HABERLER>POLİTİKA
10 Kasım 2015 Salı - 10:10

Gül’den ‘veda’ telefonu: ‘Umutlar’ başka bahara!

Gül'den gelen kutlama telefonu, Davutoğlu ve çevresini rahatlatırken siyasi geleceklerini Gül üzerine kuranların umutlarını başka bahara ertelemelerine neden oldu.

Gül’den ‘veda’ telefonu: ‘Umutlar’ başka bahara!

7 Haziran’dan 1 Kasım’a kadar AK Parti içinde ve dışındaki siyasi çevrelerde ne yapacağı en çok merak edilen isim 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül oldu.
 
Tek başına iktidarın kaybedilmesinin ardından, partinin yeni yönetici kadrosuyla anlaşmazlık yaşayan çoğunluğu üç dönemlik AK Partililer Gül’ün kapısını aşındırmaya başladı. Gül’e yönelik partisiyle bağları azalan AK Partililerin bu ilgisi, özellikle 12 Eylül’deki kongre ile en üst düzeye çıktı. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın parti yönetimine kesin olarak damgasını vurduğu belirtilen kongrenin ardından Gül de 1 Kasım sonrasını öngörerek arayıştaki AK Partililerle bağını artırdı.
 
5. PARTİ
Gül, siyasi geleceklerini kendisine bağlayanların çoğaldığı 1 Kasım seçimleri öncesinde, görüşmelerinde ve medyaya yaptığı açıklamalarda, AK Parti’nin kuruluş dönemi ilkelerinden uzaklaşmaya başladığı eleştirilerini dile getirdi. Dış politikaya yönelik eleştiriler de yönelten Gül, yaşananlar için “kayıp yıllar” ifadesini kullandı. Gül’ün bu net tanımı, kendisinden bir işaret bekleyenler için en net 1 Kasım sonrası mesajı olarak algılandı. Tam o sırada gündeme gelen “5. parti” tartışmalarıyla ilgili olarak Gül’le görüşenler, “Gül, bu partinin kurucusu ve yıllarca yöneten 2 isimden biri. Asla 5. parti işlerine girmez ama partinin kurucu ideallerinden sorun gördüğü için bir oy kaybı durumunda dışlanan partilileri de geri getirecek biçimde partiyi toplamak için aktif siyasete döner” değerlendirmelerini yaptı.
 
BAŞSAĞLIĞI GERİLİMİ
Tarafların bu beklentileri içinde girilen 1 Kasım seçimlerinde çıkan sonuç, beklenmeyen ölçüde yüksek oy oranını getirince tüm koşullar değişti. Gül, ilk gün Twitter hesabından bir açıklama yaparak, “AK Parti’nin seçim başarısını kutladığını” belirtti. Ancak özellikle Davutoğlu cephesi, bu açıklamayı yeterli bulmadı. Başbakan’ın çevresinde Gül’ün bizzat telefonla ya da mesaj göndererek Davutoğlu’nu kutlaması gerektiği ifade edildi. Bu beklentide Gül’ün 10 Ekim’deki Ankara katliamı üzerine HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ı arayarak başsağlığı dilemesi üzerine yaşanan gerilim etkili oldu. Başbakan Davutoğlu, Gül’ün HDP’ye başsağlığı mesajını, “Sadece HDP’ye taziye dilemek, orada hayatını kaybeden bütün vatandaşları HDP ile özdeşleştirmek anlamına gelir. Büyük bir acı yaşadık. Türkiye’nin en büyük taziye evi Başbakanlık ofisidir” sözleriyle eleştirdi. Gül de Davutoğlu’na, “Bugün öyle ki ölülerimize başsağlığı dilediğimizde bunu bile garipseyen bir ortam ortaya çıkıyor. Bu ortam içerisinde nasıl beraber yaşayacaksınız, nasıl uzun süre herkes birbiriyle beraber olacak” sözleriyle karşılık verdi.
 
VE BEKLENEN TELEFON
Cumhuriyet gazetesinden Erdem Gül'ün haberine göre, yüzde 49 oy oranı, Davutoğlu’nun beklediği kutlama telefonunun gelmesini sağladı. Gül, önce Erdoğan’ı telefonla aradı. Ardından da Davutoğlu’nu arayarak seçim başarısı için kutladı. Gül de, Başbakanlık da, Cumhurbaşkanlığı da bu telefonu özel olarak kamuoyuna duyurmadı. Ancak telefon, parti içinde kulaktan kulağa yayıldı. Gül’ün telefonu Davutoğlu cephesinde farklı, parti içindeki muhalif isimlerde farklı sonuçlar yarattı. Başbakan cephesi, Gül’ün artık siyasi bir aktör olarak harekete geçemeyeceği sonucuyla rahatladı. Siyasi gelecekleri için Gül’e umut bağlayan AK Partililer ise bu umutlarını başka bahara ertelemek zorunda kaldı. Gül’e umutlarını bağlayan isimlerin yakın dönemde sessizce gelişmeleri izlemek için beklemeye geçecekleri, ardından Erdoğan’a değil, Davutoğlu’na yaklaşacakları da kulislerde dile getiriliyor. (Cumhuriyet)

 
Obama, Erdoğan ve Davutoğlu'nu aradı!
 
Flaş! Manisa’da ‘paralel’ baskın: Çok sayıda gözaltı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
HDP'nin Demirtaş kararı!
HDP'nin 17 Ocak 2016'da yapılacak olağan kongresinden sonra da mevcut ...
10 Kasım mesajları: Erdoğan'dan son 13 yıl vurgusu!
10 Kasım nedeniyle devletin zirvesinin yayınladığı mesajlarda şöyle denildi...
Davutoğlu'ndan IŞİD'e karşı kara operasyonu açıklaması
Başbakan Ahmet Davutoğlu, Türkiye'nin IŞİD'e mücadele için kara operasyonu ...
 
CHP Buca’yı karıştıran buluşma!
Genel seçimlerin ardından ilçe kongrelerine kaldığı yerden devam eden ...
Kurtulmuş: Türkiye IŞİD'e karşı mücadelede kararlı
Seçim kabinesinin son toplantısının ardından Hükümet sözcüsü Numan Kurtulmuş ...
CHP'de maraton tam gaz: 3 listeli seçimi kim kazandı?
CHP’de seçim mesaisi tam gaz sürüyor. Pazartesi mesaisinde Gözler Karşıyaka ...
 
CHP yönetiminden olağanüstü kurultay çağrısına yanıt
CHP Genel Başkan Yardımcısı Tekin Bingöl, olağanüstü çağrılarına ilişkin ...
CHP'li Tekin: Hangi liderimiz beceriksizdi?
1 Kasım seçimlerinin ardından parti içinde dile getirilen olağanüstü kurultay ...
CHP’de mazbata törenine Serter ve Balbay’ın mesajları damga vurdu!
İzmir milletvekilleri mazbatalarını toplu halde aldı. Törenin ardından ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Meksika’da sol ve Hindistan’da yeniden aşırı sağ!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Yeryüzü kaosa sürüklenirken
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Mekanlara / kurumlara isim verme özensizliği!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
CHP ‘iktidar’ olamazsa giderim diyen tek lider!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Güneşli günler
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Zoraya ter Beek’in ötanazi kararı üstüne
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
'Bitti' sanmayın; gelecek!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Amma velakin, bir şey yapmalı!
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Milletin cebi
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Birleşik Krallık ve ahlaki çöküntü
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva