HABERLER>EKONOMİ
20 Ekim 2015 Salı - 13:58

İzmir’de ihracatın maliyet yükü 450 milyon dolarlık PETLİM’le azalacak

Dünyanın en büyük liman yatırımcısı APM Terminals, Aliağa İlçesi'ndeki PETKİM Limanı'na (PETLİM) 450 milyon dolarlık yatırımını 2016 başında tamamlayacak.

İzmir’de ihracatın maliyet yükü 450 milyon dolarlık PETLİM’le azalacak

PETLİM'i 28 yıllığına işletecek olan APM Terminals İzmir, ilk aşamada 350 metre rıhtım ve 16 metre su derinliğine sahip olacak. İkinci aşamanın tamamlanmasıyla toplam 700 metre rıhtım uzunluğuna sahip olacak. İhracata yönelik üretim için tasarlanan ve Petkim Yarımadası’nın bir parçası olan bu yeni liman, 450 milyon dolara mal olacak, 600 kişiye yeni iş imkanı sağlayacak.
 
APM Terminals Genel Müdürü Mogens Wolf Larsen, Key Otel'de düzenlediği basın toplantısında, yeni liman ile İzmirli ihracatçıların ihracat maliyetlerinin yüzde 33 oranında düşeceğini söyledi. İzmirli firmaların ihracat aşamalarında üretilen yüklerin ilk etapta küçük gemilerle ardından Mısır ya da Pire limanlarında büyük gemilere aktarıldığını söyleyen Larsen, iki aşamalı taşımacılığın artı maliyet taşıdığını dile getirdi. APM Terminals, bölgeye gelen kamyon ve TIR'ların yüzde 95’inin İzmir’in güneyinden geldiğini söyleyerek çevreyolu ve tren yolu bağlantısı istedi.
 
Aliağa’da kurulan iki liman ile konteyner hareketinin bu bölgeye geldiğini aktaran Larsen şunları söyledi:
 
"Aliağa bölgesine gelen konteynerlerin yüzde 95’i kentin güneyden geliyor. Bu nedenle şehir içine gelmeden limana geçmek için yeni bir yol gerekiyor. Dolayısıyla çevre yolunun Menemen’den Aliağa’ya kadar uzamasına ihtiyaç var. İkinci ilave şey ise demiryolu bağlantılarının güçlendirilmesi. Aliağa’ya gelecek yükler için tren şu anda çok kullanılamıyor. Çünkü 02.00 ile sabah 06.00 arası hizmet veriyor. Bu nedenle Aydın, Denizli gibi Ege Bölgesi’nin iç kesiminden gelen yükler karayoluyla gitmek zorunda kalıyor. O açıdan Aliağa liman bölgesinin demiryoluyla güçlendirilmesi gerekiyor."
 
'KARGONUN YÜZDE 60'I ALİAĞA'YA KAYDI'
Türkiye’nin 2023 hedeflerine ulaşma doğrultusunda yıllık konteyner hacminin artırılması ve deniz ticaretinin geliştirilmesi yönünde önemli bir katkı sağlayacak olan APM PETKİM limanı 2020 yılında 15 milyon TEU kapasiteye ulaşacak. APM Terminals İzmir Genel Müdürü Mogens Wolf Larsen, "Türkiye’nin dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri olma yönündeki planları, büyük gemilerle doğrudan global lojistik zincirine ulaşması ile mümkün olacaktır. APM Terminals İzmir’in, bu süreçte çok büyük bir rol oynayacak olmasından dolayı gururluyuz" dedi.
 
Alsancak Limanı'nın şehrin ortasında eski bir yapı olmasının ileride dezavantaj yaratacağına değinen Larsen, "Tarihsel olarak diğer ülkelerdeki diğer büyük limanların gelişmesine baktığınızda bu tür limanların zaman içinde şehir dışına kaydığı ve gürültü ve çevre kirliliğini azaltma adına şehirden uzağa kaydığını görüyoruz. 2009’dan bu yana Alsancak İzmir bölgesindeki kargo hacminin yüzde 60'ı Aliağa’ya kaymakta. Bu da benzer bir gösterge. Alsancak kendi yetenekleri ve pazarı olan önemli bir yer. Aliağa Alsancak’a 60 km mesafede. İzmir’deki ticaret, ithalat ve ihracat açısından Alsancak limanı hala bir fırsattır. Bu limanın da hizmet vereceği önemli bir pazardır" dedi.
 
Larsen ilk geminin 2016 başlarında geleceğini hatırlatarak, "Vinçlerin ve diğer konteyner elleçleme ekipmanlarının tamamlanarak kurulum ve test süreçleri gerçekleştirilecek olup bunları takiben, APM Terminals İzmir’e, ilk gemi uğrağının 2016 yılı başında gelecek" dedi. (dha)

 
Perinçek AHİM zaferini anlattı, İzmir’i mitinge çağırdı
 
Flaş! Davutoğlu’nun İzmir programında bir değişiklik daha
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
TÜSİAD’tan ‘pazarlık’ çıkışı
TÜSİAD Başkanı Cansen Başaran-Symes, "Türkiye'nin AB'ye katılım müzakerelerinin ...
Başbakanlık Aya Yorgi’yi komşu milyonluk araziyi satıyor
Özelleştirme İdaresi Çeşme’de milyonluk araziyi satışa çıkarttı. Toplam ...
Denizcilik ve lojistik sektörleri Aliağa'da buluşuyor
Kentteki limanlardan yılda 40 milyon tonun üzerinde yükleme ve boşaltmanın ...
 
Tire Süt Kooperatifi’ne iki ödül birden
Başarılı projeleriyle üreticinin kalkınmasını sağlarken aynı zamanda tüketiciye ...
Bizi bırakıp Rusya'ya göçüyorlar!
Piraziz Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Hamdi Arslan, hamsinin büyük sürüler ...
Karşıyaka'daki indirim festivaline akın
Karşıyaka İlçesi'nde 16-18 Ekim tarihleri arasında gerçekleşen indirim ...
 
22 soruda Türkiye’de nükleer enerji gerçeği
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Ali Rıza Alaboyun, Türkiye’de üçüncü ...
MentorEge’de büyük başarı
Ege Bölgesi Sanayi Odası’nın Türkiye’de ilk olarak hayata geçirdiği üç ...
Merkez Bankası enflasyon beklentisini değiştirdi
Merkez Bankası'nın (TCMB) ekim ayı anketinde, yıl sonu enflasyon beklentisi ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Polis kurşunu ile ölen ilk üniversiteli!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva