HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
5 Ekim 2022 Çarşamba - 19:43

Halk Konut’ta imzalar tamam... Soyer: Bu can bu bedende oldukça…

Halk Konut tarafından Bayraklı'da gerçekleştirilen toplu imza töreninde konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “Ekonominin felakete sürüklendiği böyle zor bir dönemde, Halk Konut Projesi ile İzmir’den tüm Türkiye’ye umut oluyoruz. Bu bir umut meselesi. Ama size şunu temin ederim. Bu can bu bedende durdukça, arkadaşlarımız ile beraber verdiğimiz emek ve alınteri sonuna kadar helal olsun. Çünkü sonuna kadar sizi yalnız bırakmayacağım. Sonuna kadar yanınızda olmaya devam edeceğim. İzmir yaydığı ışık ile Türkiye'ye örnek olacak” dedi.

Halk Konut’ta imzalar tamam... Soyer: Bu can bu bedende oldukça…

Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ -İzmir depreminde hasar alan ve yıkılan binaların yeniden yapımı için İzmir Büyükşehir Belediyesi şirketleri İZBETON, EGEŞEHİR A.Ş ve Bayraklı Belediye Şirketi BAY-BEL ile İZDEDA KOOP arasında startı verilen Halk Konut Projesi’nde bir toplu imza töreni daha gerçekleştirildi.

Onur Apartmanı, Seven Sitesi, Yeni Ay Sitesi, Özkanlar 36 Apartmanı, Işık Apartmanı, Ömer Bey Apartmanı, Başarı 2-3 Apartmanı ile imzalanan protokol kapsamında toplam 409 bağımsız birimin yapımı için adım atılırken, törene Cumhuriyet Halk Partisi İzmir İl Başkanı Deniz Yücel, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Bayraklı Belediye Başkanı Tunç Soyer, Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal, İzmir Depremzedeleri Derneği Başkanı Haydar Özkan ve çok sayıda depremzede vatandaş katıldı.

SOYER: ŞEHRİMİZİN YENİ MAHALLERİNİ İNŞA EDİYORUZ
İmza töreninde açıklamalarda bulunan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “30 Ekim depremi sonrasında depremzede vatandaşlarımızın yaralarını sarmak için vakit kaybetmeden çok sayıda adım attık. Tüm zorlu koşullara ve ekonomik krize rağmen asla mazeret üretmedik. Yenilikçi modeller tasarladık, İzmirlilerin dertlerine derman olmanın somut yollarını aradık, bulduk ve uyguluyoruz. Bugün Türkiye’de ilk kez uygulanan Halk Konut Projesi’nin toplu imza törenindeyiz. Halk Konut, üretenin aynı zamanda yöneten olduğu ekonomik demokrasi vizyonumuzun bir sonucu. Bu yepyeni modelin özünde; tarım, ulaşım ve daha birçok sektörde başarıyla uyguladığımız kooperatif yapılanması yer alıyor. İzmir'in kördüğüm olan eskimiş yapı stoğu sorununu çözmek amacıyla bir kentsel dönüşüm seferberliği başlatmıştık. Çağrımıza ilk önce İzmir'in iş insanları yanıt verdi ve mahalle ölçeğinde dönüşüm için yapı kooperatifleri kurulmaya başlandı. Bu sayede altı farklı bölgede şehrimizin yeni mahallerini inşa ediyoruz. Bugün toplu imza törenini gerçekleştirdiğimiz Halk Konut Projesi ise kooperatifleşme modelimizin bina ölçeğindeki örneği. Depremde evleri yıkılmış veya hasar görmüş vatandaşlarımız, binalarını yenilemek istese bile bu konuda kamunun gücünü yanında hissetmiyordu. Biz, Halk Konut projesiyle vatandaşlarımızın yanında durduk ve kooperatif kurarak kendi binalarının müteahhidi olmalarını sağladık. İzmir Büyükşehir Belediyesi şirketlerimiz İzBeton ve Ege Şehir ile Bayraklı Belediyesi şirketi Baybel, Halk Konut Projesi’nin paydaşları oldu. 15 Haziran’da Dilber Apartmanı sakinlerinin oluşturduğu Halk Konut 1 Kooperatifi ile imzaladığımız protokol, projemizin ilk adımı ve can suyu haline geldi. Projemiz, Çilek ve Kılıç Apartmanları ile büyüdü” dedi.

İZMİRLİLER YOKSULLUK VE FELAKETLERDEN DAHİ RANT ELDE ETMEYE ÇALIŞANLAR…
Kısa bir sürede çalışmalarını gerçekleştirdiklerini belirten Soyer, “7 Ağustos tarihinde modelimizi anlatmak için bir Bilgilendirme Ofisi açtık. 27 Eylül tarihi itibarıyla bine yakın depremzede vatandaşımız ofisimizden bilgi aldı. 70 site ile bilgilendirme toplantısı yapıldı.  Üç ay gibi kısa bir zaman diliminde toplamda 10 kooperatif ile çalışmaya başladık. Bugün imzalayacağımız protokollerle birlikte Halk Konut; toplam 409 bağımsız birime ve 66 bin metrekareye ulaşıyor. Bu gurur, hepimizin. Projemize 2022 sonuna kadar kurulma aşamasındaki 21 kooperatif dahil olduğunda 3 bin bağımsız birim ve yaklaşık 150 bin metrekare inşaat alanını kapsamış olacağız. Böylece depremzede vatandaşlarımızın her biri sağlıklı bir yuvaya kavuşacak.  Hiç kimsenin siyasi veya ticari kar veya rantına teslim olmadan vatandaşın özgücü ile belediyenin kurumsal kapasitesinin bir araya geldiği konut tipidir. Türkiye'de örneği yok. Buradan öğrenecek Türkiye.  Seçim beyannamemde biz Belediye Ana olacak, vatandaşlarımızın yanında şefkatle duracağız demiştim. Halk Konut bunun en güzel örneklerinden biri oldu. İzmir’de Belediye ve vatandaş kol kola girerek tarihe geçecek bir imece ortaya koyuyoruz. Bayraklı ilçemiz haricinde Buca, Karşıyaka, Çiğli ve Menderes ilçelerimizden de Halk Konut’a talepler gelmesi, dayanışmamızın daha da çok büyüyeceğini gösteriyor. Ekonominin felakete sürüklendiği böyle zor bir dönemde, Halk Konut Projesi ile İzmir’den tüm Türkiye’ye umut oluyoruz. Bu bir umut meselesi. Ama size sunu temin ederim. Bu can bu bedende durdukça, arkadaşlarımız ile beraber verdiğimiz emek ve alın teri sonuna kadar helal olsun. Çünkü sonuna kadar sizi yalnız bırakmayacağım. Sonuna kadar yanınızda olmaya devam edeceğim. İzmir yaydığı ışık ile Türkiye'ye örnek olacak” ifadelerini kullandı.

SANDAL: VATANDAŞLA NASIL EL ELE KOL KOLA OLDUĞUMUZU GÖRECEKSİNİZ
Yapılan çalışmanın önemine vurgu yapan Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal ise, “Biz deprem meselesinin siyaset üstü bir mesele olduğunu biliyoruz ama ben hem büyükşehrimiz hem bizim hem İzmir depremzede derneğimizin, hem de bütün paydaşlarımızın çabalarını boş görme işi de bizi son derece rencide ediyor. Ne yaptığımız soruluyor? Enkaz döneminde çadır sürecinde ne yaptığımız ortadaydı. Geçici konutlara yerleştirme işinde Büyükşehrimizin sağladığı imkanlarla yaklaşık bine yakın yurttaşımızı geçici konutlara yerleştirildi. Bu yurttaşlarımızın ihtiyaçları bu evlerde karşılanmış oldu. K sınırlarıyla beraber vatandaşlarımızın kayıplarını önlemekle ilgili plan notunu geçirdik. Yetersizlikten sonra Tunç Başkanımızın önderliğinde emsal artışlarını beraber getirdik. Şimdi buradan sormak gerekiyor. Bu deprem sadece İzmir’de, Bayraklı’da olmadı. Biz bu depremi Van’da da Elazığ’da da, Malatya’da da yaşadık. Bu söylediklerimizin hangisini bu bölgelerde yapabildiniz? Emeğimizin yok sayılması bizi rencide ediyor. Bugün de elimizi taşın altına koyarak, vatandaşla nasıl el ele kol kola olduğumuzu göreceksiniz” dedi.

REZERV ALANDAKİ KONUTLARI KİMLERE VERECEKSİNİZ?
Depremzedelerden beklentilerine de değinen Sandal, “Sizden beklentilerimize gelelim. Yaklaşık 2 yıl oldu. Biz vatandaşlarımızın kredi almalarıyla ilgili 2 yıl ödemesiz 18 yıl 0 faizle kredi talebimiz vardı. Peki 2 yıl sonuna ne oldu? Dağ fare doğurdu. 2 yıl ödemesiz kredi alabiliyor muyuz, hayır. 18 yıl 0 faizli kredi alabiliyor muyuz, hayır. Peki bu cazip kredilerden belli kesimler yararlanıyor mu, evet. Mesela Merkez Bankası'ndan yüzde 12 ile alıp yüzde 30 ile verebiliyor mu, evet. Söz konusu depremzede olduğunda ne kadar yalnız olduğumuzun en iyi tanıkları sizsiniz.  Rezerv alanında yapılan konutların depremzedelere verilmesi gerektiğini ifade eden Sandal, “Rezerv alanımızda yaklaşık 4 bine yakın konut yapılıyor. Buna da itirazımız yok. Elazığ’da 25 bin, bizde 5 bin. Şunu sormak isterim; vatandaşlarımız merak ediyor, rezerv alanlarındaki konutları kimlere vereceksiniz? Çevre Şehirciliğe soruyoruz TOKİ ilgilendiriyor diyor, TOKİ’ye sorduğumuzda Çevre Şehircilik ilgileniyor diyor. Buradan tekrar haykırarak söylüyorum; deprem konutları depremzedelere aittir. Oraya depremzede haricinde kimsenin gitmesine izin vermeyiz. Biz de hangi belediye başkanının talebi oldu da yerine gelmedi diyenlere taleplerimizi iletiyorum. Depremzedelerimizi emlak vergi borçları var, gelin bir yasayla bu deprem vergilerini sıfırlayalım. Bir diğer önemli nokta ise şu; gelin vatandaşlarımızın bir konutun içerisinde yaşayabilmelerin için koşullarını binanın risk durumuna bağlı olduğunu ilan edin. Az, orta, ağır hasarlı derken üzerinizde hükümlülüklerin bir kısmını az ve orta hasarlılarla ilgili vatandaşın sırtına yükleyerek bu sorumluluktan kaçmak sosyal devlet ilkesine aykırıdır. Bir an önce talepleri insani, vicdani ve acil olarak çözülmesiyle ilgili taleplerimizi bir kere daha iletmiş olduk” diye konuştu.

ARKANIZDA DİMDİK DURACAĞIMIZA SÖZ VERİYORUM
Başkan Tunç Soyer hakkında açılan soruşturmalar hakkında da konuşan Sandal, “Bu konuya girmeyecektim ama ben CHP’li bir belediye başkanıyım. Hiçbir zaman rozetimi çıkarmadım, bundan sonra da çıkarmayacağım. Hakkınızda yürütülen soruşturmalarla ilgili, Bayraklı örgütü olarak, sonuna kadar arkanızda dimdik duracağımıza söz veriyorum” ifadelerini kullandı.

ÖZKAN: YOLUNUZ YOLUMUZDUR…
İZDEDA ve İZDEDA KOOP Başkanı Haydar Özkan ise çalışmalardan kaynaklı teşekkürlerini iletirken, “Ben bugünü dertlenmeye, serzenişte bulunmaya ayırmadım. Bugün büyük bir mutluluğun günü. Bugün ‘ya bir yol bulacağız, ya da bir yol açacağız’ sözümüzün hayata geçtiği gün. Yol açtığımız kooperatif modelinin günü. Bizler depremi yaşadıktan, parasıZ, pulsuz hatta kıyafetsiz kaldıktan sonra kendi kendimize ne yapacağımızı düşünürken,  defnettiğimiz deprem şehitlerimizden sonra ne olacağız diye düşünürken, kısmette beraber olmak varmış. Tunç Soyer bey ile karşılaştık ve hep beraber olduk, hep yanımızda oldu. Evlerimizi yaptırmak için parasızlığın ne demek olduğunU herkese anlatırken kendimize göre bir yol bulduk. Belki teknik açıdan zararı olur mu bilmiyoruz ancak biz gariban, onurlu depremzedeler için gurur emsali için ‘emsal’ için uğraştık. Emsal konusunda yanımızda duran Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal’ın, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in, CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel'in ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun onayı ve desteği ile bir yolu açmış olduk. Bu bize umut verdi.  Bundan sonra bir yol daha açmalıydık ki ekonomik zorluklar içinde yıpranan, tamamen sorunları sarmal haline dönen depremzedelerin evlerine kavuşabilmesi için kredi modelini geliştirebilmemiz lazımdı. Bunu anlatabilmemiz 23 ay sürdü. 23 ay boyunca deprem vergisi veren bir depremzede olarak, 23 aydır kredi peşinde koşarken 23’üncü ayda tam bizim  istediğimiz gibi olmasa da 0,87 gibi faiz oranı ile ikinci yolumuzu açmış olduk. Bu konuyla ilgili bize destek veren eski Başbakanımız Binali Yıldırım’a ve Sayın Cumhurbaşkanımıza teşekkür ediyoruz. Üçüncü yolumuz ise Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile bize daha önce telkinlerde bulunarak söylemiş olduğu ‘depremzedeleri müteahhitzede yapmayalım, bizde destek olalım şeklindeki’ bakanlık aracılığı ile TOKİ’nin buraya gitmesi ile üçüncü yolu açtık. O yolumuz biraz yavaş ilerliyor, kısmet olursa inşallah ilerler. Bu modeli getirirken, İBB başkanlığımıza gititimizde gördük ki bu model üzerine çalışılmış. Biz bunu gördük, Dilber Apartmanı özelinde bununla başladık. 8-9 aylık zaman diliminde yoğruldu ve Tunç Başkan’ın verdiği direktifler  doğrultusunda adımlar attı ve Bayraklı Beledi Başkanı DA ‘bu çorbada bizim niye tuzumuz yok’ diyerek dahil oldu… Biz kendilerine teşekkür diyoruz. İyi ki varlar. Biz biliyoruz ki bu model İzmir özelinde Türkiye’ye rol model olacak. İstanbul’da bu konuda başladı. Bu konuda yanımızda durdunuz, desteklediniz ve yanımızda oldunuz. Tunç Başkanım yolunuz yolumuzdur, yolunuz açık olsun. Serdar Başkanımız bu zor zamanlarda pandemi gibi bir belaya rağmen verdiğiniz destekten dolayı ne kadar onur duysanız azdır. Biz sizlerle olmaktan ve bizim yöneticimiz olmanızdan mutluyuz” dedi.

 
5. Açık Balkan Wushu Kung Fu Şampiyonası başladı
 
'Hacamatçı' mahrem imama hapis cezası
YORUMLAR
Toplam 7 yorum var, 7 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
sevici 6 Ekim 2022 Perşembe 17:41

caner ballıkuyuda CHP ye oy çıkmıyor size pozitif ayrımcılık uygulamışlar.

Yorumu oyla      4      3  
izmir kentsel dönüşüm 6 Ekim 2022 Perşembe 11:24

Tunç Soyer nereyeyle fazla ilgileniyorsa bilin ki orada Belediyenin arazisi fazladır. 2 senedir cumhuriyet mahallesine imar çıkarmaya çalışıyorlar ama arsaları paylaşamadıkları için başka yerde örnenkköyde konut yaptıkları için yetişemiyorlar oyalıyorlar burada milleti. ben 10 sene sonra gelecek evi istemiyorum.Hayat bitiyor çıkar imarı çekil kenara be kardeşim nedir bu fakir insanları sırtından sömürdüğünüz.imar adı altında rant sömürüyorsunuz bunlarıda fakir insanlar istedi biz yaptyık diyorsunuz. Buradaki insanların çoğu imar bekliyor.Gelipte ev yapın bize demiyor siz yanlış anlıyorsunuz. Şu imarı çıkarın artık.Tapusunu aldığımız yerin kredisini ödüyoruz.Ulan fakir kredi ödeyip hem yaşayabilir mi hiç mi düşünmüyonuz .İmar çıkacak tapu alın dediniz aldık ver arsamın imarını Hadi ! İmar çıksın evleri yaptırıp defolup gideceğim bu şehirden

Yorumu oyla      2      3  
halk konut 6 Ekim 2022 Perşembe 11:15

Belediye çıkarı olmayan hiçbir kentse dönüşüme girmez.Gelin bakın örnekköyde kendi arazisinde izbeton ev yapıp satıyor. Kredi oranları 600 bin lira oldu zaten isteyen rahatlıkla dönüşüme gidebilir.

Yorumu oyla      2      3  
3-5 bina 6 Ekim 2022 Perşembe 11:12

3-5 bina yapmakla bu iş olmaz.Onlarda kim tarafından belli değil kimi seçtiler. Tamam birşey yapıyorsunuz ama 2 binayı izmiri kurtarmış gibi lanse etmeyin. 10 yıl sonraya anca biter obinaların hepsi bu şekilde.

Yorumu oyla      2      3  
6 Ekim 2022 Perşembe 10:29

Boş iş nedir? Depremde yıkılan evleri yapmak mı?

Yorumu oyla      2      3  
CANER 6 Ekim 2022 Perşembe 08:36

SAYIN BAŞKAN BOŞ İŞLERİ BIRAKIN İZMİRİN MERKEZİNDE BULUNAN BALLIKUYU BÖLGESİNE 2017 YILINDA İLK MÜJDEYİ AZİZ BAŞKAN VERDİ LAKİN O GÜNDEN BUGÜNE OFİS KURMA HARİCİNDE BİR İŞLEM YAPILAMADI SADECE MEVCUT KONUT YERLERİ YERİNDE ÇÜRÜSÜN ÇÖKSÜN PERİŞAN OLSUN DİYE ŞUURLANDIRMALAR YAPILDI KİMSE NE EVİNİ SATIP GİDEBİLİYOR NEDE YIKIP YERİNE YAŞANABİLİR KONUT YAPABİLİYOR. BIRAKIN BOŞ ARAZİLERİN ÇOK OLDUĞU KENDİNİZE ÇIKARI YÜKSEK OLAN ALANLARIN DÖNÜŞÜMÜ YERİNE BİRAN ÖNCE DÖNÜŞÜM GEREKEN İZMİRİN MERKEZİNE EL ATIN ARTIK BURADAKİ İNSANLAR BURALARDAN BİR KURUŞ FAYDALANAMADAN KAÇIP ORALARADA GÖÇMENLER YERLEŞİP BALLIKUYU BASMANE BÖLGELERİNİ YAŞANILMAZ HALE SOKUYORLAR BALLIKUYULU BİR AN ÖNCE KENTSEL DÖNÜŞÜMÜN BAŞLAMASINI İSTİYOR. İZMİR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ YAPAMIYORSA DEVLETE TOKİYE BIRAKIN ONLAR YAPSIN BALLIKUYULU KENDİ MAHALLESİNDE ESKİ KOMŞULARI İLE YAŞAMAK İSTİYOR DUYUN SESİMİZİ.

Yorumu oyla      5      5  
Uğur 5 Ekim 2022 Çarşamba 22:25

Birazda karabağlar 100000 konutları toki mağdurlarına el atsanız üç senedir tokinin yapacağı projeaye belediye başkanı sürekli itirazda bulunup dava açtı 750 kişinin ne günahı var tüm sevinçlerimizi aldınız götürdünüz hakkımı helal etmiyorum 750 kişi ve ailelerinin ahı üstünüze bilesiniz halk konut falan diyorsunuz ya yazık

Yorumu oyla      2      7  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İmar planları değişti... Karabağlar Meclisi onayladı...
Karabağlar Belediyesi Meclisi 2001 yılında dönemin Afet İşleri Genel Müdürlüğü ...
Buca’ya milyarlık bütçe... Aslan payı Fen İşleri'ne!
Buca Belediyesi Ekim Ayı Olağan Meclis Toplantısı ikinci oturumunu Buca ...
Soyer: “İzmir, geleceğin aydınlık Türkiyesi’ne umut olacak”
İzmir Büyükşehir Belediyesi Belediye Başkanı Tunç Soyer, Şubat 2023’te ...
 
Başkan Soyer duyurdu: Bornova Kültür Adası Projesi başlıyor
Yeşilova Höyüğü, Homeros Vadisi ve Levanten köşklerini kapsayan Bornova ...
AK Parti İzmir’in belediye başkanları projeleri sundu… Ankara’da tarım masası!
AK Partili Menemen Belediye Başkanvekili Aydın Pehlivan, Bergama Belediye ...
Çeşme'de bir ilk... Cumhuriyet Meydanı denizle buluştu!
Yıllardır atıl durumda bulunan Cumhuriyet Meydanı’nını yenileyerek dünya ...
 
Başkan Tugay Çatı Bostanlı'yı tanıttı
Karşıyaka Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, İzmir'in düşman işgalinden ...
Başkan Soyer, Sürekli ve Hızal'ı hedef aldı... ‘Provokasyon’ dedi... Arbede mahkemelik!
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, AK Parti İl Başkanı Kerem ...
Kadınlar İzmir'den seslendi: Özgürlüklerimizden vazgeçmiyoruz!
Medeni Kanun’un yürürlüğe girişinin  96. Yılı sebebiyle Konak Belediyesi ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Manisa bir 'olmaz'ı nasıl 'olur' yaptı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Endüstriyel futbol öğütüp yutuyor!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva