HABERLER>SAĞLIK
9 Eylül 2022 Cuma - 17:02

İşyeri hekimlerinden açıklama: Haklarımızı istiyoruz!

İzmir Tabip Odası ve İşyeri Hekimleri Derneği yaptıkları ortak basın açıklaması ile "İşyeri hekimleri haklarını istiyor" dedi.

İşyeri hekimlerinden açıklama: Haklarımızı istiyoruz!

Basın açıklamasına, İzmir Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Süleyman Kaynak, İzmir Tabip Odası Genel Sekreteri Uzm. Dr. Ceylan Özkan, İşyeri Hekimleri Derneği Dr. Hülya Çamlıbel ve İzmir Tabip Odası İşçi Sağlığı ve İşyeri Hekimliği Komisyonu Üyesi Dr. Mustafa Vatansever katıldı. 

Basın açıklaması açılış konuşmasını İzmir Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Süleyman Kaynak yaptı. Prof. Dr. Süleyman Kaynak, “Ülkemizde asgari ücret 5500 TL, 6250 TL civarında açlık sınırı ve yoksulluk sınırı da 22.500 TL civarında olarak ifade edilmekte. Türkiye’de çalışanların yarıdan fazlası yaklaşık % 54’ü asgari ücret veya civarında görev yapmakta ya da çalışmakta. Türkiye’de 340.000 iş yerinde görev yapmakta olan 14.000 dolayında işyeri hekimi bulunmaktadır ve bu hekimlerimizin de yaşam koşulları her geçen gün giderek zorlaşmaktadır. Türk Tabipleri Birliği tarafından ve İzmir Tabip Odası tarafından hazırlanmış basın metni sizlerle paylaşacağız.” dedi.

Basın açıklamasını İzmir Tabip Odası Genel Sekreteri Ceylan Özkan okudu. Uzm. Dr. Ceylan Özkan, "Biz işyeri hekimlerinin ücretleri tarihimizin en düşük seviyesine geriledi. Çalışma şartlarımız olağanüstü ağırlaştı ve iş güvencemiz ortadan kalktı. Maaşlarımız düzenli ödenmiyor. SGK primlerimiz OSGB (Ortak Sağlık Güvenlik Birimleri) şirketleri tarafından eksik yatırılarak geleceğimiz gasp ediliyor. Kullandığımız araç ve akaryakıt harcamaları ile bilgisayar ve internet gibi giderleri kendimiz ödemek zorunda kalıyoruz. İzin hakkımızın kısıtlandığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yerinde ve etkili denetimlerin yapılmadığı, ama en önemlisi de mesleki bağımsızlığımızın her geçen gün erozyona uğratıldığı bir ortamda çalışmaktan yıldık, yorulduk" diyerek sorunlarını dile getirdi. 340 bin işyerinde görev yapan 14 bine yakın işyeri hekimi olarak sorunlarını anlatmaktan yorulduklarını ve artık çözüm istediklerini belirten Ceylan Özkan, talepleri sıraladı: 

• Ücretlerimizi düşürmeyi, işçiye ve iş ortamını düzeltmeye ayırdığımız ve zaten yetersiz olan süreyi kısaltmayı aklınızdan dahi geçirmeyin. Tam aksine hizmet sürelerimizi arttırın, 

• Mesleki bağımsızlığımızın, iş güvencemizin, özlük haklarımızın, çalışma koşullarımızın önündeki en büyük engel olan, kaderimizi patronların insafına terk eden politikaların değişmesi için meslek örgütümüz ile görüşerek, işçi sağlığı hizmetinin kamusallığını da göz önünde bulunduracak gerekli düzenlemeleri hayata geçirin, 

• Meslek örgütümüz Türk Tabipleri Birliği’nin elinden aldığınız yetkileri iade edin" . 

İşyeri Hekimleri Derneği Yönetim Kurulu Üyesi  Dr. Hülya Çamlıbel, “Sağlık hizmeti sağlık kuruluşunda verilir ancak işyeri hekimleri için tanımlanmış, fiziki koşulları belirlenmiş bir çalışma alanı dahi bulunmamaktadır. Sadece çalışma bakanlığına bağlı olması, etkin sağlık hizmeti sunumunu olumsuz etkilemektedir. Bir uzmanlık alanı olması gerekirken yeterli bir egitim sürecinden gecmeyen, 5 yilda bir calisma bakanligina yatirilan  para karsiligi  yenilenen sertifikalar nedeniyle isyeri hekimi  mesleki bilgi ve becerisini kendi cabasiyla guncel tutmak durumundadır. Bir diğer konu da emekli olduğu halde geçirebilmek için çalışmak zorunda olan hekimlerdir. Emekli hekimlerinin gelirleri  arasında büyük farklılıklar bulunmakta, yalnız emekli sandığı emekli hekimlerine  verilen ek ödemeler, çalıştıkları için kesilmektedir. Özetle işyerihekimliği , bir hobi ya da ek gelir kaynağı değildir, ciddi bir iş ve uzmanlık alanı olup, iş kazalarını azaltmak, meslek hastalıklarını önlemek, ergonomik nedenlerle iş günü kayıplarını  önlemek gibi milli gelire ve üretime son derece büyük katkılar sağlayabileceği gerçeğini fark etmek önemlidir.” dedi. 

İzmir Tabip Odası İşyeri Hekimliği Komisyonundan Dr. Mustafa Vatansever ise emekli hekim olup çalıştığım için ödeme verilmiyor. Kesintilerin yapılmaması, çalıştığımız için cezalandırılmamız gerekiyor. Artık yeter iş güvencesi yöneticilerin iki dudağı arasında olmamalı. Bizler tek bir sözleşmeyle iş güvencesinin olduğu işçi sağlığı hizmeti sunmaktan onur duyarız. 14 bin hekim bu alanda çalışmakta ve sorunları görmezden gelinmektedir. Acilen yetkililer sesimizi duymalı" dedi.

 
İstiklal Sergisi'ne bir yılda 100 bin ziyaretçi
 
Aydın'da sağlık ekipleri vatandaşlara derman oluyor!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Öğrencilere 'uyku borcunuzu kapatın' uyarısı!
Trakya Üniversitesi (TÜ) Tıp Fakültesi Fizyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı ...
13 bin 163 hekimin görev yeri belirlendi
Sağlık Bakanlığı'na atanacak 13 bin 136 hekimin görev yerleri, 106'ıncı ...
EÜ Eczacılık ‘İnhaler İlaçlar’ patenti almaya devam ediyor
Türkiye’nin en köklü eczacılık fakültelerinden birisi olan Ege Üniversitesi ...
 
DSÖ: Covid-19 ve maymun çiçeği vakalarında düşüş!
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Covid-19 ve maymun çiçeği salgınlarında dünya ...
Krizin vurduğu ‘DMD’ hastaları anlattı: Bantlı maske ile yaşam savaşı!
Ağırlaşan ekonomik şartlar ve dolar kurundaki yükseliş medikal cihazlara ...
6 bin hekim dönüş için başvurdu!
Sağlıkta Beyaz Reform, doktorların devlet kurumlarına geçme talebini artırdı. ...
 
Okullar için maske kararı... Yeni salgın dalgası uyarısı!
Sağlık Bakanı Koca, bu yıl okullarda maske zorunluluğunun olmayacağını ...
Sağlık Bakanlığı engelli işçi alacak
Sağlık Bakanlığı'nın engelli statüsünde 1356 sürekli işçi alımı için saat ...
Muhittin AKBEL yazdı... Çocuklar kobay değildir!
Muhittin AKBEL yazdı... Çocuklar kobay değildir!
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Polis kurşunu ile ölen ilk üniversiteli!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva