HABERLER>GÜNCEL
20 Aralık 2022 Salı - 09:12

İzmir’de utançtan dönüş… Ünzile artık okullu!

Geçmişte bir yılda 20’den fazla küçük yaşta kızların kaçırıldığı, çocuk evlilik yaptığı Kiraz’ın Olgunlar ve Sırımlar köylerinde vaka sayısı, beş yıldır süren eğitimler ve kurslar sayesinde 3’e kadar geriledi. Kiraz Belediye Başkanı Saliha Özçınar Kutlu, “Anneler babalar önemli ölçüde bilinçlendirildi, çocuklar da bilinçleniyor. Liseye giden kız öğrenci sayısı arttı. Reşit olmadan anne olma devri bitti. Ancak bu konuda tedbiri, eğitimi elden bırakmayacağız. Kiraz, o kara listeden çıkıncaya kadar, çalışmalarımızı devam ettireceğiz” dedi.

İzmir’de utançtan dönüş… Ünzile artık okullu!

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ –  Küçük yaşta evlilik ve zorla evlilik olaylarının sıkça görüldüğü 18 ilden oluşan kara liste, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Derya Yanık tarafından bir kez daha paylaşıldı.  Diyarbakır, Şanlıurfa, Mardin, Antalya, Kars, Ağrı, Iğdır, Van, Muş, Bitlis, Gaziantep, Kilis, Nevşehir, Yozgat, Aksaray, Niğde, Hatay, Kahramanmaraş ve İzmir’de “Erken Yaşta ve Zorla Evliliklerle Mücadele İl Eylem Planı” kapsamında eğitim çalışmalarının sürdürüldüğünü ifade eden Bakan Yanık, bu sorunu kökten çözmek için yoğun çaba içinde olduklarını bildirdi. İzmir’in bu konuda kötü bir şöhrete sahip tek ilçesi durumundaki Kiraz’da, verilen eğitimler ve açılan kurslar sayesinde çocuk evliliklerin bitme noktasına geldiği, kız kaçırma olaylarının yılda 20’den 3’e düştüğü öğrenildi.

KUTLU: AİLELERİMİZ BİR HAYLİ BİLİNÇLENDİ, ÇOCUKLARIMIZ DA BİLİNÇLENİYOR
Kiraz Belediye Başkanı Saliha Özçınar Kutlu, önceki yıllarda olduğu kadar bugün itibariyle erken yaşta, yani 18 yaş öncesi evlenme sayılarının çok çok azaldığını söyledi. Başkan Kutlu, 2022 yılında birkaç vaka olduğunu, jandarmanın gereğini yaparak kızları ailelere teslim ettiğini belirterek, “ADEM (Aile Destek Merkezi) sayesinde önemli mesafeler kat ettik. Köylerimizde eğitimler verdik. Anaokulları açtık, biçki dikiş ve el sanatları kursları açtık. Ailelerimiz bir hayli bilinçlendi. Kızlarımız, erkek çocuklarımızı da bilinçlendirmek için çok yoğun bir çalışma içindeyiz” dedi. Başkan Kutlu, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Kızların zorla kaçırılması diye bir şey söz konusu değildi zaten. Kaçan kızlarla erkeklerin arasında yaş farkı çok değildi. Kız 15 yaşındaysa, erkek 17 yaşındaydı.  Evliliği evcilik oyunu zanneden çocuklarımız vardı. Çocuk yaşta evliliklere zaten karşıyız. Bu konuda mücadelemiz, eğitim çalışmalarımız devam ediyor.  ADEM (Aile Destek Merkezi) açtık merkezde. İkincisini açmak üzere çalışma yürütüyoruz. Eğitmenlerimiz o alanda çok başarılı işler yapıyor. Anneler babalar bu konuda biraz daha bilinçlenmiş durumda. Gençleri ve çocukları bilinçlendirme adına daha yoğun bir çalışma yürütülüyor. Flört bile değil, birbirlerine ilgi duyduklarında “Haydi kaçalım” moduna giriyorlardı. Bu durumun önüne geçmek için yaptığımız eğitim çalışmalarının sonucu, küçük yaşta kız kaçırma olayı yılda 20 dolayındayken, bu rakam 2022’de 3’e düştü.”

BÖLGENİN İYİ EĞİTİM ALMIŞ KIZLARI KADINLARI ROL MODELİ OLARAK SAHADA
Özellikle Sırımlar ve Olgunlar köylerinde geçmişte reşit olmadan anne olan çok sayıda kız çocuğu olduğuna vurgu yapan Başkan Kutlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Artık reşit olmadan anne olma devri bitti buralarda. Anaokulları açtık, kadınlara, genç kızlarımıza yönelik kurslar açtık. O kurslara ilgi, beklentilerimizin üzerindeydi. Bunların çok faydasını gördük. Öğrencilerimize, çocuklarımıza küçük yaşta ulaşma gayretindeyiz. Eğitmenlerimiz, ailelerin de desteğiyle çocukların erken yaşta kaçma, evlenme eğilimlerini en aza indirmiş durumdayız. Kız çocukları, zorunlu 4+4’ü bitirmeden evleniyorlardı. Artık böyle şey kalmadı diyebilirim. Kızlarımızın 4+4’ü bitirme kararlılığını görüyoruz. Okulu terk eden kızımız neredeyse hiç olmadı. Öğrencilerimize rol model olacak o bölgenin okumuş kızlarını, kadınlarını da eğitimin içine dahil ediyoruz. O bölgeden lisede okuyan birçok öğrencimizin olması çalışmalarımızın doğru yönde olduğunun bir kanıtıdır. Kız çocuklarımızın reşit olmadan anne olma dönemini çok şükür bitirdik. Ufak tefek de olsa bölgemizde problemler var. Kiraz’ın o listeden çıkarılmasını ben de istemem. ÇünkÜ bu bölge tamamen toparlanıncaya, bu sorunu kökten çözünceye kadar, devlet politikasıyla burada çalışmaların sürdürülmesinden yanayım.”

BAŞOL: DİKİŞ KURSU VE EĞİTİMLER ÇOK İŞE YARADI
Sırımlar Köyü Muhtarı Ali Başol, “Köyümde artık kız kaçırma olayı yok” diyebilirim dedi ve şu bilgileri aktardı:

“Kaymakamlıkta toplantılar yaptık, köyümüzde kurslar açıldı. Eğitimciler annelerle babalarla, çocuklarla defalarca bir araya geldiler, saatlerce konuştular. 2022 yılında köyümüzde sadece iki kız kaçırma olayı oldu. Birisinde kız 18 yaşın üstündeydi. Diğeri küçüktü. Geçmişte kız kaçıran kaçıranaydı. 670 nüfuslu bir köyümüz var. Artık eskisi gibi kız kaçırma olayı yok. Muhtar olarak ben de ailelerle yakın temastayım. Çocuklarımıza evlenmek için 18 yaşını beklemelerini, okumalarını tavsiye ediyoruz. Okuma eğilimi artırılsa, liseye gidebilen kız öğrenci sayısı yeterli seviyeye çıkarılırsa, bu sorunun önüne tam olarak geçmek daha kolay olacaktır. Çocuklarımızın, bilinçli anne baba olmaları için okumaları lazım. Yetkililer de eğitimlerde bu noktada yoğunlaşıyor.”

YAYGIN: BU KÖTÜ ŞÖHRETTEN KURTULMAYA AZ KALDI
Olgunlar Köyü Muhtarı Muammer Yaygın ise Aile Destek Merkezi faaliyetleri sayesinde köyünde kız kaçırma olayının yok denecek kadar azaldığını söyledi. Muhtar Yaygın, “1400 nüfuslu köyümüzde beş yıl önce liseye giden tek kız öğrencimiz dahi yoktu. Şimdi 10 kızımız liseye gidiyor. Erken evlenmeyi hiç düşünmüyorlar ve okumak istiyorlar. Köyümüzün en büyük sorunundan yavaş yavaş kurtuluyoruz. Önümüzdeki yıllarda o kötü şöhretten tamamen kurtulacağız inşallah” diye konuştu.

 
Kısa Film Günleri Bornova'da başladı!
 
Dev proje ihaleye çıkıyor... Yeşilyurt Pazaryeri yenileniyor
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
VfV 20 Aralık 2022 Salı 11:40

3 (yazı ile üç) alelade bir rakam, değer, bir başarı değil utanç duyulması gereken bir sayıdır. 3 çocuğun daha evcilik oynayacağı çağda evlendirilmesi, sapık zihniyete kurban gitmesi, hayatının karartılmasıdır.İnsan bunu söylerken bile utanır. Ne demek sayı 3'e indi diye övünmek, başarı gibi görmek? 1 tane çocuk bile hayatı karartılan birey demektir. Çok övünmek istiyorsanız bu rezilliği tamamen engelleyin de biz de alkışlayalım sizi.

Yorumu oyla      2      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
DEAŞ, EL KAİDE, HTŞ operasyonu: 11 gözaltı
İstanbul'da DEAŞ, El Kaide, HTŞ terör örgütlerine operasyon düzenlendi. ...
İzmir’de belediye başkanına siyasi yasak istemi... Mahkemeden karar!
Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda'ya yönelik ‘cumhurbaşkanına hakaret’ ...
Resmi Gazete'de yayımlandı: 155 personel alacak
İletişim Başkanlığı, merkez ve taşra teşkilatı birimleri için 155 sözleşmeli ...
 
Otomobil bariyere çarptı: 1 ölü, 1 yaralı!
Ankara'nın Mamak ilçesinde sürücünün direksiyon hakimiyetini kaybettiği ...
Avrupa hayalleri yarım kaldı: 39 göçmen kurtarıldı!
Çanakkale'nin Ayvacık ilçesi açıklarında lastik bot içinde yasa dışı yollarla ...
Otomobile silahlı saldırı: 1 kişi hayatını kaybetti!
Eyüpsultan'da seyir halindeki lüks otomobile, başka bir otomobildekiler ...
 
Kaldırımda yürüyen yayalara çarptı... 2 ölü, 1 yaralı
Malatya'da, sürücüsünün kontrolünden çıkan hafif ticari araç, kaldırımda ...
Zehir baskını: Binlerce hap ele geçirildi!
İzmir'in Bayraklı ilçesinde, polis ekiplerinin uyuşturucu ticaretine yönelik ...
İzmir'de FETÖ'cü askerlere 'ankesör' darbesi... Çok sayıda gözaltı!
İzmir merkezli 13 ilde, Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ/PDY) Türk Silahlı ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Böyle mi olacaktı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Çıkışlar kapalı
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bardak boş mu dolu mu?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
19 Mayıs 'yorulmadan' ilerleme günüdür
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Ben böyle inanıyorum!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Büyük Altaylılar haydi kongreye!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva