HABERLER>OTOMOBİL
17 Ağustos 2020 Pazartesi - 08:30

İkinci el arabada fiyat artışına yasal fren!

Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan ikinci el motorlu kara taşıtlarının ticareti hakkındaki yeni yönetmeliğe göre hem kiralama şirketlerini ilgilendiren hem de bireysel satış yapanları ilgilendiren birçok yeni karar gündeme geldi. Kiralama şirketlerine ellerindeki araçları satmak için en az bir yıl boyunca kiralama faaliyeti yapma şartı getirildi. Bireysel ilanlarsa artık tüm bilgileri vermek zorunda. ‘Bu gelişmenin sektördeki suni fiyat artışını bitireceği’ yorumu yapıldı.

İkinci el arabada fiyat artışına yasal fren!

Otomotiv sektöründe hızlı başlayan 2020 yılı ile birlikte ikinci el pazarında da hareketlilik zirveye çıktı. Hem sıfır otomobile hem de ikinci el araca olan talep artışı fiyatların da zirve yapmasına ve sektörde özellike ikinci elde ciddi sorunların oluşmasına neden oldu. Bazı modellerde ikinci el fiyatları tedarik sıkıntısı yaşanan sıfır otomobillerin bile üzerine çıkmıştı. Bu hareketliliğe bazı regülasyonların getirilmesi gerekliliği konuşulurken, geçtiğimiz gün Ticaret Bakanlığı’ndan yapılan yeni kanun açıklaması ile sektöre düzenleme geldi. Bu gelişme sektör genelinde olumlu karşılandı.

EN AZ 1 YIL KİRALAMA
Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan ikinci el motorlu kara taşıtlarının ticareti hakkındaki yeni yönetmeliğe göre kiralama şirketlerine araçları satmak için en az bir yıl boyunca kiralama faaliyeti yapma şartı getirildi. Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmelikte, “Motorlu kara taşıtı kiralama faaliyetinde bulunan işletmeler tarafından en az bir yıl süreyle kiralanan taşıtların bu işletmelerce satışı yapılabilir” ibaresi yer aldı.

EN FAZLA 3 ADET
Yönetmelik ile ikinci el araç ticaretine getirilen bir başka yenilik ise, “İkinci el motorlu kara taşıtı ticareti, yetki belgesine sahip işletmeler tarafından yapılır. Bir takvim yılı içinde doğrudan veya aracılık yapılmak suretiyle gerçekleştirilen üçten fazla ikinci el motorlu kara taşıtı satışı, aksi Bakanlıkça tespit edilmedikçe ikinci el motorlu kara taşıtı ticareti kabul edilir” maddesi oldu. Buna göre, yetki belgesi olmayanlar bir yıl içinde en fazla 3 adet ikinci el araç satışı yapabilecek.

13. MADDE KRİTİK
“İkinci el motorlu kara taşıtının tanıtımı ve ilanı” başlıklı 13. maddede: “Satışa sunulan ikinci el motorlu kara taşıtının üzerinde kolaylıkla görülebilir ve okunabilir şekilde taşıta ilişkin tanıtıcı bilgilerin güncel olarak yer aldığı bir tanıtım kartı bulundurulur. Tanıtım kartında yetki belgesi numarasına ve ikinci el motorlu kara taşıtına ilişkin aşağıdaki asgari bilgilere güncel olarak yer verilir” denildi. Bu bilgilerin en önemlileri arasında, ‘plakanın eksiksiz verilmesi, hasar kaydı, rakam veya harflerinin bir kısmı karartılmak suretiyle motor ve şasi numarası’ gibi maddeler de yer alıyor. Bu değişiklik ile internet üzerinden yapılan ticarete de regülasyonlar gelmiş olacak. Hem çalıntı araç satışının hem de yanlış bilgilendirmenin önüne geçilmesi planlanıyor. (Hürriyet)

 
Büyükşehir Belediye Başkanı Korona'ya yakalandı
 
Mehmet KARABEL yazdı... O’nu dünya yıldızı yapan okuluna Rektör olarak dönüyor!
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
YORUMCU 17 Ağustos 2020 Pazartesi 11:32

Hiçbir şeyi değiştirmez bu adımlar! Ayrıca sıfır 2020 model arabanın 200.000 olduğu ülkede 2017-2018-2019 model arabayı araç sahipleri 100.000'e mi verecek?!?! yok ya! Ha ne olur sıfır arabanın fiyatı düşer 90-100'lere ona göre de ikici el fiyatları düşer.

Yorumu oyla      7      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İkinci el araç satışında yeni düzenleme
Ticaret Bakanlığınca yapılan yeni düzenleme Resmi Gazete'de yayımlandı. ...
Başkan Batur, esnafı yalnız bırakmadı
Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, taksimetre ayarı yaptıran taksicileri ...
TOGG'dan yerli aracın fiyatıyla ilgili açıklama
Türkiye'nin Otomobili Girişim Grubu (TOGG) seri üretime geçilecek elektrikli ...
 
Araç muayene süreleri uzatıldı
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Covid-19 tedbirleri kapsamında araç muayene ...
Elektrikli otomobil satışları ikiye katlandı
Yılın 7 ayında Türkiye'de 191 adet elektrikli ve 8 bin 129 adet hibrit ...
İkinci el otomobil fiyatları öyle uçtu ki... Rakamlar, başkana bile 'of' dedirtti!
İzmir Otokent Yönetim Kurulu Başkanı Fevzi Demir, "40 bin liralık araba ...
 
Toyota Türkiye'de üretime ara verdi!
Toyota Türkiye, planlı bakım, onarım ve revizyon çalışmaları nedeniyle ...
Kampanyada sadece 3 otomotiv markası kaldı!
Kamu bankalarının hafta sonu 6 otomotiv firmasını taşıt kredisi paketinden ...
3 kamu bankası araba kredi paketlerini kaldırdı
Ziraat Bankası, Halkbank ve Vakıfbank'tan yapılan ortak açıklamada, Honda, ...
 
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Endüstriyel futbol öğütüp yutuyor!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Statlara sığmayan 23 Nisanları özledik!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İlk Milli Bayramımız!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
CHP ne yaptı, ne yapmalı?
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
CHP'li ıstakozlar iş başında...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva