HABERLER>EGE
19 Ağustos 2021 Perşembe - 13:33

Gölmarmara için acil çağrı: 1 hafta içinde su verilmezse...

İzmir Körfezi'ne akan Gediz Nehri'ndeki kirlilik kaynaklarını tespit eden ve çözüm önerilerini paylaşan Gediz Havzası Erozyonla Mücadele Ağaçlandırma Çevre ve Kalkınma (GEMA) Vakfı Genel Başkanı Şener Kilimcigöldelioğlu, ileri atık su arıtma tesisleri kurularak nehirdeki temizliğin artırılabileceğini söyledi. Kilimcigöldelioğlu açıklamasında "Balıkları kuşlar yiyor. 1 hafta içinde su verilmezse tüm balıklar ölecek" dedi.

Gölmarmara için acil çağrı: 1 hafta içinde su verilmezse...

GEMA Vakfı Genel Başkanı Şener Kilimcigöldelioğlu, Gediz Havzası çevre sorunları ve çözüm önerileri ile Demirköprü Barajı ve Gölmarmara Gölü'ndeki su kıtlığı konusunda İzmir Havagazı Fabrikası'nda açıklamalarda bulundu. Gediz Havzası'nda yaşayan halk arasında kanser olaylarının gittikçe arttığına dikkat çeken GEMA Vakfı Genel Başkanı Şener Kilimcigöldelioğlu, tarımsal sulamadan kaynaklanan kirliliğin kanserde en önemli unsurlardan biri olduğunu dile getirdi. Gediz Havzası koruma eylem planı ve Gediz Nehri yatağı ıslahının acilen bitirilmesi ve bölgenin ağaçlandırılması gerektiğini hatırlatan Kilimcigöldelioğlu, nehir yataklarının yerli ve yabancı turizme kazandırılması gerektiğini vurguladı.

Gediz Nehri'ne paralel kanalizasyon kollektör hatları yapılmasını ve Menemen'de büyük bir arıtma tesisi kurulmasını öneren Kilimcigöldelioğlu, "Sanayi ve belediyeler için ortak ileri atık su arıtma tesisleri kurulmalı ve sanayi atıkları Gediz Nehri'ne dökülmemelidir. Gediz Nehri tertemiz ve berrak akmalıdır. Demirköprü Barajı'ndan Menemen'e kadar bölgemizde arıtma tesislerinin atık suları deşarj kanallarıyla Foça veya Maltepe'de yapılacak büyük bir arıtma tesisi ile sular arıtıldıktan sonra tarımsal sulamada kullanılmalıdır. Ergene Havzası'nda yapılan çalışmaların Gediz Havzası'nda da yapılması sağlanmalıdır. Gediz Havza Yönetim Kurulu'nun çalışmalarına Kütahya, Uşak, Manisa İzmir valileri, İzmir ve Manisa büyükşehir belediye başkanları, rektörler ve birçok kurum katılamıyor. En az yılda 2 kez toplantı yapılması ve kurumların toplantılara katılması sağlanmalıdır. Kurulan havza yönetimleri aktif hale getirilmelidir" dedi.



Gölmarmara Gölü'nde su kalmadığını ve balıkların ölüm tehdidiyle karşı karşıya kalındığını ifade eden Kilimcigöldelioğlu, şöyle devam etti:

"Balıkları kuşlar yiyor. 1 hafta içinde su verilmezse tüm balıklar ölecek. Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer konuyu biliyor. 1 milyon metreküp su verilmesi için Devlet Su İşleri'ne (DSİ) yazı yazmıştı. Olumsuz bir yanıt geldi. İzmir Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (İZSU) ile görüştüm. Yine DSİ aracılığıyla çalışmaları sürdürüyor. Birkaç gün içinde suyun bırakılmasının sağlanması hedefleniyor. Su verilirse Gölmarmara yaşayacak. Hepimiz bu suyun tükenmesinde sorumluyuz. Ortak aklın yürütülmesi gerekiyor. Ayın birinde dilekçe verildi, 20 gün geçti henüz sonuç alamadık."

'ARITMA TESİSLERİ FAALİYETE GEÇMELİ'
Konuşmasında organize sanayi bölgeleri kurulmadan önce arıtma tesislerinin yapılması gerektiğine de dikkat çeken GEMA Vakfı Genel Başkanı Şener Kilimcigöldelioğlu, farklı organize sanayi bölgeleri hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını açıkladı. Alaşehir Çayı'nın Gediz Nehri'nin en kirli noktalarından biri olduğunu vurgulayan Şener Kilimcigöldelioğlu, "Manisa Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan Alaşehir ve Sarıgöl Belediyesi'nin arıtma tesislerinin inşaatları bitirilememiştir. Alaşehir'de 40'a yakın tarımsal işletmenin Salihli'de kurulu olan fabrikaların bir kısmının evsel sanayi atıkları, Alaşehir ve Salihli'deki jeotermal tesislerinin atık suları Alaşehir Çayı'na ve Gediz Nehri'ne dökülmektedir. Alaşehir Belediyesi arıtma tesislerini faaliyete geçirmeli ve bu sorunun önüne geçmelidir. Gediz'in yan kolu olan Alaşehir Çayı'nda atık suları kapkara. Gediz Nehri Alaşehir Çayı köpükler içerisinde. Gediz kadar Büyük ve Küçük Menderes'te de sorun var. Yaşamsal kararları devlet iyi incelemeli üzerinde durmalıdır” dedi.  Tarım ve Orman Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürlüğü'nün çok iyi çalışmalar yaptığını, genel merkezi Ankara'da olan bu müdürlüğün taşra teşkilatlarının da kurulmasını önerdiklerini ifade eden GEMA Vakfı Genel Başkanı Şener Kilimcigöldelioğlu, "Gediz Havzası yer altı sularının 4'üncü sınıf olduğu belirlenmiştir. Dolayısıyla yer altı sularının kirliliğinin önlenmesi için çalışmalar yapılmalıdır. Havzada su kaynakları kısıtlı olduğundan özellikle kırsal alanlarda DSİ tarafından sondaj kuyuları açılmalı. Sondaj kurulan köylerde sulama kooperatifleri kurulmalıdır. Tarımda Gediz Nehri'nden ve Demirköprü Barajı'ndan yapılan salma sulama yerine kapalı sistemli ve damlama sulama uygulanması sağlanmalıdır" dedi. Deniz salyasının Ege Denizi'nde de görülmeye başladığını kaydeden Kilimcigöldelioğlu, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin önlemlerini aldığını belirterek Gediz'den kirlilik geldiği sürece körfezin de kirleneceğini öne sürdü.

'YANAN ALANLARA KESİNLİKLE KIZILÇAM DİKİLMESİN'
Son dönemde artan orman yangınları ve ağaçlandırma çalışmalarıyla ilgili de açıklamalarda bulunan Kilimcigöldelioğlu, şunları söyledi:

"Türkiye'nin en büyük ormanları yandı. Ben bir daha kesinlikle kızılçam dikilmesini istemiyorum. Çünkü sürekli dikildiği için yangın sürüyor. Bunun yerine zeytin, ceviz, badem ve kestane endemik bitkileri dikilmeli. Arazilerin büyük kısmı da köylülere bırakılmalıdır. Bakın; fıstık çamı Salihli'de bir orman haline geldi. Köylü gelir kazandığı için fıstık çamını koruyor. Kızılçamdan vazgeçilmeli. Kızılçamın yaprakları yere dökülüyor ve yangına sebep oluyor. Kozak yaylasında fıstık çam ormanları var. Hiç orada orman yangını çıktığını duydunuz mu, çünkü arazilerin sahipleri köylüler. Devlet bu şekilde arazileri köylülere dağıtmalı." (DHA)

 
Aydın'da altyapı yenileme çalışmaları sürüyor
 
Yeni sevgiliye Hande sorusu
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Turgutlu'da polisin bıçaklandığı 'halı silkeleme' kavgasına 6 kişi tutuklama
Manisa’nın Turgutlu ilçesinde iki komşu arasında ‘halı silkelenmesi’ nedeniyle ...
88,5 yıl hapisle aranan dolandırıcılık şüphelisi yakalandı
Aydın’ın Kuşadası ilçesinde, dolandırıcılık suçundan toplam 88 yıl 6 ay ...
Dereye uçan otomobilin sürücüsü yaralandı
Manisa'nın Kula ilçesinde dereye düşen otomobilin sürücüsü ağır yaralandı.
 
Apollon Tapınağı sütunları restore ediliyor
Aydın'ın Didim ilçesindeki tarihi Apollon Tapınağı'nın sütunları, 1 milyon ...
Mahalleli uyuşturucuya karşı savaş açtı!
Denizli'nin Pamukkale uyuşturucu satıcılarından dert yanan vatandaşlar ...
Ege'nin kuş cenneti göz göre göre yok oldu!
Manisa'nın kuş cenneti Marmara Gölü, gölü besleyen Kum Çayı'nın Gördes ...
 
Muğla'da feci kaza! Daha 17'sindeydi...
Muğla'da, otomobille çarpışan motosikletin sürücüsü Mirkan Alpay (17) yaşamanı ...
Azeri ateş savaşçılarına uğurlama: Sağol qardaş
Azeri ateş savaşçılarına uğurlama: Sağol qardaş
FETÖ'nün 'yazlıkçı' oyunu!
Tekneyle Yunanistan'a kaçmaya çalışırken Datça ilçesinde yakalanan Fetullahçı ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu saatte 'vicdan ittifakı' olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva