HABERLER>GÜNCEL
20 Aralık 2015 Pazar - 10:56

İzmir’de engelsizlerin engeline kartvizitli uyarı

Görme engelliler için kaldırımlara yapılan sarı yollar, bedensel engeliler için hazırlanan rampalar üzerine park eden araçlar, motosikletler, konulan saksılar, masalar nedeniyle amacına hizmet etmekten uzaklaştı. İzmir'de engelli yolları üzerine araç park edilmesinin önüne geçebilmek için medya-reklam, iletişim sektöründe çalışan Emine Akı, duyarlılık yaratmak için üzerinde "Aracınızı park ettiğiniz yer bir engelli geçididir. Farkında mısınız?" yazılı kartvizitler bastırıp dağıtmaya başladı.

İzmir’de engelsizlerin engeline kartvizitli uyarı

Görme engelliler için kaldırımlara yapılan kabartmalı sarı yollar, engellilere yolu hissettiriyor. Yol çizgi şeklindeyse 'Müsait düz devam edebilirsin', kabartmalı ise 'Yol bitti, dur' anlamına geliyor. Ancak İzmir'deki birçok kesimde yol, düz devam ederken engellinin önüne ya otomobil, ya saksı ya tabela veya bir masa bulunduğu için kabartmalı desende bitmiyor. Bedensel engellilerin kullandığı rampaların önüne araç park edenlerin yanı sıra AVM'lerde engelli otomobilleri için ayrılan yere bırakılan araçlara da rastlanıyor.


 
İzmir'de "Önce engelsizler eğitilmeli" diyerek yola çıkan İzmir Tarihi Kemeraltı Lions Kulübü ilk olarak 2 bin kartvizit bastırdı. Üzerinde, "Aracınızı park ettiğiniz yer bir engelli geçididir. Farkında mısınız" yazılı kartvizitler, ihlal eden araçların sileceklerine sıkıştırılıyor. Kartviziti görenlerin çoğunun yüzü kızarsa da "Ne yapayım, park yeri mi var" diyerek çaresizliğe sığınanlar, "Yol vermek zorunda mıyım" diyerek, duyarsızlığı abartanlar da görülüyor.
 
"BİZE ENGEL OLMASINLAR YETER"
14 Yıl önce geçirdiği trafik kazası sonrası bedensel engelli olan 33 yaşındaki Can Filiz, sarı yolların önemini vurgulayarak, "Biz yaşarız, yeter ki insanlar engel olmasın" sözleriyle zihniyet değişimini şart koşuyor. Filiz, yaşanan sıkıntıları şöyle anlattı:  "Toplu taşım araçlarında engellilerin oturması gereken yere sağlıklı insanlar oturuyor. Araçta engelli yokken elbette otursunlar ama bunu gözümüzün içine bakarak yapıyorlar. Engelliler için sarı yollar yapıldı çok güzel ama ya araç var ya saksı ya masa ya motosiklet. Bir şey tam yapılmalı, yarım olunca amacına hizmet etmiyor. Rampalarda eğimler hesaplanmadığı için sandalyelerimizin tekerlekleri takılıyor. Rampanın bitimine yağmur suyu kanalı yapılmış tekerlek oraya giriyor, birinin yardımı olmadan çıkamıyoruz. 'Farkında mısınız' kartvizitleri duyarlılık yaratılması için çok önemli. İnsanlar 'ben ne yaptım' diyerek, kendilerini sorguluyor. Özür dileyen de var, 'sana yol vermek zorunda mıyım' diyen de. Umarım bu kartlardan sonra insanlar biraz daha duyarlı olur ve beyinlerindeki engelli kaldırarak biz engellileri daha iyi anlarlar, yaşam hakkımızı elimizden almadan, bizimle kavga etmeden rahat yaşamımıza izin verirler. Bize engel olmasınlar yeter. Biz zaten yaşamaya çalışıyoruz."
 
"ARAÇLARI ÇİZİYORDUM SİLEGEÇLERİNİ KALDIRIYORDUM"
Projenin fikir sahibi, iletişim sektöründe çalışan Emine Akı aynı zamanda İzmir Tarihi Kemeraltı Lions Kulübü'nün sekreteri. Akı, engellileri anlatan ve Mayıs ayında gösterime girecek olan 'Adım Adım' filmine de kulüp olarak destek verdiklerini, Bornova'da down sendromlular için kafe açtıklarını belirterek, 6 Ocak'ta da down sendromlu çocuklar için konser organizasyonunu yaptıklarını söyledi. Akı, "Ben engelsizlerin engellier için eğitilmeleri gerektiğini düşünüyorum. Sarı yollarda park edilen araçları çiziyorum, sileceklerini kaldırıyorum. Baktım böyle olmayacak kartvizit hazırladım. 3 Aralık'tan itibaren kartların dağıtımına başladık. Kartvizit boyutunda çantamızda olsun her ihlalde araca koyalım. Okuyan da 'ben yanlış bir şey yaptım' desin. 5 kişiden ikisini bu konuda uyarabilirsek amacımıza ulaşmış olacağız" dedi.
 
"SU DAMLASI OKYANUSA DÖNSÜN"
İzmir Tarihi Kemeraltı Lions Kulübü Başkanı Semih Girgin, kartları özellikle ihlalin çok olduğu Kemeraltı Çarşısı ve çevresinde dağıttıklarını, esnafı da gelen müşterilerine kartları anlatmaları konusunda uyardıklarını belirterek, "Bu iletişimi, duyarlılığı arttıralım. Çünkü çok ihlal var. Bunu yapanın yanına kar kalıyor. Bunun denetimi cezası yok. Biz bu kartlarla vicdalara sesleniyoruz. Biz bir su damlasıyız. Bunu göle, denize okyanusa hep birlikte çevireceğiz" dedi. (dha)

 
CHP’li Sındır: 35 proje 2035’te olarak revize edildi!
 
Bornovalı miniklere deprem eğitimi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir'in kayıp üç sinagogundan biri bulundu mu?
Konak'a bağlı Sakarya Mahallesinde çöplük gibi kullanılan arsada İzmir'in ...
Valiliğin Büyükşehir'e çöp soruşturmasına yargı freni!
İzmir Bölge İdare Mahkemesi 1. Kurulu, İzmir Valiliği tarafından çöp bertarafıyla ...
40 yıldır günde 30 kilometre yürüyen manav!
İzmir'i adım adım dolaşarak yaz kış demeden 40 yıldır meyve ve sebze satan ...
 
Savcıdan Ahmet Hakan'a: Hata ettik, ödemeyin!
Tahir Elçi'nin, 'PKK terör örgütü değildir' açıklaması nedeniyle televizyoncu ...
Ankara'da dehşet gecesi: 253 iş yeri kül oldu!
Ankara'nın Keçiören ilçesindeki Osmanlı Halk Pazarı'nda yangın çıktı. ...
4 günde 110 PKK’lı öldürüldü
4 gündür süren operasyonun dördüncü gününde öldürülen PKK’lı terörist sayısı 110'a çıktı.
 
İGC’dan 'Kubilay' yasağına sert tepki
İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Misket Dikmen, Devrim Şehidi Asteğmen ...
Soma'da eylem yapan madencilere gözaltı
Manisa'nın Soma İlçesi'nde, işten çıkarılmaları üzerine eyleme başlayan ...
Flaş! İzmir Körfezi’nde deprem: 4’le sallandı
İzmir Körfezi açıklarında bugün saat 13.14’de Richter ölçeğine göre 4.0 ...
 
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Statlara sığmayan 23 Nisanları özledik!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İlk Milli Bayramımız!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
CHP ne yaptı, ne yapmalı?
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
CHP'li ıstakozlar iş başında...
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Ayıptır söylemesi' denilirken…
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva