HABERLER>YAŞAM
1 Haziran 2023 Perşembe - 09:02

İzmir’de iyilik zamanı… Kar amacı gütmeyen eğitim kooperatifi kuruldu

2018 yılında faaliyete başlayan ancak 16 Mayıs’ta tescili yapılan Sınırlı Sorumlu İzmir Çağdaş Eğitim Kooperatifi, önce kız yurdu inşa edecek. Kar amacı gütmeyen kooperatif, daha sonra anaokulu, ortaokulu ve lise açarak eğitim hayatında yerini alacak. Kooperatif Başkanı Av. Mehmet Seyrek, üniversite kurma aşamasına gelen Bursa Çağdaş Eğitim Kooperatifi’ni rol model aldıklarını söyledi.

İzmir’de iyilik zamanı… Kar amacı gütmeyen eğitim kooperatifi kuruldu

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ – İzmir’de bir ilke daha imza atıldı. Üretim, yapı, taşıma, hatta kalkınma kooperatiflerinin faaliyet gösterdiği İzmir’de ilk kez “Eğitim Kooperatifi” kuruldu. 2018 yılında çalışmalara başlayan Sınırlı Sorumlu İzmir Çağdaş Eğitim Kooperatifi, İzmir Ticaret Sicili Müdürlüğü tarafından 16 Mayıs’ta resmen tescil edildi.

YÖNETİM KURULUNDA TANINMIŞ İSİMLER VAR
Sınırlı Sorumlu İzmir Çağdaş Eğitim Kooperatifi’nin başkanlığını, eski bir eğitimci olan Av. Mehmet Seyrek yapıyor. Yönetimde Ömer Ökten, Prof. Dr. Ömer Lütfi Değirmenci, Ali Kemal Elitaş, Gürbüz Bal, Şahap Cesur, Emel Gündüz Denizaslanı gibi İzmir’in tanınmış isimleri yer alıyor. Denetleme Kurulu Başkanlığı’nı da İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in eğitim danışmanı Aytekin Sözen yapıyor.

Kooperatif Başkanı Av. Mehmet Seyrek, yaşanan aksaklıklar nedeniyle kooperatifin tescil sürecinin uzadığını belirtirken, “Eğitim kooperatifi” kurma fikrinin doğuşunu şöyle anlattı:

BURSA ÇAĞDAŞ EĞİTİM KOOPERATİFİ’Nİ ÖRNEK ALDIK
“Bizim gibi Cumhuriyetçi, Atatürkçü, ilerici, aydınlık düşünce sahibi insanlar, cemaatler yurt yapıyor, okullar açıyor, diye hep sızlandık. Biz de Atatürkçü nesiller yetiştirmek için okullar açalım, dedik. Yeni Kuşak Köy Enstitüleri Derneği İzmir başkanlığını yaptım, 4 yıl boyunca. 12 Eylül’den sonra hukuk okuyup avukat oldum. Dernekte yaptığımız bir etkinlikte arkadaşlardan birisi, özeleştiride bulundu. Dedi ki, köy enstitülerinin önemini anlatan toplantılar yapıyoruz, sempozyumlar düzenliyoruz ama sonuçta somut bir şey yok elimizde. Bursa Çağdaş Eğitim Kooperatifi var, onu rol model alıp benzer bir projeyi hayata geçirebiliriz. Arkadaşlarla birlikte Bursa’ya gittik, Bursa Çağdaş Eğitim Kooperatifi’nin okullarını, yurtlarını gezdik. Hayran kaldık. Kooperatifin kız ve erkek yurtları, anaokulu, ilkokulu, ortaokulu ve iki lisesi vardı. Şimdi vakıflaşıp üniversite kurmayı planlıyorlar. Biz de Bursa’daki projeyi örnek alıp aynısını İzmir’de hayata geçirmek için yola çıktık. Bursa’dan dönerken otobüste 40 arkadaşla kooperatifimizi kurduk.”

BİZİM OKULLARIMIZ KAR AMACI GÜTMEYEN OKULLAR OLACAK
4 bin metrekarelik bir yer bulduklarını, o arsanın devriyle ilgili prosedürün henüz tamamlanmadığını belirten Başkan Seyrek, ilk etapta kız öğrenci yurdu inşa edeceklerini açıkladı. Başkan Seyrek, kooperatif üyelerine kazanç değil, mutluluk vaat ettiklerini belirterek sözlerini şöyle sürdürdü:

“Yurttan sonra sırasıyla anaokulu, ilkokul, ortaokul ve lise açacağız. Aydınlık düşünceli öğrenciler yetiştireceğiz. Eğitimde devlet okullarının yanı sıra özel kurumların okulları var. Özel okullar, haliyle kazanç amaçlı açılan okullar. Bizimki üçüncü yol olacak; yani kar amacı gütmeyen bir kooperatifin kurduğu okul olarak faaliyet gösterecek. Kooperatif çeşitleri çoktur, üretim kooperatifi, yapı kooperatifi, taşıma kooperatifi vs. Bunlar üyelerine kar amaçlı destek vermek üzere kurulmuşlardır. Bizim kooperatifimiz üyelerine tek kuruşluk bir kazanç bile vaat etmiyor. Sadece mutluluk, huzur vaat ediyor. Eğitime katkı koymuş olmalarından dolayı mutluluk duymalarını vaat ediyor. Yurt inşa ederken, sadece kooperatif üyelerimizden değil, işadamlarımızdan, kooperatife üye olmasa da Atatürkçü kesimden bağışlar alacağız. Bir bağışçımız, evini kooperatifimize bağışlamak istediğini söyledi mesela. Sadece nakdi değil, bunun gibi bağışlar da kabul edeceğiz. Yurt faaliyete geçtikten sonra, kar amacı gütmeyeceğiz ancak bir takım gelirler elde edilecek doğal olarak. O gelir, kooperatif üyelerine dağıtılmayacak, anaokulu yapımında harcanacak. Anaokulu ve yurttan gelecek artı parayla ilkokul açılacak, ortaokul açılacak, lisemizi faaliyete geçireceğiz. Bizim rol modelimiz Bursa Çağdaş Eğitim Kooperatifi’dir. En büyük arzumuz, bu yıl içerisinde yurt inşaatına başlamak.”

 
Eda Ece'den düğün öncesi imaj değişikliği
 
Defne Samyeli kaslı halleriyle şov yaptı!
YORUMLAR
Toplam 6 yorum var, 6 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
yavuz ali sakarya 2 Haziran 2023 Cuma 13:25

Sevgili Mehmet Zeyrek arkadaşımızı ve ekibini böylesine güzel ve anlamlı ve insancıl projeyi yaşama geçirme eylemlerinden dolayı kutluyoruz. YKKED Antalya. Dileriz biz de imece yoluyla böyle bir projeyi gündeme getirip, kotarabiliriz. Tebrikler!

Yorumu oyla      2      3  
yavuz ali sakarya 2 Haziran 2023 Cuma 13:21

Eğitime ve halkın çocuğuna hizmet, ancak böylesi yaklaşımlarla mümkün olur. Dileriz en kısa zamanda gerçekleşir ve çevreye örnek olur.

Yorumu oyla      2      3  
Nurgüner erekul 2 Haziran 2023 Cuma 12:35

Harikaaaaaa

Yorumu oyla      2      3  
Hüseyin Özkaynak 2 Haziran 2023 Cuma 05:33

Kutluyorum. Emeğinize yüreğinize sağlık. Geleceğimizi kurtarmak ancak eğitimle mümkün olacaktır.

Yorumu oyla      2      3  
Orhan Veli Bahar 2 Haziran 2023 Cuma 02:25

Sayın Av.Mehmet Seyrek..Saygıdeğer hemşehrim..üstün başarılı girişimleriniz nedeniyle sizi tebrik edip kutluyoruz.

Yorumu oyla      2      3  
Enver Olgunsoy 1 Haziran 2023 Perşembe 10:40

Mükemmel bir oluşum..Bursa deneyimini yakinen bildigim icin kesinlikle basarili olacaktir.Kutluyorum

Yorumu oyla      3      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Tiyatro sanatçısı Pınar Alsan Ünsal hayatını kaybetti
Bir süredir meme kanseri nedeniyle tedavi gören tiyatro sanatçısı Pınar ...
100 gündür sahadayız
İletişim Başkanlığı koordinesinde Kahramanmaraş merkezli 11 ilimizi etkileyen ...
Ünlü oyuncu photoshop yaparken dozu kaçırdı... Alay konusu oldu!
Deniz sezonunu açan oyuncu Hilal Altınbilek, sosyal medya hesabından teknede ...
 
Ezgi Mola 4 yıllık sevgilisiyle nikah masasına oturdu
Başarılı oyuncu Ezgi Mola'nın 4 yıldır aşk yaşadığı işletmeci Mustafa ...
İzmir’in ‘Nefes’i yaza hazır!
İzmir Büyükşehir Belediyesi şirketi Grand Plaza A.Ş işletmesindeki Nefes ...
8 aylık evlilik tek celsede sona erdi
Geçtiğimiz sene ağustos ayında nikah masasına oturan Demet Özdemir ve ...
 
Şeyma Subaşı'nın giydiği son gelinlik görenleri hayran bıraktı
Mısırlı iş insanı Mohammed Alsaloussi ile evlenen Şeyma Subaşı'nın düğünden ...
Mehmet KARABEL yazdı... Bak İsmet vallahi seni mahvederim!
Mehmet KARABEL yazdı... Bak İsmet vallahi seni mahvederim!
Şeyma Subaşı düğününde 2 farklı gelinlikle çılgınca dans etti
Önceki gün nikah masasına oturan Şeyma Subaşı ve Mohammed Alsaloussi çifti ...
 
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Endüstriyel futbol öğütüp yutuyor!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Statlara sığmayan 23 Nisanları özledik!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İlk Milli Bayramımız!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
CHP ne yaptı, ne yapmalı?
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
CHP'li ıstakozlar iş başında...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva