HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
11 Mayıs 2024 Cumartesi - 19:31

Gençler hayat kurtarmak için yarıştı

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği’yle gençlere “Afetlerde İlk Yardım Eğitimi” verdi. Eğitimi tamamlayan gençler, İlk Yardım Uygulama Turnuvası’nda hayat kurtarmak için ter döktü. Uzmanlar tarafından oluşturulan trafik kazası senaryosunda gençler doğru ve hızlı müdahale için yarıştı.

Gençler hayat kurtarmak için yarıştı

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Trafik ve İlk Yardım Haftası kapsamında ilk yardım eğitimi alan gençleri İlk Yardım Uygulama Turnuvası’nda buluşturdu.

Sağlık İşleri Dairesi Başkanlığı Toplum Sağlığı ve Eğitim Şube Müdürlüğü İlk Yardım Eğitim Merkezi tarafından, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) İzmir Şubesi’nin bursiyer öğrencisi 81 genç ve 15 danışmana “Afetlerde İlk Yardım Eğitimi” verildi. Eğitimin ardından öğrenciler 5’erli gruplara ayrılarak İlk Yardım Yarışması’nda hayat kurtarma provası yaptı. Gençlerin teorik bilgilerini uygulama fırsatı buldukları etkinlik kapsamında Kültürpark’ın açık alanında bir trafik kazası senaryosu hazırlandı. Gençler, danışmanların talimatıyla bir anda kendilerini kaza senaryosunun içinde bularak en doğru ve hızlı müdahaleyi yapabilmek için birbiriyle yarıştı. Doğru bir planlamanın önemini tecrübe eden gençler, senaryoyu adeta gerçek yaşam ciddiyetiyle uygularken heyecanlarını gizleyemedi.  

DOĞRU HAMLE VE HIZLI MÜDAHALE DEĞERLENDİRİLDİ
Gruplar, yakıt sızdıran bir araçta güvenlik önlemi alarak yaralıyı araçtan çıkarma, solunumu durmuş yetişkin, çocuk ve bebek yaralıya müdahale, solunumu devam eden yaralıyı güvenli konuma getirme, uzvu kopmuş yaralıya acil müdahale etaplarını tamamladı. Her istasyonda öğrencilerin yaptığı çalışmayı inceleyen eğitmenler ise yapılan işlemlere puan verdi. Doğru hamle ve hızlı müdahalenin değerlendirildiği yarışmada Rabia Çiftçi, Halime Savran, Narin Yıldız, Cansu Türkmen ve Ceylan Özdinç’in yer aldığı birinci grup madalyayı aldı. 

“ÇOK BÜYÜK FELAKETLER YAŞADIK, TEDBİR ALMAMIZ LAZIM”
Uygulama hakkında bilgi veren İzmir Büyükşehir Belediyesi Eşrefpaşa Hastanesi Başhekimi ve Sağlık İşleri Dairesi Başkan Vekili Op. Dr. Yavuz Uçar, “Sağlık İşleri Dairesi Başkanlığımızın Toplum Sağlığı ve Eğitim Şube Müdürlüğüne ait bir İlk Yardım Merkezimiz var. Bu merkezimiz tüm çalışanlarımızın haricinde talep halinde diğer sivil toplum kuruluşlarına bu eğitimleri vermekte. Bugün burada yarışan arkadaşlarımız ÇYDD ile belediyemizin yaptığı protokol çerçevesinde kurs gören genç arkadaşlarımızdan oluşuyor. Toplamda 80 saatlik bir ilk yardım eğitimini tamamlıyor arkadaşlarımız. Çeşitli aşamalardan geçiyorlar. Biz bu turnuvayla diğer gençlerimizi de heveslendirmek, bilinçlendirmek istiyoruz. Halkımızda farkındalık yaratmak ve bilinçle yapılacak ilk yardımın önemini vurgulamak istiyoruz. Şimdiye kadar çok büyük felaketler yaşadık. Bundan sonra da yaşayacağız. Her türlü tedbiri almamız lazım. İlk yardım konusunda bilinçlenirsek, yanlış bildiklerimizin doğrularını öğrenirsek, insanlarımıza daha faydalı olabiliriz” diye konuştu. 

“HERKESİN İLK YARDIM BİLMESİ LAZIM”
Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) İzmir Şubesi Üniversite Burs Birimi Gönüllüsü Fidan Cabar, “Biz üniversite burs biriminde çalışıyoruz. Danışmanı olduğumuz grup da sağlıkçıların olduğu bir ekip. Hem onlar için, hem diğer bursiyerlerimiz için ilk yardımın ne kadar önemli olduğunu biliyorduk; böyle bir projeyi de yapmak istiyorduk. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin de böyle bir birimi kurduğunu öğrenince çok mutlu olduk. Hep istediğimiz bir şeydi. Yaklaşık 45 öğrencimiz 15’er kişilik gruplarla eğitim aldı. Hocalarımız da çok ilgilendiler. Amacımız tüm öğrencilerimize bu eğitimi aldırmak. Öğrencilerimiz burada neleri yapıp neleri yapmamaları gerektiğini, doğru bildiklerini, yanlış bildiklerini görüyorlar. Bu turnuva sayesinde öğrendikleri kalıcı olacak. Bizim sağlıkçı öğrencimiz çok ama buraya geldikten sonra fikirleri çok değişecek. İlk yardım bilmek herkesin görevi. Kendisinin de ihtiyacı olduğunda yanında ilk yardım bilen birisinin olması gerekecek. Herkesin ilk yardım öğrenmesi lazım; sağlıkçılar da dahil” ifadelerini kullandı. 

TEORİK BİLGİYLE UYGULAMA AYNI OLMUYOR
Birinci olan gruptaki Hemşirelik Fakültesi ikinci sınıf öğrencisi Narin Yıldız, “Bugün daha önce eğitimini aldığımız ilk yardımın uygulamasını yaptık. O senaryolarda neler yapmamız gerektiğini öğrendik. Güzel bir deneyim oldu bizim için. Öğrendiklerimizi kavramış olduk. Çok güzel oldu. Çünkü teorik bilgiyle uygulama aynı olmuyor. Çok heyecanlıydık. Bu eğitim özellikle bizim gibi sağlık sektöründe çalışan meslek grupları için çok önemli” dedi. 

SU İÇERKEN BİLE BU EĞİTİMİN ÖNEMİ VAR
Eczacılık Fakültesi beşinci sınıf öğrencisi Havva Çiğdem Çınar ise, “Biz daha önce de bu eğitime katılmıştık. Şimdi yarışmasına geldik. Çok keyif aldık, çok eğlendik. Bu eğitimin üzerinden bir buçuk ay geçmesine rağmen çok iyi eğitim verdikleri için her şeyi hatırlıyoruz. Çok faydalı oldu bizim için. Şu an gerçek bir kazayla karşılaşsam yapabilirim diye düşünüyorum. Bence herkesin bu eğitimi alması gerekiyor. Su içerken bile bir boğulma anında bu eğitimin önemi ortaya çıkıyor” şeklinde konuştu.

 
CHP'den belediye genelgesi: Kayırmacılıktan kaçının!
 
Aydın Büyükşehir Belediyesi ‘Anneler Günü’nü annelerle birlikte kutladı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Aydın Büyükşehir Belediyesi billboardları kendisi işletecek
Aydın Büyükşehir Belediyesi; Kuşadası, Didim, Söke ve Nazilli ilçelerinde ...
İşten çıkarma dalgası... İZSU'dan sonra sıra İZENERJİ'de!
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay'ın talimatıyla hazırlanan ...
WENERGY Expo'da yeşil dönüşümde üç boyut konuşuldu
Temiz enerjinin başkenti İzmir, WENERGY - Temiz Enerji Teknolojileri Fuarı’na, ...
 
KARGEM'de yeni dönem için başvurular başladı
Eğitimde fırsat eşitliğine katkı sunmaya devam eden Karşıyaka Belediyesi ...
Başkan Yıldız'dan SMA'lı Doruk'a sürpriz
Çiğli Belediye Başkanı Onur Emrah Yıldız, Çiğli’de yaşayan 9 yaşındaki ...
Balçova'da mobil dolandırıcılara karşı eğitim!
Balçova Belediyesi bünyesinde bulunan ve 65 yaş üstü bireylere hizmet ...
 
Selçuk Belediyesi'nden evde bakım hizmeti
Selçuk Belediyesi, sağlık sorunları sebebiyle evlerinden çıkma imkanı ...
Bornova'da bir hafta sürecek eğlence... 19 Mayıs Gençlik Festivali!
Bornova Belediyesi 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı’nı ...
İzmirli vatman anneler çocuklarının kahramanı!
İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin raylı sistemlerinde çalışan kadın vatmanlar, ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Çok mu çok oluyor bu Çeşme?
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Can dostlar tartışması!
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Beyaz tren...
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
'Memleket' küçülüyor!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Afyon üstünden Akşehir’e... (Gezi notları)
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Çıkışlar kapalı
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
19 Mayıs 'yorulmadan' ilerleme günüdür
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva