HABERLER>GÜNCEL
5 Ocak 2023 Perşembe - 19:02

İş güvenliği uzmanlarından inşaatın önünde eylem!

Bornova'da Viven Tower inşaatında vincin kırılması sonucu 2'si vinç operatörü 6 emekçinin yaşamını yitirdiği katliamın yaşandığı şantiyede, iş güvenliği uzmanları bir basın açıklaması gerçekleştirdi.

İş güvenliği uzmanlarından inşaatın önünde eylem!

30 Aralık 2022 tarihinde Evak İnşaat ve Emiroğlu Group ortaklığıyla kurulan Viven İnşaat’ın Bornova Kamil Tunca Caddesi’nde yapımı süren yaklaşık 32 katlı Viven Tower rezidansının inşaatında kurulu vinç, akşam saatlerinde 19’uncu kat seviyesinde kırılarak yıkılmış faciada 6 emekçi hayatını kaybetmişti.

İşçilerin yaşamını yitirdiği şantiyede bir basın açıklaması yapan İş Güvenliği Uzmanları Birlik Platformu üyeleri meslektaşlarının iş cinayetlerinde "günah keçisi" haline getirilmesine tepki gösterdi. Mesleklerinin, "işverene hizmet olarak değil kamu görevi olarak" tanımlanmasını istedi.

Yapılan açıklamada, "İş hayatı işveren ve işçi tarifleriyle şekillenir. Kâr amacı güden, elinde bütçesi bulunan, yetkisi olan taraf işverendir, işveren vekilidir. Maliyet olarak görülen, hakları kısıtlanan, ekmeğinin peşinde olan taraf ise işçidir. İşçi kelle koltukta kule vincin tepesine çıkar, teknik yeterliliği olmayan vinç üzerinde yükseltme yapar, hatta güvende olmak için 'kamp alanı şantiye dışına alınsın' gibi talepleri olursa kapı bile gösterilir işçiye. Bizim güvenlik kültürü anlayışımız, işverenin güvende ve keyifte olmasıdır" ifadeleri kullanıldı.

"İş Güvenliği Uzmanları olarak bizler de kanun nazarında işçisiyiz. O yüzden bir tarafız, işçinin yaşam hakkının tarafıyız" denilen açıklamada, "Kanun ve ilgili yönetmelikler bize rehberlik, gözetim gibi görevler yükler. Rehberliğin yapılabilmesi için işverenden bu yönde bir talep gelmesi gerekir. Bir iş yapılmadan önce devlet bizden ne ister, benim ne yapmam lazım demesi gerekir ki, İş Güvenliği Uzmanı rehberlik yapsın.

Saha gözetiminde tespit ettiği uygunsuzluklar sonucu İş Güvenliği Uzmanı, işverene bu uygunsuzlukları, tehlikeleri, riskleri anlattığında kovulmasın. Önlem talep ettiğinde hakaret işitmesin. İşveren ya da vekilinin, parasını ödeyerek aldığı İSG hizmetinden bu ülke ne beklemektedir? İş kazası yaşanıyor, paraya sahip olan işveren gözaltına alınıyor. Yetkiye sahip olan şantiye şefi gözaltına alınıyor. Bunlar tamam ve doğru. Peki İş Güvenliği Uzmanı neden gözaltına alınıyor? Suçlama nedir? Ne kanıtlar bulunmuştur? Apar topar gözaltına alınan iş güvenliği uzmanının diğer işçilerden, çalışanlardan farkı nedir? Bütçesi ve saha üzerinde yetkisi olmayan bir mesleğin, toplum nazarında haysiyeti neden yerlere vuruluyor? Kişilere neden itibar suikastı yapılıyor? İş güvenliği uzmanı hem öngördüğü ve uyarısını yaptığı bir tehlikeyi işverene bildirip hem de olay gerçekleşince neden günah keçisi oluyor?" ifadelerine yer verildi.

Esas sorumluların peşine düşülmesi istenen "Fikret Kamil Aydın isimli meslektaşımızı serbest bırakın. Esas sorumluların peşine düşün ve iş güvenliği uzmanlığı mesleğini işverene hizmet olarak değil kamu görevi olarak nitelendirerek 6331 sayılı kanunu değiştirin" talebi dile getirildi.

 
Erdoğan, Putin ve Zelenskiy ile görüştü
 
Dava sonrası mecliste konuştu: Uzun yıllar daha buradayız!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir şehitlerini andı!
İzmir Adliyesi'ne PKK'lı teröristlerce düzenlenen saldırıda şehit olan ...
'Son 52 yılın en sıcak aralık ayını yaşadık'
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, "Son 52 yılın ...
Korkunç son... Kamyonetle duvarın arasına sıkıştı!
Aksaray'da ışık donanımını kontrol ederken, kamyonetin hareket etmesi ...
 
Urla'da Jaws paniği... İnsana saldırır mı?
Urla İlçesinde balıkçılar 10 metre boyunda, tonlarca ağırlıkta olan Camgöz ...
Şehit polis memuru Fethi Sekin, mezarı başında anıldı
İzmir'de 6 yıl önce adliyeye yönelik terör saldırısını önleyen, mermisi ...
İzmir'de bir mahalle isyanda!
İzmir’in Gaziemir ilçesinde bir fabrikanın bacasından çıkan duman sosyal ...
 
Kiraz'da zehir baskınları: 2 gözaltı!
İzmir'in Ödemiş ilçesinde 2 adrese düzenlenen uyuşturucu baskınında 2 kişi gözaltına alındı.
Erdoğan'dan kritik seçim tarihi açıklaması!
Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2023 seçimlerine yönelik önemli mesajlar verdi. ...
Otomobil refüje çarptı: 1 ölü, 3 yaralı!
Eskişehir'de refüje çarpıp, yol kenarına savrulan otomobilde 1 kişi hayatını ...
 
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
'Memleket' küçülüyor!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Neden fakirleştik?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Afyon üstünden Akşehir’e... (Gezi notları)
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Çıkışlar kapalı
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bardak boş mu dolu mu?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
19 Mayıs 'yorulmadan' ilerleme günüdür
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva