HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
27 Temmuz 2020 Pazartesi - 11:53

İzmir’de su kuyusu uyarısı: 1 yılda 120 kişi mahsur kalıyor!

İzmir’de özellikle yaz aylarında su çıkarmak için açılan kuyularda mahsur kalan kişi sayısı yılda 120’yi buluyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı Arama Kurtarma ve Afet İşleri Şube Müdürü İsmail Derse, bu tür bir olayla karşılaşıldığında yardım için kuyuya girilmemesi ve derhal itfaiyeye haber verilmesi gerektiğini söyledi.

İzmir’de su kuyusu uyarısı: 1 yılda 120 kişi mahsur kalıyor!

İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı İtfaiye Arama Kurtarma ve Afet İşleri Müdürlüğü bünyesinde kurulan Dağda Arama ve Kuyuda Kurtarma ekipleri, özellikle yaz aylarında su çıkarmak için açılan kuyularda mahsur kalanlar için yoğun mesai harcıyor. İzmir’de bir yılda bu tip kuyularda mahsur kalanların sayısı yılda 120’yi buluyor. Arama Kurtarma ve Afet İşleri Şube Müdürü İsmail Derse, kuyuda kalma vakasıyla karşılaşıldığında yardım için dahi kuyuya girilmemesi ve derhal itfaiyeye haber verilmesi gerektiğini söyledi.

Özellikle İzmir’in kırsal bölgelerinde yurttaşların su ihtiyacını karşılamak kuyu açmasının ciddi sorunlara neden olabildiğini dile getiren Derse, kuyu kazılırken belli bir derinlikte metan veya karbonmonoksit gazıyla dolduğunu ve kuyuyu kazan kişinin de bu gazlardan zehirlendiğini ifade ederek, şunları söyledi: “En büyük sıkıntılardan biri de kuyu içerisinde kalan ve zehirlenen kişiyi kurtarmak için başka birilerinin de buraya girmesi. Böylece arka arkaya ölümler yaşanıyor. Bu tür olaylar için İtfaiye Arama Kurtarma Afet İşleri Müdürlüğü bünyesinde Dağda Arama ve Kuyuda Kurtarma çalışmalarını yürütebilecek bir ekip oluşturduk.”

Yardım için dahi kuyuya girilmemeli
Kuyuda birinin mahsur kaldığının fark edilmesi durumunda öncelikle İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin İtfaiye Daire Başkanlığı’na haber verilmesi gerektiğine dikkat çeken İsmail Derse, “Kuyu kazalarında itfaiye ekiplerine haber verildikten sonra çevre güvenliğinin alınması ve itfaiyenin oraya ulaşmasını sağlayacak desteğin verilmesi gerekiyor. Böyle bir durumla karşılaşıldığında kesinlikle kuyuya girilmemeli. Ekipler olay yerine geldiğinde önce kuyunun güvenliğini alır. Ardından kuyunun derinlik ölçümü yapılır. İçerisinde su olup olmadığına bakılır. Zehirli gazların olup olmadığıyla ilgili ölçümler yapılır. Ölçümlerden sonra ekipler, temiz hava solunum cihazları ile kuyuya girer. Kazazede, acil tıp teknikerlerinin de desteğiyle hızlı şekilde kuyudan çıkarılır” dedi.



Kuyuda kalan kişi sakin olmalı
Derse, böyle bir durumda kazazedelerin yapması gerekenleri ise şu sözlerle açıkladı: “ Kuyuda kalan veya kuyuya düşen kişinin öncelikle bilinci açıksa nefesini doğru kullanması gerekiyor. Yine enerjisini çok doğru planlaması lazım. Eğer cep telefonu çekiyorsa hızlıca yardım talebinde bulunmalı. Kuyuda sesini birilerine duyurmak için bağıracak. O bağırma esnasında oksijeni bitirmeyecek şekilde kontrollü olması gerekiyor. Sakin olması, panik yapmaması gerekiyor. Çünkü paniğe kapılan insanın nabzı artacak. Nabzı arttıkça nefes alış hızı artacak. O nedenle ortamdaki oksijen kısa sürede tükenecek. Oksijensiz bir ortam karbonmonoksit zehirlenmesinin ilk nedenlerindendir.” Derse, kuyular açıldıktan sonra kenarlarının duvarlarla örülmesi ve üstlerinin kapaklarla kapatılmasının olası kazaları önleyeceğini de söyledi.

Ekipler kapalı ve dar kuyularla karşılaştıklarında, kazazedelere rahatça ulaşabilmek için Toros'ta bulunan Dağcılık Eğitim Merkezi'nde bulunan 8 metre derinliğinde ve 2,5 metre genişliğindeki kuyuda sık sık tatbikat yapıyor.

 
Ankara'da DKP/BÖG baskını: 2 gözaltı!
 
Göztepe'de 5 oyuncu kalıyor!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bayraklı'da spora 'engel' yok
Bayraklı Belediyesi Spor İşleri Müdürlüğü, engellilere yönelik masa tenisi ...
Bergama'da yaralı atı zabıta kurtardı
Fatih Mahallesi Adliye Lojmanları mevkiinde aracın çarptığı atın yardımına ...
Menderes'te doğanın kalbinde spor
Menderes Belediyesi tarafından kadınlara yönelik olarak düzenlenen pilates ...
 
Bornova Belediyesi 'İş Zekası' ile hızlanacak!
Belediye iş ve süreçlerinin dijital dünyaya aktarılarak daha hızlı ve ...
Kalpleri ısıtan bayram hediyesi
İzmir Büyükşehir Belediyesi, her bayram olduğu gibi yine binlerce aileyi ...
Gördes Barajı için devir-teslim tamam!
İZSU ile Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü (DSİ) arasında Gördes Barajı’nın ...
 
Karşıyaka Kurban Bayramı'na hazır
Karşıyaka Belediyesi Kurban satış ve kesim alanı için Örnekköy’ü hazırladı. ...
Eski İzmir trafiğini rahatlatacak hamle
Karabağlar Belediyesi’nin, Eski İzmir Caddesi’ndeki trafiği rahatlatmak ...
Bayat ekmekler can dostlara yemek olacak
Konak Belediyesi, can dostlar için ‘Bayat ekmek kutusu’ projesini hayata ...
 
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
'Memleket' küçülüyor!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Neden fakirleştik?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Afyon üstünden Akşehir’e... (Gezi notları)
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Çıkışlar kapalı
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bardak boş mu dolu mu?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
19 Mayıs 'yorulmadan' ilerleme günüdür
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva