HABERLER>EKONOMİ
2 Ocak 2016 Cumartesi - 11:59

İTO’dan Çipras’a çağrı: Engelleri kaldır!

İTO Başkanı Demirtaş: Biz yabancı yatırımcı gelsin diye her türlü olanağımızı veriyoruz ama Yunanistan'a Türk yatırımcı gitmek istediği zaman kolaylık gösterilmiyor, bunu Çipras İzmir'e geldiğinde ileteceğiz…

İTO’dan Çipras’a çağrı: Engelleri kaldır!

İZMİR - İzmir Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, Yunanistan'a yatırım yapmak isteyen Türk iş adamlarının birçok zorlukla karşılaştığını, Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras'ın kente yapacağı ziyaret sırasında bu sorunların giderilmesi talebinde bulunacaklarını söyledi.
 
Demirtaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkler ve Yunanların bin yılı aşkın bir süre iç içe yaşadıklarını, iki halk arasında komşuluk ve kardeşlik ilişkisi bulunduğunu, bu bağların kültürel ve ekonomik iş birliğiyle canlandırılması için çaba gösterdiklerini ifade etti.
 
2000'li yılların başında Yunanistan'ın Türklere vize vermediğini ve Türk mallarına karşı ön yargıyla yaklaştığını anımsatan Demirtaş, ısrarlı çabalar sonucu iki ülke arasındaki ticaret hacminin 200 milyon dolardan 6 milyar dolara yükseldiğini, Yunanistan'ın turizm ve ticaretteki en önemli partneri haline geldiklerini dile getirdi. 
 
Demirtaş, iki ülke arasında Kıbrıs, kıta sahanlığı, Batı Trakya Türkleri ve Ruhban Okulu gibi çözüm bekleyen sorunların bulunduğunu hatırlatarak siyasi konulardaki sorunların devam edebileceğini ama ekonomik olarak iki ülkenin birbirine ihtiyaç duyduğunu kaydetti.
 
Kıbrıs sorununun çözümü konusunda umut verici gelişmelerin olduğunu, iki ülke hükumetlerinin de iş birliğine önem verdiğini anlatan Demirtaş, siyasi sorunların çözümünün özellikle altyapı yatırımlarını tetikleyeceğini, bunun de iki ülke arasındaki ticaret hacmini kısa vadede 10 milyar dolara çıkarabileceğini söyledi.
 
THY'nin İzmir-Atina seferlerini başlatmasının da kısa vadede ikili ticarete büyük etkilerinin olacağına işaret eden Demirtaş, İzmir ile Selanik arasında da deniz yolu bağlantısının bir an önce kurulmasını beklediklerini dile getirdi.
 
Demirtaş, "Düşmanlığın kimseye faydası yok. Yunanistan ile birçok açıdan yakınlığımız var. Yunanistan ekonomik krizden Avrupa ile çıkamaz. Avrupa'nın zaten kendi dertleri çok büyük, şu anda Yunanistan'ı kurtarmıyorlar ama batırmıyorlar da. Yunanistan'ın krizden çıkması Türkiye ile işbirliğinden geçer" dedi.
 
Çipras'ın ziyareti ekonomimize olumlu yansıyacak
Başbakan Ahmet Davutoğlu ve Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras'ın şubat ayında İzmir'de bir araya gelmesinin de tarihi bir öneminin bulunduğuna işaret eden Demirtaş, şunları kaydetti: "Yunanistan hala kapılarını dış yatırımcılara açmış bir ülke değil, Türkiye'de 2 bin Yunan şirketi var ama oradaki Türk firma sayısı 20. Halen işçi çalıştırma, oturma izni alma, iş yeri açma izinlerinin verilmesi gibi konularda sıkıntı yaşatıyorlar. Biz yabancı yatırımcı gelsin diye her türlü olanağımızı veriyoruz ama Yunanistan'a Türk yatırımcı gitmek istediği zaman kolaylık gösterilmiyor. Bunu İzmir ziyareti sırasında Çipras'a da ileteceğiz." (a.a)

 
2016 zamlarla başladı: İşte yeni tarifeler!
 
IŞİD’in katlettiği Elif 3 Müslüman öğrenciyi okutuyordu!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
2016 zamlarla başladı: İşte yeni tarifeler!
Yeni yıl zamlarla başladı. Sigara ve içkide vergi oranları arttırıldı. ...
Rusya'ya meyve ihracatında rekor artış
Rus uçağının düşürülmesinin ardından Türk ürünlerine ambargo başlatan ...
Yorgancılar’dan 2016 uyarıları: Kayıp bir yılı geride bırakırken…
2016’nın 2015’den aldığı mirasla çok da kolay geçmeyeceğini kaydeden Yorgancılar, ...
 
İzmir'deki balık tezgahlarında yılbaşı indirimi
Balık fiyatları, Marmara ve Karadeniz'de, kar ve fırtına nedeniyle teknelerin ...
Yeni yılla birlikte sigara ve alkole zam!
Rakı, bira, cin, votka ve sigaranın yanı sıra cep telefonlarından alınan ...
2016'nın en şanslı rakamları: İşte tam liste
Milli Piyango'nun yılbaşı ikramiyesinde bu yıl büyük ikramiye 0 - 5 - ...
 
Bakanlıktan Çeşme’ye bir RES vizesi daha!
Enerji alanında yaptığı yatırımlar dikkat çeken İstanbul merkezli Demirer ...
Flaş! Asgari ücret resmen açıklandı
Yeni yılda uygulanacak asgari ücret belli oldu. 1 Ocak 2016'dan itibaren ...
ABD ‘Urla kredisi’ için Türk iş adamının peşinde!
ABD’nin New York Bölge Mahkemesi, Türk İş adamı Hasan Besneli’nin peşine ...
 
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Keser döner sap döner!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Siperdeki foto nasıl canlandı?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Cehaletin tek korkusu kadındır…'
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Bodrum’un Gayıkları
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva