HABERLER>YAŞAM
2 Şubat 2022 Çarşamba - 11:18

Hülya Koçyiğit'in bilinmeyen Fatma Girik anısı

TRT 2'de yayınlanan 'Film Gibi Hayatlar'a; sinema tarihçisi Burçak Evren, sinema yazarı Alin Taşçıyan, Fatma Girik'in menajeri Bircan Usallı Silan'ı konuk etti. Sunucu Hülya Koçyiğit, Girik’in hayatı, filmleri, sinema tarihimizdeki öneminin ve sanatçıyla anıların anlatıldığı programda, "Sinemamızın çınarı canım arkadaşım Fatma Girik'i kaybettik. Acımız çok taze, çok büyük. 'Türk sineması' deyince akla ilk gelen, mesleğine tutkuyla bağlı bir sanatçıyı, bir efsaneyi o cesur dev yürekli kadını anacağız. Aslında onu anlatmaya ne kelimeler ne de belki zamanımız yeter" dedi.

Hülya Koçyiğit in bilinmeyen Fatma Girik anısı

Hülya Koçyiğit, Fatma Girik, Filiz Akın ve Türkan Şoray’ı 'Dört Yapraklı Yonca' kitabıyla anlatan Bircan Usallı Silan, 'Dört Yapraklı Yonca' sözünü son defa kullanmak istediğini, "Onsuz böyle bir şey olmaz. 'Yaprağın biri düştü' de olmaz. Onu sindiremiyorum içime" sözleriyle açıkladı. Silan "Şu an halen inanamaz durumdayım ama Fatma Girik gözümün önünde hep ya iki numara kesilmiş, kısacık saçları kot pantolonu ve botlarıyla rüzgar gibi esen, söylediğinde sözünün arka arasında duran bir kadın olarak kalacak" dedi.

"FATMA GİRİK'İN KAYBI SADECE BİR STARIN KAYBI DEĞİL"
Sinema tarihçisi Burçak Evren, Girik'i anlatmanın kolay olmadığını ve onun gibi bir oyuncunun tek yönünü anlatmanın ve de özetlemenin mümkün olmadığını söyledi. "Fatma Girik'le bir saat konuşan, onunla ömür boyu arkadaş olmuş gibi olabiliyor. O duyguyu bize verebiliyordu, hepimiz onun dostuyduk veya o hepimizin dostuydu. Fatma Girik’in kaybı sadece bir starın kaybı değil. Hepimizin yaşamında var olan, belki de gittiği vakit, yokluğunu hissettiğimiz bir sektörün de temel direklerinden birisi. Kırsal kesimin o kıstırılmış çelik kadınını oynadığı kadar, küçük burjuva kadınını oynadı. Ama hep Fatma Girik oldu. onun için Fatma Girik’i ne bir kalıba koyabilirim ne bir kelimenin içine sıkıştırabilirim. En önemli özelliklerinden birisi ise bana göre o şöhretin kendine getirdiklerini değil de kendi kişiliğin o şöhrete getirdikleriyle ön plana çıktı. Sanki bir ünlü oyuncuyla onun seveni arasındaki değil, kardeşiymiş gibi" ifadelerini kullandı.

"O ROLÜ İÇİN AĞLIYOR, BEN HAYRANLIKTAN AĞLIYORUM"
"Yıllarca hep beraber omuz omuza haklarımızı talep ettik. Sette birimize bir şey olduğu zaman ilk o heyecanla kapar, kucağına aldığı gibi hastaneye götürürdü. Bu yönleri de çok gelişmiş bir kişiydi" diyen Hülya Koçyiğit, Fatma Girik’in rolü için gereken her şeyi düşünmeden yaptığını, mesleğine tutkuyla bağlı olduğunu söyledi.

Hülya Koçyiğit, Fatma Girik'le bir anısını şöyle anlattı:
"Memduh'la yaptıkları bir film vardı. Film sahnesi için saçlarını kazıtması gerekiyor. sıfır numara tıraşa vurması gerekiyor. Beni aradı çok sık görüştüğümüz için. 'Hülya yarın böyle bir sahne var, gelsene' dedi. Seve seve gittim. Bir yandan, o güzelim uzun, simsiyah saçlar kazınıyor, gözünden yaşlar akıyor. Ben onu seyrediyorum. Tutamıyorum kendimi, ağlıyorum. O rolü için ağlıyor, ben hayranlıktan ağlıyorum. Böylesine bir sanatçı, her türlü rolün üstesinden gelebilmek, hakkını verebilmek için kilo da alması gerekiyorsa, zayıflaması da gerekiyorsa, saçı da kesilmesi gerekiyorsa yapardı."

"YÖNETMENİN DEĞİL, FATMA GİRİK'İN FİLMİ"
Sinema eleştirmeni ve yazarı Alin Taşçıyan, Fatma Girik’in kadın rollerinin bir yerinden tutup, onları kurbanlıktan çıkararak güçlüye çevirdiğini söyledi: İçgüdüleri ile aslında bir kadın olarak kendisini sinemanın içinde konumlandırdığı yerden, kurban olan, sürekli acı çeken, sevdiğine kavuşamayan, tacize uğrayan, çocuğu olmayan, çocuğunu kaybeden, bir ödül gibi, bir armağan gibi erkeklerin peşinden koştuğu, ele geçirilen o kadın tipinin içinden birden içgüdüsel olarak bir kadını güçlendirme enerjisi çıkıyor. O kadınların bir yerinden tutuyor ve onları kurbanlıktan çıkarıp güçlüye çeviriyor. Şimdi herkes kadın güçlendirmeden bahsediyor. Fatma Girik’in içinde varmış  bir anda o filmlerin içinden çıkıyor. Film, yönetmenin kontrolünden çıkıp Fatma Girik’in filmi oluyor.

"MEMDUH GİTTİ HER ŞEY BİTTİ"
Koçyiğit, Girik’in sinemaya ve Memduh Ün’e olan aşkından da söz ederek, "Sinemayı çok sevdi ama çok sevdi, tutkuyla bağlıydı, yaptığı işe tapıyordu, Memduh Ün’e de tutkuyla bağlıydı. Onu yakın zamanda ziyaret ettiğimde iyileşeceği, ayağa kalkacağı bu sefer yönetmenlik yapacağı hayaliyle yaşıyordu ve senaryoyu anlatıyordu. 'Bak Hülya şu sahneyi şöyle çekeceğiz, sen oynayacaksın ona göre' diyordu. Sinema son anına kadar onunla beraberdi. 'Hülya be Memduh gitti her şey bitti artık' sözlerini unutamıyorum. Büyük bir aşktı" şekline konuştu.

Bircan Usallı Silan ise Fatma Girik-Memduh Ün aşkını, "Bircancığım bin kere dünyaya gelsem, bin kere ona aşık olurum, bu hayatı yine onunla geçiririm demişti. Ama Memduh Bey'in de ona çok büyük aşkı vardı. Evinin her yerinde fotoğraflar vardı. Hiç kimsede öyle bir arşiv görmedim. Memduh Ün, Fatma Girik’i tanıdığı andan itibaren çıkan bütün haberleri toplamış ve ciltlettirip, onları kütüphaneye dizmişti" diyerek anlattı.

 
Büyükşehir can dostlara mama dağıtımını arttırdı
 
Başkan Sandal: Mali disiplini sağladık!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Fatma Girik'in ölümü ile ilgili ihmal iddiası!
Kardeşi, Fatma Girik'in ölümünde ihmal olduğu iddiasıyla hastane yetkilileri ...
Hakkı Atila hayatını kaybetti
İzmir’de Atila Doğtaş markasıyla mobilya sektöründe hizmet veren İşadamı ...
Mehmet KARABEL yazdı... Piyanomu satın, parasını hastaneye bağışlayın!
Mehmet KARABEL yazdı... Piyanomu satın, parasını hastaneye bağışlayın!
 
Ece Erken eşinin tabutu başında gözyaşı döktü
İstanbul Bakırköy'de balık restoranında uğradığı silahlı saldırı sonucu ...
Kendi 53, kalbi 35 yaşına girdi!
İzmir'de kalp nakilli gazeteci Çağatay Çağlar, 53. yaş gününü kutlarken, ...
Fatma Girik son yolculuğuna uğurlanıyor
Tedavi gördüğü hastanede pazartesi günü hayata veda eden Fatma Girik’in ...
 
Ünlü oyuncu Ayberk Pekcan hayatını kaybetti
Bir süredir akciğer kanseri tedavisi gören ünlü oyuncu geçen hafta memleketi ...
Usta oyuncu Fatma Girik hayatını kaybetti
Yeşilçam'ın usta oyuncusu Fatma Girik 79 yaşında hayatını kaybetti. Hastaneden ...
Öykü Arin'in ilk karne heyecanı
LÖSEMİ tedavisi gören ve babasından alınan yarı uyumlu nakille yeniden ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Aydınlanmanın alacakaranlığında
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Çöl tozu meselesi: Yararlı mı, zararlı mı?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Cumhuriyet'i ve Atatürk’ü anlamak
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
O gün bugündür!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Keser döner sap döner!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Cehaletin tek korkusu kadındır…'
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva