Başkanı Dr. Muhteber Çolak…

SICAK BİR EVDE, SICACIK YATAKTA UYUMAK NE BÜYÜK BİR NİMETMİŞ MEĞER!
Çok sayıda aile hekimi ile birlikte gönüllü olarak deprem bölgesinde görev yapma isteğini Sağlık Bakanlığı’na ileten ve bakanlığın görevlendirmesiyle Samandağ’da çadırlarda oluşturulan “Aile Sağlığı Merkezi”nde hasta bakmaya başlayan Başkan Dr. Muhteber Çolak, tespitlerini, duygularını Egedesonsöz’e anlattı.

Deprem bölgesinin, paranın geçmediği bir yer olduğunu, hayalet şehirlerin insanların ruh halini bozduğunu anlatan Başkan Dr. Çolak, duygularını şu sözlerle özetledi:

“UMKE’nin kurduğu, Aile Sağlığı Merkezi konumundaki çadırda hasta bakıyoruz. Samandağ, hayalet bir şehir, sanki terk edilmiş. Burada Amerikalı gönüllü ekipler var, Türk Tabipler Birliği, İzmir Eczacı Odası var. Hastalarımıza bakıyoruz ama gerekli ilaçları, gönüllülerin, eczacı odalarının, UMKE’nin temin ettiği ilaçlardan veriyoruz. İzmir’deki gibi reçeteyi yazdır, git eczaneye ilacını al gibi bir hayat yok buralarda. Parmakla sayılacak kadar sağlam bina kalmış Samandağ’da. İçinde yaşam olan, ışıkları yanan ev yok gibi. Enkazlar yollara akmış, yürüyemiyorsunuz. 15 dakikalık yolu bir saatte gidemiyorsunuz. Samandağ’da yeni bir devlet hastanesi yapılmış ama depremde hasar görmüş. Dolayısıyla tadilatta. Bu ilçemizde hayat bitmiş. Ülkemizde sağlık hizmeti verirken çok da alışık olmadığımız şeyler yaşıyoruz burada. Hastalar sürekli, Samandağ'a geldiğiniz için çok teşekkür ederim diyorlar. Mecbursun, bakacaksın, diye çıkışan hastalardan sonra, buralara gelip bize şifa dağıttığınız için çok teşekkür ederiz diyen insanları görünce, iyi ki gelmişiz diyoruz. Umarım buradaki yüreği yaralı insanların acılarını bir nebze olsun azaltabiliriz”

DEPREMZEDELER YAŞADIKLARI ACILARI BASTIRIYOR
Bölgede ciddi anlamda organizasyonsuzluğun hakim olduğunu, buna rağmen insanların depremzedelere yardım etmek için çırpındığını belirten Dr. Muhteber Çolak, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bizden önce İzmir’den 25 kişilik bir aile hekimi grubu deprem bölgesine geldi. Onlar Hatay merkezde görev yapıyorlar. Hastalarımızın çoğu ya dikişlerini aldırmaya geliyor, ya da pansumana. Enfeksiyon kapmış, ishal şikayeti olan hastaların yanı sıra kronik hastalığı olup da ilaç almaya gelenler var. Onları gördüğümüzde içimiz acıyor, bu kent nasıl toparlanır, burada artık nasıl yaşanır, bilemiyorum. İnsanın sıcacık evinde, sıcacık yatağında yatması, bir banyo yapması, ne büyük bir nimetmiş, buraya geldiğimizde daha iyi anladık. İnsanın dişini fırçalayabilmesi bile ne büyük bir nimetmiş meğer! Bizden çadır isteyen birkaç kişi dışında hiç kimse bir şey istemiyor. Hastalarımızın çok ilginç psikolojileri var. Depremle ilgili konuşmak istemiyorlar, şikayetlerini söylüyorlar, sözü kısa kesiyorlar. O acı dolu duyguları yaşamayı ertelediklerini düşünüyorum.  Onlar sadece bugünün telaşındalar. Muhtemelen bu sorunlar aşılınca, enkaz kaldırılınca, o acılar yeniden küllenecek. Bir insan yakınını kaybetse ağlar, üzülür. Herkes o kadar büyük bir şokta ki, bu duygularını bastırmışlar, ağlayamıyorlar. Herkes bugünü kurtarma telaşında, barınma, karnını doyurma, ilacını bulma gibi.”

 
Altılı Masa'nın çalışma programı netleşti
 
Gavur Mahallesi sergisi 7 Mayıs’a uzatıldı
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Ramazan kap 2 Mart 2023 Perşembe 20:53

Sağolun yüreği güzel, sevgiyle dolu hekimlerimiz. Sizler pandemi döneminde de canla çalıştınız. Bir kısmını canını feda etti İnsanlığa. Hakkınız ödenmez. Sizi hor gören zihniyete de yazıklar olsun.

Yorumu oyla      2      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Deprem bölgesi için bulaşıcı hastalık uyarısı!
Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim ...
Yapay zeka ile ilk kez Covid-19 ilacı geliştirildi
Yapay zeka ile tasarlanıp geliştirilen ilk yeni tip koronavirüs (COVID-19) ...
Bakan Koca açıkladı... O hastane taşınıyor!
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Hatay'da Dünya Sağlık Örgütü Genel Direktörü ...
 
Psikiyatrlardan uyarılar… Meleklere koruma kalkanı nasıl kurulmalı?
Psikiyatr Önder Küçük, depremzede çocuklarla iletişim kurmada faydalı ...
'Nurdağı ve İslahiye hariç şebeke suyu içilebilir'
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Nurdağı ve İslahiye ilçeleri hariç Gaziantep'te ...
Psikiyatrist Yüncü’den ‘İzmir depremi’ için siyasilere ve medyaya uyarı: Toplumda kaygı bozukluğu artıyor!
Türk Psikiyatri Derneği İzmir Şube Başkanı Prof.Dr. Zeki Yüncü, deprem ...
 
Uzmanı uyardı: Deprem sonrası omurga hastalıklarına dikkat
Beyin, Omurilik ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Bilgehan Bilge, afetzedeleri ...
Deprem korkusu uyku bozukluklarını tetikliyor
 Deprem ve doğal afetlerden sonra bireylerde uyku bozukluklarının görülebileceğini ...
Dr. Zafer Beken hayatını kaybetti
Karaciğer yetmezliği teşhisiyle uzun zamandır tedavi gören Medical Point ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Çöl tozu meselesi: Yararlı mı, zararlı mı?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Cumhuriyet'i ve Atatürk’ü anlamak
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
O gün bugündür!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Keser döner sap döner!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Cehaletin tek korkusu kadındır…'
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva