HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
19 Mart 2014 Çarşamba - 13:35

İl Genel Meclisi’nin son imtihanı: RES!

İzmir İl Genel Meclisi'nde yerel seçime günler kala rüzgar enerji santrali (RES) krizi yaşanıyor. Valilik makamından il genel meclisi toplantı gündemine gönderilen 83 adet RES kararı için plan değişikliği talep edilirken ihtisas komisyonları farklı görüş bildirdi. Karaburun'a yapılması planlanan RES'lerin olağanüstü meclis gündemine yeniden gelmesi bekleniyor.

İl Genel Meclisi’nin son imtihanı: RES!

Fatih YAPAR/EGEDESONSÖZ - Yerel seçimden sonra yasal olarak kapanacak olan İl Özel İdaresi'nin tüm yetkileri Büyükşehir Belediyesi'ne geçecek. Özel İdare'nin siyasi karar organı İl Genel Meclisi seçime günler kala olağanüstü toplantı yapma kararı alırken toplantının hafta başında gerçekleştirilmesi planlanıyor. Olağanüstü toplantı yapılmasına gerekçe olarak gösterilen en önemli konuların başında rüzgar enerji santralleri (RES) geliyor.  Geçtiğimiz hafta yapılan son il genel meclisi toplantısının gündemine gelen 83 adet RES talebi mecliste kabul edilmemişti.
 
Doğal güzellikleri ve turizm potansiyeli ile dikkat çeken Yarımada Bölgesi'nin en önemli yerleri arasında bulunan Karaburun'un Bozköy, Değirmentepe, Kargılıktepeleri ve Yaylaköy köylerini kapsayan RES inşaatları için valilik plan değişikliği talebi getirdi.  RES türbini, şalt sahası, sosyal ve idari tesisler ile trafo-ana bağlantı yolları il genel meclisinin ihtisas komisyonlarını da böldü.  İmar Komisyonu yazdığı raporda 'RES çevreye zararlı değildir" derken Hukuk Komisyonu RES'ler hakkında geniş rapor yazarak durumun olumsuzluk teşkil edeceğini ifade etti. İmar Komisyonu'nun olumlu kararına Çevre Sağlık Komisyonu ile Tarım ve Hayvancılık Komisyonları da destek verdi. 
 
TELAFİSİ MÜMKÜN OLMAYAN ZARARLAR
Hukuk Komisyonu raporunda, "İmar planlarının amacı belirli planlar dahilinde çevre ve görüntü kirliliği yaratmadan o yeri güzelleştirmek, halkın huzur ve mutluluğunu sağlamaktır. Yapılan inceleme ve tetkikler ile daha önce komisyonlarda görüşülüp İl Genel Meclisi'mizin 4 Ekim 2013'te aldığı kararda 'RES'ler çevreye zararlıdır' denilmiştir. Mevcut RES'lere ilave yapılacak RES'ler Yarımada'da telafisi mümkün olmayan zararlara neden olacaktır. Ayrıca RES ile ilgili çevre toplantıları, bölge halkının görüşlerini alma ve STK bilgilendirme faaliyetleri gerçekleşmemiştir" denildi.


 
YARIMADANIN YARISINDAN FAZLA ALAN
Raporda ayrıca 2005-2008 yılları arasında 'ÇED gerekli değildir' raporuna istinaden aynı bölgede 110 adet türbin kurularak 6 firmaya lisans verildiği ifade edildi. RES projelerinin Yarımada'nın üçte iki bölümünü kapsadığı dile getirilirken raporda şu ifadeler kullanıldı:
 
"RES'lerden birisinin yüksekliği 85 metredir. Kulelerin kanat çapı 80 metre olmakla birlikte bunların dönmesi ile birlikte çıkan ses gerek insanları, gerekse hür türlü canlıyı rahatsız etmektedir. Bu kulelerin artması sonucu çevreye daha çok zarar verileceği açıktır. Ayrıca toz bulutları ve kirlilik sonucu fauna yanı bitkiler de zarar görecektir. Bu santraller görüntü kirliliği yarattığı için turizmi de etkileyecektir"
 
İŞTE RES KARARINA  'HAYIR' VE 'EVET' DİYENLER
Hukuk Komisyonu Başkanı Ebru Marangoz Özkan, Başkan Vekili Engin Barış Güldoğan ve Üyeler Mahmut Esat Aslan. Ayla Eğit, Nazife Çavuşoğlu 'hayır' derken diğer komisyonlar 'evet' diyerek RES'lere onay verilmesini istedi.

Komisyonlardan, Çevre ve Sağlık Komisyon Başkanı Ali Metin Paloğlu, Başkan Vekili Erol Soyuer ve Üyeler Nesrin Beykoz, İhsan Arslantaş, Mehmet Akif Yenel, Tarım ve Hayvancılık Komisyonu Başkanı Mehmet Demircan, Başkan Vekili Ahmet Baki Yetim ve Üyeler Cengiz Horasan, Mehmet Necati Tatlı, Mustafa Köse olur verirken daha önce İmar Komisyonu Başkanı ve üyeleri olumlu oy kullanmıştı. 
 
OLAĞANÜSTÜ GÜNDEME GELECEK Mİ?
İl Genel Meclisi'nin ihtisas komisyonları ile üyelerini bölen RES teklifi valilikten gelirken kurumun kapanmasına günler kala olağanüstü meclisin gündemine yeniden getirilmesi bekleniyor. İl Genel Meclis Başkanı Serdar Değirmenci'nin kararı ile toplanan ve gündem maddeleri oluşturulabilen olağanüstü toplantıda ne yapılacağı ise merakla bekleniyor. Öte yandan toplantının 24 Mart Pazartesi yapılacağı ifade edildi
 

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Halit 19 Mart 2014 Çarşamba 21:43

Herkes çevreci enerjiye dönerken İzmir gibi ileri bir toplum buna nasıl karşı çıkar ? Hem de bu ülkenin enerji kaynağımsıkıntısı olduğu halde! Gidin avrupayı biraz ziyaret edin

Yorumu oyla      12      10  
Güzel İzmirim 19 Mart 2014 Çarşamba 17:17

Bu ne perhiz, ne lahana turşusu? Anlamadım.

Yorumu oyla      12      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Gaziemir’de ‘yeşil kutlama’
Gaziemir Belediyesi, Dünya Ormancılık Günü ve Orman Haftası nedeniyle ...
İpek Nostalji Turnuvası'nda kazanan AOSB
Kanser tedavisi gören 7 yaşındaki İpek’in adını taşıyan ve 5 aydan beri ...
Bergama’da fidan bayramı: Kocaoğlu’ndan ‘yerelde kalkınma’ mesajları
İzmir Büyükşehir Belediyesi, “20 bin çiftçiye toplam 500 bin meyve fidanı”nın ...
 
Konaklı 39 çifte toplu nikah
Beş yıl boyunca bine yakın çiftin nikahını kıyan Demokratik Sol Parti ...
Konak’ta Sunshine Band’den unutulmaz konser
Konak Belediyesi tepeden tırnağa yenilediği Güzelyalı Fuat Göztepe Parkı’nda ...
CHP Çiğli’nin Eski Başkanı’na Büyükşehir’de kritik görev
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'na yakın siyaset yapan ...
 
Bornova'daki tarih Cumhuriyet evi oldu
Bornova Belediyesi 1912 yılından kalma eski bir Bornova evini restore ...
Sporda yılın belediye başkanı Aziz Kocaoğlu
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Türkiye Gençlik Konfederasyonu ...
Güzelbahçe'nin kahramanları için dayanışma yemeği
Güzelbahçe Belediye Spor Kulübü'nün dayanışma yemeği görkemli geçti.
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Çıkışlar kapalı
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bardak boş mu dolu mu?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
19 Mayıs 'yorulmadan' ilerleme günüdür
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Ben böyle inanıyorum!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Çıkmasaydı Samsun’a neler gelirdi başımıza?
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Büyük Altaylılar haydi kongreye!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva