HABERLER>GÜNCEL
3 Kasım 2022 Perşembe - 08:45

İncir alımı durdu... Üreticiden acil 'taban fiyat' çağrısı!

Üreticiden bir ara kilosu 70-80 liradan alınan kuru incirin fiyatının 40 liraya kadar düştüğüne dikkat çeken Germencikli üretici Tansel Önder, “İnsanların elinde alıcı bekleyen tonlarca ürün var, depocuların stokları üst limitte. Fiyattaki bu istikrarsızlığı yaşamamak için devletin incirde taban fiyat vermesi lazım” önerisinde bulundu

İncir alımı durdu... Üreticiden acil  taban fiyat  çağrısı!

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ – İncir piyasasında yanaşan inişli çıkışlı grafik, üreticiyi de depocuları da zor duruma soktu. Aydınlı incir üreticilerinin tonlarca ürünü, fiyatların aniden düşmesi ve alıcı olmaması nedeniyle elinde kaldı. Bir ara kilosu 70, hatta 80 liraya sattıkları ürünün 40 liraya gerilemesini şaşkınlıkla izleyen üreticiler, devletin bu fiyat istikrarsızlığının önüne geçmek için önümüzdeki sezondan itibaren incirde taban fiyat vermesi gerektiğini savunuyor.

DEPOCULAR RİSK ALIP FAZLA FAZLA MAL STOKLADI
Tüccar incir alımını durdurduğunu belirten Germencikli üretici ve işadamı Tansel Önder, sistemin, üretici, depocu ve tüccar şeklinde işlediğini anlattı. Depocuların da alt depocuları olduğuna vurgu yapan Önder, “İhracatçı, depoculara bana şu fiyattan şu kadar incir toplayın, diyor; onlar da topluyor. Fakat depocular bu sefer risk alarak, malı talebin çok üstünde miktarlarda depoya koydu. İhracatçı ürünü almaya yanaşmayınca, incir depocunun elinde patladı, depoda çürümeye terk edildi” dedi.

Avrupa’da talep daralması olduğu iddialarına inanmadığını belirten Önder, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Avrupa’da talep daralması falan olmaz. Bu iddia gerçekçi değil. Bence, aşırı yükselen fiyatı düşürmek için ihracatçılar böyle bir manevra yaptı. Üreticiden 60-70 liraya, hatta bazı yerlerde 80 liraya alınan incire bugün 40 lira fiyat veriyorlar. Bu yıl yağmurun yağması, çiğ yemesi nedeniyle incir az oldu. Depocuların elinde, normalde olması gerekenden çok daha fazla ürün var. Ancak üreticinin elinde kalan ürünün, çok daha fazla miktarda olduğunu söyleyebilirim. İncir yüklü ilk gemi gitti. İkinci gemi, ancak yılbaşında kalkacak. İnsanlar, ikinci gemiye yüklenecek mal için ihracatçının alım yapmasını bekliyor.”



DEVLET İNCİRDE İÇİN DE FINDIKTA OLDUĞU GİBİ TABAN FİYAT VERMELİ
Türkiye’nin yılda 60-70 milyon kilo incir ihracatı yaptığını, 250-300 milyon dolar civarında döviz girdisi elde ettiğini belirten Tansel Önder, Tariş’in 3 milyon kilo kadar alım yaptıktan sonra kenara çekildiğini, dolayısıyla piyasayı düzenleyici kurum olma sorumluluğunu üzerine almadığını ifade etti. Önder, bu durumda devletin incirde de taban fiyat vermesi gerektiğinin altını çizerek sözlerini şöyle sürdürdü:
“Devletin, düzenleyici olarak, bu konulara el atması gerekir. Tariş, pekala alımını 10 milyon, 15 milyon kiloya çıkarabilir. Devlet, Tariş’e bu konuyla ilgili destek olabilir. Sonuçta üretici de, depocu da, ihracatçı da aynı geminin içinde. Ben sahada olan bir üreticiyim. Tüm üreticilerin ortak beklentisi şudur; incirde de taban fiyat belirlensin. Nasıl fındıkta taban fiyat açıklanıyor, incirde de olmalı. İncirin sonuçta fındık gibi 2-3 milyar dolar getirisi yok ama yine de fındık kadar değerli bir ürün. Devlet, incirde taban fiyat uygulamasını başlattığında, bugün yaşadığımız sorunları yaşamayız.  O zaman üretici, ürettiği ürünün karşılığını alır. İncir, eczanelerde ilaç niyetine satılacak kadar değerli bir ürün. Böylesine kıymetli bir ürünümüzün üreticinin elinde kalması düşündürücüdür.”

 
EGİAD’dan Gelecek için sürdürülebilirlik zirvesi
 
EGM'den Kılıçdaroğlu hakkında suç duyurusu
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Komşular arası çatışma: 1 ölü, 3 yaralı
Gaziantep'te aralarında husumet bulunan komşu iki aile arasında çıkan ...
Görüntüler infial yaratmıştı: O hastane faaliyette
İstanbul Ataşehir'de bulunan özel bir hastanede çalışan sağlık personelinin, ...
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı 40 uzman yardımcısı alacak
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı 40 uzman yardımcısı alacak
 
Torba teklif mesaisi: KYK faizleri siliniyor
Milyonlarca kişiyi ilgilendiren torba teklifin, Meclis Genel Kurulu'ndaki ...
Ege Denizi'nde göçmen faciası: 13'ü çocuk 20 ölü!
Ege Denizi'nde düzensiz göçmenleri taşıyan teknenin Eğriboz Adası açıklarında ...
Bakanlık açıkladı... İki ilçede yeni SİT kararları!
İzmir’in Bayındır ve Çeşme ilçesinde tarihi kalıntıların bulunduğu 3 bölge ...
 
Mehmet KARABEL yazdı... Çiçekler bizi söyler!
Mehmet KARABEL yazdı... Çiçekler bizi söyler!
İzmir'in üç ilçesinde operasyonlar... Can salında can pazarı!
İzmir'in Çeşme, Menderes ve Dikili ilçeleri açıklarında 130 düzensiz göçmen kurtarıldı.
TOKİ'nin arsa ve iş yeri başvuru süresi uzatıldı
Cumhurbaşkanı Erdoğan, İlk Evim İlk İş Yerim Projesi kapsamında 7 Kasım'da ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Aydınlanmanın alacakaranlığında
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Çöl tozu meselesi: Yararlı mı, zararlı mı?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Cumhuriyet'i ve Atatürk’ü anlamak
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
O gün bugündür!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Keser döner sap döner!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Cehaletin tek korkusu kadındır…'
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva