HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
23 Mart 2021 Salı - 16:29

İzmir'deki su zirvesinde ikinci gün... Ortak akıl buluşmaları

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin ev sahipliğindeki “Kentlerde Sürdürülebilir Su Politikaları Zirvesi”, zirvenin ilk gününde CHP'li 11 büyükşehir belediye başkanının imzaladığı su manifestosunun ardından yuvarlak masa toplantılarıyla ikinci gün de devam etti.

İzmir deki su zirvesinde ikinci gün... Ortak akıl buluşmaları

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde düzenlenen “Kentlerde Sürdürülebilir Su Politikaları Zirvesi”, 22 Mart Dünya Su Günü’nde Fuar İzmir’de başladı. Zirvenin ilk gününde Türkiye’nin su gündemine yönelik ulusal ve uluslararası teknik sunumlar yapıldı. CHP’li 11 büyükşehir, 11 il belediyesinin başkanları, iklim krizinin ağır sonuçlarını dikkate alarak su yönetiminde beş ilkesel değişiklik ve on somut adım öneren bir manifesto açıkladı. Manifestoyu, zirvenin ev sahibi İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer okudu. Etkinliğin ikinci gününde ise 17 farklı konu başlığı ile CHP’li 11 büyükşehir, 11 il belediyesinin su ile ilgili uzmanları, bilim insanları, meslek örgütleri, sivil toplum örgütleri, sektörel su kullanıcıları, su endüstrisinde yer alan kurumlar ve çevre örgütleri yuvarlak masa toplantılarında buluştu.

17 konuda 43 yuvarlak masa
17 farklı konu başlığı ile 43 masada gerçekleşen toplantılardan çıkan sonuçlar, Türkiye’de su yönetiminin yol haritasını belirleyecek. İki oturum şeklinde yapılan yuvarlak masa toplantıları, Türkiye’de ilk defa bu kadar geniş bir katılımla su ilgili sorunların tartışıldığı ve çözüm üretileceği bir platform olma özelliği taşıyor. “Suyun Tarımda Etkin Kullanımı ve Tarımsal Su Yönetimi”, “Endüstride Su Verimliliği ve Endüstriyel Su Yönetimi”, “İçme Suyu Sistemlerinde Su Kayıpları ve Su Kullanım Verimliliği”, “Kullanılmış Suların Yeniden Kullanımı”, “Su Odaklı Planlama, Yeşil Atyapı, Yağmur Hasadı”, “Yenilikçi Arıtma Teknolojileri”, “Yerel Yönetimler ve Su Mevzuatı, Su Yönetiminde Halkın Katılımı”, “Su Havzalarının Korunması ve İzleme”, “Su, Yaşam ve Doğa için Ekosistemler”, “Yerel Yönetimler ve Su Merkezli Kuramsal Yapılanmalar”, “Nehir Havzaları Yönetim Planları ve Yerel Yönetimler”, “Kentsel Taşkınlar ve Taşkın Yönetim Planları”, “İçme, Kullanma ve Endüstriyel Su Hizmetlerinde Ödeyebilirlik Analizleri ve Fiyatlandırma”, “Yer Altı Sularının İçme Sularında Kullanımı ve Yönetimi”, “Yer Üstü Sularının İçme Sularında Kullanımı ve Yönetimi”, “Su Kaynaklarını Enerji Kullanımında Verimlilik ve Yenilenebilir Enerji”, ile “Su Kaynaklarına İlişkin Projeler” yuvarlak masa toplantılarında gündeme geldi.

Ortak akılla çalışıyoruz
Su konusu ile ilgili verimli çalışmalar yaptıklarını belirten, İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanı Alim Murathan, “Dünkü manifesto ile; Türkiye'de su yönetimindeki ve politikalarındaki eksikliklerden dolayı, su kaynaklarıyla ilgili kuraklık, iklim değişikliklerinde yaşanan taşkınlar gibi büyük zorluklarla karşı karşıya olunduğunu, bütün bunların aslında temelinde Türkiye'de uygulanan su politikalarının yanlış olduğunu, yönetimde eksik olduğunu, bu zorlukların üstesinden gelmek için başka bir su yönetimi mümkün olduğunu dün başkanlarımız Türkiye kamuoyuna aktardı. Uygulama adımlarını da ifade ettiler. Burada Büyükşehir Belediyemizin suyla ilgili uzmanları var, toplumun çok farklı kesimleri var. Doğrudan su kullanıcı tüm paydaşların birlikte ortak aklı var. Biz, başka bir su yönetimi mümkün derken, aslında bunu ifade etmek istiyoruz. Türkiye'de suyun yaklaşık olarak yüzde 77'sini kullanan tarım kesiminin örgütleri, başkanları, çiftçiler, doğrudan suyu Türkiye'de en çok kullanan sanayiciler, organize sanayi bölgelerinin temsilcileri, doğa ve çevre örgütleri, meslek örgütlerimiz var, hepsi burada. Bu ortak akılla, farklı bakış açılarıyla, önümüzdeki dönem başkanlarımızın bize çizdiği politik çerçeve içinde hangi uygulama adımlarının Türkiye'de atılması gerektiğini bu masalarda tartışıyoruz. Ortaya çıkan sonuçlar, uygulama adımları bir eylem planına dönüşecek. Türkiye kamuoyuyla, bize bir rehber kitap olacak şekilde, hem 11 büyükşehir belediyemiz kendi uygulamalarında bunları kullanacak hem de bundan yararlanmak isteyen Türkiye'de suyla ilgili idareciler, uzmanlar, kurumlara rehber olmasını istiyoruz” diye konuştu.

 
Buca Belediyesi'nin 'benzinlik' ihalesinde ilk raunt!
 
Evde korona nikahı! Katılan 40 kişiden 35'i pozitif
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Buca Belediyesi'nin 'benzinlik' ihalesinde ilk raunt!
Buca Belediyesi, Buca ilçesi sınırları içerisinde yer alan Kuruçeşme Mahallesi'ndeki ...
Kemalpaşa Belediyesi'nin filosuna 4 yeni araç
Kemalpaşa Belediyesi, halka daha hızlı ve etkin hizmet sunabilmek amacıyla ...
Ödemiş'in eğitim kompleksinin temeli atıldı
Ödemiş Belediyesi’nin çocukların ve gençlerin eğitimine destek amacıyla ...
 
4 yaşındaki çocuğa icra iddiası... İZSU'dan özür açıklaması
İZSU Genel Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, “4 yaşındaki bir çocuğa ...
Büyükelçi'den Başkan Soyer'e ziyaret: İzmir'e Danimarka'dan yatırım mesajı
Danimarka’nın Ankara Büyükelçisi Danny Annan, İzmir Büyükşehir Belediye ...
Çiğli'de 'engelsiz yaşam' protokolü imzalandı
Çiğli Belediyesi ile İzmir Direnen Engelsiz Gençlik ve Spor Kulübü Derneği ...
 
Torbalı Belediyesi'nden engelli futbolculara destek
Torbalı Belediyesi, Türkiye Sağırlar Futbol Süper Ligi’nde mücadele eden ...
Narlıdere'de tapuda yeni dönem
Narlıdere Belediyesi ve Narlıdere Tapu Müdürlüğü, vatandaşların işini ...
Karşıyaka'da can dostlara beslenme desteği
Karşıyaka Belediyesi, İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ve hayvansever vatandaşlar, ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Çıkışlar kapalı
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bardak boş mu dolu mu?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
19 Mayıs 'yorulmadan' ilerleme günüdür
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Ben böyle inanıyorum!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Çıkmasaydı Samsun’a neler gelirdi başımıza?
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Büyük Altaylılar haydi kongreye!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva