HABERLER>GÜNCEL
29 Ekim 2009 Perşembe - 00:00

İşte ıslak imza atan makine

CHP’’nin yazılım mühendisi kökenli Adana Milletvekili Tacidar Seyhan, gerçeğinden ayırt edilemeyen imzalar atan ABD malı robot kollu makinelerin Türkiye’’ye iki tane satıldığını açıkladı.’

İşte ıslak imza atan makine

CHP’’nin yazılım mühendisi kökenli Adana Milletvekili Tacidar Seyhan, gerçeğinden ayırt edilemeyen imzalar atan ABD malı robot kollu makinelerin Türkiye’’ye iki tane satıldığını açıkladı.’
 
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’’na gönderilen ihbar mektubunun ekinde ’‘İrtica İle Mücadele Eylem Planı’’ belgesinin aslının da yer aldığı, Adli Tıp Kurumu’’nun belgenin Albay Dursun Çiçek tarafından hazırlandığını ’“ıslak imzadan’” tespit ettiği haberleri önce belgenin gerçek olup olmadığı tartışmasına neden oldu. Ardından ıslak imzanın Çiçek’’e ait olup olmadığı tartışması başladı. ABD’’de ıslak imza atılması için üretilen cihazların, tarayıcıdan geçirilen imzaları birebir taklit ederek ıslak imza atabildiği belirtildi.
 
Milliyet Gazetesi'nden Mansur Çelik'in haberine göre, CHP’’den de fiyatı bin dolar ile 15 bin dolar arasında değişen robot kollu bu cihazların en az 2 tanesinin Türkiye’’ye satıldığı iddiası da geldi. Çiçek’’in avukatı Mustafa Çevik, ’“12 Haziran’’dan bugüne kadar geçen sürede, günümüzün teknolojik imkanları kullanılarak ıslak imzanın da taklit edilebileceği gerçeği göz ardı edilmiştir’” diyerek tartışmayı daha da alevlendirdi. Taraf gazetesinin 12 Haziran’’da kamuoyuna duyurduğu belgenin aslının aylar sonra ortaya çıkması olayı yeni bir boyuta taşıdı. Adli Tıp’’ın, ıslak imzalı belgedeki imzanın Çiçek’’e ait olduğunu saptamasının ardından ’“Islak imza sahte mi?’” tartışması başladı.
 
Islak imza cihazı
Çevik’’in bu açıklamasının ardından, ABD’’de ıslak imza atabilen robot kollu makinelerin bulunduğu, bu makinelerden tüm şahıs ve şirketlerin kolayca edinebileceği ortaya çıktı. Bin ile 15 bin dolar arasında satılan bu makinelerle ilgili bilgilere, bazı internet adreslerinden de ulaşılabileceği belirtildi. Grafologlar (yazıbilimciler) imza incelemesinde kullanılan mürekkep ve imzanın kuruma sürelerini de inceliyor, ancak çıkan bu son cihazlarla elin kalem üzerine yaymış olduğu kuvvet dahi hesaplanarak imza atılabiliyor. Sahteliği gözle ayırt edilmesi hemen hemen imkansız olan bu imzalar için ’‘plotter’’ denilen robot kollar kullanılıyor.
 
CHP'li vekil Tacidar Seyhan da ''Doğrulatma imkanım olmadı ama bana gelen duyumlara göre Damilic firmasının Signacript Atlantic II modelinden en az 2 tanesi Türkiye’’ye satılmış. Adli Tıp Kurumu güven veriyor, laboratuvar incelemesinin tarafsız yapıldığından emin olmuyorum. Sınıra hakim savcı gönderen siyasi irade, imza tespitinde de sonucu etkileyebilecek görevlendirmeyi veya denetimi yapabilir. İmzanın Çiçek’’e ait olduğu konusunda ciddi endişelerim var.’” dedi.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
'Alo ben fakirim' hattı kuruldu!
Bundan sonra vatandaş o hattı arayacak, ben fakirim diyecek, çaresine devlet bakacak.’
Dikili’’de gazino baskını: 2 ölü
İzmir'in Dikili ilçesinde bir gazinoya yapılan silahlı baskında 2 kişi öldü, 2 kişi yaralandı. ’
Fukarayı dolandırıyordu!
İzmir’’de geçim sıkıntısı çeken aileleri burs ve maaş vaadiyle kandıran ...
 
Diyarbakır’’da domuz gribi ölümü
Diyarbakır'da 15 gün önce ikiz doğuran bir kadın, domuz gribinden ...
Denizli'deki kutlamalara gölge düştü
Denizli'de korteje katılmalarına izin verilmeyen Atatürkçü Düşünce ...
İzmir’’de Cumhuriyet coşkusu
Türkiye’’nin her yerinde olduğu gibi Cumhuriyet’’in 86. yıl törenleri ...
 
PKK’’lı ağabeyden kardeşine: Sakın gelme!
PKK'nın Hakkari sorumlularından M.T, mektubunda, "Katılmak isteyenleri ...
Google'dan Cumhuriyet kutlaması
İnternet devi Google, Türkiye ana sayfasında Cumhuriyet'in 86. kuruluş ...
Görkemli ve ’‘nostaljik’’ bir resepsiyon’…
Karşıyaka’’daki Cumhuriyet Resepsiyonu her yıl olduğu gibi yine görkemli ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Böyle mi olacaktı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Çıkışlar kapalı
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bardak boş mu dolu mu?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
19 Mayıs 'yorulmadan' ilerleme günüdür
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Ben böyle inanıyorum!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Büyük Altaylılar haydi kongreye!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva