HABERLER>GÜNCEL
20 Aralık 2022 Salı - 08:43

İzmir’de belediye başkanına siyasi yasak istemi... Mahkemeden karar!

Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda'ya yönelik ‘cumhurbaşkanına hakaret’ iddiasıyla açılan davanın karar duruşması görüldü. Mahkeme heyeti yurt dışında olan Halil Arda'nın savunmasını bizzat yapması için dava tarihini 5 Ocak 2023 tarihine erteleme kararı verdi. Mahkeme Arda hakkında 5237 Sayılı TCK 299/1-2, 43 ve 53 maddeleri gereğince cezalandırılması talebinde bulunmuştu. Kararın onanması durumunda siyasi yasak anlamına gelen TCK 53. maddesi uygulanacak. İstinaf ve Yargıtay süreçlerinin ardından karar kesinleşecek.

İzmir’de belediye başkanına siyasi yasak istemi... Mahkemeden karar!

Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ - Cumhuriyet Halk Partisi'nden aday olduğu 2019 yerel seçimlerde Gaziemir Belediye Başkanı olarak seçilen Halil Arda'nın kendisine ait olduğu iddia edilen Facebook sayfasından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a hakaret ettiği iddia edilmişti.

Hakkında dava açılan Arda için hazırlanan iddianameye göre; Cumhurbaşkanına hakaret,  halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etme, halkın bir kısmını sosyal sınıf din mezhep cinsiyet ve bölge farklılığına dayanarak aşağılama, halkın bir kesiminin belirlediği dini değerleri aşağılama suçlarından cezası istendi.

Son mahkemede, savcılık makamı hakkında 5237 Sayılı TCK 299/1-2, 43 ve 53 maddeleri gereğince cezalandırılması talebinde bulunmuştu.

ARDA YURT DIŞINDA OLDUĞU İÇİN KATILMADI
Davanın 7'nci celsesi bugün Bayraklı Adliyesi 34'ncü Asliye Ceza Mahkemesi'nde gerçekleştirildi. Savcılığında 53'ncü maddeden siyasi yasak istemi talep ettiği duruşmaya yurtdışında olan Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda katılmazken, davaya Gaziemir Belediyesi CHP Grup Başkanvekili Necati Kırmaz katıldı.

EK SÜRE TALEBİ
Dava ile ilgili mahkeme heyeti Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda’nın avukatına söz verdi. Müvekkilinin bir görev için yurt dışında olduğunu belirten avukatı Ayşe Zübeyde Aydın, “Müvekkilim karar duruşması ile ilgili savunmayı kendisi vermek istiyor. Ancak öncesinden belirlenmiş bir program kapsamında kendisi yurt dışında. Müvekkilmin verdiği mazeretin kabulünü talep ediyorum” ifadelerini kullandı.

DAVACI AVUKAT GEZİCİ’DEN ‘RET’ TALEBİ
Davacı avukat Gülşen Gezici ise talebe karşı çıkarak, “Sanığı savunması alınmıştır. Sanık dava tarihini bildiği halde meclis kararını Kasım ayında aldırmıştır. Bu oybirliği ile alınmış bir karar değildir. Duruşmayı uzatmak yönünde bir davranıştır. Talebin reddini talep ediyoruz” ifadelerini kullandı

Avukatların talepleri sonrası Cumhuriyet Savcısı’nın görüşü sorulurken, savcı da talebin kabulüne ve yeni bir tarih verilmesi yönünde görüş bildirdi. Davacı avukatı Gezici, sürenin çok uzadığını ve bu yıl içinde karar verilmesi için Halil Arda’nın Türkiye’ye döneceği 22 Aralık’ın hemen ertesi günü olarak 23 Aralık’a duruşma tarihinin verilmesini talep etti.

Talebi kabul etmeye mahkeme heyeti ise karar davasını 5 Ocak 2023 saat 10:30’a ertelediğini açıkladı.

SAVCI NE TALEP ETMİŞTİ?

O SUÇLARDAN BERAAT İSTEMİ
Davada Cumhuriyet Savcısı dava ile ilgili mütalaasını açıklarken, açılan; sanık hakkında açılan kamu davasının yapılan yargılamasında, sanık hakkında Facebook isimli sosyal paylaşım sitesi üzerinden yaptığı paylaşımlar ile halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etme, halkın bir kesimini alenen aşağılama, dini değerleri alenen aşağılama ve suçu ve suçluyu övme suçlarından beraatini talep etti.

SAVCILIĞIN CEZA TALEBİNDEN DETAYLAR
Savcılığın ceza talebi ise şöyle:

“Sanığın Facebook hesabından Cumhurbaşkanı hakkında iddianamede belirtilen "Erdoğan'da eşcinseller gibi dönmüş, kısaca bunlara dönme diyoruz", resmini paylaşarak "ha gayret Hitlere az kaldı", "Cumhurbaşkanı müsveddesi", "uydum imam Tayyibe, niyet ettim tükürdüğümü yalamaya. paylaşın dostlar daha çok insan rezil olsun" şeklinde yazı ile paylaşan videoyu "namussuzmuş" şeklindeki yorumla paylaşmak suretiyle ayrıca yine Cumhurbaşkanı'nın fotoğrafını paylaşarak "durmak yok soymaya devam" şeklindeki paylaşımı ile, yine fotografini paylaşarak "Ali Ismail Korkmaz'ın katilinin robot resmidir, yayalım lütfen" şeklinde yazı bulunan görseli paylaşarak ayrıca "Cumhurbaşkanı açıklama yapmış Taksim kışlası yapılacak, bizi sokağa dökemedikleri için g....lerinden çatlıyorlar arkadaş" şeklindeki yazıyı paylaşarak "demokrasi nöbeti saçmalığı yerine milyonların istifa diye bağırması lazım, hadi benim dediğim demokratik ülkeler için geçerli, koskoca devleti Fetoya peşkeş çekenler için değil" şeklinde Cumhurbaşkanına hakaret içerikli zincirleme şekilde paylaşımlarda bulunduğu, sanığın üzerine atılı suçları işlediğinin ihbar ve şikayet dilekçesi içeriği, kollukça düzenlenen inceleme tespit ve değerlendirme tutanağı, bilgi sahiplerinin ifadeleri ve tüm dosya kapsamı ile anlaşıldığı” gerekçesi ile Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda hakkında 5237 Sayılı TCK 299/1-2, 43 ve 53 maddeleri gereğince cezalandırılmasına”

53. MADDE NEDİR?
TCK'nin 53. maddesine göre, hak yoksunluğu kural olarak, kasten işlenen bir suçtan ötürü hapis cezasına mahkûm olunması durumunda, mahkum olunan hapis cezasının infazı tamamlanıncaya kadar belli hakları kullanmaktan yoksun bırakılmayı ifade etmektedir.

Kişi, kasten işlemiş olduğu suçtan dolayı hapis cezasına mahkûmiyetin kanuni sonucu olarak;

Sürekli, süreli veya geçici bir kamu görevinin üstlenilmesinden; bu kapsamda, Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeliğinden veya Devlet, il, belediye, köy veya bunların denetim ve gözetimi altında bulunan kurum ve kuruluşlarca verilen, atamaya veya seçime tabi bütün memuriyet ve hizmetlerde istihdam edilmekten,

Seçme ve seçilme ehliyetinden,

Velayet hakkından; vesayet veya kayyımlığa ait bir hizmette bulunmaktan,

Vakıf, dernek, sendika, şirket, kooperatif ve siyasi parti tüzel kişiliklerinin yöneticisi veya denetçisi olmaktan,

Bir kamu kurumunun veya kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşunun iznine tabi bir meslek veya sanatı, kendi sorumluluğu altında serbest meslek erbabı veya tacir olarak icra etmekten, yoksun bırakılır.

SÜREÇ NASIL İŞLEYECEK?
Arda’nın ceza alması durumunda karar istinaf için Bölge Adliye Mahkemesi'ne götürecek. Ardından dava Yargıtay'a gidecek. Son sözü Yargıtay söyleyecek. Yargıtay'da karar onaylanırsa Halil Arda seçme ve seçilme hakkını kaybedecek.

 
Asgari ücrette son viraj... Bugün belli oluyor!
 
CHP'li Bakan 'Soylu benden rahatsız' dedi: Tavşanın gözüne far tutmuş gibi…
YORUMLAR
Toplam 5 yorum var, 5 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Hodri Meydan 20 Aralık 2022 Salı 19:20

Önceden belli olan mahkeme gününe denk gelen, kasim meclisinde karar alınan bir yurt dışı gezisi enteresan. Keşke yurt dışı gezileriniz kadar personelinizin sorunlarınıda onemseseydiniz sayın başkan. En azından yanınızda dururlardı.

Yorumu oyla      19      3  
Ne memleket yahu 20 Aralık 2022 Salı 12:40

"Şerefsiz, sürtük, aşşağılık" demek bazılarına serbest ama vatandaş en küçük bir şey söylerse "Buyrun cenaze namazına."

Yorumu oyla      2      20  
Gaziemirli 20 Aralık 2022 Salı 11:49

Dilerim yüce adalet 5 Ocakta tecelli eder ve Cumhurbaşkanına hakaret paylaşımları yapan bu kişi hak ettiği cezayı alır...

Yorumu oyla      19      3  
dert başka olunca 20 Aralık 2022 Salı 11:30

Sandıkta olmadı böyle devam. Belediye başkalarına her türlü hakaret serbest mi? Tunç Soyer'e, İmamoğlu'na o kadar şeyler söylendi ama kimse kin ve düşmanlığa sevk olmadı. Açık açık İmamoğlu'na hakaretler edildi ama nedense İmamoğlu hakaret etti diye ceza aldı. Hâlbuki aynı kelimeyle cevap vermişti.

Yorumu oyla      2      19  
mahmut 20 Aralık 2022 Salı 09:13

uzun sürdü ama hak yerini bulacak. hakaret eden halkı kin ve düşmanlığa sevk eden aşağılayan cezasını çekecektir.

Yorumu oyla      26      18  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Resmi Gazete'de yayımlandı: 155 personel alacak
İletişim Başkanlığı, merkez ve taşra teşkilatı birimleri için 155 sözleşmeli ...
Otomobil bariyere çarptı: 1 ölü, 1 yaralı!
Ankara'nın Mamak ilçesinde sürücünün direksiyon hakimiyetini kaybettiği ...
Avrupa hayalleri yarım kaldı: 39 göçmen kurtarıldı!
Çanakkale'nin Ayvacık ilçesi açıklarında lastik bot içinde yasa dışı yollarla ...
 
Otomobile silahlı saldırı: 1 kişi hayatını kaybetti!
Eyüpsultan'da seyir halindeki lüks otomobile, başka bir otomobildekiler ...
Kaldırımda yürüyen yayalara çarptı... 2 ölü, 1 yaralı
Malatya'da, sürücüsünün kontrolünden çıkan hafif ticari araç, kaldırımda ...
Zehir baskını: Binlerce hap ele geçirildi!
İzmir'in Bayraklı ilçesinde, polis ekiplerinin uyuşturucu ticaretine yönelik ...
 
İzmir'de FETÖ'cü askerlere 'ankesör' darbesi... Çok sayıda gözaltı!
İzmir merkezli 13 ilde, Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ/PDY) Türk Silahlı ...
Mülteci denizi... İzmir sularında onlarca kişi kurtarıldı
İzmir'in Dikili, Menderes ve Çeşme ilçeleri açıklarında tespit edilen ...
İzmir'de can pazarı... 9 yaralı!
İzmir'in Selçuk ilçesinde minibüs ile otomobilin çarpıştığı kazada 9 kişi yaralandı.
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Böyle mi olacaktı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Çıkışlar kapalı
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bardak boş mu dolu mu?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
19 Mayıs 'yorulmadan' ilerleme günüdür
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Ben böyle inanıyorum!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Büyük Altaylılar haydi kongreye!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva