HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
17 Mart 2023 Cuma - 19:54

İçinde depremzedeler yaşıyordu... Uzundere konutları için kritik karar!

Milliyetçi Hareket Partisi İzmir Büyükşehir Belediye Meclis Grup Başkan Vekilliği yaptığı dönemde yazılı önerge ile Uzundere konutlarının depremzedelere öncelikli satılması önerisini sunan Selahattin Şahin’in önerisi mecliste gündeme alındı. Komisyonlardan alınan karar sonrası ilgili önerge ‘altlığı yok’ gerekçesiyle reddedildi. Ayrıca konutların devlet ihale kanunu tarafından satışının yapılması önerisi de mecliste oy çokluğuyla kabul edildi.

İçinde depremzedeler yaşıyordu... Uzundere konutları için kritik karar!

Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ – İzmir Büyükşehir Belediyesi Mart ayı olağan meclisinin son oturumu gerçekleştirildi. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in katılmadığı oturuma Başkan Vekili Mustafa Özuslu başkanlık yaptı. Meclisin gündeminde ise kritik gündemler yer aldı.

15 Mart 2021 tarihinde Sonsöz TV'ye konuk olan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer depremzedelere müjde vererek istemeleri halinde oturdukları konutları kendilerine satabileceklerini açıklamış ve "30 Kasım'dan itibaren oraya yerleştirdiğimiz vatandaşların bütün eşyaları sağlandı, elektrik ve suyunun tamamını Büyükşehir karşılıyor. Biz vatandaşlara çıkacağınız zaman bunları götürebilirsiniz dedik. Biz bu evlerin uzun vadeli, uzun taksitle içeride oturan vatandaşlar isterse, onlara satmak istiyoruz. Eğer memnun kalıp evi gibi hissettiyse, içinde eşyası da mevcut, eğer ev sahibi olmak isterse bunları onlara satmak istiyoruz. 224 aile var, bunlar burada öncelikli olacak" ifadelerini kullanmıştı.

Soyer'in açıklamasının ardından ise İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi Milliyetçi Hareket Partisi Grup Başkanvekili Selahattin Şahin yazılı bir önerge vererek sürecin hızlandırılmasını istediğini belirtmişti.

BÜYÜKŞEHİR KARARINI VERDİ
İlgili önergeyi inceleyen İzmir Büyükşehir Belediyesi Hukuk, Plan ve Bütçe Komisyonları kararını verdi. Buna göre ‘depremzedelere satılsın’ önerisini değerlendiren komisyonlar üyeleri, “Uzundere Konutlarının depremzede kardeşlerimize uzun vade ve uygun fiyatla satışının gerçekleştirilmesine yönelik Yazılı Önergenin; “Konunun hazırlık ve fizibilite çalışmaları ile konutlarda ikamet eden depremzede vatandaşlarımızın beklenti ve ekonomik tercihlerinin belirlenmesi sonrasında ele alınması gerektiği öngörülerek, altlığı olmayan ve somutlaştırılmayan önergenin Başkanlık Makamınca yasal mevzuat ve belediyemiz envanterleri çerçevesinde ele alınmasının uygun olacağı hususuna işaret edilerek…” gerekçesi ile oy çokluğu ile reddine karar verdi.

İlgili önerge ile birlikte ayrıca  "Yaşar Kemal Mahallesi, 11255 ada, 1 no’lu parsel üzerinde yer alan B-4 blok, 11260 ada, 1 no’lu parsel üzerinde yer alan B-9 blok, 11265 ada, 1 no’lu parsel üzerinde yer alan B-9 ve B-10 bloklarda bulunan ve önerge eki listede yer alan bağımsız bölümlerin hak sahipleri tarafından tercih edilmemesi nedeniyle yıpranmasının önüne geçebilmek ve kamu zararı oluşmasını engellemek amacıyla 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu kapsamında satışının yapılabilmesinin" gündem maddesi de görüşüldü.

SEVİL: HUKUKİ SONUÇLAR DOĞACAKTIR
Konuyla ilgili ilk olarak söz alan AK Parti Meclis Üyesi Burçin Kevser Sevil, "Biz burada dile getirdik, bize burada bazı bilgiler verildi. 109 tanesinin satışı yapılacağı ile ilgili. 109’un içerisinde 30 Ekim depremindeki depremzedelerin olduğu belirtildi. Burada kiracıların da ikamet ettiği belirtildi.Bize 31 Mayıs tarihinden belirtildi. Biz şu anda Mart ayındayız. Biz dedik ki; Burada depremzedelerin olduğu yerde bazı hukuki sonuçları doğacaktır. 31 Mayıs geçildiğinde kiracılar ve depremzedeler ile ilgili mağduriyet oluşturmadan daireleri boş hale getirirseniz, bunun içinde sayı varsa biz bunlarla ilgili olumlu görüş bildirebiliriz ancak burada içinde bulunan depremzedeler  ve kiracılar nedeniyle mağduriyetler doğacak ve çok acı sonuçlar da beraberinde getirecek. Biz 2023 yılı bütçesi yaptık. Bakım ve onarımı ile ilgili, biz bu satış kararın hukuken sorun  olmasa da vatandaşlar açısından doğru olmadığını görüşünü belittik" diye konuştu.

AYDIN: FİKREN UZAK DEĞİLİZ ANCAK...
AK Partili Sevil'e yanıt veren CHP Grup Başkanı Murat Aydın, "Bu önerge daha önce de gelmişti. Tunç Başkan da önergenin temelde mantığını kabullendiğini ve buradaki konutları depremzedeler satılmasını doğru olduğunu ancak mevzuat sorunları olduğunu söylemişti.  Geçtiğimiz yıllarda 7061 sayılı torba kanun denilen bir kanunla bazı kanunlarda değişiklik yapıldı. Bunda kamudaki lojmanların satılması ile ilgi düzenleme yapıldı.Burada merkezi hükümet aynı sıkıntı yaşadı. Merkezi hükümet siyaseten içinde oturanlara satılması fikrindeydi. Ancak mevzuat buna el vermediği için bir yasal değişiklik yaparak, yine ihaileye çıkmasına,  ihaleyi alana indirim yapılmasına yönelik bir formül üretti. Ancak bizim bu alanla ilgi böyle bir düzenleme yok. Bizim bu nedenle kamuya ait alanı ihale kanunu dışında satış imkanımız olmadığı için, bu ihaleye herkesin girmesini önleyecek koşullar koymamız da mümkün değil. Fikren uzak değiliz ancak elimizdeki düzenleme bunu gerektiriyor" ifadelerini kullandı.

YILDIZ: SATIŞA ACİL BİR DURUM YOK
AK Parti'den söz alan Grup Sözcüsü Hakan Yıldız ise, "İlk maddeyi  kanunen değerlendirebiliriz ancak asıl konu ikinci önerge. Biz bir kira bir yuva kampanyası yapıyoruz belediye olarak. Bunu depremde mağdur olan insanlara vermek için. Burası bir lojman değil belediye mülkiyeti. Satışı da şu an yapmak zorunda değiliz. Buranın hak sahibi için tercih edilmemesi ve yıpranmamsı amacıyla satışı deniliyor. Biz bunu depremzedelere kullandırma şansımız varken satış miktarını mantıklı olmadığını düşünüyoruz. Bunu kampanya dahilinde düşünebiliriz. Satışa acil bir durum yok. Büyükşehir Belediyesinin başlattığı kampanya çok doğru bir kampanya. Bu nedenle maddenin komisyona iade edilmesi ve kampanya dahilinde değerlendirilmesi gerekiyor" dedi.

YÖRÜK: KAPIYA KOYACAĞIMIZ ANLAMINA GELMEMEKTEDİR
Son olarak yanıt veren CHP'li Meclis Üyesi ve Hukuk Komisyonu Başkanı Ufuk Yörük, "Satış kararının verilmesi satışların bugün uygulanacağı anlamına geliyor. Biz elimizde kalanları değerlerin artış kararını veriyoruz. Bunlar ortalama 4-5 ay sonra hayata geçebilecek satı kararları.Bugüne kadar ki uygulamalarımız da 30-40 satışlar halinde yapıyoruz. Bugün yaptığımız satış kararı yarın depremzedeleri kapıya koyacağız anlamına gelmemektedir" diye konuştu.

İlgili önerge görüşmelerin ardından komisyonlardan geldiği şekli ile meclisten kabul edildi. Buna göre Uzundere'de depremzedelerin yaşadığı konutların satışına onay verilirken, konutların alımında depremzedelerin öncelikli hale getirilmesi önerisi reddedilmiş oldu

 
Başkan Sandal'dan ‘emsal kararı’ yorumu: Sağduyulu bir yaklaşım!
 
İktisat Kongresi'nde İYİ Partili Yılmaz'dan 'acı reçete' uyarısı: 1-2 yıl zor geçecek!
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Cemalettin 17 Mart 2023 Cuma 20:21

İzmirin deprem den yıkılmasını mı bekliyorsunuz daha bu neyin tartışması

Yorumu oyla      2      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Başkan Sandal'dan ‘emsal kararı’ yorumu: Sağduyulu bir yaklaşım!
İstinaf Mahkemesinin 5'inci İdare Mahkemesi'nin emsal davasına verdiği ...
Prof. Dr. Demiralp: Başarıyla yürüme gücüne sahibiz!
İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi kapsamında konuşan iktisatçı Prof. Dr. ...
Doç. Dr. Erol Köroğlu: Eleştirel okurlar yetiştirmeyi başarmalıyız
İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi’nde konuşan Boğaziçi Üniversitesi Türk ...
 
İktisat Kongresi'nde paydaş grupları buluştu
İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi, üçüncü gününde paydaş buluşmalarıyla ...
Emsal davasında flaş gelişme.... İstinaf'tan depremzedeleri sevindiren karar!
İzmir 5'inci İdare Mahkemesi'nin yürütmeyi durdurma kararı verdiği Bayraklı'daki ...
Prof. Dr. Halıcı: Atatürk Türkiye’nin ilk büyük girişimcisidir
İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen İkinci Yüzyılın İktisat ...
 
İZSU'dan 'Gençlerin KonuSU Gelecek' buluşması!
İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü, suyun hayatımızdaki ...
İhtiyaç Haritası Kurucusu'ndan İzmir'e övgü: Öncü oldu!
İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi kapsamında konuşan İhtiyaç Haritası Kurucusu ...
Karşıyaka'da maaş krizi: Parça parça değil tek seferde!
Genel-İş İzmir 8 No’lu Şubenin örgütlü olduğu Karşıyaka Belediyesine ait ...
 
Filiz SEZER
Filiz SEZER
Etkili fedakârlık ve kayıp milyarlar
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’in deprem bölgesindeki büyük dayanışması…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu seçimin neden bunca talibi var?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva