HABERLER>EKONOMİ
12 Mayıs 2020 Salı - 15:37

İzmir'de Nefes Kredisi'ne başvuran firma sayısı açıklandı

İzmir Ticaret Odası (İZTO) Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, oda üyesi 1253 firmanın Nefes Kredisi'nden faydalandığını, kredi büyüklüğünün 20 milyon lirayı geçtiğini bildirdi. 

İzmir de Nefes Kredisi ne başvuran firma sayısı açıklandı

Ekonomi Muhabirleri Derneği (EMD) İzmir Şubesi tarafından düzenlenen online toplantıda konuşan Özgener, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) sürecinde fedakarca çalışan sağlıkçılara teşekkür etti. 

Süreç içinde bütün üyelerle iletişim içinde olduklarını, mart ve nisan aylarında 23 bin 94 çağrı ve istek geldiğini, bunların yüzde 98,5'ine dönüş yaptıklarını ifade eden Özgener, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinin (TOBB) "Nefes Kredisi" anlaşması kapsamında yoğun bir süreç yaşadıklarını aktardı.

İZTO'nun İstanbul ve Ankara'daki ticaret odalarının ardından Nefes Kredisi kullandırmada 3. sırada yer aldığını belirten Özgener, şunları kaydetti:

"Şu ana kadar 1253 üyemiz Nefes Kredisinden faydalandı. Yaklaşık 20 milyon 290 bin lira tutarında kredi fiilen kullandırıldı. İZTO üyelerinin şu anda kullanabileceği limit 150 milyon lira. Bunu gerekirse daha da artıracağız." 

"Düğün sektörü beklenti içinde" 

Kovid-19 sürecinde normalleşmenin ilk adımlarından biri olarak berberlerin, kuaförlerin ve güzellik salonlarının tedbirlerle açıldığını anımsatan Özgener, İZTO üyesi yaklaşık 60 berber ve kuaförün 65 yaşın üstünde olduğuna dikkati çekti.

 Özgener, "İki ay kapalı kalmış dükkanları açıldığı zaman bu arkadaşlarımız işin başında durmak istiyor. Bu insanlara belli günlerde ve saatlerde izin verilmesi lazım." diye konuştu. 

Düğünlere izin beklentisi

Özgener, düğünlerin de mobilyadan, gelinliğe uzanan sektörleri etkilediğini, özellikle gelinlik üretiminde dünyanın önde gelen kentlerinden olan İzmir için düğünlere ne zaman izin verileceğinin önemli olduğunu kaydetti. 

Bu konuda üyelerden yoğun talepler aldıklarına işaret eden Özgener, "Düğün organizasyonlarına ne zaman izin verileceği konusunda hükümetimizin bir ışık vermesi lazım. Muhakkak ki gidişata göre ertelenebilir. Buna hepimizin saygısı olmak zorunda. Ama en azından beklendiği gibi gittiği takdirde bu süreç ne zaman başlar konusunda bir açıklama olursa sektör rahatlar. Bize gelen talepler arasında en yoğun sektör burayı oluşturuyor." dedi.

Dövizdeki hareketliliğe ilişkin soru üzerine Özgener, Türkiye'nin bir kaynak sorunu yaşayacağına kesinlikle inanmadığını, bu hareketliliğin geçici olduğunu, piyasaların normale döneceğini dile getirdi.

Özel bankalarda faizlerin yüzde 9'un altına indiğini ifade eden Özgener, "Faizlerin bu kadar inmesi ve bankaların krediye bu kadar fonlama yapabilmeleri kaynak sorunu diye bir acil sorun olmadığının göstergesidir. Yurt dışından kaynak sağlanması konusunda da ihtiyaç olduğu takdirde bakanlığın bu sorunu çözeceğine inanıyorum." dedi.

Bu süreçte kira ödemelerinin yeniden ele alınması konusunda da talepler geldiğini kaydeden Özgener, şöyle konuştu:

"Kira ödeyen üyemiz geliyor. 'Dükkan kapalı, kirayı ödeyemem' diyor, haklı. Mal sahibi de 'Ben kiramı tahsil edemiyorum, benim tek geçim kaynağım bu' diyor. Her iki taraf da haklı. Burada mahsup yoluyla çözebilir miyiz gibi bir düşüncemiz var. Bu bir çok kanaldan bakanlıklara aktarılan konulardan biri. Özellikle alışveriş merkezlerinin kiracılarının ciro bazında kira sistemine geçmesi çok sıklıkla dile getiriliyor. Ciroya göre kira ödenmesi gibi bir yol. İlerleyen günlerde tüm Türkiye'yi ilgilendiren adımlar atılacak gibi görünüyor." 

İZTO'nun 10 yıllığına kiraladığı Pasaport Dalgakıranının da kira süresinin gelecek yıl biteceğini, SİT sorunu çözülemediği için iade edeceklerini kaydeden Özgener, "Marina yapılması için İzmir Büyükşehir Belediyesinin ilgili bakanlığa bir başvurusu oldu. Biz de olumlu görüş verdik. Orada Konak Pier ve Pasaport Dalgakıranını, eğlence merkezi, restoran ve marinalardan oluşan bir projeyle bir bütün halinde yaparsak doğru bir proje olur." diye konuştu.

Süper Lig'de "Adnan Süvari sezonu" çalışması

Toplantıda futbolla ilgili soruları da yanıtlayan Özgener, hem Türk hem de İzmir futbolu için çok önemli bir isim olan Adnan Süvari'nin Süper Lig'in gelecek sezonuna ismini vermesi için çalışma yürüttüklerini kaydetti. 

 
Mahkumlar erken tahliye için birbirlerine virüs bulaştırdı
 
Kremlin Sözcüsü Peskov koronavirüse yakalandı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Nedim ATİLLA yazdı... Dünya anladı; tarım her şeydir!
Nedim ATİLLA yazdı... Dünya anladı; tarım her şeydir!
Mehmet KARABEL yazdı... Kahraman Kemeraltı AVM’ye karşı!
Mehmet KARABEL yazdı... Kahraman Kemeraltı AVM’ye karşı!
3 kamu bankası için 21 milyar liralık hamle!
Türkiye Varlık Fonu, 3 kamu bankasının sermaye yapılarının güçlendirilmesi ...
 
Dolar - Euro'da günün ilk rakamları!
Dolar - euro kaç TL? 12 Öayıs 2020 dolar kuru en son ne kadar oldu? Bankalararası ...
Çok sayıda ürüne ilave gümrük vergisi
Çok sayıda ürüne yüzde 30'a kadar ilave gümrük vergisi getirildi. Altın ...
Normalleşmenin ilk gününden manzaralar... İzmir'de AVM'lere ilgi yok!
Normalleşmenin ilk gününden manzaralar... İzmir'de AVM'lere ilgi yok!
 
Dezenfektan ihracatında 10 katlık artış
İKMİB’in verilerine göre, 2019 Ocak-Nisan döneminde 8,6 milyon dolar olan ...
Üretimde Çin ağırlığını azaltmayı planlıyor
ABD merkezli teknoloji şirketi Apple, üretiminde Çin ağırlığını azaltma ...
Uçak bileti fiyatları yüzde 50 artabilir!
Koronavirüs salgını nedeniyle uzun süredir havayolları uçuşu yapılamazken, ...
 
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Erdoğan yalnız değil; Özgür Özel de istiyor!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Türkiye'nin 'en güzeli' İzmir'e!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
AVM krizinde kim kazandı?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bumerang!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Netameli bir tür
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Yumuşama mı, oyun kurmak mı?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Bitki kıyameti
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Gerçek annelik
Kemal ARI
Kemal ARI
Şirince’de Manoli’nin izinde (1)
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'İzmirlilik nedir?'
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva