HABERLER>GÜNCEL
9 Temmuz 2016 Cumartesi - 06:53

İşte detaylar: Suriyeliler nasıl vatandaş olacak?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Kilis’te bir iftar programında Türk vatandaşı olmak isteyen Suriyeli sığınmacılara vatandaşlık hakkının verileceğini açıklamasının ardından konuyla ilgili detaylar ortaya çıkmaya başladı

İşte detaylar: Suriyeliler nasıl vatandaş olacak?

Başbakan Binali Yıldırım, Türkiye’nin huzurunu bozan, teröre bulaşanların vatandaşlığa alınmayacağını belirtirken, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci vatandaşlığa alınacak kişilerde teröre bulaşmamış olma ve ‘ahlaki anlamda’ Türk vatandaşlığı kıstaslarını taşıyabilme özellikleri aranacağını söyledi. Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu ise “Kriterler mutlaka olacak ve incelenecek” demişti. Başbakanlık, İçişleri Bakanlığı, Göç İdaresi Genel Müdürlüğü, MİT ve diğer kurumları ilgilendiren çalışmanın detayları, vatandaşlığa alınacaklarda aranacak kriterler ve arka planı şöyle:

7 HAZİRAN ÖNCESİ GÜNDEME GELDİ

7 Haziran öncesinde de Suriyelilere vatandaşlık verilmesi konusu gündeme geldi. Öneriler üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, konunun speküle edilebileceğini ifade ederek düzenlemeyi ertelediği belirtiliyor. Suriye iç savaşı ve sığınmacı krizi baş gösterdiğinde, başta Almanya olmak üzere çeşitli Avrupa ülkeleri az sayıda da olsa temiz sicil, eğitim durumu, din ve mezhep kriterlerini göz önünde bulundurarak, doktor, mühendis, tekniker gibi Suriyelileri vatandaşlığa aldı, bu insanları sisteme kazandırdı.

ÜLKEYE KATKI SAĞLAYABİLİYORLAR

Düzenleme tartışılırken, Türkiye’nin ciddi, tutarlı ve istikrarlı bir göçmen politikası oluşturamaması göz önünde bulunduruldu. İkinci Dünya Savaşı öncesinde yoğun Yahudi nüfusun Türkiye’ye geldiği, bunların çocuklarından hâlâ üniversitelerde ders verenler olduğu, Albert Einstein’ın o dönemde gelen ancak sonra Türkiye’den ayrılan Yahudilerden biri olduğu hatırlatıldı. Yine İkinci Dünya Savaşı sırasında Nazi Almanya’sından kaçanların ABD’de CIA’nın alt yapısını kurduğu, NASA gibi önemli kurumlara büyük katkı sağladığı vurgulandı.

YETİŞMİŞ GÖÇMENLERE ALAN AÇILIYOR

Düzenlemenin sadece Suriyelilere değil, genel olarak göçmenlere alan açacağına, ülkenin zenginleşmesine, bilim ve teknolojik altyapısına katkıda bulunacağına, yetişmiş insanların değerlendirilmesini sağlayacağına vurgu yapılıyor. Belirlenen kriterlerle yetişmiş insanlar alınacak, bunlara sorumluluk verilecek, çalışma hakkı sağlanarak sisteme entegre edilecek. Taslak çalışma devam etmekle birlikte, Türkiye’deki 3 milyona yakın Suriyelinin 2 milyonu kadınlar ve çocuklardan oluşuyor. Kadınlar genelde çalışma hayatının dışında. Bu 2 milyon kişiyi isihdam etme imkânı yok. 1 milyon kadar erkeğin de 500 bini çocuk ya da engelli. İstihdamda değerlendirebilecek yaklaşık 500 bin kişi var. Bunların içinde teknik elemanlar bulunuyor. Elektrik, sıva, seramik ustası vb. ara elemanlar gibi. 10-15 bin kadar doktor, mühendisin bir bölümünün Avrupa’ya gittiği, yine de hatırı sayılır bölümünün Türkiye’de kaldığı belirtiliyor.

AMAÇ VE KRİTERLER

Suriyeli sığınmacıların 11.5 milyar dolar olarak tespit edilen ve kalıcı halen gelen maliyeti, kamu bütçesine getirdiği yük kadar, hükümetin sosyo-ekonomik açıdan düşük kesimlere yönelik harcamalarını ve bunlarla etkileşimini de sarsacak niteliğe ulaştı.

Kriterlere gelecek olursak; birinci hedef doktor, mühendis gibi beyaz yakalılar. İkincisi, ara eleman olarak çalışacak teknik iş yapanlar. Kayıtdışı çalışan bu insanların istihdam sistemine entegre edilmesi amaçlanıyor. Üçüncü olarak, farklı nedenlerle Avrupa’ya gitmeyen zenginler, nakit parası olanlar var. Bu insanlar da yatırıma yönlendirilecek.

NASIL VATANDAŞ OLACAKLAR?

-Suriyeliler vatandaşlığa peyderpey alınacak. İlk etapta aranan mesleki nitelikler göz önünde bulundurularak 30-40 bin kişi vatandaşlığa geçecek.

- Toplamda 300 bin kişinin Türk vatandaşı olması hedefleniyor. Varsa, bu kişilerin Türkiye’deki aile fertleri de vatandaşlık hakkı kazanmış olacak.

- Vatandaşlığa geçenler 1 yıl içinde yapılacak seçimlerde oy kullanamayacak.

- Mevcut hükümlere göre, vatandaşlık hakkı için yabancıların Türkiye’de 5 yıl kalmış olmaları gerekiyor. 5 yıldan az süre Türkiye’de olan Suriyelilerin de vatandaş olabilmesi için düzenleme yapılabilir. (Habertürk)

 
IŞİD'li mola sırasında firar etti!
 
Zarrab'a 'temyiz uzmanı' avukat ordusu!
YORUMLAR
Toplam 7 yorum var, 7 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
TC misafir 9 Temmuz 2016 Cumartesi 16:27

12:20 yorumcusu arkadaşım "gibi" değil gayet somut Suriye'nin kayıp kaçak vatandaşlarının bedelidir. Dünya 5'ten büyük diye şov yapanlar şimdi 1'in 80 milyondan büyük olduğunu kendi kafasına göre aldığı kararı dayatarak göstermiş oluyor hani matematiği iyi biliyordunuz ne oldu? 1 Hiç 80 milyondan büyük olur mu? 769 bin üniversite mezununa istihdam yaratamayan devletin yaklaşık 4 milyon mülteciye nasıl bakacak? Kimse bana eğitimlilerin vatandaşlığa geçeceğini söylemesin çünkü diğerleri isyan ederse devlet bunun altından kalkamaz. Devlet şu ana kadar 11,5 milyar dolar mültecilere harcamış bunu şöyle ifade edecek olursak 2.04 milyar dolara satılan petkim, 4.14 milyar dolara satılan tüpraş, 292 milyon dolara satılan tekelin alkollü içki bölümü, toplam maliyeti 9 milyar dolar olan İstanbul-İzmir otoyolu... evet hesap ortada satılmış veya kullanım hakkı uzun yıllar birilerine verilmiş bu yatırımları devlet para yok diye birilerine verirken mültecilere bu parayı harcayabiliyor peki ne uğruna tabi ki vatandaşlık yani oy uğruna.

Yorumu oyla      11      5  
9 Temmuz 2016 Cumartesi 12:22

Suriyeliler Rize , Konya, Erzurum , Kütahya, Afyon ... gibi şehirlere yerleştirilsin.

Yorumu oyla      11      5  
9 Temmuz 2016 Cumartesi 12:20

TC misafir, kayıp kaçak bedeli gibi yine yük vergisini verene kalır.

Yorumu oyla      11      5  
TC misafir 9 Temmuz 2016 Cumartesi 11:34

Bu insanlar kısa vadede nüfusun %10'una ulaşacak ve bu insanların nüfus artış hızı oldukça fazla etnik sorunu bir yana bırakacak olursak kendi insanımıza sağlayamadığımız eğitim, sağlık ve iş gibi imkanları bu insanlara nasıl sağlayacaksınız? Ülkemizde ağır vergi koşulları mevcut ve ben vergi ödeyeceklerini düşünmüyorum yine bu insanların yükü bize kalacak birileri de yine çıkıp sanki masraflarını kendi cebinden karşılamış gibi yardımseverlik havası atacak.

Yorumu oyla      11      5  
9 Temmuz 2016 Cumartesi 11:07

Bu yetmez tüm dünyada isteyen varsa Türk vatandaşı olsun, ülke yol geçen hanına döndü

Yorumu oyla      11      5  
9 Temmuz 2016 Cumartesi 10:27

Bazı Suriyelilerin sosyal medyada paylaştığı yazıları-görselleri görünce bunları vatandaşlığa almak ile hiç iyi yapmıyorlar. Adamlar Antep bizim olacak, her yer Suriye tabelaları diye görseller paylaşıyorlar. Bir tarafı Suriye, diğer tarafı Kürdistan olan haritalar paylaşıyorlar. Türk Bayrağını yıkıyorlar ve en son bomba yaparken 2 tane Suriyeli kendisi patladı. Kim bilir sığınmacı diye kimler kimler ülkeye giriş yaptı. Doktor vs. kişilere vatandaşlık verilecekmiş ama ailesi varsa onlarda alınacak. İyi de bunlarda çocuktan bol ne var ?

Yorumu oyla      11      5  
TC misafir 9 Temmuz 2016 Cumartesi 07:42

Oy uğruna bir ülkenin geleceğinin nasıl karartılacağına dair ibret verici bir hamle.

Yorumu oyla      11      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
IŞİD'li mola sırasında firar etti!
Sınır dışı edilmek üzere Aydın’daki Geri Gönderme Merkezi’ne gönderilen ...
İzmir'de 'el bombası' paniği
İzmir'in Beydağ İlçesi'nde, Beydağ Barajı yakınlarında kayalık alanda 3 adet el bombası bulundu.
Denizde facia: Ölü ve yaralılar var!
Beylikdüzü Gürpınar açıklarında içinde 5 kişi olduğu öğrenilen tekne henüz ...
 
Dubada uyuyakalan gençler kayboldu!
İzmir'in Çeşmeİlçesi'nde 35 yaşındaki Çınar Gürses ile arkadaşı Serdar ...
Arife günü kaçırılan 4 aylık bebek bulundu!
İstanbul'da arife günü kaçırılan 4 aylık Ahmet bebek bulundu.
Gelibolu'daki korkutan yangın kontrol altında!
Çanakkale Savaşları’nın yaşandığı ve şehitliklerin bulunduğu tarihi Gelibolu ...
 
Belediye başkanının makam aracıyla tatil keyfi!
Bolu’nun Mengen İlçesi Gökçesu Beldesi Belediye Başkanı Atilla Ateş, ailesiyle ...
Yargıtay'dan 'Matrix' kararı: Beraati bozan itiraz!
Arkadaşını kalbine sıktığı tek kurşunla öldüren sanık, "Kasten öldürme" ...
Karakolda astsubayı öldüren uzman çavuş yakalandı!
Kilis’in Elbeyli İlçesi’nde, Suriye sınırındaki hudut karakolunda görevli ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Böyle mi olacaktı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Çıkışlar kapalı
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bardak boş mu dolu mu?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
19 Mayıs 'yorulmadan' ilerleme günüdür
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Ben böyle inanıyorum!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Büyük Altaylılar haydi kongreye!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva