HABERLER>SAĞLIK
25 Ocak 2023 Çarşamba - 09:23

İzmir’de ‘iyilik’ zamanı… HPV aşı dayanışması kartopu gibi büyüyor

Kadınlarda en yaygın görülen hastalıklardan biri olan rahim kanseri tedavisinde HPV aşısı önem arz ediyor. Geçtiğimiz aylarda HPV'nin aşı takvimine alınacağının duyurulmasının ardından hastaların gözü kulağı Ankara’da… Maddi yetersizlikleri olan kadınların aşıya ulaşımında halen sorunlar yaşanıyor. İdealist bir grup eczacı ise “aşı dayanışması” kurdu ve bursiyerler ile hastaları buluşturdu. Eczacı Neslihan Gökhan, İzmir’de 50 doz, ülke genelinde 300 kişinin aşılanmasının sağladıklarını söyledi. Eczacı Gökhan altını çizerek: “Hayırsever değiliz, farkındalık yaratmak istiyoruz" dedi

İzmir’de ‘iyilik’ zamanı… HPV aşı dayanışması kartopu gibi büyüyor

Diren ÇELİK/ EGEDESONSÖZ- Hayat içerisinde var oluş ve ayakta kalma mücadelesi veren kadınların bir cephesi de sağlık hizmetlerine erişim...

Özellikle kadınlarda son dönemde, en yaygın görülen hastalıklardan birisi de rahim ağzı kanseri... Hastalığa dikkat çekmek ve hastalıkla ilgili farkındalık yaratmak amacıyla Ocak ayı farkındalık ayı olarak ilan edildi.

Hastalığa karşı en önemli mücadele yöntemi ise HPV aşısı... Türkiye'de ise HPV aşısına ulaşmak için ciddi paralar ödenmek zorunda.

Hastalığın önlenmesinde, önemli koruma sağlayan HPV aşısının ulusal aşı takvimine alınması ve kamuoyu yaratılması için vatandaşlar, Türkiye’de ses getiren ‘HPV aşısı ücretsiz olsun’ kampanyası yürüttü. İzmir’de 20’ye yakın eczacı da bu kampanya kapmasında gönüllü oldu.

Yaklaşık iki yıldır, HPV aşısının ücretsiz bir şekilde ulusal aşı takvimine alınmasına yönelik sürdürülen mücadele geçtiğimiz aylarda sonuç verdi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca 24 Kasım tarihinde, aşının belirli şartlar çerçevesinde programa dahil edileceğini söyledi.

HPV aşısının programa dahil edilmesine giden sürecin ise sessiz kahramanları var. Bunların başında Eczacı Cem Kılınç geliyor. Kılınç, Nazım Hikmet’in “Hastalar, iyileşeceksiniz kardeşlerim” dizelerinden bir nöbet esnasında  etkilendi ve  “Bundan sonra her nöbetimi bir genç kadının üç dozluk HPV aşısını karşılamak için tutacağım” açıklaması sosyal ağlarda oldukça etki yarattı. Sosyal medyadan yayılan bu çağrıyı gören birçok eczacı ve vatandaşlar bu aşıyı karşılamak için bursiyer olmak istedi.

İzmir’deki kampanya sürecini ise yaklaşık 20 eczane sürdürüyor. Boyun Eğmeyen İlaç Emekçileri Grubu’ndan Karşıyaka’da eczane sahibi olan Eczacı Neslihan Gökhan hem HPV aşısı ile ilgili brifing veriyor, hem de aşıya ulaşım noktasında vatandaşlara gönüllü olarak danışmanlık yapıyor.

HAYIRSEVER DEĞİLİZ, FARKINDALIK YARATMAK İSTİYORUZ
Eczacı Neslihan Gökhan, HPV aşısıyla ilgili tüm Türkiye’den 2 bin adet başvuru olduğunu söyleyerek  “Önce Kadınlar ve Çocuklar Derneği’nin oluşturduğu bir platformun yanı sıra, 2 yıl öncesinde Cem Kılınç’ın eczaneleri, kadınları ve aşıladıklarını da kattığı gruplar var. Aşılamaya hayırsever olarak başlamadık. Biz bir hayırsever kurum değiliz. Biz farkındalık yaratmak için, öncelikle belirli bir kesimi aşılama yoluna gittik. Devlet kurumlarına yapması gerekenleri öğretmek ve insanları da bilgilendirmek amacıyla yola çıktık.  Eczacıları birleştiren iki isim Cem Kılınç ve Buğra Üstündağ oldu. Bir nöbetinde Nazım Hikmet’in şiirinden yola çıkarak bu mücadeleyi başlatan Cem Kılınç bizlere de ulaşmak istedi. Çünkü aşı soğuk zincirdir ve aşıyı İzmir’deki bir danışan gelip İzmir’de vurulmak zorunda. Kargoyla da gönderilemeyeceği için eczacılarla birlikte ilerlemek gerekiyor. Sosyal medya ya da mesajlaşma ağlarıyla bir araya geldik. Hiçbir çıkarımız olmadığı gibi sadece bilgilendirmek adına gönüllü olarak başladık” dedi.

BİRBİRLERİNDEN HABERSİZ BİRBİRLERİNE DESTEK VERİYORLAR
Özellikle öğrenci kesiminden başvuru olduğunu kaydeden Neslihan Gökhan, dayanışma ağının kar topu gibi büyüdüğünü belirterek “Kişi ancak riski ve olası zararları bilirse korunma yoluna geçebilir. Eğer bunları bilmiyorsa hastalıkla savaşma yoluna geçemez. Bizim savaşma yolumuz aşıdır. Aşının koruma oranının yüzde 99.7 olduğunu biliyoruz. Aşılamada da 9 yaştan başlayıp erkeklerde 26, kadınlarda 45 yaşına kadar çıkarabiliyoruz. 3 doz olarak yaptırıyoruz. Maliyeti çok yüksek ve ulaşılması çok zor rakamlar. 4’lü aşının fiyatı 3 doz şeklinde tek dozu 1.215.57 TL. 9’lu aşıda ise 1.928 TL. İhtiyaç duyan kesim öğrenci kesimi. Türkiye’de başvuranlardan 300 kişiye 3 doz aşı yaptık. Toplamda 900 doz aşılama gerçekleştirdik. 50 doz ise İzmir’de yapıldı. Bu aşılamaları da imece ve dayanışma ile yaptık. Güzel bir dayanışma örneği oldu. Örneğin bana gelen bir genç kadının kimin bursiyeri olduğunu bilmeksizin danışmanlık görevimi yaptıktan sonra kendisine bilgi veriyorum. İnsanlar birbirinden habersiz birbirine destek veriyor ve böylece dayanışma büyüyor. Ayrım yapmaksızın en büyük silahımız olan aşıyı kullanmamız gerekiyor. Bu dayanışma sonucunda Cem Kılınç İstanbul Tabip Odası Prof.Dr. Nusret Fişek- Halk Sağlığı teşvik ödülü alan ilk eczacı oldu”

HUKUKİ MÜCADELEYİ KAZANDI
Dokuz Eylül Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu Fadime Nur Kaya ise tüm Türkiye’ye yayılan bu kampanyadan haberi olduktan sonra dayanışma ile aşı olanlardan... Ayrıca aşı ücretinin tarafına iade edilmesi için de başvuru yapan Kaya, hukuk mücadelesi vererek davayı kazanmış.

Aşı dayanışması sayesinde 3 doz aşı yaptırdığını kaydeden Avukat Fadime Nur Kaya’ya sözü bırakalım:

“Çevremdeki kadınlar ve kendim için bir tehdit olarak gördüğüm bu hastalıktan korunmak için başvurumu yaptım. Cevap geldi ve burs geldiği takdirde benim de aşılanacağım söylendi. Tarafıma danışmanlık hizmeti verildi. O sırada stajımı yaparken ofiste HPV’yi arkadaşlarıma anlattım. Aşının bedelinin ödenmesi amacıyla dava açacağımı söyledim. İlk dozu uyguladıktan sonra SGK’ya dilekçemi verdim ve kalan iki dozu da ödemelerini talep ettim. Ret cevabı geldi. Dava açtım. Mahkeme de kabul etmeyince bilirkişi ücreti için adli yardıma başvurdum. Kabul edilmeyince istinaf ettim. Üst dereceli mahkemede kabul oldu. Karar çıkınca adli yardım da kabul oldu. Heyetten, insan sağlığının korunması için aşının yapılması yönünde bilirkişi raporu geldi. 2 celsede tamamlanmış oldu” diye konuştu

HPV NEDİR?
Human Papilloma Virüs (HPV), hem kadınlarda hem erkeklerde genital bölgede enfeksiyona neden olan bir çeşit virüstür. HPV, aynı zamanda, kadınlarda en sık görülen dördüncü kanser olan serviks yani rahim ağzı kanserine neden oluyor.

 
Cezayir’de 11 yıl sonra ilk: Çöle kar yağdı
 
Hedef 250 milyon dolarlık ihracat... Egeli ihracatçılara ABD'de yoğun ilgi!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Günlük 5 hasta bakmayı reddetmişti… Profesöre mahkemeden kötü haber!
Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi’nin en az 5 hasta bakma kararını yargıya ...
Koronavirüsten 8 haftada 170 bini aşkın ölüm!
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, ...
DSÖ'den şurup uyarısı: 300 çocuk hayatını kaybetti
Dünya Sağlık Örgütü, sterilliği bozulmuş şuruplar nedeniyle geçen yıl ...
 
Bakan duyurdu: SMA Bilim Kurulu toplanacak
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, SMA Bilim Kurulu'nun 31 Ocak Salı günü toplanacağını açıkladı.
Kolesterolü dengelemek için meyve tüketimine dikkat!
Meyvelerin, yüksek miktarda posa (lif) içermesi sebebiyle bağırsakların ...
Ege Üniversitesi'nde geliştirildi... COVID-19 aşısında kritik aşama!
Ege Üniversitesindeki (EÜ) bilim insanlarının Kovid-19'a karşı geliştirdiği ...
 
Antidepresanlar 'olumlu' duyguları hissizleştiriyor
Yapılan yeni bir araştırma, yaygın kullanımı olan antidepresanların insanlarda ...
Bölgesel anestezide bunlara dikkat!
Anne adayları, doğum yöntemleri konusunda kararsız kalabiliyor. Sezaryen ...
Obezite cerrahisinde yeni dönem... Kriterleri değişti
21’inci yüzyılın en önemli sağlık sorunlarından biri haline gelen obezite ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Rahmetliyi nasıl bilirdiniz?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Onlar hayatın düşmanıdırlar sevgilim…
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva