Görme engelliler için kaldırımlara yapılan kabartmalı sarı yollar, engellilere yolu hissettiriyor. Yol çizgi şeklindeyse 'Müsait düz devam edebilirsin', kabartmalı ise 'Yol bitti, dur' anlamına geliyor. Ancak İzmir'deki birçok kesimde yol, düz devam ederken engellinin önüne ya otomobil, ya saksı ya tabela veya bir masa bulunduğu için kabartmalı desende bitmiyor. Bedensel engellilerin kullandığı rampaların önüne araç park edenlerin yanı sıra AVM'lerde engelli otomobilleri için ayrılan yere bırakılan araçlara da rastlanıyor.
İzmir'de "Önce engelsizler eğitilmeli" diyerek yola çıkan İzmir Tarihi Kemeraltı Lions Kulübü ilk olarak 2 bin kartvizit bastırdı. Üzerinde, "Aracınızı park ettiğiniz yer bir engelli geçididir. Farkında mısınız" yazılı kartvizitler, ihlal eden araçların sileceklerine sıkıştırılıyor. Kartviziti görenlerin çoğunun yüzü kızarsa da "Ne yapayım, park yeri mi var" diyerek çaresizliğe sığınanlar, "Yol vermek zorunda mıyım" diyerek, duyarsızlığı abartanlar da görülüyor.
"BİZE ENGEL OLMASINLAR YETER"
14 Yıl önce geçirdiği trafik kazası sonrası bedensel engelli olan 33 yaşındaki Can Filiz, sarı yolların önemini vurgulayarak, "Biz yaşarız, yeter ki insanlar engel olmasın" sözleriyle zihniyet değişimini şart koşuyor. Filiz, yaşanan sıkıntıları şöyle anlattı: "Toplu taşım araçlarında engellilerin oturması gereken yere sağlıklı insanlar oturuyor. Araçta engelli yokken elbette otursunlar ama bunu gözümüzün içine bakarak yapıyorlar. Engelliler için sarı yollar yapıldı çok güzel ama ya araç var ya saksı ya masa ya motosiklet. Bir şey tam yapılmalı, yarım olunca amacına hizmet etmiyor. Rampalarda eğimler hesaplanmadığı için sandalyelerimizin tekerlekleri takılıyor. Rampanın bitimine yağmur suyu kanalı yapılmış tekerlek oraya giriyor, birinin yardımı olmadan çıkamıyoruz. 'Farkında mısınız' kartvizitleri duyarlılık yaratılması için çok önemli. İnsanlar 'ben ne yaptım' diyerek, kendilerini sorguluyor. Özür dileyen de var, 'sana yol vermek zorunda mıyım' diyen de. Umarım bu kartlardan sonra insanlar biraz daha duyarlı olur ve beyinlerindeki engelli kaldırarak biz engellileri daha iyi anlarlar, yaşam hakkımızı elimizden almadan, bizimle kavga etmeden rahat yaşamımıza izin verirler. Bize engel olmasınlar yeter. Biz zaten yaşamaya çalışıyoruz."
"ARAÇLARI ÇİZİYORDUM SİLEGEÇLERİNİ KALDIRIYORDUM"
Projenin fikir sahibi, iletişim sektöründe çalışan Emine Akı aynı zamanda İzmir Tarihi Kemeraltı Lions Kulübü'nün sekreteri. Akı, engellileri anlatan ve Mayıs ayında gösterime girecek olan 'Adım Adım' filmine de kulüp olarak destek verdiklerini, Bornova'da down sendromlular için kafe açtıklarını belirterek, 6 Ocak'ta da down sendromlu çocuklar için konser organizasyonunu yaptıklarını söyledi. Akı, "Ben engelsizlerin engellier için eğitilmeleri gerektiğini düşünüyorum. Sarı yollarda park edilen araçları çiziyorum, sileceklerini kaldırıyorum. Baktım böyle olmayacak kartvizit hazırladım. 3 Aralık'tan itibaren kartların dağıtımına başladık. Kartvizit boyutunda çantamızda olsun her ihlalde araca koyalım. Okuyan da 'ben yanlış bir şey yaptım' desin. 5 kişiden ikisini bu konuda uyarabilirsek amacımıza ulaşmış olacağız" dedi.
"SU DAMLASI OKYANUSA DÖNSÜN"
İzmir Tarihi Kemeraltı Lions Kulübü Başkanı Semih Girgin, kartları özellikle ihlalin çok olduğu Kemeraltı Çarşısı ve çevresinde dağıttıklarını, esnafı da gelen müşterilerine kartları anlatmaları konusunda uyardıklarını belirterek, "Bu iletişimi, duyarlılığı arttıralım. Çünkü çok ihlal var. Bunu yapanın yanına kar kalıyor. Bunun denetimi cezası yok. Biz bu kartlarla vicdalara sesleniyoruz. Biz bir su damlasıyız. Bunu göle, denize okyanusa hep birlikte çevireceğiz" dedi. (dha)