HABERLER>SAĞLIK
25 Ocak 2023 Çarşamba - 08:31

Günlük 5 hasta bakmayı reddetmişti… Profesöre mahkemeden kötü haber!

Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi’nin en az 5 hasta bakma kararını yargıya taşıyan profesöre mahkemeden kötü haber geldi. Kulak Burun ve Boğaz Hastalıkları Bölümü’nde görevli Prof. Dr. Mustafa Cenk Ecevit’in talebini reddeden mahkeme kararında akademik ve idari görevleri olsa da hasta bakma işleminin görevleri arasında olduğunu vurguladı.

Günlük 5 hasta bakmayı reddetmişti… Profesöre mahkemeden kötü haber!

EGEDESONSÖZ – Dokuz Eylül Üniversitesi Araştırma Uygulama Hastanesi, 28 Ocak 2021 tarihinde aldığı kararla mesai dışı gelir getirici faaliyette bulunan ve bu gerekçe ile Uygulama ve Araştırma Merkezinde hasta bakmayı reddeden öğretim üyeleri ile mesai gelir getirici faaliyette bulunmamakla birlikte hasta bakmayı reddeden tüm öğretim üyelerinin günlük asgari 5 olmak üzere hasta kabul etmesi yönünde karar verdi. Bu sayı Anabilim Dalı Başkanlığı/Bilim Dalı Başkanlığı gibi idari görevleri bulunan öğretim görevlileri açısından 2 ile sınırlandırıldı.

‘EŞİTSİZLİK YARATAN BİR SÜREÇ’
Hastanenin bu kararını yargıya taşıyan DEÜ Tıp Fakültesi Kulak Burun ve Boğaz Hastalıkları Bölümü’nde görevli Prof. Dr. Mustafa Cenk Ecevit iptalini istedi. Kararı hukuka ve kamu yararına aykırı olduğunu ileri süren Prof. Ecevit dilekçesinde “Başhekimliğin 01.02.2022 tarih ve 72292585-099-189092 sayılı yazısı ile bakılması zorunlu tutulan beş hastanın MDÖ (mesai dışı özel) olup olmaması kararının ilgili öğretim üyesine ait olduğu beyan edilmişse de dava konusu hukuka aykırı işlemin geri alınmadığı, asıl ihtiyacı olan hastaların tedavisine engel olunacağı, sağlık sisteminin basamaklı yapısına aykırı ve hastalar arasında eşitsizlik yaratan bir sürece sebep olacağı, poliklinik muayene istatistikleri incelendiğinde %100 doluluk oranıyla zor şartlarda görev yaptığı, işlemin amacının kamu yararı olmadığı, 2547 sayılı Kanuna tabi bir öğretim üyesi olduğu ve asli görevinin bilimsel çalışmalar yapmak olduğu, birçok idari ve akademik görevleri bulunduğu ileri sürülerek iptali istenilmektedir.” ifadeleri yer aldı.

‘2 HASTAYA BAKMAMAK İÇİN DAVAYI AÇTI’
Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörlüğü ise mahkemeye sunduğu dilekçesinde davacının Bilim Dalı Başkanı olduğu ve sadece günde 5 hastaya bakmamak için işbu davayı açtığını, dava konusu işlem ile hastaların alanında uzman hekimlere-öğretim üyelerine ulaşmasının sağlanmasına çalışıldığını, davacı dahil öğretim üyelerinin, makul düzeyde belirlenen sayıda hasta bakmayı reddetmesinin, idare tarafından vatandaşlara verilen sağlık hizmetlerinin aksamasına yol açacağını öğretim üyelerinin eğitim, öğretim, araştırma faaliyetleri dışında hasta hizmetlerini yürütmekle mükellef olduklarını, vatandaşların öğretim üyelerinden randevu alamadıklarını ve bazı özellikli rahatsızlıklara dair tedavilerde aksamalar yaşandığına dair çok sayıda şikayet alındığını ifade etti ve davanın reddedilmesini talep etti.

‘MEVZUATA AYKIRI DEĞİL’
Dosyayı inceleyen İzmir 5. İdare Mahkemesi söz konusu idari işlemde hukuka aykırılık bulunmadığını belirterek Prof. Ecevit’in talebini reddetti ve üniversiteyi haklı buldu. Karar istinafa taşınabilecek.

Mahkemenin kararında şu ifadeler yer aldı:

2547 sayılı Yasada öğretim üyelerinin görevleri arasında yükseköğretim kurumlarında ve bu kanundaki amaç ve ilkelere uygun biçimde önlisans, lisans ve lisansüstü düzeylerde eğitim-öğretim ve uygulamalı çalışmalar yapmak ve yaptırmak ve yetkili organlarca verilecek görevleri yerine getirmenin sayıldığı, davacının yaptığı görev dikkate alındığında poliklinik hastası bakmanın uygulamalı çalışma kapsamında olduğu ve davacıya verilebilecek görevlerden olduğu görülmüş olup, kamu yararı ve hizmet gereklerine uygun tesis edilen dava konusu işlemde hukuka aykırılık bulunmadığı sonucuna varılmıştır.

Öte yandan; dava dilekçesinde Dokuz Eylül Üniversitesi Uygulama ve Araştırma Hastanesi Yönetim Kurulunun dava konusu işlemi tesis etme konusunda yetkisi bulunmadığı ileri sürülmüş ise de Merkezin faaliyette bulunan polikliniklerinin, kliniklerinin ve laboratuvar birimlerinin, idari ünitelerin, ortak kullanım sahalarının ve yeni kurulan ünitelerin etkin çalışması için yerleşim plânlarını yapmak ve koordinasyonu sağlamanın Dokuz Eylül Üniversitesi Sağlık Uygulama Ve Araştırma Merkezi Yönetmeliği'nde Uygulama ve Araştırma Hastanesi Yönetim Kurulunun görevleri arasında sayıldığı anlaşıldığından anılan mevzuat hükmü uyarınca tesis edilen işlemde yetki unsuru yönünden hukuka aykırılık bulunmadığı görüldüğünden davacının anılan iddiasının dava konusu işlemi kusurlandırmayacağı sonucuna varılmıştır.

 
Evin önündeki üç cesedin sır perdesi aralandı!
 
İtfaiyecilere psikoeğitim!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Koronavirüsten 8 haftada 170 bini aşkın ölüm!
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, ...
DSÖ'den şurup uyarısı: 300 çocuk hayatını kaybetti
Dünya Sağlık Örgütü, sterilliği bozulmuş şuruplar nedeniyle geçen yıl ...
Bakan duyurdu: SMA Bilim Kurulu toplanacak
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, SMA Bilim Kurulu'nun 31 Ocak Salı günü toplanacağını açıkladı.
 
Kolesterolü dengelemek için meyve tüketimine dikkat!
Meyvelerin, yüksek miktarda posa (lif) içermesi sebebiyle bağırsakların ...
Ege Üniversitesi'nde geliştirildi... COVID-19 aşısında kritik aşama!
Ege Üniversitesindeki (EÜ) bilim insanlarının Kovid-19'a karşı geliştirdiği ...
Antidepresanlar 'olumlu' duyguları hissizleştiriyor
Yapılan yeni bir araştırma, yaygın kullanımı olan antidepresanların insanlarda ...
 
Bölgesel anestezide bunlara dikkat!
Anne adayları, doğum yöntemleri konusunda kararsız kalabiliyor. Sezaryen ...
Obezite cerrahisinde yeni dönem... Kriterleri değişti
21’inci yüzyılın en önemli sağlık sorunlarından biri haline gelen obezite ...
'Rahim ağzı kanseri her 2 dakikada bir can alıyor'
Dünyada her 2 dakikada 1 kadının rahim ağzı kanseri nedeniyle hayatını ...
 
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Statlara sığmayan 23 Nisanları özledik!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İlk Milli Bayramımız!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
CHP ne yaptı, ne yapmalı?
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
CHP'li ıstakozlar iş başında...
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Ayıptır söylemesi' denilirken…
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva