HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
23 Ağustos 2022 Salı - 15:12

İmzalar atıldı... Depremzedelerin yüzünü güldürecek adım!

İzmir Depremi’nin ardından yıkılan, yıkılacak ya da riskli kabul edilen binaların inşası için hayata geçirilen İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Halk Konut Projesi kapsamında ikinci etap için imzalar atıldı. Riskli olduğu için yıkılan Çiçek Hanım Apartmanı hak sahipleri ile imzalanan protokol kapsamında 48 konut inşa edilecek. 

İmzalar atıldı... Depremzedelerin yüzünü güldürecek adım!

Metehan UD/EGEDESONSÖZ - İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin depremzedeler için hayata geçirdiği ve Türkiye’de ilk kez uygulanacak olan Halk Konut projesi büyüyor. 30 Ekim depreminde hasar gören, yıkılan, yıkılacak olan ya da riskli yapı kabul edilen binaların yerine yeni bina yapmak için başlatılan Halk Konut projesi çerçevesinde ilk imzalar geçtiğimiz ay atılmıştı. Bayraklı ilçesinin Manavkuyu Mahallesi’ndeki Dilber Apartmanı sakinlerinin kurduğu Halk Konut 1 Yapı Kooperatifi ile İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin şirketleri EGEŞEHİR A.Ş. ve İZBETON A.Ş. ile Bayraklı Belediyesi şirketi BAYBEL A.Ş.’nin oluşturduğu ortak girişim arasında protokol imzalanmıştı.

İkinci imzalar ise deprem sonrası riskli olduğu için yıkılan Çiçek Hanım Apartmanı hak sahipleri ile atıldı. Proje kapsamında yıkılan Çiçek Hanım Apartmanı sakinleri tarafından kurulan yapı kooperatifin öncülüğünde 48 konut inşa edilecek. Bu konutlardan 40’ı hak sahiplerine verilecek. Emsal artışı ile sağlanan fazladan 8 konutla da inşaat maliyetleri karşılanacak. Büyükşehir Belediyesi şirketleri yüzde 1’lik bir kar oranı ile kooperatife müteahhitlik hizmetlerinde gereken desteği verecek.

Bayraklı’daki Halk Konut Bilgilendirme Ofisi’nin bahçesinde düzenlenen törene İZBETON Genel Müdürü Heval Savaş Kaya, Egeşehir AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Ali Onat Çetin, Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal, büyükşehir bürokratları, CHP İlçe Başkanı Didem Gültekin,  İzmir Depremzedelerle Dayanışma Derneği Başkanı Haydar Özkan ve hak sahipleri katıldı. 

10 KOOPERATİF DAHA KURULACAK
Çiçek Hanım 2 Halk Yapı Kooperatifi Başkanı Cüneyt Yılmaz, Halk Konut projesinin uygulayıcıları olmanın gurur verici olduğunu belirterek “Halk konut modelinin ilk uygulayıcıları olmak çok önemli. Emeği geçenlere çok teşekkür ederiz. 11 kooperatif kuruldu 10 kooperatif daha kurulacak Çiçek Hanım Apartmanı Halk konut 2 Türkiye’ye örnek olacak yeni bir modelin ilk meyveleri umarım tüm Türkiye’ye örnek olur ve İzmir’imizin gururu olur. Bu süreçte depremin ilk gününden itibaren bizi yalnız bırakmayan Başta İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Tunç Soyer olmak üzere Bayraklı Belediye Başkanımıza teşekkür ederiz.” dedi.

UMUTSUZLUĞA KAPILMADIK
İZDEDA Başkanı Haydar Özkan da “Burası güne bakanların günü gördüğü an. İkinci imzayı merakla bekledik. Umutsuzluğa kapılmadık. Herkese kanıtlamış olduk. Tunç Soyer ve Serdar Sandal’ın bize karşı bakış açıları vicdani duygular bizi buraya kadar getirdi. İmzaların devamı hızlı bir şekilde ilerleyecek. Bayraklı Belediyesinin ve başkanımız Serdar Sandal’ın çalışma azmini, düşüncelerini, bizim için çabalarını biliyor görüyoruz. Vatandaşla belediye arasındaki sorunları yaratanlar da binaların yönetim kadrosundaki yöneticiler ve müteahhitleri. Herkes işini yaptığı zaman belediyenin işini ne kadar hızlı çözdüğünü görebilirler. 23. ayda artık gülebiliyoruz. Buna da şükür” diye konuştu. 

İZDEDA EKİBİ ÇOK İYİ ÇALIŞIYOR
İZBETON Genel Müdürü Heval Savaş Kaya da şunları söyledi “Gurur verici bir tablo ile karşı karşıyayız. Gönül rahatlığı ile söyleyebilirim İZDEDA ekibi çok iyi çalışıyor. Bütün çabaları varları ile yokları ile mücadele ediyorlar. 30 Ekim 2020’den beri Tunç Başkanımız ve biz sizinleyiz. Mağduriyetlerinizi azaltmak için her zaman yanınızdayız. Bundan sonra da bütün gücümüzle yanınızda olmaya devam edeceğiz. Bugün Halk Konut 2’nin imzalarını atıyoruz yakında diğerleri de gelecektir. Tüm mağduriyetleri azaltmak için çalışıyoruz.”.

YAPTIKLARIMIZIN HANGİSİNİ YAPTINIZ?
Başkan Serdar Sandal, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın "Büyükşehir belediyesi onlarda. Ne yaptınız? Oralarda herhangi bir şey yaptılar mı? Yine biz yaptık biz. İzmir depremini hatırlayın. İzmir Büyükşehir Belediyesi CHP'de. Ne yaptılar? Hiçbir şey. Bütün o deprem konutlarını ayağa kaldıran yine biz olduk” sözlerine yanıt verdi.

Yaşadığımız süreç hepimizi derinden etkiledi diyen Bayraklı Belediye Başkanı  Serdar Sandal, “Tek düşüncemiz el birliğiyle, dayanışma içinde bu süreci atlatmakla ilgiliydi. Bize ne yaptınız diye soruyorlar. Afetlerden sonra enkaz kaldırma sürecinin sorunsuz olarak yürütülmesinde, çadırların kurulmasında vatandaşlarımızın temel ihtiyaçlarının karşılanmasında, vatandaşların geçici konutlara yerleştirilmesinde Bayraklı Belediyesi olarak üzerimize düşeni yaptık. Hak kayıpları olmaması için sınırlarını ayarladık, ada ve parsel bazında emsal artışlar yapıldı. ‘Bu belediyeler ne yaptı’ diyenlere sormak istiyorum: Bu yaptıklarımızın hangisini Van’da Malatya’da, Elazığ’da yaptınız?” şeklinde konuştu.

AHLAKİ DEĞİL
Vatandaşların içinde oturduğu evlerin durumunu elinde çekiçle birinin gidip belirlemesi anlaşılabilecek bir durum değil diye konuşmasına devam eden Sandal "Vatandaşların içinde oturduğu evlerin durumunu elinde çekiçle birinin gidip belirlemesi anlaşılabilecek bir durum değil. Bir binanın az, orta veya ağır hasarlı olduğunu söylemek vicdani değil, siyasi bir kavramdır. Hafif orta ağır hasarlı bina nedir biz anlamadık. Siz sorumluluktan kaçmak için bunu yaptıysanız, bu ahlaki ve vicdani değil. Binanın içinde oturulup oturulamaması bizi ilgilendiriyor. Az hasarlı binalar için içinde oturulur diye vatandaşa söylüyorsunuz, biz güçlendirmeye müsaade etmiyoruz. 50 metre balçık zeminde bina güçlendirilmez. Siz kamusal yükümlülüklerinizden kaçmak için yapıyorsanız bu ahlaki değil. Ya vatandaş evinde oturacak ya da bina yıkılacak" ifadelerini kullandı.

DEPREMZEDELERİN İHTİYACI OLAN KREDİYİ VERİN
Derneğimize kredi umudu verildi diyen Sandal “Bir grup müteahhit bizi karalayabilir, bunlar bizim umurumuzda değil. Biz vatandaşın güvenliği noktasına doğru neyse onu yapıyoruz. Biz bunları yaparken yapılan işleri soranlara soruyoruz.  Derneğimize kredi umudu verildi. Bir kredi verilecekse bunu devletin ilgili kurumları verilecek. Siyasi organizasyonlar değil. Bir milletvekili, bir siyasi parti genel başkan yardımcısının bir fahri başkan yardımcısının söylemesi ile olacak işler değil. Bu müjdenin nasıl sonuçlanacağını da göreceğiz. Bir kredi verilecekse bunu devletin ilgili kurumları verilecek. Siyasi organizasyonlar değil. Bir milletvekili, bir siyasi parti genel başkan yardımcısının bir fahri başkan yardımcısının söylemesi ile olacak işler değil. Bu müjdenin nasıl sonuçlanacağını da göreceğiz. Bizim arzumuz, lütfen depremzedelerimin ihtiyacı olan kredileri verin. Vatandaşın durumu belli. Vatandaşın ödeyebileceği durum belli. 2 yılı ödemesiz 18 ay vadeli faizsiz krediyi verin” şeklinde konuştu.

“HİÇBİR AYRIM YAPMADAN”
Sandal son olarak, “Biz devletle ilgili işin sonuçlarını devlet ve kamu yetkililerinden duymak isteriz. Rezerv alanındaki konutlar kime verilecek? Biz depremde zarar gören yurttaşlarımıza verilsin. Bir an önce ilgili bakanlık veya ilgili müdürlük yetkililerin açıklamasını bekliyoruz. Depremzedeler dışında kimseye verilmesini istemeyeceğiz. 2’incisini imzalıyoruz ama sırada 10 tane daha var ve bu kapsamda 1000 konut yapılacak. Bayraklı ve İzmir Büyükşehir Belediyesi her zaman vatandaşının yanındadır. Hiçbir ayrım yapmadan” dedi.

DİLBER APARTMANINDAN SONRA ÇİÇEK HANIM APARTMANI
İzmir Büyükşehir Belediyesi, İZBETON A.Ş., EgeŞehir A.Ş. ve Bayraklı Belediyesi iştiraki BAYBEL A.Ş.’nin güç birliği oluşturarak hayata geçirdiği Halk Konut projesi, İzmir’deki hasar gören, yıkılan, yıkılacak olan ya da riskli yapı kabul edilen binaların mevcut yapı yönetmeliklerine uygun olarak yeniden yapılması ve yurttaşların konut sahibi olmasını hedefliyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Bayraklı Belediyesi, depremzedelerin kendi konutlarını yapabilmesi için vatandaşlara belediye güvencesi ve teknik yardım sunuyor. Halk Konut projesiyle, Dilber Apartmanı ve Çiçek Apartmanı gibi pek çok orta hasarlı bina için İzmirlilere destek olunması amaçlanıyor. Halk Konut Projesi’nde görev alan belediye şirketleri, yüzde 1 gibi sembolik bir kar oranı ile kooperatife müteahhitlik hizmetini karşılıksız veriyor. Toplam 10 etapta hayata geçirilmesi planlanan Halk Konut projesi kapsamında yaklaşık bin konut yapılması hedefleniyor.

Halk Konut projesiyle depremde orta hasarlı olduğu tespit edilen ve belediyeye başvuruda bulunan apartman sakinleri, Halk Konut 1 Yapı Kooperatifi’ni kurarak kendi yapacakları yeni binanın müteahhidi konumuna gelmişti. Bu sayede Dilber Apartmanı’nın sakinleri aynı zamanda kooperatif üyeleri olarak yeni yapılacak apartmanda hak sahibi olmuştu

 
Salihli'de otomobilinde uyuşturucu bulunan 2 kişi tutuklandı
 
Başkan Sürekli duyurdu: Alsancak Tekel'de sona doğru... Çeşme Projesi'nde kritik adım!
YORUMLAR
Toplam 5 yorum var, 5 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Ayhan kuşay 24 Ağustos 2022 Çarşamba 21:49

İzmir Bayraklı''da yaşıyorum evim yok kiradayım 3 çocukum var başkanım bizide alabilirsiniz yardımcı olurmusun

Yorumu oyla      2      3  
Cemile Al 24 Ağustos 2022 Çarşamba 16:37

Depremzede olarak biz bu Koop Üye olabilirsiniz kontenjan dolmuşmudur ödemeler aylık olarak kaç lira tespit edilmiştir..

Yorumu oyla      2      3  
Süleyman 24 Ağustos 2022 Çarşamba 11:44

Hangi deprem zadelere yapılıyor bu evler acaba chp şahzadelere mi yapılıyor

Yorumu oyla      2      3  
Munur şahin 24 Ağustos 2022 Çarşamba 11:43

Kiracılara bu konuttan biseler varmi başkanım biz kiraciyiz

Yorumu oyla      2      3  
Mücessem yalçinkaya debremzede 24 Ağustos 2022 Çarşamba 11:34

Ben iki senedir Mugla-Fethiye deyim bu şehir hastanesi yanindaki evler nezaman yapilacak nezaman teslim olacak bana çıkacakmi ne haber evim yikildi daha nekar başkasinin yaninda kalacagim binamizda yikildi etraf garaj yapmiş bizler ne olacağız

Yorumu oyla      2      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
'Dikili Kitap Günleri' kapılarını açtı
Dikili Belediyesi ve Yayıncılar Kooperatifi (YAYKOOP) iş birliği ile 22-28 ...
Soyer’den iklim kriziyle mücadeleye imzalı destek
İklim krizine dikkat çekmek için ülke çapında çalışmalarını sürdüren Genç ...
İki UNESCO şehri kardeş oldu!
Bergama Belediyesi ile Azerbaycan’ın Şeki şehri arasında, tarihi bağları ...
 
Çiğli'de Mülteci Danışma Ofisi açıldı!
Çiğli Belediyesi, Uluslararası Göç Örgütü (IOM) ile gerçekleştirdiği iş ...
Bornova’nın beş yıldızlı havuzu yola çıktı!
Bornova Belediyesi tarafından Çamdibi semtinde yapılan Yarı Olimpik Kapalı ...
Ödemişli minikler yeteneklerini sergiledi
Ödemiş Belediyesi tarafından açılan Sanat ve Kişisel Gelişim Atölyeleri’nin ...
 
Çeşme’de köpekler için üç park daha hizmette!
Alaçatı’da açtığı köpeklere özel ‘Pati Park’ın büyük ilgi görmesi üzerine ...
Yelken sporunun kalbi Narlıdere'de atacak
Denizle yaşayan kent Narlıdere, yelken sporcularını ağırlayacak. 9-10-11 ...
Bayraklı'nın Pazar Yeri'nde sona doğru!
Vatandaşların talep ve ihtiyaçlarını karşılamak için çalışmalarını sürdüren ...
 
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
'Memleket' küçülüyor!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Neden fakirleştik?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Afyon üstünden Akşehir’e... (Gezi notları)
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Çıkışlar kapalı
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bardak boş mu dolu mu?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
19 Mayıs 'yorulmadan' ilerleme günüdür
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva