HABERLER>SAĞLIK
13 Eylül 2022 Salı - 11:07

‘İndirimsiz raflar’ boşaldı, teşhis konuldu… İşte milyonların pençesindeki rahatsızlık!

İzmir’de geçtiğimiz günlerde Tarım Kredi Kooperatif  Marketleri’nde yapıldığı duyurulan indirim dolayısıyla  marketlerdeki rafları boşaltan ve aslında indirim yapılmadığını ifade eden vatandaşların davranış durumunu değerlendiren Psikolog Murat Özdemir, “bu davranışları atalarımızdan kalma bir özellik olarak düşünebiliriz. Aç kalmamak, karnımızı doyurabilmek, temiz içecek bulabilmek en ilkel ve temel davranışlarımızın içerisinde… Yaygın anksiyete bozukluğunun son dönemlerde geleceğe yönelik belirsizlikten kaynaklı olarak arttığını düşünüyor ve gözlemliyorum” dedi.

‘İndirimsiz raflar’ boşaldı, teşhis konuldu… İşte milyonların pençesindeki rahatsızlık!

DİREN ÇELİK/EGEDESONSÖZ- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yaptığı açıklamada Tarım Kredi Kooperatifleri’ne ait marketlerde indirim yapıldığını duyurmuş, haberi alan ve ekonomik kriz dolayısıyla alım gücü düşen vatandaşlar marketlere koşmuştu. Bazı vatandaşlar ise adeta rafları yağmalayarak marketi boşalttı. Ancak yapılan araştırmalarda indirimin yeterli düzeyde olmadığı ve satılan ürünlerin bazı marketlerle aynı fiyatta ya da daha pahalı olduğu kamuoyuna yansımıştı.

Krizin etkisi ile yağmalarcasına yapılan alışverişlerin toplumdaki psikolojik yansımasını Psikolog Murat Özdemir anlattı.

Ekonomik krizin birçok kişide alarm durumunu harekete geçirdiği belirten Özdemir, “krizle birlikte aç kalmak, yarını görememek kişilerin üzerinde büyük baskı yaratıyor. Bu baskılara bağlı olarak en ufak bir indirim veya ucuzluk durumunda çoğu kişi yaşamaya devam etme dürtüsü ile birlikte mağazalara akın edebiliyor. Alım gücü artmadığı sürece maalesef ki yarını görememe kaygısı ile birlikte ihtiyaç fazlası ürün alma hareketi devam edecektir” ifadelerini kullandı.

YAYGIN ANKSİYETE BOZUKLUĞU
Yağmalama davranışının toplumsal bozulmadan ziyade genetik özellikler barındırdığını belirten Özdemir, “Aslında bu bir bozukluk değil de atalarımızdan kalma bir özellik olarak düşünebiliriz. Aç kalmamak, karnımızı doyurabilmek, temiz içecek bulabilmek en ilkel ve temel davranışlarımızın içerisinde. Temel ihtiyaçları karşılamadan bir üst sekmeye çıkmak pek mümkün olmamaktadır. Bu yüzden halk merdivenin bir üst basamağına çıkabilmek için temel ihtiyacını gidermeye çalışmaktadır. Sadece şunu açıkça söyleyebilirim ki yaygın anksiyete bozukluğunun son dönemlerde geleceğe yönelik belirsizlikten kaynaklı olarak arttığını düşünüyor ve gözlemliyorum” dedi.

‘İNDİRİMLERDE ALGI VAR’
Tüm indirimlerin içinde az da olsa psikolojik algı olduğunu söyleyen Özdemir, “Hangi mağazaya girersek girelim, hangi ürün de indirim olursa olsun aslında içinde minikte olsa psikolojik bir algı hareketi vardır. O yüzden belli bir yere veya mağazaya değil dünya geneline yayacak olursak dahi her durumdaki indirimleri psikolojik algı hareketi olarak yorumlayabiliriz. İndirimlerin amacı biraz olsun halkın alım seviyesini yükseltebilmek adına verilen iyi haberler gibi gözükse de genelde indirim fiyatları ne yazık ki aslında indirimli olmuyor” diyerek sözlerini tamamladı.

ANKSİYETE BOZUKLUĞU NEDİR?
Anksiyete bir diğer adıyla kaygı bozukluğu, psikolojik bir rahatsızlıktır. Günlük hayatımızda ara sıra anksiyete yaşamak olağandır. Çünkü zaman içerisinde karşı karşıya kaldığımız olaylardan ötürü endişelenebilir ya da gelecek ile ilgili maddi-manevi anlamda kaygılar duyabiliriz. Günlük yaşamda kaygı duymak her ne kadar normal olsa da, dozunda bir aşırılık mevcutsa o zaman tıbbi bir hastalıktan söz edebiliriz.

Anksiyete bozukluğu olan kişilerde, yoğun, sürekli devam eden bir endişe hali ve günlük hayatta rastlanılan durumlara karşı korku vardır.Panik atak krizleriyle de kendini gösterebilir. Bu duyulan aşırı endişe, kaygı, panik durumu günlük aktivitelerin süregelmesini sekteye uğratır. Kontrol edilmesi ve yönetilmesi zor olduğu gibi, zaman öngörüsünde de bulunulamamaktadır. Bu halin belirtileri çocukluk, gençlik yıllarında başlayıp yetişkinliğe kadar devam edebilmektedir. Yetişkinlik döneminin ardından azalma eğilimindedir.

 
İSİG Meclisi kara tabloyu açıkladı... Utandıran ikincilik!
 
Karşıyaka'da Erman Güraçar'ın güveni tam
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Başkan Sayılkan’dan ‘sabit kur’ isyanı: Son çare eczaneleri kapatmak!
Devletin ilaçtaki sabit kur politikası ile eczacıların yaşadığı sorunları ...
Baba olan erkeklerin beyni küçülüyor!
Oxford University Press'in nörobilim alanında çıkardığı Cerebral Cortex ...
DEHB, okula uyumu zorlaştırıyor!
Çocuklar okul hayatına başladıklarında sıklıkla ortaya çıkan sorunların ...
 
Grip aşıları Eylül ayı içinde eczanelerde olacak
Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Nurten Saydan, 3,5 ...
Prof. Dr. Şener'den 'salgın' açıklaması: Sonbahar ve kışı rahat geçirecek ülkeler içindeyiz
İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi ...
İşyeri hekimlerinden açıklama: Haklarımızı istiyoruz!
İzmir Tabip Odası ve İşyeri Hekimleri Derneği yaptıkları ortak basın açıklaması ...
 
Öğrencilere 'uyku borcunuzu kapatın' uyarısı!
Trakya Üniversitesi (TÜ) Tıp Fakültesi Fizyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı ...
13 bin 163 hekimin görev yeri belirlendi
Sağlık Bakanlığı'na atanacak 13 bin 136 hekimin görev yerleri, 106'ıncı ...
EÜ Eczacılık ‘İnhaler İlaçlar’ patenti almaya devam ediyor
Türkiye’nin en köklü eczacılık fakültelerinden birisi olan Ege Üniversitesi ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Netameli bir tür
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Emek kutsaldır çünkü...
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Yumuşama mı, oyun kurmak mı?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Bitki kıyameti
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Gerçek annelik
Kemal ARI
Kemal ARI
Şirince’de Manoli’nin izinde (1)
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'İzmirlilik nedir?'
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Türkçem benim
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe büyüledi!
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva