HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
28 Mart 2023 Salı - 12:16

İl Tarım’dan itiraz… Bergama’da çöp tesisi toplantısı iptal!

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Bergama’da Büyükşehir Belediyesi tarafından yapımı planlanan ve ÇED süreci başlatılan katı atık tesisi ile ilgili 30 Mart’ta yapılacağını açıklanan Halkın Katılım Toplantısının, İl Tarım Müdürlüğü’nün olumsuz görüş bildirmesi üzerine iptal edildiği öğrenildi. Bergama Belediye Başkanı Hakan Koştu, ilçede tepki gören tesis için metropole daha yakın bir yer arandığı duyumları aldıklarını söyledi.

İl Tarım’dan itiraz… Bergama’da çöp tesisi toplantısı iptal!

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ - İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin, Harmandalı Çöplüğü’nün yükünü azaltmak amacıyla projelendirdiği, İzmir Doğu Star Elektrik Üretim A.Ş. tarafından kurulması planlanan Bergama Entegre Katı Atık Yönetim Tesisi’nde ÇED süreci başlatılmıştı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişimliği Bakanlığı da, söz konusu tesisle ilgili 30 Mart’ta Halkın Katılım Toplantını düzenleyeceğini duyurmuştu. Ancak İzmir İl Tarım Müdürlüğü’nün olumsuz görüş bildirmesi üzerine bilgilendirme toplantısının iptal edildiği öğrenildi.

Bu arada, Bergama’daki sadece dört ilçenin çöplerinin değerlendirildiği mevcut Entegre Katı Atık Yönetim Tesisi’nin kapasite artırımına gidilmesi yönündeki düşüncede geri adım atıldığı, yeni tesis için İzmir’in metropol ilçelerinin çöpleri için Menemen tarafında yer arandığı öne sürüldü.

DAĞ ‘VATANDAŞI YIĞARIZ’ DEMİŞTİ!
Yaklaşık 280 bin metrekare alan üzerine kurulacak tesisle ilgili tartışmalar devam ederken, İzmir Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü, ÇED Başvuru dosyasının halkın görüşüne açıldığını, projeye ilişkin, halkı proje hakkında bilgilendirmek, görüş ve önerileri almak amacıyla 30 Mart’ta Halkın Katılım Toplantısı düzenleneceğini duyurmuştu. Projeye, başta AK Parti İzmir Milletvekili Hamza Dağ, Bergama Belediye Başkanı Hakan Koştu olmak üzere çok sayıda vatandaş da tepki göstermişti. AK Partili Dağ, “ “çöpleri Bergama'ya taşıyacaklarmış. Orada AK partili belediye var, onun için mi taşıyacaksınız? Gerekirse tüm Bergamalı hemşerilerimizi oraya yığarız. Yine buna müsaade etmeyiz” çıkışında bulunmuştu.

TOPLANTI İPTAL… YENİ ROTA MENEMEN Mİ?
Belediye Başkanı Hakan Koştu, gelişmelerle ilgili şu değerlendirmelerde bulundu:

“Tesisle ilgili bilgilendirme toplantısı yapılacaktı. Böyle bir toplantının yapılacak olması güzel bir şeydi, çünkü insanları dinlemek lazımdı. Tesisin kapasite artırımından çok başka bir faaliyet yapılacağı da konuşuluyordu. İçerik olarak Büyükşehir’den bize yönelik bir bilgilendirme yapılmadı. Bize tek bir yazı geldi; o yazıda da kuzey ilçelerin çöplerinin Bergama’ya getirilmesi ve çöp tesisinin kapasitesinin artırılmasıyla ilgiliydi. Şu an itibariyle, İl Tarım Müdürlüğü’nün olumsuz görüş bildirmesi üzerine o toplantının iptal edildiği bilgisine ulaştık. Ayrıca Büyükşehir’in, metropole daha yakın noktada, verimsiz yerler üzerinde araştırma yaptığı ve yer aradığını da duydum. 120 kilometre öteden Bergama’ya çöp getirmek, hem uzaklık hem de çevre anlamında doğru olmadığını her fırsatta dile getirdik. Menemen kırsalında bir yer bulunmasını diliyorum”

KOŞTU: DÖRT İLÇENİN ÇÖPÜ ZATEN BERGAMA’DA TOPLANIYOR
Ödemiş’teki tesisin bir benzerinin, hatta daha üst teknolojiyle donatılmışının Bergama’da faaliyet gösterildiğini hatırlatan Başkan Hakan Koştu, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Aliağa, Dikili, Bergama ve Kınık’ın çöplerini toplamak ve değerlendirmek üzere Bergama’da bir tesis yapılacağı gündeme geldiğinde, hiç itirazsız, tereddütsüz kabul ettim. Çünkü mantıklıydı. Ama 120 kilometre öteden Bornova’nın, Karşıyaka’nın,  Bayraklı’nın, Çiğli’nin, Menemen’in, Foça’nın çöpünün Bergama’ya getirilmesinin hiçbir mantıklı tarafı yok. Daha büyük kapasiteyi ve daha yoğun çöpün gelmesiyle oluşacak devasa bir tesise şiddetle karşıyız. Bunu kabul etmemiz mümkün değil. Bergama, öyle bir yükü kaldırmaz. Bizim itirazımız bunadır. 120 kilometre uzaktan getirilecek çöpten bahsediyoruz. Daha makul bir mesafede, ulaşım maliyetini azaltacak, verimsiz arazilerde tesisin kurulması, çok daha mantıklı olur diye düşünüyorum.”

BAKANLIK DUYURDU
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, projenin ÇED sürecinin iptal edildiğini duyurdu. 

Duyuruda şu ifadeler yer aldı:

Halkın Bilgilendirilmesi ve Sürece Katılımı Toplantısı İptali

İlimiz, Bergama İlçesi, Kaşıkçı Mahallesi Mevkiinde İzmir Doğu Star Elektrik Üretim A.Ş. tarafından yapılması planlanan “Bergama Entegre Katı Atık Yönetim Tesisi (Atıktan Türetilmiş Yakıt Hazırlama Tesisi ve II. Sınıf Düzenli Depolama Tesisi (Lot-3))” projesi ile ilgili Çevresel Etki Değerlendirme süreci başlamış ve Çevresel Etki Değerlendirmesi Başvuru Dosyası halkın görüşüne açılmıştır. Söz konusu projeye ilişkin ÇED Yönetmeliğinin 9. maddesi gereğince halkı yatırım hakkında bilgilendirmek, projeye ilişkin görüş ve önerilerini almak amacıyla 30.03.2023 tarihinde saat 13:30’da İzmir İli, Bergama İlçesi, Sindel Mahallesi Mahalle Düğün Salonu Altında bulunan Sindel Mahallesi Kahvehanesi, Kahvehane Önü ve Bahçesi’nde gerçekleştirilmesi planlanan Halkın Bilgilendirilmesi ve Sürece Katılımı toplantısı Bakanlığımızca ÇED Süreci Sonlandırıldığı için İptal edilmiştir.
 

 
Çiğli’de kadın ve sağlık atölyesi eğitimleri sürüyor
 
Gölköy Kovalık'ta tehlike çanları çalıyor... Kurumaya başladı!
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
İzmirli 28 Mart 2023 Salı 13:32

Çöp tesisi bornova yada karşıyaka merkeze yapılsın

Yorumu oyla      3      7  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Çiğli’de kadın ve sağlık atölyesi eğitimleri sürüyor
Çiğli Belediyesi tarafından, Güzeltepe Kadın Dayanışma Derneği’nin katkılarıyla ...
Selçuk'ta kadınlar için istihdam hamlesi
Selçuk Belediyesi tarafından 14 Mayıs Mahallesi’nde sosyal bir hizmet ...
Karşıyaka'da Girişimcilik Kampı başlıyor
Karşıyaka Belediyesi Kolektif Girişimcilik Merkezi, İzmir Kâtip Çelebi ...
 
Narıldere günübirlik turizmde merkez olacak
Narlıdere Belediyesi, hayata geçirdiği projeleriyle ilçeyi günübirlik ...
Menemen'de nostaljik Ramazan günleri!
Menemen Belediyesi, eski Ramazanları Menemen Şehir Parkı’nda düzenlenen ...
Bornova'dan örnek model... 390 STK ile her ay zirve!
Bornova’da, sivil toplum kuruluşları hem kendi aralarındaki hem de Bornova ...
 
Bayraklı'nın gençleri madalyalarla döndü
Spor alanındaki başarıları ve milli takımlar düzeyinde yetiştirdiği sporcularıyla ...
Bergama’da Tekne Orucu etkinliği
Bergama’da unutulmaya yüz tutan bir geleneğimiz yeniden yaşatılmaya başlandı. ...
İzBBŞT, Tiyatro Günü’ne özel gala
İzmir Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları’nın (İzBBŞT) yedinci oyunu ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Rahmetliyi nasıl bilirdiniz?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Onlar hayatın düşmanıdırlar sevgilim…
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva