HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
4 Eylül 2021 Cumartesi - 14:47

İstiklal Savaşı'nın sembol ismi İzmir'de unutulmadı

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, İstanbul’un işgaline karşı 14 Mart 1919’da başlatılan ‘Tıbbiyeli Hareketi’nin önderi olarak bilinen Tabip Yarbay Hikmet Boran'ın heykelinin açılış törenine katıldı. Başkan Soyer, “Tıbbiyeli Hikmet'in bugün bize bıraktığı miras, bir ilham kaynağı. Torunlarımızın, çocuklarımızın geleceğine dair umutlarımızı büyüten bir sembol. Onların uğruna ölmeyi göze aldığı bu güzel memleketi çok daha iyi yere hep birlikte getireceğiz” dedi.

İstiklal Savaşı nın sembol ismi İzmir de unutulmadı

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarihteki önemli isimlerin anısını yaşatmak için hayata geçirdiği çalışmalarına bir yenisini ekledi. Tıbbiyeli Hikmet olarak bilinen Tabip Yarbay Hikmet Boran'ın anısına sanatçı Pınar Doğan tarafından yapılan ve İzmir Ticaret Odası binası önüne konulan heykelin açılış töreni, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Prof. Dr. Suat Çağlayan, İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Dr. Buğra Gökçe, İzmir Tabip Odası Başkanı Op. Dr. Lütfi Çamlı, Hikmet Boran'ın torunu Doç. Dr. Burak Boran ile eşi Perran Boran'ın yanı sıra hekimler ve yurttaşların katılımıyla yapıldı.

“Bir halk kahramanı”
Sivas Kongresi'nin 102. yıldönümünde düzenlenen açılış töreninde konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Tıbbiyeli Hikmet'in bir sembol olduğunu söyledi. Başkan Soyer, “Öylesine bir hız çağındayız ki, arkamızda o muazzam hazine, kadim kültür yokmuş gibi yaşamaya devam ediyoruz. Yakın tarihten hatırladığımız Uğur Mumcu ya da Deniz Gezmiş nasıl sembol isimlerse, Tıbbiyeli Hikmet de bir sembol. Hem de öyle bir sembol ki 19 yaşında memleketi kurtarmaya soyunmuş ve bunun için canını vermeye razı olmuş bir halk kahramanı” dedi.



“Bu sembol isimleri unutmamalıyız”
Ülke adına önemli çalışmalar yapanların asla unutulmaması gerektiğini de ifade eden Başkan Soyer, şunları söyledi: “Geçmişin sembollerini, değerlerini unutursanız işte o zaman geleceğe dair umutlarınızı da kaybediyorsunuz. Oysa onlar bizim atalarımız. Onlar var olduğu için bugün enseyi karartmaya hakkımız yok. Bütün bunların altından kalkabileceğimizi biliyorum. Bu sembol isimleri asla unutmamalıyız. Tıbbiyeli Hikmet'in bugün bize bıraktığı miras bir ilham kaynağı. Geleceğe dair, torunlarımızın, çocuklarımızın geleceğine dair umutlarımızı büyüten bir sembol. O nedenle çok değerli. Onların yaratmaya çalıştığı, onların uğruna ölmeyi göze aldığı bu güzel memleketi çok daha iyi yere hep birlikte getireceğiz.”

“Son derece duygulu anlar yaşıyorum”
Prof. Dr. Suat Çağlayan da Hikmet Boran'ın tıp ve ulusal kurtuluş tarihi açısından çok önemli bir isim olduğunu belirtti. Çağlayan, “Tifüs aşısı imal edilirken hem imalatında bulunuyor hem de kendi üzerinde denenmesini istiyor. Denendikten sonra etkin olduğu belirlenen aşının dağıtımında görev alıyor. Daha öğrenci. Kurtuluş Savaşı’nda birliklere aşı dağıtıyor. Savaşta yaralanan askerlerimizin canını kurtarıyor” diye konuştu. Hikmet Boran'ın torunu Doç. Dr. Burak Boran da kendisi için duygusal bir gün olduğunu ifade ederek, “Hem bir hekim hem bir vatanperver hem de bir evlat olarak son derece duygulu anlar yaşıyorum. Dedemin heykeli ama aynı zamanda bir simge. Bu sembol bugün Cumhuriyet’in kalesi olan İzmir'in kalbine dikildi. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.

“Mücadeleden vazgeçmedi”
İzmir Tabip Odası Başkanı Op. Dr. Lütfi Çamlı ise Sivas Kongresi'nin yıldönümü olduğunu anımsatarak, “Sivas Kongresi'nin akışını değiştiren Tıbbiyeli Hikmet'in 'Hiç bir şekilde manda ve himaye kabul edilemez' çıkışıyla Kurtuluş Savaşı şiarının 'Ya İstiklal Ya Ölüm'e döndüğü tarihin yıldönümü. Bizler için Tıbbiyeli Hikmet her zaman için onur duyduğumuz, gurur duyduğumuz, her türlü olumsuz şartlara rağmen mücadeleden vazgeçmeyen, bağımsızlık ve özgürlük için hayatını feda etmeye hazır tıbbiyeli ruhunu anımsatıyor. Vazgeçmeyen, direnen, biat etmeyenler sonunda kazanıyor” diye konuştu.

Eski Tabip Odası Başkanı Suat Kaptaner ve Askeri Tıbbiyeliler Dernek Başkanı Faruk Atilla ise Başkan Tunç Soyer’e Tıbbiyeli Hikmet heykelinden dolayı birer teşekkür plaketi verdi. Konuşmaların ardından Tıbbiyeli Hikmet'in heykelinin açılışı yapıldı.

 
Marmaris'te yangında zarar gören ağaçların kesimi sürüyor
 
Yoğun bakım servisleri doluyor... Ege Bölge Tabip Odaları'ndan 'kış' çağrısı!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bayraklı Belediyesi, İEF'deki yerini aldı
Bu yıl 90’ıncı kez düzenlenen İzmir Enternasyonal Fuarı(İEF), Kültürpark’ta ...
Başkan Soyer, Karşıyaka standında sek sek oynadı
İzmir Enternasyonal Fuarı 90’ıncı kez kapılarını açtı. Açılışın ardından ...
Buca Metrosu’nda ihale için geri sayım başladı
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin kent içi toplu ulaşımda rahatlama yaratacak ...
 
Fuar’a nostaljik başlangıç
İzmir Enternasyonal Fuarı’nın heyecanı 7’den 70’e tüm kenti sardı. 90’ıncı ...
Kınık'ta Cumhur İttifakı'ndan aşure hayrı
Kınık’ta, Cumhur İttifakı'nın düzenlediği aşure hayrı büyük ilgi gördü.
Kültür Zirvesi’nde geri sayım... UCLG Genel Sekreteri'nden İzmir övgüsü
İzmir'in ev sahipliğini kazandığı Dünya Belediyeler Birliği (UCLG) Kültür ...
 
Ödemiş’te kurtuluş coşkusu türkülerle yaşandı
Ödemiş’in düşman işgalinden kurtuluşunun 99. yıl dönümü coşkusu 37. Ödemiş ...
Konak Belediyesi Fuar’daki yerini aldı
Konak Belediyesi, bu yıl 90’ıncı kez kapılarını açan İzmir Enternasyonal ...
Başkan Batur, Zabıta Haftası’nı personeliyle kutladı
Zabıta Haftası’nı personeliyle kutlayan Başkan Batur, özellikle pandemi ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Polis kurşunu ile ölen ilk üniversiteli!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva