HABERLER>İNŞAAT/EMLAK
17 Nisan 2024 Çarşamba - 08:41

İzmir'de tersine göç!

İzmir Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Mesut Güleroğlu, geçim sıkıntısı yaşayan çalışan veya emeklilerin köylerine veya daha ucuz kiranın olduğu konteyner köylere gittiğini söyledi. Gayrimenkul danışması Yusuf Oktay ise bu göç nedeniyle kiralık ev sayısında belirgin bir artış gözlendiğini öne sürdü

İzmir de tersine göç!

Muhittin AKBEL / EGEDEONSÖZ - İzmir'de satılık ve kiralık ev fiyatlarındaki aşırı artışla uzun süredir Türkiye'nin gündemini işgal ederken, son zamanlarda az sayıda da olsa tersine göçün başladığı tespit edildi. Ağırlaşan ekonomik şartlarda geçim sıkıntısını fazlasıyla yaşayan çalışan veya emeklilerin, şehirdeki yüksek kira bedellerini ödeyemez hale gelince, varsa köyüne, yoksa daha ucuz kiraların olduğu bölgelere taşındığı ortaya çıktı. Bu göçün de kentin belli kesimlerinde kiralık ev sayısını kısmen de olsa artırdığı ifade edildi.

GÜLEROĞLU: GİDEN GİDİYOR AMA KİRACI ARAYAN EV SAHİBİ DE YOK
İzmir Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Mesut Güleroğlu, günümüzün ekonomik şartları altında zorlu yaşam mücadelesi veren kesimin son zamanlarda köyüne veya ilçesine dönmeye başladığını söyledi. Emekli maaşının 10 bin lira olduğu ülkede yüksek kiraların altından kalkmanın mümkün olmadığını belirten Güleroğlu, "Kirasını ödeyemeyecek duruma düşen insanlar, köyü varsa köyüne, yoksa daha ekonomik bir yaşamın olduğu bir yere gitmek istediği doğru. Bu yönde eğilimlerin giderek arttığına tanık oluyoruz" dedi ve şu bilgileri verdi:

"Sarnıç'ta, Menemen'de artık konteyner köyler kuruldu. İnsanlar oralarda daha ucuz kiralar karşılığında oturmaya çalışıyorlar. 6 bin, 7 bin liraya konteynerler kiraya veriliyor. Burada geçinemiyorsan, ekstra bir işin yoksa ne yaparsın, köyüne gidersin. Köyünde bir karış toprağın varsa, ekersin biçersin, tavuk beslersin, doğal ve ucuz beslenirsin. Geçim sıkıntısından dolayı İzmir'i terk edenlerin sayısı artıyor ama bu 100 kişiden 50'si gidiyor gibi telaffuz edilecek bir göç değil. 100 kişiden ancak  üç ya da beş kişi gidiyor. Evet, kiralık evler boşalıyor ancak kiralık ihtiyacı bitmiyor. Öyle kiracı arayan ev sahibi de yok diyebilirim. Çünkü bir kiralık tabelası asıldığında çok kısa zamanda kiralanıyor."

OKTAY: BALÇOVA’DA 700’E YAKIN KİRALIK EV VAR
Gayrimenkul danışmanı Yusuf Oktay ise emeklilerin ve çalışan bir kesimin, ev kiralarını ödedikten sonra ellerinde para kalmadığını, dolayısıyla şehirde yaşamanın onlar izin iyice zorlaştığına dikkat çekti. Oktay, İzmir'de 15 bin lira kira ödeyen bir yurttaşın, örneğin Kütahya Simav'a, memleketine döndüğünde orada aynı büyüklükteki eve 3 bin lira kira ödediğini hatırlatarak, şunları söyledi:

"Eylül ayında çok sayıda kiralık ev talebi vardı ve biz gayrimenkul danışmanları kiralık ev bulamıyorduk. Fakat yılbaşından beri kiralık ev bulma sıkıntısı giderek azalır hale geldi. Kira bedelleri çok arttı ve alım gücü iyice düşen yurttaşlar, şehirde zorlu yaşam mücadelesi verir oldu. Haliyle insanlar baba evine, köylerine gitmeye başladılar. Köyünde daha makul harcamalarla yaşamını daha kolay sürdürüyorlar. Balçova'da 33 bin 800 bağımsız konut var. Geçtiğimiz Eylül ayında kiralık ev bulamıyorduk. Bugün itibariyle her sokakta üç tane, beş tane kiralık ev var. Elimizde resmi bir veri olmasa da olsa şu anda Balçova'da 700'e yakın kiralık ev olduğunu söyleyebiliriz. Sadece Balçova'da değil, Buca'daki 1+1 öğrenci evlerinde de kiralık levhalarının arttığını görüyoruz. Çünkü İzmir'e yakın şehirlerde yaşayan öğrenciler, yüksek kira ödemek yerine daha az para ödeyerek otobüs veya trenle gelip gitmeye başladı."

 
Günlük burç yorumları (17 Nisan 2024)
 
Anadolu Efes Avrupa'ya veda etti
YORUMLAR
Toplam 7 yorum var, 7 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Gayrımenkul Danışmanı 19 Nisan 2024 Cuma 11:12

Fiyat artışlarının emlakciyla ne alakası var.. mal sahibi bakıyor komşusu 500 TL ye satmış, kendi kendine diyor ki benim terim daha güzel, o 500e sattıysa benim terim 750 eder. Fiyatları ev sahipleri yükseltiyor. Hiç bir emlakçı yüksek fiyat belirlemez. Işini doğru yapan emlakçı doğru rakamı belirler. Satılabilecek rakamı söyler. Ama maalesef emlakçının belirlediği rakamlar mal sahiplerinin boşuna gitmiyor. Herkesin emeğine saygımız sonsuz.. ama kimse de 5 TL eden yere 10 TL vermez..

Yorumu oyla      0      0  
Barış 17 Nisan 2024 Çarşamba 20:56

Evler artık boş tutulup. Kiraya verilmiyor kiracı demek evin gitti demek kiraya vermek enayilik verdiği 3 kuruş zararı 10 katı barınma sorununu devlet çözecek imar verecek kredi vercek 5 bin 10 bin kira ne yaa komik rakam yüzde 200 enflasyon da

Yorumu oyla      0      0  
Zihni 17 Nisan 2024 Çarşamba 19:55

Kardeşim köyünüz varsa dönün bence, şehirde rezil rüsva olacağınıza gidin güzelim köyünüzde yaşayın...

Yorumu oyla      0      0  
Ahmet 17 Nisan 2024 Çarşamba 18:55

Ağanın sayesinde maalesef böyle oldu

Yorumu oyla      1      0  
TC misafir 17 Nisan 2024 Çarşamba 17:31

Ev ve arazi fiyatları pandemi zamanında insanların kırsala ve tatil beldelerine olan talebi artırmasıyla oldu özellikle İstanbuldan gelenlerle. 2020 yılında Seferihisarın bir köyünde 50 bin TL değeri olan tarlayı İstanbuldan gelen bir müşteri tam 300 bin TL ye aldı bunun duyulması da bölgede domino etkisi yarattı sadece Seferihisarda değil birçok bölgede bu yaşandı. Konut fiyatları da pandemi zamanında kredi faizlerinin düşmesiyle talep artışında yaşanan patlama ile fiyatlar tavan yaptı hatta birçok satış tapu aşamasından döndü başka bir müşterinin daha yüksek fiyat vermesinden dolayı emlakçılar o günleri hatırlar. Pandemi sonrası yaşanan deprem fırsatçılığa neden oldu ve kiralar ve ev fiyatları tekrar yükseldi. Gözden kaçan diğer durum ise al-sat yapan simsarlar ve ucuza ev kapatıp tadilatla 2 katına satmaya çalışan yap-satçılardır. İlanlarda al-sat veya yap-sat ile uğraşanların verdileri yüksek fiyatları gören ev sahipleri de bu fiyatları baz alarak fiyatların şişmesine de katkıda bulunmuşlardır. Mevcut enflasyon da fiyatların tuzu biberi olmuştur. Zamanında bu duruma çanak tutan emlakçılar da şimdi büyümesine vesile oldukları bu canavarla başa çıkamamakta ve yüksek fiyattaki evlere alıcı bulmakta zorlanmaktadırlar. Yani bugün herkes mağdur

Yorumu oyla      0      0  
İZMİRLİ 17 Nisan 2024 Çarşamba 11:38

Bu Emlakçılar yüzünden bütün piyasa alt üst oldu. Alacakları %4 komisyon için yolu olmayan 300-400 m2 dağın başında yerler bile milyonluk oldu. Gerisini hiç söylemiyorum bile. Vicdansızlar!

Yorumu oyla      5      0  
VfV 17 Nisan 2024 Çarşamba 09:52

Elinizde patlasın her tuttuğunuz inşallah. İnsafsız ev sahipleri, fırsatçı emlakçılar.

Yorumu oyla      10      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bakan Tunç'tan kira arabuluculuğu açıklaması!
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, hukuki uyuşmazlıkların çözüm yöntemlerinden ...
Kira beyannamesinde bugün son gün
Kira ve ücret kazancı gibi geçen yıl gelir elde edenlerin beyanname verme ...
Kira beyannamesinde yarın son gün
Kira ve ücret kazancı gibi geçen yıl gelir elde edenlerin beyanname verme ...
 
Plan tamam... İzmir'e Sabancı kulesi yolda!
Sabancı Holding’e ait Bayraklı Salhane’deki parsellerin imar planları ...
İzmir’in sakin köyüne hobi bahçesi tehdidi!
Uzun yıllardır jeotermal enerji santrallerine verdiği mücadelelerle bilinen ...
İzmir'de milyarlık araziler vitrinde... Seçim bitti, satış başladı!
İzmir’in 9 ilçesinde 41 kamuya ait taşınmaz yaklaşık 1 milyar TL’den vitrine ...
 
Yapı denetim firmalarına milyonluk ceza
Ülke genelinde imar ve inşa faaliyetlerini denetleyen firmalar sıkı bir ...
Gelir vergisi beyanında bulunmayanlara idari yaptırım
Yurt dışından elde edilen menkul sermaye gelirleri Gelir İdaresi'nin radarına ...
Mimarlar Odası mahkemeye taşıdı… İZSİAD görünümlü talan projesi!
İZSİAD Yönetim Kurulu eski Başkanı Hasan Küçükkurt ve İZSİAD Yönetim Kurulu ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
‘Gözü kara’ lidere veda!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Aydınlanmanın alacakaranlığında
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Çöl tozu meselesi: Yararlı mı, zararlı mı?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Cumhuriyet'i ve Atatürk’ü anlamak
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Keser döner sap döner!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Cehaletin tek korkusu kadındır…'
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva