HABERLER>EGE
20 Ağustos 2021 Cuma - 09:13

Gölmarmara’da sessiz işgal… Kuruyan göle çöktüler!

Yıllardır kuraklıkla mücadele eden Marmara Gölü, en zor günlerini geçiriyor. Rant iddiaları hakkında konuşan Salihli Çevre Derneği Başkanı Av. Seçil Ege Değerli, “Gölün su seviyesinin hızla düşmesiyle birlikte açığa çıkan toprak alanın bazı köyler tarafından tarıma açıldığı ve sanki kendine ait arazisiymiş gibi başkalarına kiraya dahi verdiği yönünde söylemler var. Gayri resmi bir şekilde bu alanların çevrildiği ve işgal edildiği, tarımsal arazi haline getirildiği söyleniyor. Duyumdan da öte, gölün etrafındaki köylü yurttaşların doğrudan bize aktardığı bilgi bu yönde" dedi.

Gölmarmara’da sessiz işgal… Kuruyan göle çöktüler!

Menduha Ceylan / EGEDESONSÖZ- Yıllardır çektiği kuraklık sebebiyle medyada sıkça yer alan Manisa’nın Gölmarmara ilçesindeki Marmara Gölü, son günlerde en zor günlerini yaşıyor… Uzmanlar göl hakkında yaptıkları açıklamalarda göle bir hafta içinde su verilmemesi halinde göldeki canlıların yaşamını sürdüremeyeceğini belirtiyor.

Gölün kaderiyle ilgili çeşitli iddiaların konuşulduğu dönemde kuraklığın sebebine ilişkin açıklamalarda bulunan Salihli Çevre Derneği Başkanı Avukat Seçil Ege Değerli, gölün kurtarılması adına dernek olarak hazırladıkları bilimsel önerileri aktardı.

Marmara Gölü’nü besleyen çayların üzerine kurulan Gördes Barajı’nın, göldeki kuraklık sorunun başlangıcı olduğuna dikkat çeken Av. Değerli, “Gölmarmara’da sorunun başlangıcı DSİ’nin su vermemesi dışında Gördes Barajı’nın yapılması. Çünkü Gördes Barajı’nın yapılmasıyla birlikte Marmara Gölü’nü besleyen çaylar baraja bağlandı. Süreci başlatan asıl etmen Gördes Barajı’nın yapılmasıyla birlikte gölün kaynaklarından mahrum kalması, besleyen çayların önünün kapatılmış olması. Bu gölün canlılığının devam edebilmesi için çözümlerden bir tanesi olarak yurttaşlar; DSİ’nin Demirköprü Barajı ovaya verdiği suyun bir kısmının Ahmetli regülatörü üzerinden göle basılması ve Gediz üzerinden su aktarılması gibi önerilerinde bulundu. Ama maalesef ki kamu idaresi tarafından bunlar da gerçekleştirilmedi” diye konuştu.

HEPİMİZ BİRDEN ETKİLENİYORUZ
Av. Değerli, gölün bulunduğu durumun birçok açıdan olumsuzluklara sebep olduğunu belirterek, “Burada bir diğer sorun çiftçilerin tarımsal sulama yapamaması. Doğal kaynak sularının önünün kesiliyor. DSİ tarafından Gediz’in Menemen Ovası’na doğru ve sonrasında denize akıtılması bu bölgedeki çiftçilerin tarımsal sulamasını etkilerken hem de doğal sulak alanları tahrip ediyor. Bu sulak alanların yok olması ekolojik bütünlüğü ve doğal yaşamı bozuyor. Bu bir bütünlük, orada bir hayat var. Hepimiz birden etkileniyoruz. Maalesef Türkiye’nin bir su politikası yok, bize göre bir politikası dahi yok... İklim krizi karşısında bir önlem alınmadığı gibi doğal alanları yok edecek faaliyetlerinde önü açılıyor. Türkiye göllerini, sulak alanlarını kaybediyor. Bunlarla birlikte ekolojik ve biyolojik çeşitlilik hızla düşmeye, yok olmaya yüz tutuyor” ifadelerini kullandı.

KURUYAN GÖL ALANLARI KİRAYA MI VERİLİYOR?
Marmara Gölü’nün kurumasına engel olunmamasının sebebinin gölün rant alanına dönüştürülmesi amacından kaynaklandığı yönündeki iddialara yanıt veren Av. Değerli “Bu konuda bizde duyumlar alıyoruz... Duyumdan da öte, gölün etrafındaki köylü yurttaşların doğrudan bize aktardığı bilgi bu yönde. Gölün su seviyesinin hızla düşmesiyle birlikte açığa çıkan toprak alanın bazı köyler tarafından tarıma açıldığı ve sanki kendine ait arazisiymiş gibi başkalarına kiraya dahi verdiği yönünde söylemler var. Parsellenme deniyor halk arasında ancak bu resmi bir işlem değil. Halkın söylemi bu şekilde… Gayri resmi bir şekilde bu alanların çevrildiği ve işgal edildiği, tarımsal arazi haline getirildiği söyleniyor” dedi.

BÖLGEDE JEOTERMAL KAYNAK ARAYIŞI İDDİASI
Av. Değerli bölge hakkında daha ciddi iddialarında olduğuna dikkat çekerek, “Bilindiği üzere bölgemizde jeotermal faaliyetler çok fazla. Bölgede jeotermal kaynak araması yapılabileceği şeklinde yurttaşların iddiaları var. Bir kısım şirketlerden gidenler olduysa, kaynak arama faaliyetine yönelik inceleme-araştırma yapan birileri olduysa muhtemelen vatandaşlar bunu gözlemleyip, onun üzerine bunları söylemiş olabilirler. Muhakkak bir gözleme dayandığını düşünüyorum, durup dururken bunu kimse söylemez zaten” diye konuştu.

GÖRDES DEVRE DIŞI BIRAKILMALI!
Bölgenin ekolojisi ve biyolojisinin korunması adına çözüm önerilerinden bahseden Av. Değerli, bölgenin ranta açılmasına kesinlikle izin vermeyeceklerini belirterek şu sözleri söyledi:

“O bölgenin bir şekilde ranta açılmak istendiği belli. Her ne şekilde olursa olsun bir rant kaygısı olduğu belli. İklim krizinin canlılar açısından dayanılmaz hale geldiği gerçeklik karşısında hiçbir şekilde orada bir rant faaliyeti gerçekleşmesine müsaade etmeyeceğiz. Salihli Çevre Derneği olarak da bu bölgede yaşayan vatandaşlar olarak da bu konuda kararlıyız. Kamu idaresinin bu krize acil olarak çözüm getirmesini talep ediyoruz. Bilimsel çözüm önerilerimizin dikkate alınmasını talep ediyoruz. Bu taleplerimizden bir tanesi Gördes Barajı’nın kapatılması… Ahmetli regülatöründen su verilmesi ya da Köprübaşı, Gediz üzerinden su verilmesi gibi yöntemler tabi ki çözüm ancak bunun en doğal hali gölün normal su kaynaklarını kesen Gördes Barajı’nın devre dışı bırakılması. Barajın devre dışı bırakılması doğanın doğal dengesini sağlayacaktır. Diğer öneriler tabi ki bir çözüm ancak bu insan eliyle oluşturulan bir çözüm. Halbuki doğal döngüsüne kavuşabilmesinin yolu Gördes Barajı’nın devreden çıkarılması. Zaten baraja giden su da boşluğa akıyor.”

 
Kılıçdaroğlu: Erdoğan’ın halleri endişe verici
 
Kripto borsası hacklendi: 100 milyon dolar çalındı
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
sezarın hakkı sezara 20 Ağustos 2021 Cuma 13:49

işte böyle konular ile biri ilgilenince aktrollere fırsat doğuyor. gölmarmara ölmüş. gediz kirlenmiş . menderes bitmek üzere. ülke sığınmacı istilası altında, yangınlardan neredeyse tüm ege kül olmuş ama bazılarının derdi hala tunç soyer. Ülke yi bitirdiler farkında değilmisiniz arkadaşlar ????????

Yorumu oyla      3      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Mehmet KARABEL yazdı... Bodrum hakimi neden astı kendini?
Mehmet KARABEL yazdı... Bodrum hakimi neden astı kendini?
Datça'da 4,6 büyüklüğünde deprem!
Ege Denizi'nde Datça'ya 42 kilometre uzaklıkta 4,6 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi.
Gölmarmara için acil çağrı: 1 hafta içinde su verilmezse...
İzmir Körfezi'ne akan Gediz Nehri'ndeki kirlilik kaynaklarını tespit eden ...
 
Turgutlu'da polisin bıçaklandığı 'halı silkeleme' kavgasına 6 kişi tutuklama
Manisa’nın Turgutlu ilçesinde iki komşu arasında ‘halı silkelenmesi’ nedeniyle ...
88,5 yıl hapisle aranan dolandırıcılık şüphelisi yakalandı
Aydın’ın Kuşadası ilçesinde, dolandırıcılık suçundan toplam 88 yıl 6 ay ...
Dereye uçan otomobilin sürücüsü yaralandı
Manisa'nın Kula ilçesinde dereye düşen otomobilin sürücüsü ağır yaralandı.
 
Apollon Tapınağı sütunları restore ediliyor
Aydın'ın Didim ilçesindeki tarihi Apollon Tapınağı'nın sütunları, 1 milyon ...
Mahalleli uyuşturucuya karşı savaş açtı!
Denizli'nin Pamukkale uyuşturucu satıcılarından dert yanan vatandaşlar ...
Ege'nin kuş cenneti göz göre göre yok oldu!
Manisa'nın kuş cenneti Marmara Gölü, gölü besleyen Kum Çayı'nın Gördes ...
 
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Manisa bir 'olmaz'ı nasıl 'olur' yaptı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva