HABERLER>GÜNCEL
8 Temmuz 2016 Cuma - 14:39

Gelibolu'daki korkutan yangın kontrol altında!

Çanakkale Savaşları’nın yaşandığı ve şehitliklerin bulunduğu tarihi Gelibolu Yarımadası’nda, Kabatepe Feribot İskelesi’nin yanındaki ormanlık alanda bugün öğleden sonra başlayan yangın, yakındaki ağaçlandırma sahasına sıçradı. Alevler havadan ve karadan müdahe ile 2.5 saatte güçlükle kontol altında.

Gelibolu daki korkutan yangın kontrol altında!

Eceabat İlçesi’nin Kabatepe Feribot İskelesi yanında, 25 Temmuz 1994 tarihinde çıkan ve 4 bin 49 hektar alanın küle döndüğü orman yangınından kurtulan ağaçlık alanda,bugün saat 15.00’de alevler yükselmeye başladı. Şehitlikleri gezmek için gelen ve çevredeki plajlarda denize girenlerin yoğun olduğu bölgeden yükselen alevlere ilk müdahale Çanakkale Orman Bölge Müdülüğü bünyesindeki söndürme heliktopteri tarafından yapıldı. Ardından bölgeye 3 helikopter ve 10 arazöz daha sevk edildi.

ALEVLER AĞAÇLANDIRILAN ALANLARA SIÇRADI
Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı’na ait arazözler de takviye olarak bölgeye gönderildi. Ormanlık alanda başlayan yangın rüzgarın da etkisiyle kısa sürede yayılarak, 1994’teki yangından sonra ağaçlandırılan alana da sıçradı. Alevlere havadan ve karadan müdahale sürerken, yangının çıkış nedeni henüz belirlenemedi. Çevredeki tatilciler ve Çanakkaleliler, yangını korku dolu gözlerle izledi.

1994 yılında çıkan ve 4 bin 49 hektar orman alanını küle çeviren yangın, şehitlerin yeşil örtüsünü karartmıştı. O yangında dönemin Çanakkale Orman Bölge Müdürü Talat Göktepe, alevlerin içinde kalarak şehit düşmüştü.

BÖLGEDE ŞEHİTLİK YOK
Yangınla ilgili açıklama yapan Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı Mehmet Gürkan, "Yangına Orman Bölge Müdürlüğü ekipleri ve helikopterler müdahale ediyor. Kabatepe kamp alanı boşaltıldı. Kabatepe alanında soğutma çalışması yapılıyor. Diğer taraflara da müdahale ediliyor. Çevre ilçelerden takviye geliyor. Yangının olduğu bölgede yaşam alanı yok, orası kamp alanı bölgesi. Yangının çıktığı bölgede şehitlik de yok. Oralarda sadece piknik alanı var" dedi.

YANGIN KONTROL ALTINDA
Ormanlık alanda çıkan yangına, 4 helikopter, 20 arazöz, 150 orman işçisiyle müdahale edildi. Kabatepe Limanı'nın doğu tarafından başlayan alevlerin kuvvetli poyraza rağmen batı yönüne doğru denize paralel olarak ilerlemesi, 1994 yılındaki gibi büyük bir facianın yaşanmasını önledi. Yangının ilerleyiş yönü dikkate alınarak tedbir amacıyla Kabatepe Limanı'nın sol tarafındaki Orman Kampı sahilindeki, denize giren ve piknik yapanlar bölgeden tahliye edildi. Alevler havadan ve karadan müdahe ile 2.5 saatte güçlükle kontol altına alındı.

Çanakkale Valisi Hamza Erkal, kontrol altına alınan yangında ilk beliremelere göre 10 hektarlık alandaki çam ağaçlarının zarar gördüğünü söyledi. Alevlerin söndürüldüğüne, ancak ormanın içinde közler olduğuna dikketi çeken Vali Erkal, bu nedenle havadan ve karadan soğutma çalışmalarının sürdüğünü de kaydetti.

AKILLARA 1994 YANGINI GELDİ

Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Park Alanı’nda 25 Temmuz 1994 günü saat 16.30’da başlayan ve 57 saat süren yangında, 1’inci Dünya Savaşı’nın Çanakkale cephesinde, savaşın yoğun olarak geçtiği Arıburnu ve Conkbayırı civarındaki 4 bin 49 hektar orman alanı yanmıştı.

Son dakika haberi: Gelibolu Yarımadası'nda orman yangını

Gelibolu'da 1994 yılında çıkan orman yangınında Orman Bölge Müdürü Talat Göktepe alevlerin arasında kalarak hayatını kaybetmişti. (dha)

 
Belediye başkanının makam aracıyla tatil keyfi!
 
Eroğlu'ndan 'Suriyelilere vatandaşlık' açıklaması
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Belediye başkanının makam aracıyla tatil keyfi!
Bolu’nun Mengen İlçesi Gökçesu Beldesi Belediye Başkanı Atilla Ateş, ailesiyle ...
Yargıtay'dan 'Matrix' kararı: Beraati bozan itiraz!
Arkadaşını kalbine sıktığı tek kurşunla öldüren sanık, "Kasten öldürme" ...
Karakolda astsubayı öldüren uzman çavuş yakalandı!
Kilis’in Elbeyli İlçesi’nde, Suriye sınırındaki hudut karakolunda görevli ...
 
Tatil cennetinde yoğunluk kıtlık getirdi!
Bayram tatilinin 9 gün olmasıyla  tatilcilerin akın ettiği Balıkesir’in Marmara ...
Kayıp iki çocuk terörün eline düşmeden bulundu!
Bursa'da yaşayan ve sol bir terör örgütü üyelerinin ağına düşen 14 yaşındaki ...
'Yanlış iğne' davasında '550 binlik' karar!
İzmir'deki Ege Üniversitesi Hastanesi'nde ameliyat olduktan sonra kanında ...
 
Mülteci çocukların 'Heval Abla'sından lokma hayrı
İzmir Mülteci Çocuklara Destek Girişimi üyesi Heval Çamlıbel, üç günlük ...
Yargıtay'dan şok karar: Cinsel saldırı cezası azaldı!
Erzurum’un Pasinler ilçesine bağlı Ardıçlı köyünde komşularının zihinsel ...
Vahşet: Suriyeli anne ile 2 yaşındaki kızı öldürüldü!
Mersin’de yaşayan Suriyeli 25 yaşındaki Betül Magrumi ile 2 yaşındaki ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Köy Enstitülü olmak…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Geleceğe ‘miras’ altın ses!
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Büyük Altaylılar haydi kongreye!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İzmir’in sosyal demokratları
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Asıl sorun Arapça tabelalar mı?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Toptan ve perakende anılar…
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva