HABERLER>GÜNCEL
29 Ekim 2009 Perşembe - 00:00

İzmir’’de Cumhuriyet coşkusu

Türkiye’’nin her yerinde olduğu gibi Cumhuriyet’’in 86. yıl törenleri İzmir’’de de coşkuyla kutlandı.’

İzmir’’de Cumhuriyet coşkusu


Sabah saatlerinde Konak Cumhuriyet Meydanı’’nda yapılan törenlere vatandaşlar ellerinde Türk Bayrakları ve Atatürk Posterleri ile akın etti. Törenlerde şehit ailelerinin ’‘şehitler ölmez vatan bölünmez’’ şeklindeki sözleri büyük alkış alırken, töreni izlemeye gelenler de buna eşlik etti.
 
İZMİR - İzmir’’deki kutlamaların ana merkezi Cumhuriyet Meydanı oldu. Tören alanını dolduran vatandaşlar 86. yılın coşkusunu paylaştı. Tören Vali Cahit Kıraç, Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ile Org. Hayri Kıvrıkoğlu, Cumhuriyet Meydanı’’nı dolduran binlerce kişiyi askeri araç üzerinden selamlamasıyla başladı. İlk olarak minik öğrenciler bale gösterileriyle izleyicilerden büyük alkış aldı. Minik dansçılar gösterilerinin sonunda üzerlerinde Atam İzindeyiz’” yazılı tişörtlerle selam verdi.
 

 
Törende konuşan Vali Cahit Kıraç, 86. yılın gurur ve coşkusunu yaşadıklarını söyledi. Türkiye’’nin her ülkede olduğu gibi yapısal ve konjonktürel bazı sorunlar yaşadığını vurgulayan Kıraç, bu durumun korkutma ve yıldırmaya neden olmayacağını dile getirdi. Kıraç, ’“Türk milletinin, en zor zamanlarında bile dünyaya sadakat ve vatanseverliğin eşsiz örneklerini göstererek, bugünlere gelmiş bir millet olduğunu unutmayalım. Yeter ki, demokrasi ve hukukun üstünlüğünden taviz vermeden, milli birlik ve sosyal dayanışma ruhu içinde birbirimize kenetlenerek, birlik, beraberlik ve dayanışmamızı artırmaya devam edelim’” şeklinde konuştu. ’“Atatürk’’ün Cumhuriyetle yaktığı aydınlanma ışığını söndürmeden taşıyacağımızı, demokratik, laik Cumhuriyetimizin sonsuza kadar koruyacağız’” diyen Kıraç, bu konuda en büyük güvencenin, birlik, beraberlik ve dayanışmanın önemini kavramış; moderniteyi bir yaşam biçimi olarak benimseyen ve aydınlık geleceğimize inanan Türk Milleti olduğunu söyledi.
 

 
İlköğretim öğrencileri Betse Arpa ve Mustafa Alper Adanalı’’nın günün anlam ve önemine dönük şiirlerinin ardından resmi törenler askeri birlikler, emniyet güçleri ve sivil toplum kuruluşları temsilcilerinin geçit töreni ile tamamlandı.
 
Cumhuriyet Meydanı’’ndaki törenlerde şehit ailelerinin sloganları dikkat çekti. Protokol alanında kendilerine ayrılan bölgeden töreni izleyen şehit aileleri asker ve polislerin geçişi sırasında alkış ve tezahüratlarda bulundu. ’‘Şehitler ölmez vatan bölünmez’’ sloganları ile tören alanını adeta inleten şehit aileleri resmi geçit töreni sırasında da büyük alkış aldı. Törende gösteri jetleri, askeri ve sivil savunma birliklerine ait helikopterler de gösteri yaptı.
 
İzmirliler her yıl olduğu gibi bu yılda törenlere büyük ilgi gösterdi. Vatandaşlar ellerinde Türk Bayrağı ve Atatürk Posterleri ile alanda yerlerini alırken, meydanın çevresindeki işyerleri ve evlerin balkonlarında da bayrak ve posterlerin çokluğu gözlendi.

VALİ KIRAÇ: TÜRKİYE ÖRNEK BİR MODEL HALİNE GELMİŞTİR
Vali Kıraç, bu coşkunun aynı zamanda ''Türk milletinin tabiat ve adetlerine en uygun idare Cumhuriyet idaresidir'' diyen Ulu Önder Atatürk'ün haklılığını da ortaya koyduğunu ifade ederek, Atatürk ve silah arkadaşlarıyla bu toprakları vatan yapan şehit ve gazileri sonsuz minnetle andıklarını bildirdi.
   
Cumhuriyet rejiminin ''zümrüt-ü anka kuşu gibi kendi küllerinden yeniden doğan Türk milletinin'' kalkınma ve modernleşme projesi olarak ortaya konduğunu ifade eden Vali Kıraç, ''Cumhuriyet'in sağladığı barış ve huzur ortamı sayesinde eğitimden sağlığa, sanayileşmeden alt yapıya, siyasetten ekonomiye her alanda önemli atılımlar gerçekleştirilmiştir. Bu sayede bugün Türkiye Cumhuriyeti köklü, büyük ve güçlü bir devlet olarak laik, demokratik ve çağdaş yapısıyla pek çok ülke için örnek ve model durumuna gelmiştir. Türk milleti olarak bugün bunun haklı gurur ve mutluluğunu hep birlikte yaşıyoruz''
    
Vali Kıraç, toplumsal, ekonomik ve siyasi alanlar başta olmak üzere hayatın tüm alanlarında görülmemiş hızda değişim yaşandığını, değişimleri doğru algılayan nitelikli insan gücüne sahip ülkelerin güç, refah ve zenginliği sahiplendiğini, Türkiye'nin bu ülkelerden biri olması için dünyadaki gelişme ve değişmeleri iyi tahlil ederek adımlarını hızlı atmasının gerektiğini söyledi.
    
Kıraç, sözlerini şöyle sürdürdü: ''Her ülkede olduğu gibi bizim ülkemizde de yapısal ve konjonktürel bazı sorunlar yaşanmaktadır. Ancak bu, bizleri hiçbir şekilde korkutmayacak ve yıldırmayacaktır. Bu bağlamda Atatürk ilke ve inkılapları bizi şanslı kılmakta, problemlere akılcı çözümler üretmemizi sağlamaktadır. Yeter ki Türk milleti, en zor zamanlarında bile dünyaya eşsiz örneklerini gösterdiği sadakat ve vatanseverliğini unutmasın, yeter ki bizi tek millet, tek devlet, tek bayrak, tek vatan yapan yüksek değerlerimize sahip çıkmaya ve bu değerleri yüceltmeye devam edelim. Yeter ki demokrasi ve hukukun üstünlüğünden taviz vermeden milli birlik ve sosyal dayanışma ruhu içinde birbirimize kenetlenerek birlik, beraberlik ve dayanışmamızı artırmaya devam edelim.''
    
Konuşma sonrası törene katılan askeri birlikler, polis kuvvetleri, resmi kurumlar ve sivil toplum örgütlerinden temsilciler resmi geçit yaptı.
    
Askeri birliklerin geçişi sırasında şehit ailelerine ayrılan tribündeki vatandaşlar, terör örgütü PKK aleyhine sloganlar attı. Ellerinde şehit olan askerlerin fotoğraflarını taşıyan bazı şehit yakınlarının göz yaşlarını tutamadıkları gözlendi.
    
Resmi geçit törenine katılan bazı sivil toplum örgütü temsilcileri, ''Mustafa Kemal'in askerleriyiz'' sloganı attı.
    
Cumhuriyetin 86. yıl dönümü etkinlikleri kapsamında İzmir'de bu yıl ilk kez denizden de resmi geçit töreni düzenlendi.
    
Deniz Ticaret Odası koordinasyonunda düzenlenen törende, TCG Önder ve Büyükşehir Belediyesine ait Gölcük gemisiyle, çok sayıda balıkçı teknesi, yelkenli, yat ve bot, Pasaport iskelesindeki protokolü kornalarıyla selamladı.
    
Tören sonrası Vali Kıraç, Orgeneral Kıvrıkoğlu ve Kocaoğlu ile protokol üyeleri, Pasaport iskelesinde Ege Bölgesi Gırgır Balıkçıları Derneği'nin düzenlediği etkinliğe katılarak balık ekmek yedi.

Kutlama etkinlikleri Vali Cahit Kıraç, Ege Ordu Komutanı Orgeneral Hayri Kıvrıkoğlu ve Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun valilik makamında resmi kurum ve kuruluşların tebriklerini kabulleriyle başladı. Ardından Cumhuriyet Meydanı'nda düzenlenen programa geçildi.
    
Vali Kıraç, Orgeneral Kıvrıkoğlu ve Kocaoğlu tören aracında ellerinde Türk bayraklarıyla meydana gelen çok sayıda vatandaşı selamladı. İstiklal Marşı'nın söylenmesi ve göndere bayrak çekilmesinin ardından Vali Kıraç, bir konuşma yaptı.
    
Vatandaşların Cumhuriyet Bayramı'nı kutlayan Vali Kıraç, meydandaki kutlama coşkusunun İzmirlilerin, cumhuriyeti ve cumhuriyetin oluşturduğu özgürlük ortamını koruma ve sonsuza kadar yaşatma kararlılığını gösterdiğini, cumhuriyetin İzmirliler tarafından bir hayat tarzı olarak benimsendiğinin bir kanıtı olduğunu söyledi.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
PKK’’lı ağabeyden kardeşine: Sakın gelme!
PKK'nın Hakkari sorumlularından M.T, mektubunda, "Katılmak isteyenleri ...
Google'dan Cumhuriyet kutlaması
İnternet devi Google, Türkiye ana sayfasında Cumhuriyet'in 86. kuruluş ...
Görkemli ve ’‘nostaljik’’ bir resepsiyon’…
Karşıyaka’’daki Cumhuriyet Resepsiyonu her yıl olduğu gibi yine görkemli ...
 
Karşıyaka’’da coşkulu kutlama
Bahriye Üçok Bulvarı’’ndaki törenle Cumhuriyetimizin 86. yılı coşkulu ...
Cem Garipoğlu Silivri’’ye nakil oldu
Münevver Karabulut cinayetinin katil zanlısı Cem Garipoğlu, 18 yaşına ...
Şişme botla Yunanistan’’a kaçıyorlardı!
İzmir'in Aliağa ilçesi açıklarında, Yunanistan'a geçmek için şişme ...
 
Kemeraltı'ndaki kavga ölümle bitti!
Kemeraltı’’nda hurda kağıt toplayan 20 yaşındaki genç, hurda kağıt toplayan  ...
Konak’’ta trafik kazası: 2 yaralı
İzmir'in Konak ilçesindeki Liman Caddesi’’nde meydana gelen trafik kazasında 2 kişi yaralandı. ’
İZELMAN’’ın minikleri parmak ısırttı
İzmir Büyükşehir Belediyesi İZELMAN Kreş, Anaokulu ve Etüd öğrencileri, ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Böyle mi olacaktı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Çıkışlar kapalı
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bardak boş mu dolu mu?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
19 Mayıs 'yorulmadan' ilerleme günüdür
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Ben böyle inanıyorum!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Büyük Altaylılar haydi kongreye!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva