HABERLER>GÜNCEL
17 Mart 2023 Cuma - 17:36

Galeria’nın eski müteahhidi: Yumuşak zemine denk geldim, vazgeçtim

Diyarbakır'da depremde 1 bloku yıkılan, 89 kişinin hayatını kaybettiği 22 kişinin yaralı olarak kurtarıldığı Galeria Sitesi ile ilgili müteahhit M.C., soruşturma kapsamında tanık olarak ifade verdi. M.C. ifadesinde, “1994 yılında arsa sahipleri ile kat karşılığında bir anlaşma yaptık ama yapımdan vazgeçtim. Ancak o dönemde resmi işlemler şu anki sisteme göre belirli bir disiplinde yürütülmediği için onaydan önce hafriyat işlemi yapılmış olabilir. Hafriyat işlemine başladık, hatırladığım kadarıyla 6 dönüm kadar alan üzerinde kazma işlemi yaptım. Bütünü içerecek şekilde kazma işlemini yaptım. Yu

Galeria’nın eski müteahhidi: Yumuşak zemine denk geldim, vazgeçtim

Yenişehir ilçesinde kentin ilk alışveriş merkezi olarak 1999 yılında hizmete giren, 4 katı alışveriş merkezi olup, 8 katı da 128 daireden oluşan 4 bloklu Galeria Sitesi'nin 1 bloku, Kahramanmaraş merkezli depremlerin ilkinde yıkıldı. 89 kişi yaşamını yitirdi, 22 kişi de yaralandı. Geride kalan 3 blokta kontrollü olarak yıkılırken çökme yaşandı. Yıkılan sitede, enkaz kaldırma ve demir toplama çalışmaları başlatıldı. Toplanan moloz ve demirler bir araya getirilerek kamyonlarla taşınacak.

‘YUMUŞAK ZEMİNE DENK GELDİM’
Deprem Soruşturma Bürosu tarafından yıkılan binalarla ilgili soruşturmalar sürerken, bu kapsamda müteahhitler arasında ismi geçen M.C., Ankara’da SEGBİS üzerinden Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’na tanık olarak ifade verdi.

Galeria Sitesi’nin yapım aşamasında yaşanılanları anlatan M.C., yıkılmadan önceki haliyle inşa edilen yapıyı kendisinin yapmadığını söyledi. M.C., “1994 yılında arsa sahipleri ile kat karşılığında bir anlaşma yaptık ama yapımdan vazgeçtim. 1994 yılında alınan yapı ruhsatına ilişkin benden önce bir yapı ruhsatı alındıysa veya proje çizildiyse o arsa üzerinde herhangi bir resmi işlem yapıldıysa bilgim yoktur. Ben sadece 1995 yılında M.Y. Mimarlık isimli firmaya tek bir tane proje çizdirdim. Projeyi çizen kişiler Mimar Ş. K. ve Mimar C.A.'dır. Bu proje belediyeye sunulmuş olup onaydan geçmiş olmalı ki arsa üzerinde hafriyat işlemlerine başladım. Ancak o dönemde resmi işlemler şu anki sisteme göre belirli bir disiplinde yürütülmediği için onaydan önce hafriyat işlemi yapılmış olabilir. Hafriyat işlemine başladık, hatırladığım kadarıyla 6 dönüm kadar alan üzerinde kazma işlemi yaptım. Bütünü içerecek şekilde kazma işlemini yaptım. Yumuşak zemine denk geldim, yumuşak zemin de inşaat yapmak için uygun değildir. Benden sonra siteyi iki inşaat firmasının yaptığını duydum. Bütün Diyarbakır halkının bildiği gibi ben de o şekilde biliyorum. Ancak aralarındaki ortaklık ve inşaat yapım ilişkisinin detayını bilmiyorum. Ben hatırladığım kadarıyla inşa etmek istediğim arsa üzerinde 37 bin metrekarelik imalat alan üzerinde çalışma yapacaktım. Ben bu bilgiyi olaylar nedeniyle ifadesine başvurulan mimar Ş.K. ile dün yüz yüze Ankara’da yaptığım görüşme ile edindim.”

Kentteki soruşturmalarda, yapım kusurları ve kolon kesme iddialarına ilişkin bugüne kadar aralarında müteahhitlerin de bulunduğu 17 kişi 'olası kastla öldürmek' suçundan tutuklandı, 23'ü adli kontrolle 25 kişi serbest bırakıldı, 4 şüphelinin yakalanmasına çalışılıyor. (DHA)

 
Çavuşoğlu, Finlandiyalı mevkidaşı ile görüştü
 
Türkiye'den Finlandiya'ya NATO'ya onayı!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Çavuşoğlu, Finlandiyalı mevkidaşı ile görüştü
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Finlandiya Dışişleri Bakanı Haavisto ile Ankara'da görüştü.
Okul dönüşü kahreden kaza: Mikserin altında kaldı!
İstanbul'da yürekleri yakan bir kaza meydana geldi. Gaziosmanpaşa'da yaşanan ...
Bakan Kurum duyurdu: 32 bin konutun inşası başladı!
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, 21 Şubat'tan ...
 
Bakan Soylu duyurdu: Can kaybı 18'e yükseldi
İçişleri Bakanı Soylu, yaşanan sel felaketine ilişkin "16 vatandaşımız ...
Depremde hasar görmüştü... Ev yıkıldı: 1 ölü
Kilis'te bir evin depremde hasar gören depo olarak kullanılan eklentisi ...
Hudut Kartalları 7'si terörist 11 kişiyi yakaladı
Hudut Kartalları, Suriye ve Yunanistan sınırlarında 11 kişiyi yakaladı. ...
 
Terör örgütü DEAŞ operasyonu: 20 gözaltı
İstanbul'da DEAŞ ve El Kaide terör örgütlerine yönelik yürütülen çalışmalarda, ...
Zehir tacirlerine baskın... 44 kilogram esrar ele geçirildi!
İzmir'in Torbalı ilçesinde, polisin düzenlediği uyuşturucu operasyonunda ...
İzmir'de tefeci operasyonu... Senet ve tapular ele geçirildi!
İzmir'in Bergama ve Karşıyaka ilçesinde ekonomik durumu kötü olan kişileri ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Aydınlanmanın alacakaranlığında
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Çöl tozu meselesi: Yararlı mı, zararlı mı?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Cumhuriyet'i ve Atatürk’ü anlamak
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
O gün bugündür!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Keser döner sap döner!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Cehaletin tek korkusu kadındır…'
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva